vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Tulo

Riktiga män slår inte kvinnor..

29 jul 2008 23:47
Ok, nu är jag rasist! I alla fall för en stund.. För så känner jag mig nu! Och tro det eller ej men jag mår banne mig dåligt av det!

Eller vad säger man efter att ha trott så mkt på någon och sen visar sig att den enkla vägen vinner och personen blir tyvärr till precis den man inte trodde att han var.

För fyra år sedan träffade min systerdotter en man av helt annan kultur och ursprung och han välkomnades in i familjen. Han va artig, trevlig och verkade på alla sätt va en härlig kille. Två år senare fick dom barn och allt flöt på ganska bra. Ända tills systerdottern fick ett jobb och ville att mannen skulle lägga mer krut på sina praktikplatser och jobba på så det faktiskt kunde leda till ett jobb i framtiden.

Han tyckte att det var bättre att det återgick till att leva på socialen eftersom dom då kunde umgås hela dagarna istället för att vara ifrån varandra när dom jobbade.. Detta köpte hon såklart inte.

När han sabbat ännu en praktikplats (för vilken gång i ordningen vet jag inte) ledsnade hon och sparkade ut honom. Massor av bråk, hot om både stryk och faktiska dödshot kom via både telefon och sms, och hundratals samtal vid dygnets alla tider följde.

Jag pratade med honom när han plötsligt vägrade henne att komma och hämta tillbaka dottern efter att dottern varit hemma hos honom och försökte få honom att komma till sans. Det funkade och jag erkänner att jag inte riktigt kunde tro att det faktiskt va så illa som systerdottern sa. Inte han som är så trevlig och väluppfostrad.. Inte kunde han ha slagit henne och dragit kniv??! Inte kunde väl han faktiskt ha sagt att han skulle döda henne?? Inte kunde väl han ha släpat upp dottern mitt i natten för att hon skulle prata med sin "hora till mamma"??!

Men så idag slog det över.. Allt började bra och han skulle hämta med sig dottern hem till sig. Han får för sig att han ska stanna hos systerdottern och när hon säger nej så får hon en ordentlig örfil. Hon tar dottern och går och lämnar henne hos min mamma och talar om att mannen sagt att "när hon kommer tillbaka till lägenheten så är hon död". Hon går tillbaka för att undvika att han ska ställa till mer bråk inför barnet och mamma ringer mig.


Jag ringer 112. Men vilken jäkla adress är det nu igen hon bor på??? Jag ringer hennes mobil och hon svarar och allt jag hör är hennes skrik och massor av tumult. Jag vrålar "xxx VILKEN ADRESS BOR DU PÅ???" Jag hör hennes svar samtidigt som linjen bryts och jag säger till polisen att dom måste skynda sig!!

Samtidigt kommer min man springande ner för trappen och vi slänger oss i bilen och åker dit. Polisen är redan där när vi kommer (såklart eftersom vi har ungefär 4,5 mil att åka) och jag är så lättad att benen är som spagetti när jag ser att hon är ok.

Jag kramar först om henne och kollar så hon är ok och sen går jag fram till honom. Han står mellan två stadiga poliser men det skiter jag i. "Att inte du skäms! Hur exakt tänker du när du drar igång sånt här inför xx (barnet) ?" Han hävdade såklart att han minsann inte gjort något fel utan han va den enda som tänker på xx och hon skulle ha det mkt bättre hos honom. Han sa att systerdottern hade minsann varit ute sent på kvällarna och en sån mamma skulle inte hans dotter ha.. Och nu sitter han anhållen hos polisen.

Vi tog systerdottern tillbaka till mamma där hennes lilla dotter väntade. Hennes ansikte fullkomligt strålade när hon fick syn på sin mamma och ville inte släppa henne ur sikte. Under armen hade hon sin stora härliga kanin med långa öron som jag gav henne för någon vecka sen. Den sover hon tydligen med och förhoppningsvis kan den ge henne lite trygghet när det är så stormigt runt om.

Imorgon ska systerdottern till polisen och visa alla meddelanden och alla inspelningar där han hotar henne och sen får vi se vad som händer. Jag fick höra några av de inspelningar hon gjort och det är som att höra en helt annan människa. Han skriker och är helt jävla galen..

Och vad säger man då när man känner sig helt grundlurad.. Den man som man va så säker på inte va som de man läser om.. Hmm, ja detta är banne mig nog att få en att tycka att han och hela familjen kan vända tillbaka dit dom kom ifrån. Han har våldfört sig på hela vår familj, vårt förtroende och det känns helt förjävligt.

Ja, just i kväll känner jag mig faktiskt rasistisk. Åk hem med din jävla kvinnosyn och dina hot och ta hela din jävla släkt med dig!! Fy faan vad besviken jag är!
/Tulo


Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Garbo: (30 jul 2008 00:41)
Och vad besviken JAG är. På dig. Jag lyckades hålla mig utanför konditoridebatten men nu kan jag inte hålla tyst. Från dina tidigare inlägg är det helt uppenbart att det inte bara är ikväll du är rasist. Men ikväll är det så otäckt öppet.

Ikväll, när du nu står för din rasism, är det något speciellt land du ogillar, eller gäller det ickesvenskar i allmänhet? Hatar du norrmän också? Tyskar? Britter? Hatar du andra generationens invandrare också?

"Åk hem ... och ta hela din jävla släkt med dig", hör du hur du låter?!

Vad har hans släkt med saken att göra, varför ska de åka "hem"? Och är inte Sverige, förresten, deras hem?

Varför ska han åka "hem", och inte exempelvis i fängelse om han är hustrumisshandlare? Tror du att det bara är utländska män som hotar och/eller slår sina kvinnor? Tror du att utländska män automatiskt har en hemsk kvinnosyn, för att de är utländska? Tror du att svenska män per se har en god kvinnosyn? Tycker du att svenskar är bättre än människor av annan nationalitet? När blir man svensk, förresten? Hur långt tillbaka i tiden är din släkt av renodlat ursvenskt ursprung?

En sån här attityd känns otroligt förlegad. Riktigt eländigt hemskt att höra svenssonrasismen dra igång på det här sättet. Riktigt eländigt hemskt att hitta den på en plats som ORD.

crackgrrl: (30 jul 2008 02:10)
Usch, jag haller med Garbo. Det ar inte mycket som chockerar mig, men det har var ratt sa magstarkt.

Tintomara: (30 jul 2008 05:53)
Jag är också fruktansvärt besviken på mannen i fråga. Det hade ju inte varit bättre om han varit svensk förstås. Men nu är han inte det.
Han visade aldrig några tendenser åt det här hållet inför oss. Han verkade så himla modern och öpen liksom. Barnet fick döpas fast han är muslim, han protesterade aldrig mot de kläder mitt barnbarn hade fast till och med jag tyckte det var lite väl barmagat och kortkort ibland. Han verkade vara motsatsen till allt negativt som kan sägas om invandrare. Beviset på att de visst kan assimileras och så vidare. Men så var det alltså inte.

Tintomara: (30 jul 2008 05:56)
Jag har därmed inte sagt att alla invandrare är sådana. Men han var det.
Men ni tycker förstås att vi ska acceptera deras kvinnoförtryck? Eller ska de leva som en enklav i vårt samhälle så länge de bara slår sina egna kvinnor?

medea: (30 jul 2008 08:05)
men vadå acceptera DERAS kvinnoförtryck? DERAS?! vafan, kvinnoförtrycket ser precis likadant världen över. jag ville inte direkt lägga in mitt privatliv i detta men jag är tillsammans med en av "Dem" (som ni gärna vill titulera) och jag märker inte av någon skev kvinnosyn. jag blir så jävla arg när jag läser sånt här för jag förstår inte vad etniciteten spelar för roll? kvinnoförtrycket ser likadant världen över. det är inget som sker i enskilda kulturer eller länder. det finns HÄR, mitt framför oss. inte bara i "svartmusiga arabien" eller whatever.

Tintomara: (30 jul 2008 08:09)
Har tänkt mer på det här. Om vi hade varit rasister hade vi väl aldrig välkomnat honom som vi gjorde?
Fakta: han tillhör en familj som är väldigt patriarkalisk.
Antagande: det har påverkat honom i hans kvinnosyn.
Fakta: hela hans familj lever på bidrag.
Antagande: därför hade han svårt att ta sig in i srbetslivet trots mycket stöd från myndigheter och oss.
Fakta: kvinnoförtryck förekommer i alla kulturer.
Antagande: därför får man inte tala om ifall en misshandlande man tillhör en viss kultur, för då underblåser man främlingsfientlighet.
Antagande av mig: kvinnosynen varierar beroende på grupptillhörighet, eller kultur om man nu vill kalla det så.
Och Tulo: är det din nya sport att reta gallfeber på folk med dina ordtexter?


medea: (30 jul 2008 08:12)
och vadå "modern och öppen", tintomara? menar du att icke-västerländska män lever kvar på typ 1700-talet och att de svenska männen är ett föredöme?

medea: (30 jul 2008 08:14)
och vadå ASSIMILERAS? är det något bra, menar du? du menar att alla muslimska män bestämmer vad "deras" kvinnor ska ha på sig och inte är öppna för andra religioner? jag blir så ställd av detta att jag bara gapar.

Tintomara: (30 jul 2008 08:21)
Jag menar att det finns fler västerländska män, procentuellt, som har en kvinnosyn jag kan acceptera.
Det finns vissa etniska grupper där det är vanligare med kvinnoförtryck. Men givetvis finns det många västerländska män som är kvinnoförtryckare och många österländska som inte är det. Jag gillar inte riktigt "österländsk" och "västerländsk" som epitet, men hittar inget bättre just nu. Ni fattar nog.

När min morfar (svensk) gick ut och piskade mattor på gården var det en sensation i lilla staden där de bodde. INGEN annan karl befattade sig med sådant! Så vi har inte varit moderna så länge vi svenskar heller. (Mormor hade hjärtfel, det var därför.) (Och han var en stor och stark karl så ingen vågade reta honom som tur var för mormor.)
Det finns hopp alltså. Men då måste vi våga protestera även om det är en invandrare som bär sig illa åt.Tintomara: (30 jul 2008 08:25)
Assimileras skrev jag, och menade att jag hoppas att de som flyttar hit kan finna sig tillrätta här och smälta in i samhället. I skolor, på arbetsplatser, i bostadsområden etc. Jag nmenar inte att de ska göra om sig till något annat än det de är - men de måste acceptera vissa grundläggande värden som vårt samhälle bygger på. Är det fel?

medea: (30 jul 2008 08:28)
okej, och var kommer den här statistiken ifrån? vet du hur kvinnosynen ser ut bland alla icke-västerländska män eller är det här ifrån dina egna personliga upplevelser? jag förstår inte riktigt vart du får dina fakta ifrån, tex de här etniska grupperna...

Tintomara: (30 jul 2008 08:31)
Att muslimska kvinnor skyler sig mer än andra är väl ändå ett faktum? Men de gör det inte alltid för att lyda en man utan för att lyda Gud. Fast han är förstås en man i deras ögon. Och ja, det finns även svenska män som föreskriver klädsel för sina kvinnor. Lika fel det.
Men att svenska män också bär sig illa åt är väl ingen förmildrande omständighet?

Tintomara: (30 jul 2008 08:33)
Jag har läst och hört och sett. Och jag har ALDRIG talat om ALLA icke-västerländska män överhuvud taget. Eller hur?


Tintomara: (30 jul 2008 08:35)
Ska vi blanda ihop religion och kvinnosyn så har vi ju Jehovas Vittnen också...

medea: (30 jul 2008 08:41)
nu var det ju iof inte jag som drog in religion i det här, utan det var du själv. du drar ju fortfarande människor över en kam när du skriver att du tycke ratt fler västerländska män har en kvinnosyn som du kan acceptera. för då gör du ju en hårddragning mellan västerländska män och de så kallade icke-västerländska, en differentiering.

jag har aldrig sagt att det är en förmildrande omständighet att svenska män säger åt kvinnor hur de ska klä sig eller att vara. men det är ju du/ni som hela tiden drar upp att det är utländska män som gör si eller så och det är DET som är problemet.

Tintomara: (30 jul 2008 08:49)
Ja, de tär faktiskt en viss skillnad - och det kan det ju få vara, gud bevare mig för om alla vor lika och tyckte lika!
Men just det här problemet i den här familjen handlar om en ung man från en muslimsk och väldigt patriarkalisk familj. (eller släkt) Jag tror att det har inverkat - inte religionen men den patriarkaliska mentaliteten.
Och jag tror fortfarande att det är procentuellt mera vanligt med kvinnoförtryck i vissa etniska grupper. Eller vad säger du om könsstympning, har det inte med etnicitet att göra?

Tintomara: (30 jul 2008 08:58)
Det verkar åska här, jag får överge debatten ett tag!

Aurora: (30 jul 2008 10:38)
Vad spelar nationalitet och kultur för roll i den här frågan egentligen? Ni hade blivit precis lika grundlurade om han hade varit en "äkta svensk" som uppträtt trevligt och väluppfostrat och sedan visat sig vara en kvinnomisshandlare. En rutten kvinnosyn hör inte till någon kultur över huvud taget. Varför inte bara släppa kulturskillnaderna och ägna sig åt den riktiga frågan istället som rör samhället som patriarkat där män per automatik är den dominerande av könen - vilket banar väg för kvinnomisshandlare.

Alla män som misshandlar kvinnor gör fel, oavsett ursprungsland.

Garbo: (30 jul 2008 12:18)
Det här är en katastrofdiskussion. Vad har mannens nationalitet med saken att göra? Misshandel är en sak, härkomst något helt annat. Varför ska ni generalisera så? Gör man som ni gör BLIR det rasism av det. Varför nöjer ni er inte med att säga att han var dum, han misshandlade sin fru, vi är besvikna? Tintomara, dina argument är så dumma så att det knappt går att bemöta. Om du blir osams med en tjejkompis, drar du lika stora växlar på det då? Att hela hennes släkt ska dra från stan och att alla kvinnor är dumma? Tror du inte det finns moderna, öppna, trevliga svenska män som slår sina kvinnor sönder och samman? En av mina mest framgångsrika och populära svenska kollegor, med perfekt yttre, har misshandlat sina tjejer så långt tillbaka jag kan minnas. Sånt syns inte utåt vet du. Muslimer är inte våldsmän per automatik. Lika lite som kristna är goda per automatik.Garbo: (30 jul 2008 12:44)
Nämen äsch, det blev galet i min förra kommentar. Det var ju Tulo som ville skicka iväg hela släkten härifrån, inte Tintomara. Jag ber om ursäkt, tänk vad FEL det blir när man drar flera människor över samma kam...

Tulo: (30 jul 2008 12:50)
Aurora, Jag håller med dig att det är ruttet oavsett kultur och visst skulle man låta det va bra med det!

Garbo, Jag antar att du skulle kunna va med om precis vad som helst och inte påverkas alls! Du skulle säkert kunna hålla huvudet kallt när en man med hjälp av alla sina bröder, typ 7 st, i flock hotar din systerdotter på 22år. Hon har fått slag och även kniv dragen mot sig av just mannen men tack och lov så stoppades han i sista sekund av just en av bröderna, så det är ju skönt att någon av dem tyckte att ett kok stryk räckte.

De har tvingat en egen släkting att ta in på "sista utvägen" för att hon gjort den oförlåtliga gärningen att ha en mobiltelefon. Så vitt jag vet är hon där än! Men det klart, hade du varit med om allt detta så hade du säkert bara tyckt att det va något som män i största allmänhet håller på med ivrigt påhejade av släkt och vänner och inte uppröras nämnvärt. Jag är säker på att du hört massor av liknande historier där de inblandade heter Sven, Peter och Erik?

Jag har träffat hela familjen ett antal gånger och hade aldrig för mitt liv kunnat tro att de skulle bete sig på detta viset. För mig va de verkligen så trevliga och charmiga. Men när han släpar upp sin 2 åriga dotter mitt i natten för att hon ska prata med sin "hora till mor" och ingen annan stoppar honom (det är trots allt typ 9 pers i samma lägenhet) eller tänker på flickan, ja då försvinner allt medlidande jag någonsin haft för dom!

När han hotar och slår min systerdotter och ingen i hans familj stoppar honom utan snarare hejar på honom, då försvinner allt mitt medlidande för dom! Då har dom precis visat att alla jäklar fördommar som finns stämmer in till och med på dom, den trevligaste av trevliga familjer.

Och då tycker jag att den hotande knivdragande barnplågande mannen kan åka hem och sen ta med hela sin jäkla påhejande familj med sig!! Jag antar att du helt enkelt är en så mkt bättre människa än mig, för så hade du aldrig tänkt det är jag säker på! Grattis!

Tintomara, Nej, jagn har inte det som sport. Men vad är hela idéen med att skriva om man inte kan skriva av sig när man är arg, upprörd och besviken. Hade aldrig trott man skulle vara med om någon sådant som igår, och det faktum att jag faktiskt inte riktigt trott på det hon berättat utan tagit honom i försvar gör ju bara att man känner sig ännu mer grundlurad.

Hans jävla attityd när han stog där igår och sa att hon fick skylla sig själv för hon hade minsann varit ute kl 23 på kvällen.. Åh, jag blir vansinnig när jag tänker på det..

Tulo: (30 jul 2008 13:03)
Det är ingen som sagt att muslimer är kvinnomisshandlare per automatik!! Men om man står brevid och inget gör så är man inte bättre än den som faktiskt slår. Och eftersom ingen i familjen gjort ett jävla skit så är dom lika illa hela bunten tycker jag!

Och vad har då hans nationalitet att göra med det? Kanske ingenting, men om det nu är så så kan ju någon av er ge mig ett par exempel på liknande situationer som hänt där svenska familjer gå ihop i klump och hotar och spöar någon ung kvinna i familjen.. Det finns säkert ett helt gäng ni kan plocka ifrån. Och så kan jag ju ändra mig sen och säga att jag hade fel! Det är precis lika vanligt att svenska män med hela sin familj hotar flickor till livet för att de har en mobiltelefon eller för att de varit ute till 23 på kvällen. Silly me!

medea: (30 jul 2008 13:20)
men blir så jävla trött på den här mentaliteten. visst hela det här exemplet är hemskt osv men samtidigt så verkar du ju tycka att det icke-muslimer (för att hårddra det hela) gör är förmildrande för att det inte är en familj inblandad?
jag kommer inte på rak arm på något exempel i sverige men tyskland... vad hette han gubben som höll sin dotter fången? är inte det lika hemskt?

Monchichi: (30 jul 2008 13:21)
Tulo> jag har träffat den där Sven du talar om, han hette faktiskt just så också. När hans styvdotter kom hem fem minuter försent åkte hon på stryk, mamman gjorde ingenting.Jag har också träffat den svenske charmören som syns på tv några gånger i veckan, astrevlig grabb det där, han har misshandlat en av mina bästa vänner. Likheterna du beskriver är slående. Hoten, de konstiga anledningarna till att de åker på stryk och att de själva inte har gjort nått. Den charmerande sa nått i stil med "du hade ju kunnat vänta med att anmäla så du hade förstått varför jag slog". Vi pratar om svenska män här, de som kommer från samma samhälle från början som du och jag.

Siss: (30 jul 2008 13:28)
Tulo: Jag förstår att du är arg på mannen och hans släkt och t o m att du önskar att de kunde åka hem allihop eftersom du upplever att de alla gaddat sig samman och varit med i det tragiska skeendet. Var bara jätteförsiktig med utifrån detta dra slutsatsen att alla av samma nationalitet eller kultur/religion fungerar på samma vis, det är då det blir rasism. Fördöm beteendet eller tolkningen av traditionerna, inte folkslaget. Och ang Sven, Peter och Erik... Helge Fossmo? Det finns mycket otäckheter inom t ex religiösa samfund även i Sverige och kvinnor misshandlas till döds av svenska män hela tiden, tyvärr.

Tulo: (30 jul 2008 13:33)
Medea, Nej det är inte förmildrande när en icke-muslim slår sin familj. Men jag tror fortfarande inte att det är lika vanligt att en hel familj går samman och behandlar familjemedlemmar på detta vis. Därför ville jag ha ett exempel. Idioter finns ju överallt, oavsett ras och ursprung. Men det är så lätt att säga att man är rasíst för att man tar upp ett exempel som råka ha invandrare inblandade. Och jag sa själv att jag kände mig rasistisk när jag skrev det, men hur ska man reagera då? Åh vilken tur att nån stoppa kniven, men stryk det skulle hon minsann ha???

Monchichi, Jag vet också flera som blivit misshandlade av både svenska och utländska idioter. Ingenting ursäktar detta beteende!! Men bara för att det finns svenskar som gör det, gör ju inte att man reagerar annorlunda när det är någon man älskar som står och tar emot. Och jag förstår inte den mamman som inte gör något.. men sånt är ju vårt samhälle ganska ofta. Civilkurage är något som blir mer och mer sällsynt. Överallt! Ofta sitter jag på möten med människor som sagt sina åskikter till mig privat, men när det kommer till att stå för sin ståndpunkt inför flera personer där det faktiskt spelar roll.. då är det tyst. Och det är väl därför människor blir misshandlade mitt i folksamlingar och ingen vågar ingripa. Man är så jäkla rädd om sitt eget skinn.

Tulo: (30 jul 2008 13:40)
Siss, Jag håller med dig! Man ska inte dra slutsatsen att alla ifrån samma kultur är likadana. Och det är väl just det som gör att man reagerar som man gör nu.. Jag vet inte hur många gånger jag sagt till folk som reagerat på att systerdottern varit ihop med honom att :han är verkligen världens goaste kille och hela familjen är sååå rar! Ja.. eller hur.. Känner mig helt grundlurad att jag så totalt haft fel och sen är detta den front dom sätter upp när det går åt skogen. Jag respekterar att hon ville att han skulle sköta sig så han skulle få ett jobb och att dom skulle komma ifrån soc och allt som tillhör det. Men tydligen är det i deras fall, så mkt enklare att sitta hemma och få pengar istället för att jobba ihop till sin lön. Tråkigt och tragiskt, för vad som händer är ju att en liten flicka förlorar mkt kontakt med sin pappa. Kanske är det lika bra just nu, men det bästa hade ju varit att han hade fortsatt och varit den gulliga killen han va i typ 3 år. Han hade aldrig behövt bli det jäkla monster han varit den sista tiden.

Har precis fått veta att han kommer vara kvar hos polisen i några dagar. Hoppas att han får chans att fundera på vad det tagit åt honom, och att han inte kommer ut argare än någonsin. Det kommer att bli ett besöksförbud men det hjälper ju inte om han inte respekterar det..

Monchichi: (30 jul 2008 13:44)
Men du, när du pratar om "dom" vill du skicka hem dem men när du pratar om "oss" och vårat samhälle så heter det bristande civilkurage. Du har ett helt annat vokabulär när du pratar om detta än när du pratar om "dom"
och visst, när man ser att någon man älskar blir behandlad på det sättet blir man arg men du kan väl inte säga att "skicka hem dom" är det enda sättet att reagera på?


Tulo: (30 jul 2008 13:57)
Ok.. nu är jag nog trög för jag fattar inte vad du menar riktigt.. Ja, jag vill att hela jäkla familjen försvinner och att hon/vi får lugn och ro..

Hur ska man reagera då? Jag har försökt att prata med honom precis som resten av familjen. Det hjälper när han är lugn men sen slår det över och han blir som en helt annan männsika. Jag kan gärna stå upp mot honom och hela hans familj, jag har inga problem med det. Men jag kan ju inte gärna vakta henne 24/7??

Jag tycker att det är bristande kurage i samhället i stort.. Men jag fattar fortfarande inte riktigt vad du menar så det får du gärna förklara..

Monchichi: (30 jul 2008 14:26)
Du gör skillnad på ett och samma beteende. När det kommer till vårat samhälle heter det civikurage och när du skriver om "dom" så snackar vi kultur. Hade det varit Sven som slog hade du riktat din ilska mot rättsväsendet eller någon annanstans men nu riktar du ilskan till en kultur och tycker att allt skulle lösas om de åkte "hem". Hade Sven slagit hade du inte pratar kultur alls och det är samma typ av beteende vi talar om här, samma typ av hot, samma typ av ilska som gör att man inte kan prata med människan. Är jag klarare nu?

Garbo: (30 jul 2008 14:49)
Vadå "typ 7 st" bröder?

"Jag är säker på att du hört massor av liknande historier där de inblandade heter Sven, Peter och Erik?" - Ja, det har jag.

"Jag antar att du skulle kunna va med om precis vad som helst och inte påverkas alls!" - Det var ett väldigt antagande här. Okunskap och antaganden - en grogrund för rasism. Självklart skulle jag vara arg och upprörd och chockad om min släkting blev missshandlad. Men jag skulle inte bli rasist för det.

Instämmer fö med Monchichis kloka och tydliga resonemang om att använda olika vokabulär och att göra skillnad på ett och samma beteende.

Tulo: (30 jul 2008 16:19)
Men jag gör inte skillnad på samma beteende. Jag menar att det är brist i civilkurage att INTE stoppa någon som behandlar någon annan illa. Hans föräldrar och bröder stoppar honom inte, tvärt om, och hade de gjort det så hade jag inte haft något emot deras handlande för då hade de visat prov på civilkurage.

Det gäller ju precis samma sak som de som står och håller käft när någon blir misshandlad här hemma på torget en fredagkväll.


Tulo: (30 jul 2008 16:26)
Garbo, Är inte säker på om det är 6 eller 7 bröder han har den ena kan va en farbror..

Jaså, du har hört om massor av historier där en hel familj stått brevid och tittat på när någon blir misshandlad av en av deras familjemedlem och inte sagt något? Tror jag inte på!
Det är viss skillnad att veta om att någon blir misshandlad och faktiskt stå brevid och inte göra något.

Jag anser inte att jag är en rasist, jag vill att dom =denna familjen, ska lämna Sverige så vi inte behöver leva i oro för att han, själv eller i sällskap, ska komma och skada min familj. Det betyder inte att jag tycker att alla ska åka hem!


Monchichi: (30 jul 2008 16:56)
Det är väldigt mycket i den här diskussionen som du säger att du inte menar och som du tar för givet att din läsare läser in när du skriver. jag skulle kunna gissa på att den här typen av diskussion inte har förekommit i ditt liv utanför Internet, då du pratar med människor som hör dina tonfall, ser dina gester osv, det vi läsare inte kan göra här. Här blir ordval och bisatser en viktig del av det skrivna inlägget/Ordet. Rubrik med ordet kapande där ordet i media är synonymt med terrorism. Det kan hända att du inte menar de kopplingarna - men ordvalet gör tolkningen. När Aurora skriver att nationalitet och kultur inte har med saken att göra så svarar du: "Aurora, Jag håller med dig att det är ruttet oavsett kultur och visst skulle man låta det va bra med det!"
Varför fick det inte vara det från början då? Kvinnomisshandel handlar inte om kultur utan om bristande civilkurage från omgivningen (om det syns utåt alls) och om bristande respekt.

Tulo: (30 jul 2008 17:29)
Faktum är att när jag skrev rubriken med "kapade" så hade jag faktiskt inte en tanke på att det ordet används på det sättet i media, det slog mig först långt efter. Min tanke va bara att dom köpt upp alla mina favvofik och liksom kapat dom. Fick reda på i förra veckan att det är samma familj som köpt upp samtliga fik jag skrev om och det är väl därför de alla gått emot samma utveckling.

Men visst har du rätt, jag skriver kanske inte alltid precis hur jag menar och det kommer sig väl av att jag i första hand har detta stället för min egen skull och skriver snabbt och tycker väl i hasten att jag är fullkomligt begriplig..

Och visst hade man kunnat lämna ut det faktum att han och hans familj inte är svenska i ursprunget, men då återigen så är det så att jag va/är precis så jäkla arg/ledsen över vad som hänt att jag tycker dom ska åka hem.. Och när jag stod där igår och hon gråter och han hade den där arroganta attityden och sa att han va minsann den enda som visste vad som va rätt och fel osv osv osv, så tänkte jag till slut "jävla svartskalle" för mig själv.

Hade han varit blond och blåögd hade jag tänkt något minst lika elakt för just då så va frustrationen så total och benen darrade och då flög just det genom mitt huvud. Och det betyder inte att jag tycker så om andra jag möter, men just då, just han, tänkte jag så om.

Och bara just för att jag va så besviken så skrev jag ordet, och jag skrev ordet rasist för jag kände mig som en rasist emot honom. Inte mot resten av världen.

lisa: (30 jul 2008 17:34)
Tulo: du anser att mannen i fråga ska lämna sverige för att inte kunna fortsätta misshandla innanför detta lands gränser? och därmed lämna honom att misshandla kvinnor i sitt hemland? jag kan inte se att lösningen kan vara att "skicka hem honom" som du säger. nationer är idag inte fristående från varandra på det sättet. och en sådan ståndpunkt som du framlägger är att säga att vi inte bryr oss ett skvatt om vad som händer utanför detta lands gränser. och dessutom om mannen i fråga är svensk medborgare (vilket jag förstås inte vet om han är)så är dessutom sverige i juridisk mening hans hem ju.

Tulo: (30 jul 2008 18:16)
Det tycker jag absolut!! Han är född i ett annat land, medborgare i ett annat land och kan han inte sköta sig så tycker jag att han kan åka tillbaka!!

Varför ska 9 st fullt friska personer i arbetsför ålder bara sitta i en lägenhet och få pengar, utan några krav på att man faktiskt försöker sköta sig eller försörja sig själv? Nu spenderar han förmodligen upp till 4 dagar i arresten på polisen. Vad kostar det? Och vad kommer resten av cirkusen att kosta?

Det måste väl ses som ett privilegium att få komma till ett nytt land och få nya möjligheter. Då borde man väl åtminstone sköta sig??

Monchichi: (30 jul 2008 19:03)
jag inte är ute efter att du ska erkänna sig skyldig som att vara elak då du kallade honom för svartskalle i ditt stilla sinne eller för att du skulle kalla den vite blonde killen för något minst lika elakt men kan du se att "din psykopatiske misshandlare" och svartskalle skulle vara samma distinktion som kulturdiskussionen och den om civilkurage som behandlar samma ämne men från lite olika synvinklar. Jag förstår att du ser din slot som ett ställe enbart för dig själv att få ut saker, det är en fin tanke men den har publik och ibland riskerar man, du är inte den förste, att trampa andra på ömma tår. Du kan ju inte veta i fall dina 41 medskribenter på samma sida som du inte är muslimer.

Garbo: (30 jul 2008 19:03)
Tråkigt att du inte tror mig. Jag blir väldigt ledsen och arg när folk insinuerar att jag inte talar sanning. Genom att säga som du gör, har du egentligen diskvalificerat dig från vidare diskussion.

Du "antar" väldigt mycket om mig. Du har väldigt många förutfattade meningar. Har du tänkt på att du inte alls vet vad som döljer sig bakom mitt alias? Antar du att jag är svensk eller utländsk? Kanske utlandssvensk? Ariskt blond eller svartskalle? Mulatt, kanske? Jag kanske har en "svartskalle" till pappa och en rödhårig britt till mamma? Är jag jude, muslim, ateist, pingstvän, satanist? Vad tror du jag jobbar med? I vilka kretsar tror du att jag umgås? Det vore faktiskt intressant att höra vilket fack du placerat mig i, eftersom kvinnomisshandel tydligen inte existerar i det facket.

Och du, vad hade du kallat honom om han varit blond och blåögd? Istället för "jävla svartskalle", alltså?


Heidi: (30 jul 2008 21:29)
Dette er visst ein farleg debatt å stikka fingrane sine inn i, men eg gjer det likevel. Eg synest at det kan virka som om ein del av dei som skriv ikkje tek hensyn til at denne opplevinga er noko Tulo akkurat har kjend på sin eigen kropp. Det må ha vore dramatisk og traumatisk. Hadde dette vore mi niese på 22 år så hadde eg sjølvsagt vore heilt ute av meg. Eg synest derfor ikkje det er rett å lesa dette innlegget som eit prinsipielt innlegg om muslimar eller noko slikt. Eg har ingen tru på at verken Tulo eller Tintomara er rasistiske, så mange tekstar har eg lese frå dei begge. Les heller innlegget som ein reaksjon på at nokon i den næraste familie er utsette for vald og overtramp. Eg har lyst til å seia at eg har medkjensle både med jenta og de som har sett på dette. Eg håpar alle rundt henne gjer henne støtte slik at ho kan gå vidare med rak rygg utan å kjenna seg utrygg. Eg sender varme tankar.


morsan: (30 jul 2008 21:34)
Heidi: som vanligt har du 110% rätt...

Tintomara: (30 jul 2008 23:56)
Tack, Heidi och morsan, det är precis så det är. Upprörda känslor, många känslor. Inte minst besvikelse för att vi trodde så fel, och oro för hur det ska gå med den lilla. Hon är världens goaste sötaste, snällaste lilla unge och man hoppades ju att hon skulle få växa upp i lugn och ro. Allt verkade så bra! De hade flyttat till en fin lägenhet alldeles nära mig. De kom hit och hälsade på ofta och allt verkade så idylliskt. Jag tyckte verkligen mycketom honom och gör det på ett sätt än, den snälla, trevliga delen av honom liksom. Fast nu undrar man ju om det var bara teater. Fast det vill jag inte tro...

J: (30 jul 2008 23:58)
Heidi: "Eg har ingen tru på at verken Tulo eller Tintomara er rasistiske" - när Tulo börjar sin text med att kalla skriva att hon är rasist, i allafall för en stund?!

Heidi: (30 jul 2008 23:59)
Menneske kan vera nokså samansette mekanismer. Så fint for henne som er ramma, og for barnet å ha gode støttespelarar i nærleiken.

Heidi: (31 jul 2008 00:03)
J: "For ei stund" er jo ein modifikasjon som beror på sterke kjensler der og då...
Essensen i teksten handlar om eit menneske som er blitt dårleg behandla. Slik eg les det er ikkje hovedpoenget om gjerningsmannen heiter Sven elle Ahmet eller kva han nå måtte heita.

medea: (31 jul 2008 07:38)
fast det tulo säger är ju att den här mannen beter sig som han gör just på grund utav sitt utländska ursprung. och det är väl rasistiskt? för jag tror inte att om det handlade om en svensk man att hon skulle skriva att han betedde sig dåligt på grund utav hans (svenska) kultur...

Jag: (31 jul 2008 08:55)
Jag tycker att ni felaktigt hoppar på Tulo när hon är upprörd, ledsen och har det jobbigt. Skulle det hända med någon i min släkt tror jag att jag skulle reagera likadant. Vad gäller statisttik så se denna publikation som ligger på BRÅ´s hemsida tar ut ett liktet klipp.
Det finns också en överrepresen-tation av personer som är födda utomlands både bland gärningsmännen och offren. Överrepresentationen bland de polisanmälda gärningsmännen har dock minskat från en tredjedel åren 1990–1991 till en fjärdedel år 1998 samtidigt som de utrikes föddas andel av den manliga delen av befolk-ningen ökat från 9 till 11 procent under samma period. Andelen utrikes födda bland offren har dock ökat – det har skett en ökning av andelen par där gärningsmannen har svensk bak-grund (det vill säga född i Sverige och vars föräldrar är födda i Sverige) och offret är fött utomlands. En skillnad mellan brott med svenska respektive invandrade gärningsmän är en viss tendens till såväl grövre typer av våld som allvarligare skador för kvinnan i de fall där gärningsmannen är svensk. Det finns också en viss överrepresen-tation av personer som har utländsk bakgrund men inte är invandrare (födda i Sverige med minst en förälder född utomlands). År 1998 utgjorde denna grupp 12 procent av gärnings-männen och 13 procent av offren medan andelarna i befolkningen var 9 procent bland män och 8 procent bland kvinnor.


Tulo: (31 jul 2008 12:24)
Heidi och Morsan,
Tack för att ni förstår hur jag menar! Det va verkligen inte menat som ett inlägg mot muslimer eller invandrare i stort utan bara en reaktion på något väldigt obehagligt och ett försök att beskriva bakgrunden till det som ledde upp till händelserna.

Jag skrev precis så att jag kände mig som en rasist just för att jag bara önskade att han, som jag haft så mkt förtroende för och stått upp för så många gånger, plöstligt stod där som ett jäkla monster och skadade min systerdotter och hennes dotter som jag älskar.

Just då så flög alla dessa tankar genom mitt huvud och just därför kände jag mig rasistisk mot HONOM! Jag visste att om jag skriver hur jävla arg och upprörd jag är så är det första ni kommer säga är att jag är rasistisk... Och eftersom jag kände mig så just då, återigen emot honom och inte resten av hela världen, så skrev jag det själv och hur dåligt jag mådde av just det.

Jag vill inte börjar censurera mig själv på min slot, för då kan jag lika gärna sluta skriva!

Jag skriver hur jag känner och upplever något mkt hotfullt och upprörande och precis som skrev så har jag så många gånger tagit honom i försvar vilket gjorde mig ännu mer upprörd.

Och vad jag skrev va att HAN kunde åka hem med SIN kvinnosyn och ta SIN familj (som ju visat prov på precis samma mentalitet när allt kom till kritan) med sig! Jag skrev INTE att alla med invandrarbakgrund betedde sig så eller per automatik skulle åka hem!!

Garbo, Du har helt rätt, jag har ingen aning om vad som döljer sig bakom ditt alias. Och det intresserar mig inte heller. Jag skrev att jag ANTAR att du hade kunnat va med om det jag/vi va med om utan att alls reagera på samma sätt. Du hade säkert kommit hem och satt dig och skrivit ett ord om hur vackra molnen va när du åkte hem eller nått, du som alltid tydligen är så PK.. eller?

Du skrev hur besviken du va på mig och att jag visade att jag verkligen va rasist!..?
Du la in väldigt mkt antaganden i ditt första inlägg, saker som jag inte alls varesig sagt eller menat.. Men jag antar att det är bättre för dig att anta om mig än för mig att anta om dig!?

Jag, Tack för inlägget!! Tror att många har lättare för att sitta och tycka massa saker när dom inte har en jäkla aning om hur dom själva skulle reagera om dom plötligt satt i samma sits..

Nu har mannen fått besöksförbud resten av året till att börja med. Han får inte kontakta henne på något sätt och inte komma i närheten av henne eller tösten. Nu är det bara att hoppas att han respekterar detta och inte skickar någon annan att "tala förstånd" med henne. Hoppas går ju..

Men samtidigt är det ju en liten flicka som inte kommer kunna ha någon kontakt med sin pappa heller under denna tiden. Och han gav henne inte ens en kram innan de skildes åt.JAG: (31 jul 2008 14:10)
Bra sagt Tulo.
Jag skulle nog reagera precis som du.


Monchichi: (31 jul 2008 15:14)
till alla> Detta är ett forum där de flesta skriver under alias, där vi inte kan veta vilka våra läsare är. Vi vet inte om gärningsmannens bästa vän läser här, vi vet inte om systerdotterns ovän läser här. Det är farligt att tro att anonymiteten är ett skydd då det är en öppen sajt. Det är inte reaktionen det först och främst faller an på utan sättet att skriva ner det på detta forum då texten/texter med dess syftningar och vad skribenten förväntas läsa in mellan raderna. Hade du inte menat det som det stod skrivet, varför säger det inte då direkt efter första kommentaren, Tulo? Det handlar inte om censur, det handlar om respekt.

J: (31 jul 2008 16:16)
Hur kan man vara rasist mot EN person?

Det framgår ju att du, Tulo, känner dig missförstådd men berättigar det till taskigheter, som det du skriver om hur Garbo skriver sina egna texter?

Tulo: (1 aug 2008 09:12)
J, Jag har inte skrivit något om hur Garbo skriver sina egna texter. Jag skrev om det första inlägget hon/han gjorde under denna texten. Där skriver Garbo om vad jag är på ett väldigt antagande sätt. Och lite längre ner så tycker Garbo att jag är antagande emot henne/honom då jag skriver att jag är säker på att hon/han hade reagerat helt annorlunda än mig och inte alls varit så arg och upprörd och känt att hon/han bara önska att han (mannen i fråga) skulle åka hem och ta sin familj med sig..

Och man kan väl visst va rasistisk mot en person.. Det va jag.. Jag tänkte elakheter som jag normalt aldrig tänker om någon och det är väl rasistiskt, även om det bara gäller en person? Jag tänker ju inte så när jag stöter på någon annan av invandrarbakgrund.

Monchichi, Ja det klart. Man kan, varje gång man skriver ett ord, sätta sig ner och fundera över vem läser denna text, vad kan den ha något emot, vad tycker den om, vad har den varit med om, osv osv osv.. Och sen bli en av de personer som skriver 4 rader i sina räddningsord var 10:e dag..

Då slutar jag hellre skriva här! Jag skriver om hur jag reagerar på saker, när jag blir glad, ledsen, trött, osv. Vi är ju tex fler här som skrivit om FK.. Men tänk om någon av alla oss som skriver här råkar jobba på FK?? Då är ju det förmodligen jättetrist för henne/honom att läsa om vilka dåliga erfarenheter många av oss haft med just FK..

Och tekniskt sett så är ju säkert en del av oss här på sidan män.. Och då är det ju väldigt taskigt att skriva om hur jävla korkade misshandlande män är, för dom har ju faktiskt känslor dom med..

Man kanske helt enkelt ska hålla sig till, "oj vilka fina moln jag såg idag" texter.. Då är nog alla väldigt nöjda!

Teas: (1 aug 2008 09:42)
Definition av rasism från Wikipedia: Rasism är ett ord som beskriver uppdelningen av människor i ett rassystem där vissa raser är underställda andra. Det används för att beteckna ett synsätt, ett sätt att behandla människor, och/eller en samhällelig struktur. Liknande men inte fullt ut rasistiska synsätt kallas ofta för "främlingsfientlighet".

Förstår ditt hat mot mannen i fråga, men att dra in att du är rasist gör ju att du drar in fler personer än honom, vilket du sedan förnekar genom att skriva att du är rasist mot enbart honom...
Du kanske ska definiera dina ord med vad de betyder för Dig för att slippa bli missförstådd?

Heidi: (1 aug 2008 10:11)
Men ein slik plass som dette er vel ikkje laga for at ein skal vega kvart einaste ord på gullvekt. Heller ein stad der ein kan skriva ned ekte opplevingar og kjensler. Og nå har jo Tulo forklart seg opp og i mente om kva ho meinar. Rasisme er tydeleg eit usedvanleg betent ord, og i og for seg er det sikkert eit sunnhetsteikn... Men hadde eg personleg gått gjennom noko så vanskeleg og fortvilande som dette, så ville ein diskusjon som denne utvilsomt gjort vondt å få over seg på toppen.

Garbo: (1 aug 2008 10:17)
Jag skrev att jag tycker det är dumt av dig att anta saker. Du gör dig bara löjlig. Ta reda på fakta istället. "Antar" var ditt eget ordval. Slår du på det så slår du följdaktligen på dig själv. Eftersom ditt inlägg börjar med meningen "Ok, nu är jag rasist!", är det inget antagande av mig att sedan säga att du är det.

Och du, man kan inte vara rasist för en stund eller mot en enda person.

NE säger: Rasism, i strikt bemärkelse en ideologi som grundas på följande fem förutsättningar: 1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken; 2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär; 3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av resp. raser; 4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen; 5) föreställningen att denna hierarkiska klassifikation berättigar medlemmar av förment överlägsna raser att dominera, exploatera och tom förinta medlemmar av förment underlägsna raser. Medan den första förutsättningen är omdiskuterad är den andra och den tredje vetenskapligt felaktiga och den fjärde och femte etiskt och politiskt förkastliga. Även åsikter och handlingar som inte i alla avseenden motsvarar definitionen ovan kan med viss rätt benämnas rasism, när det rör sig om allmän motvilja mot medlemmar av grupper som definieras genom fysiska, kulturella eller beteendemässiga karakteristika, utan hänsyn till enskilda gruppmedlemmars individuella särdrag. Ofta är dock uttrycket främlingsfientlighet mer adekvat om sådana attityder.

Håll till godo.


Tintomara: (1 aug 2008 10:28)
Ja, då är väl Tulo främlingsfientlig mot en främling (och hans släkt) då. Eftersom hon förmodar att hans uppfostran och miljö har påverkat hur han tänker och agerar. Tänk, det tror jag också.
Liksom att detta gäller universellt - vem skulle INTE vara påverkad av sin uppfostran och miljö?
Allmän motvilja tycker jag nog inte det handlar om, det gäller ju ett visst beteende
- och det beteendet väcker ju motvilja (minst sagt) vem det än utövas av!

Teas: (1 aug 2008 10:28)
men usch vilken ruskig historia du berättar! vet inte vad jag ska skriva förutom stackars dottern och alla inblandade! Skär i hjärtat varje gång jag hör sånt här! Hoppas att du, familjen & kaninen du gav kan ge dottern lite trygghet i kaoset! tveka inte att söka stöd som anhörig om det skulle behövas!

Monchichi: (1 aug 2008 15:21)
Tintomara> Den miljön man är uppvuxen men har inte att göra med det du kallar kultur. I den miljön som ovanstående text handlar om, hotas det och då undrar jag Tulo, hur du kan jämföra det med dina texter med fk och om någon anställd skulle läsa dina texter om dem när detta handlar om hot och våld? Vad händer om denna texten hamnar i fel händer och kopplas till dig som person?

Tulo: (1 aug 2008 18:48)
Alltså jag börjar bli så trött att jag bara häpnar.. Jag lovar att jag i framtiden ska ta och kolla upp både Wikipedia och NE innan jag skriver ett ord.. *not*

Återigen: Jag använde det ordet därför att min känsla för honom, och det han plötligt fört in i min/vår familj, va otroligt negativ och stark och eftersom jag tänkt elaka saker om honom när jag stod där och darrade av ilska..

Jag skrev vad jag kände rakt upp och ned utan att använda ett enda lexikon eller uppslagsverk.. Fy, fy, fy på mig!!

Teas, Ja det är väldigt tråkigt och sorligt alltihop! Lillan är så bedårande söt med sina stora vackra ögon, kramandes sin kanin med långa öron och jag bara hoppas att hon kan få lite lugn nu och ha det bra med sin mamma och oss.

Garbo, Det är inte jag som innehåller svenskt rekord i projecering.. Den titeln tror jag bestämt att du har?? Jag undrar jag vem det är som är löjlig..

Monchichi, Jag är inte det minsta bekymmrad över att någon ska lista ut vem jag är.. Varför skulle jag vara det?? Förklara gärna det är du snäll! Vilka händer är fel händer?? Jag har ingenting att dölja!? Eller du kanske vet något jag inte vet?

Ska jag va helt ärlig så tycker jag personer som lägger ner tid och energi på att oroa sig över om dom är "hemliga eller ej" är ganska patetiska.

Förmodligen är det samma personer som sitter på möten och inte säger flaska, som aldrig har en nydanande idé utan tycker massor när ingen hör på. Och såna tycker jag är BOOORING!

Många är de människor som tror att alla ser vad DE gör, pratar om vad DE gör och faktiskt tror att andra bryr sig om vad DE gör... Så dom lever sitt liv fullt upptagna med att försöka va på ett sätt så ingen ska kunna ha nått att säga om dom, vilket ju är just precis.. BORING!

Vad jag menade var, om man nu ska ta hänsyn till alla i denna värld som någonsin kan tänkas läsa texterna man skriver här, så skulle man ju tillslut inte skriva nått alls.

Man skulle inte kunna skriva att "jävla FK vad dumma i huvudet dom är" för tänk om någon som jobbar på FK och läser här blir upprörd och ledsen över att jag skrev något negativt om dom.. Orkar jag bry mig?? Nej!!

Vi har rätt i detta landet att tycka och tänka vad vi vill och tänk.. det tänker jag fortsätta med!!

Heidi, Tack igen! Du har möjligen ingen guldvåg att låna ut? ;-)


astrud: (1 aug 2008 18:58)
Fast det här med att kunna lista ut vem du är osv, som jag ser det handlar det i det här fallet inte bara om huruvida man kan klura ut vem DU är utan att man då - om man känner till er lite mer - kan räkna ut vem systerdottern och (fd) mannen mfl är och även om just du känner att du inte har något problem med att "inte vara hemlig" (kommer inte på vad det heter :-)) så är det ett val du har gjort. för systerdottern med flera kanske det här är ett betydligt mer känsligt ämne och hon/de kanske inte vill att man ska kunna få reda på vad som hänt. Men, du känner de bäst och du kan hända vet att det är okej för deras del, det vet ju inte jag.

Men det var i alla fall vad jag kom att tänka på. Jag är själv inte hemlig när jag skriver, det går lätt att räkna ut vem jag är osv, men just därför skriver jag inte heller utlämnande om t ex min sambo eller andra i min familj eftersom jag inte kan bestämma åt dem vad som ska vara offentligt eller inte i deras liv.

Som sagt, bara en tanke.

astrud: (1 aug 2008 19:14)
"Vad jag menade var, om man nu ska ta hänsyn till alla i denna värld som någonsin kan tänkas läsa texterna man skriver här, så skulle man ju tillslut inte skriva nått alls."

Nej, man kanske visa hänsyn till de man skriver OM snarare än till läsarna.

Tulo: (1 aug 2008 20:54)
Visst, och ingen jag känner och eventuellt skriver om har några problem med det jag skriver så på den punkten är det inga problem!

astrud: (1 aug 2008 21:05)
Vad bra.

Monchichi: (1 aug 2008 23:22)
Ta inte i så, jag tänker på dig här. det jag menar är att tänk om någon av dessa bröder eller någon av deras kompisar är här och läser och känner sig förorättade. Du har ju redan berättat att det är ganska lite som får dem att bråka och dessutom i grupp. De spelar inte riktigt i samma liga som fk. Vad det gäller myndigheter osv resonerar jag precis som du men jag är orolig ifall du skulle råka illa ut.

Tulo: (2 aug 2008 19:56)
Det va ju snällt av dig! Men den chansen är nog väldigt liten.

c: (2 aug 2008 21:16)
det heter "var".

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

536 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Tulo en ros

Tulos senaste Ord

» Bästa vägen.
28 nov 2018 13:47
» Weekend i Italien.
22 nov 2018 13:46
» En tumme för polisen.
15 nov 2018 09:53
» Idag är det pappas dag.
11 nov 2018 19:13
» Andedräkten ligger tung..
7 nov 2018 22:00
» Hoppas och hoppas.
4 nov 2018 21:34
» Ett år utan pappa..
16 aug 2018 00:21
» Olja och vatten.
25 maj 2018 18:42
» Lördag.
24 mar 2018 13:05
» Sorg.
17 mar 2018 12:49
» Sorgen efter pappa..
14 jan 2018 13:07
» Snart går planet..
7 sep 2017 22:09

Dagens namn: Henrik
:: reklam ::