vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Tulo

Kapade konditori..

25 jun 2008 17:09
Jag är ingen rasist men det är bara det att konditori ligger mig varmt om hjätat.
Och när nu alla mina favvofik har bytt ägare och fått invandrare till ägare och resultatet blir att det som ligger på glashyllorna kommer ifrån Delicato, ja då blir jag GALEN!!

Sitter på favvofiket för vad som blev min sista fika där, och in kommer en kund.
Han vill ha hjälp med att välja tårtor. 3 kvinnor bakom disken och inte 1 kunde tala om för honom vad det var i tårtorna. Inte ens Princess lyckades dom med utan fick springa och leta fram lappen.

Jag förstår att dom kommer att lära sig, och att människorna på Delicato också behöver leva och därför är det ju strålande att dom får högre försäljning, men var tar hantverket som konditor ändå är vägen.

Idag kom jag till ytterligare ett av mina "gamla" favvisar och ser att det mesta i hyllorna är förändrat och inte samma människor bakom disken.

Tycker bara det är trist.. Delicato kan jag köpa på ICA men det är ju liksom inte samma sak..

Kram/ Tulo

Ps, förstår att jag kommer få skäll för detta ord, men det är ok! ;) Ds
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


dysco: (25 jun 2008 18:39)
Du förstår att du kommer få skäll, men det är ok? Ok att ta emot skäll, således?
Fast jag vill inte se mig som någon som skäller. Mer påpekande.

Nå: Jag tror aldrig att någon bra text, någonsin, har inletts med orden "Jag är ingen rasist, men...". Den här utgör inget undantag. Jag hoppas att du själv ser den logiska kullerbytta du gjort när du först försöker frånsäga dig läskiga, osmakliga epitet, för att raskt därefter påpeka att dina kära sockergruvor blivit kassa på grund av inkompetenta invandrare.
Du klumpar. Ihop. Folk. Sätter etiketter på dem.
Du må vara hur bra polare som helst med den adopterade Tomas på jobbet och Fatima, spinningstruktören. Men när konditoriblattarna inte sköter sig kommer det krypande. Hederlig svensk vardagsrasism.
För övrigt anser jag att du verkar ha en osund relation till dina bakverk då du vid mötet av felaktiga diton blir galen. Ja, till och med med versaler.

Blä.

astrud: (25 jun 2008 19:12)
Fast helt bortsett invandrare och diskussionen ovan vill jag bara säga att jag också blir besviken när hembakat byts ut mot delicato. Helt oavsett vem som slutat baka. För, som du säger, delicato kan man lika gärna köpa på Ica.

misan: (25 jun 2008 19:45)
Tulo, du menar att ditt favvofik har fått nya ägare, kort och gott? (No need to reply.)

Edith: (25 jun 2008 19:50)
Folk är folk. Så har det alltid varit, kommer alltid vara. Fattar inte varför det är så viktigt att etikettera ursprung på människor.

vajlan: (25 jun 2008 22:26)
Vad har Delicato-utbudet med det faktum att de är invandrare att göra??!? Dessutom ägs de flesta fik och kondis jag ser här av polacker, och de tycks kunna ha såväl industrifika som hembakt. Det GÅR BARA INTE att generalisera på det där viset, snälla nån.

Tulo: (25 jun 2008 23:22)
Faktum är att inte mindre än 5 olika fik i de närmaste städerna under detta året gått som bytt ägare och i och med det så finns inte längre det utbud kvar som de haft tidigare. Detta gäller samtliga ställen! Nu är det inte längre hemmagjorda chokladbollar utan Delicato, det är inte längre en uppsjö av olika småkakor och olika små bakverk utan det är Delicato precis överallt!!!

Jag hade verkligen inte reagerat om de hade hållt kvar standarden på sortimentet, men jag betalar inte 18:- för en färdig bulle ifrån Skogaholms tex. (Och jo jag vet att de kom ifrån Skogaholms för påsen låg på bänken innanför disken!) På 3 av fiken har samtlig personal bytts ut och bagaren är sparkad! Varför blir det då så? Kanske är inte detta med fik och konditori en sån stor del av den kulturen som den är här och därför kanske dom tycker att det är ok att sparka ut bagaren och istället köpa färdigt på annat håll. Mkt av de som konditorierna varit kända för tex semlor, olika bakverk eller dom underbara småkakorna finns inte längre att tillgå och jag tycker det är synd!

Två av dessa fik har funnits i många många MÅNGA år och är som små instutitioner i stadsbilden och om man då vill köpa upp dom, låt dom då ändå få ha det som gör dom säregna kvar oavsett vem som äger dom. Men när kassakon visar sig inte va någon kassako (det har varit väldigt tomt på folk när vi varit där) så kanske stackars bagaren får tillbaka sitt jobb. Annars får man väl helt enkelt gå och klämma en pizza i fortsättningen...

PS 1: Och vad gäller versaler så tänk det kan jag bjuda på när det gäller tex Princess, för det är ju en bakelse med ett eget namn och sist jag kolla så fick man ge namn en versal. Men det kanske bara är PUNKTER man kan slösa med lite här och var.. Inte sant dysco?

PS 2: Hade ett snack igår med en kvinna ( när vi prata om kommande gäster ifrån US och OZ) och hon sa till mig "Det är så synd för vi svenskar är så rädda att värna om det som är svenskt. Jag tycker att vi ska va stolta över det svenska och ta chansen att visa upp det när vi får besök ifrån andra länder.

Bjud du ditt kommande USA besök på köttbullar eller sill och potatis! Antingen gillar dom det eller också inte, men då har dom i alla fall fått prova på något svenskt! Och självklart dina goda kanelbullar!!" Men det kanske går lika bra med Skogaholms..





dysco: (26 jun 2008 13:50)
Anmärkningen angående versaler rörde graden av GALENhet, inget annat. Vad mina egna språkliga brister (vilket jag antar att det om punkter handlar om) anbelangar ser jag inte vad det har med någonting att göra. Läste du mig bara för att ha något att klaga på?
Slag i luften.

Jag har ingen större lust att gnabbas. Sätt dig du på något av dina favoritkonditori (sic!), så äter jag min nybakade blåbärspaj.


Tintomara: (26 jun 2008 18:21)
Invandrare är välkomna hit, tycker jag, och välkomna att följa sin egen kultur (utom när det gäller hedersmord och kvinnoförtryck)(som bara en del av dem ägnar sig åt som väl är. Det är också jättebra om de blir egna företagare eftersom de tyvärr inte släpps in på arbetsmarknaden som man skulle önska. (Och vilket säkerligen skulle underlätta arbetet mot kvinnoförtryck etc.) Förmodligen är det så att vår gamla fina kafékultur inte lönar sig längre. Oavsett vam som äger kaféerna.
Det är bara att beklaga. Jag förstår besvikelsen hos Tulo. Det är ju tur att hon själv är duktig på att baka!
Och jag tycker också vi ska värna om vår svenska kultur.

medea: (26 jun 2008 19:00)
det är lite konstigt att säga att hedersmord är en del av en KULTUR. som att det skulle vara någon inbyggd normativ del i kulturen. kvinnoförtryck finns på hela jorden. även här i sverige.

Tintomara: (26 jun 2008 21:18)
Ja något beror ju hedersmorden och kvinnoförtrycket på. Om det inte är kulturen, så vad? Här i Sverige har vi förvisso också kvinnoförtryck och kvinnor mördas p g a att de lämnar en karl. Men ingen här tycker att det är rätt.
Det är skillnaden. Sen kan man ju märka ord om man vill.
Påstå bara inte att det i stället handlar om religion, för det gör det INTE!

medea: (26 jun 2008 21:24)
nej jag säger absolut inte att det handlar om religion. men att säga att det tillhör en viss kultur... vilken kultur? hedersmördar alla människor inom den kulturen så då? vem säger att folk tycker att det är rätt med hedersmord?

medea: (26 jun 2008 21:30)
det handlar ju snarare om strukturella problem som patriarkat än att försöka säga att det tillhör en viss kultur. kvinnoförtryck tar sig uttryck i många olika former. att mörda en kvinna i sverige är lika mycket kvinnoförtryck men ändå så blir inte det kallat hedersmord. det är något vi projicerat på "de andra" för att rättfärdiga vår egen kultur.

Tulo: (27 jun 2008 08:48)
Jag har av egen erfarenhet, då en i min allra närmaste familj haft ett längre förhållande med en muslimsk man sett vissa delar av detta med deras "heder" på nära håll. Tex: En ung tjej på 17 år lånar en mobil av en väninna. Hon skickar ett sms till en klasskompis, som råkar vara kille. Hennes bröder får reda på att hon lånat mobilen, åker till den som lånat ut den och tvingar henne att låta dom titta i den. Hon vågar inte annat än att gå med på det, trots att hon förstår att kompisens sms ligger kvar. Efter detta samlar dom ihop sig, flera bröder och farbröder och åker stan runt i flera bilar och letar efter flickan. Som får nys på detta och tack och lov tar sig till en kvinnojour innan de får tag i henne. Vad tror du? Att dom lugnt skulle säga till henne att "Oj, så fick du inte göra!"??

Även väninnan som lånade ut mobilen fick utstå flera nattliga samtal ifrån diverse släktingar som hotade henne och talade om vad som skulle hända om hon någonsin hade kontakt med flickan igen.

Tack och lov så är inte alla på detta viset. Men jag har själv träffat flera av de inblandade männen INNAN detta hände och mot mig va dom minsann såå charmerande såå.
Jag hade aldrig trott att dom skulle kunna göra en sån stor grej av ett oskyldigt sms på det viset.

En fråga, hur skulle det rättfärdiga vår kultur att omnämna vissa handligar i en annan med hedersmord, Medea? Jag förstår inte riktigt vad du menade med det.. Vilken del av vår kultur är det vi rättfärdigar?


medea: (27 jun 2008 11:31)
jag orkar inte ens kommentera det om "muslimernas heder".

vas jag menar med att rättfärdiga vår egen kultur är att vi ser på hedersmord som det hemskaste som kan hända. och absolut, det är hemskt, MEN alla mord är hemska. när ett hedersmord sker så kan vi säga att "oj oj det tillhör deras kultur och de lever i ett patriarkat osv osv" men inte om ett mord mot en kvinna sker här. vi rättfärdigar den patriarkala strukturen.

vajlan: (27 jun 2008 13:11)
Ännu en gång, att folk rättfärdigar ett i våra ögon hemskt beteende med kultur eller religion säger faktiskt inget om kulturen eller religionen i sig. Har inte sett tillstymmelse till handlingar i stil med de övergrepp du berättar om här ovan i mitt liv, och jag är gift med en muslim.

Det du säger är ungefär som att säga att den svenska kulturen och svenskarna är för att supa sig full och tafsa på grannens fru och sen skylla på det på att man var så full och inget minns och det ska vara okej, bara för att en maaaaaassa svenskar gör så gång efter annan.

Kanske ett kasst exempel, men jag blir så jäääävla trött på dessa förenklingar, generaliseringar och rena DUMHETER att jag tappar koncepterna helt och därmed uttrycksförmågan.

Tintomara: (27 jun 2008 13:37)
Men jag förstår inte vem som skulle ha rättfärdigat nongting? Klart alla mord är fel, har nån sagt något annat?
men vissa personer uppmanar andra att mörda (eller misshandla, låsa in etc.) för att skydda familjens eller släktens "heder". Det tycker jag är alldeles på tok galet.
Sedan föreskommer det ju givitvis inte i alla släketer eller familjer i dessa kulturer (eller vad FAN man ska kalla det) utan det finsn moderna och upplysta och humana personer även där. Men det gör det ju inte bättre, så länge det förekommer alls är det fel! Och det måste motarbetas, sen fårman väl blio klallad rasist då. Men jag är emot allt förtryck, vare sig mot kvinnor eller män eller tjocka eller gamla. Så det så!



Tintomara: (27 jun 2008 13:38)
Vad som är svensk kultur eller inte är en helt annan diskussion.

Tintomara: (27 jun 2008 13:39)
Och för den delen tog ALLA i vår familj emot den unge muslimske pojkvännen med öppna armar, så det så!

vajlan: (27 jun 2008 13:45)
Jag talade om svensk kultur för att jag upplevde att det generaliserades om s.k muslimsk kultur, som är ett vanvettigt koncept, så många olika ställen som muslimer finns på (och med så olika ställning i samhället, bakgrund, utbildningsnivå, intelligens osv osv).

saga: (27 jun 2008 13:58)
Ja, det är synd på kafékulturen. Men om vi kunder inte är villiga att betala för hembakt så blir det färdiglagat oavsett vem som står bakom kafékassan. Vi är för snåla och prishysteriska. (Och lite lata också kanske; varför baka själv tidigt på morgonen när man kan köpa billigt från stor leverantör.)

Men det är helt otroligt hur en chokladboll har växt till sig till ett hedersmord. Människans associationsbanor äro outgrundliga!

Tintomara: (27 jun 2008 14:32)
Vi vet väl inte om det var muslimer som köpt kaféerna? Det var invandrare, de kan ha varit från Afrika eller Kina eller Frankrike för den delen. (Fast jag vägrar att tro att fransmän skulle sälja Delicatovaror!) (En och annan fördom har man ju - fransmän kan det där med det kulinariska!)
Det var jag som drog upp det har med hedersmorden när jag skrev att invandrare var välkomna och att de givetvis ska behålla sin egen kultur. Utom det där då. De få som ägnar sig åt det, jag är övertygad om att de flesta inte gör det.

Tulo: (27 jun 2008 15:28)
1. Jag berättade om det jag varit "med" om eftersom det blev snack om hedersmord. Att säga att det inte har med en viss kultur att göra är ju löjligt och jag undrar om alla dessa unga kvinnor som faktiskt lever under detta förtryck skulle anse att det är något annat än just familjens heders som deras manliga släktningar försöker att bevara...

Vad gäller muslimer i allmänhet så har jag aldrig sagt att detta är något som alla sysslar med utan bara att det var en grej som jag själv upplevt och att i just det fallet så rörde det sig om muslimer. Jag förstår fortfarande inte vilka som rättfärdigar detta??

De allra flesta är ju väldigt upprörda och avståndstagande när sånt här dyker upp i media och jag tycker då rakt inte att det verkar vara som om någon försöker släta över kvinnokränkningar pga att det är en del av någon kultur..
Var har det stått att sk "hedersmord" eller några mord överhuvudtaget är ok????

Och självklart är ju hela världen full av välutbildade, ödmjuka, kärleksfulla och förstående muslimer. Om du gift dig med en av dom så grattis! Men det finns också en annan del som väljer att tejpa sig fulla med sprängmedel och ta hundratals andra med sig till sitt "himmelrike" med jämna mellanrum också, inte sant?
Men det kanske man inte ska låtsas om heller?

Jag har ingen aning om varifrån de nya ägarna till de olika caféerna kommer ifrån, och det har ingen betydelse. Jag hade inte haft några problem med utländska ägare om de bara fortsatte med samma standard, eller högre, och va trevliga när man är där som kund. Jag stöder gärna invandrare, men jag stödjer inte deras ställe för att vara snäll, nej, kvalitéen är den de får betalt för. Och det gäller allt jag köper eller de tjänster jag inhandlar, oavsett vad det är för säljare!

Och visst har hela café snacket bollat iväg väldigt, men det är ju lite charmen med det hela.



dysco: (27 jun 2008 15:58)
Nu, Tulo, trasslar du in dig själv i slutet av din sista kommentar. För hade det varit dig likgiltigt vilka som sålde chokladbollarna (eller vad ska vi kalla dem? Mer att diskutera!) hade du aldrig nämnt deras ursprung (vilket du visst har en aning om; utanför Sverige. Det var du snabb med att påpeka). Hade du nöjt dig med att skriva något så diplomatiskt i början hade det aldrig burit iväg. "Nya ägare på fiket, de är kassa."

Gällande rättfärdigandet av mord (vilket jag tycker är en lite märklig formulering) går resonemanget som så att vi sätter en stor lampa mot muselmanerna och deras så kallade hederskultur. Kastar en stor sten emot den, samtidigt som vi har en unken kvinnomisshandlande verklighet här i vårt fina blågula glashus.
Det är alltså, för svensken, mer praktiskt och roligare att gnälla över svartmuskige Hassan som hedersmördar, på grund av annorlunda "kultur" än över blonde Johansson som stjälper i sig en kvarting snesegel och lappar till tanten, på grund av, ja, vaddå?
Catfish?

vajlan: (27 jun 2008 16:40)
dysco> puss!!

Tintomara: (27 jun 2008 17:21)
Men fatta, det är ingen i vår kultur som anser att kvinnomisshandel och mord är rätt!
Sen att folk gör sådant som inte är rätt är beklagligt, men vem kan svära sig fri i det fallet?
Men de som anser att de har rätt att förtrycka kvinnor i släkthederns namn backas ju upp av släkt och vänner i asmma kultur. Det var ju nån politiker i Norrland nånstans som utövat påtryckningar på sin systerson att misshandla en familj. Minns inte detaljerna, men killen hade inte vågat annat för i hans familj var det morbrodern som bestämde. So shoot me, men jag tror inte de hade svenskt ursprung. Varför blunda för att fenomenet finns? Då kan man ju aldrig komma till rätta med det. Eller ska vi helt flata lägga oss ner och låta de stackars kvinnorna fortsätta att förtryckas? Bara för att vi är så rädda för att bli kallade rasister?
Alla förtryckta kvinnor måste få hjälp. Det finns rätt många svenska också.

Tulo: (27 jun 2008 18:26)
Anledningen till att jag nämnde att det var invandrare som tagit över inte mindre än 5 olika fik, oberoende av varandra så vitt jag vet, är att det verkar vara en trend. I alla fall här omkring! Konditori är väl ändå inte det som förknippas med duktiga entreprenörer av invandrar ursprung??

Och jag tycker inte att jag trasslar in mig det minsta.

Och gnäller tycker jag då rakt inte att jag gör heller.. Däremot så verkar det som att ni vill likställa svenska mäns misshandlande av sina fruar/flickvänner med det som sker i vissa andra länder och i somliga fall även här i Sverige. Det är ju löjligt!!

Om en svensk man plötsligt får för sig att misshandla sin fru, så ringer han ju inte precis in sina bröder och sin far och ber om hjälp.. Eller har ni hört talas om det?? Ingen har påstått att det inte finns misshandlare och förtryckare i detta landet, men det finns det ju i alla länder och är precis lika fel oavsett ursprung.

Men det kanske är så att vi har fel, och ni har rätt. Men då kanske ni kan ta och tala om det för typ alla andra medier, advokater och försvarare, anställda på kvinnojourer och sjukhus som ser detta dagligen.. För dom håller nog inte med er! Men det klart, det är ju vi som är så okunniga och rasistiska och ni som vet hur det ligger till!



medea: (27 jun 2008 22:35)
alltså. ja jag tycker det är rätt att jämställa kvinnomord vid varandra eftersom de kommer ur samma förtryck.
och vad anbelangar din fråga hurvida man någonsin har hört talas om en man som frågar sina bröder om hjälp vid ett mord or whatever... för mig kommer genast massor av våldtäksfall upp i huvudet. som har hänt här i sverige. tjejer som blir våldtagna av killar och killarna ringer sina kompisar osv osv och sedan håller de varandra om ryggen. SÅNT händer. det är ju fullkomligt absurdt att säga att detta inte skulle kunna ske vid ett mord i sverige. det är väl klart som fan att det säkert hänt i sverige (har inget exempel) men vi skulle aldrig kalla det vid ordet "hedersmord" för det är något som vi har satt som förklaring på vad "invandrare" eller "muslimer" håller på med.

Tintomara: (27 jun 2008 22:58)
Gangrape förekommer väl överallt det också? Skulle det vara speciellt svenskt?
Stoppa inte huvudet i sanden, medea, det finns en avgrundsskillnad mellan vanliga svenskars kvinnosyn och en del invandrares. OBS att jag säger EN DEL!!!
Men vill du ha mig och Tulo till rasister så fine. Jag tycker nog att vi är realister. Och dessutom törs vi säga vad vi tycker även om det svider i ögonen på en del.

Tintomara: (27 jun 2008 23:04)
Men om vi nu skulle återgå till konditorierna så tror jag att det blev olönsamma, och därför såldes. Att de köptes av företagsamma invandrare är säkert ingen slump. De av dem som driver egna företag t ex pizzerior jobbar häcken av sig, med vansinnigt långa arbetstider mm. (Vilket Tulo också är väl insatt i ifall nån inte trodde det.) Det lönade sig inte att ha bagare anställda, att ha någon anställd för den delen, utan man fixar det med att familjen ställer upp och som sagt med långa arbetsdagar. Om man nu fixar det, vem går på fik och köper nåt som man själv kan köpa billigare på ICA?

medea: (27 jun 2008 23:05)
sa inte att det var specifikt svenskt, men ni säger ju att hedersmord bara sker i vissa kulturer men faktum är att samma strukturella våld sker ÖVERALLT på jorden oavsett vilken form det än tar sig!

jag tror att det är du som stoppar huvudet i sanden, tintomara. jag är säker på att bertin jansson från sverige kan tycka exakt samma sak om kvinnor som mohammed från turkiet.

Tulo: (28 jun 2008 01:10)
Var har vi sagt att det bara sker i vissa kulturer?? Och vem har någonsin sagt att det inte kan finnas svenskar som tänker lika dant? Men du kan ju inte rimligen tycka/tro att detta är lika vanligt i tex Sverige som i Mellanöstern??

FN beräknar att det årligen sker ca 5000 hedersmord i världen. Tror du att dom tycker att svenska män bosatta i Sverige är ett överhängande problem generellt??

De länder som tas upp i frågan är Jemen, Jordanien, Libanon, Pakistan, Syrien och Turkiet.. Hmm.. Kanske borde skriva ett mail och få dom och lägga till Sverige på listan..

Dysco, Du skrev att det finns "mer att diskutera" gällande chokladbollar så undrar jag vad du menar med det? Du kanske kan förklara det?? Och jag tror att du missförstår mig precis.. Jag är ingen person som bryr mig om att va så jäkla diplomatisk förstår du! Det är mest till för fegisar som spenderar hela sitt liv med att flyga under radar och inte sticka ut. Men så är dom ju tråkmånsar också!

Jag har sagt vad jag tycker och tänker hela mitt liv, och törs stå för mina åsikter även när dom inte är populära och även när folk väljer att missförstå och lägga andra (kanske deras) värderingar i mina ord. Men tänk, det tål jag! Både irl och här!!



medea: (28 jun 2008 10:08)
det känns som om du vill missförstå mig i den här diskussionen så det finns ingen mening riktigt. och jag vill bara påpeka att jag har aldrig nämnt ordet rasist eller rasism. det var era tolkningar.

Tulo: (28 jun 2008 10:51)
(26 juni kl 19.00) skriver du att "det är lite konstigt att säga att hedersmord är en del av en KULTUR. som att det skulle vara någon inbggd normativ del i kulturen."

Ja men hallå, det är ju precis det det är!!
Detta med hedersmord härstammar ifrån de tider då det inte fanns poliser och domstolar utan det var upp till släkter att straffa sina egna. Om man inte hade ordning på sin familj/släkt så ansågs man svag och utan kontroll och fick skämmas.

FN har stiftat lagar emot hedersmord och trots detta har flera länder i bland annat Latinamerika och Mellanöstern institutionaliserat idén om männens rätt att försvara sin heder i sin lagstiftning.

Fäder, bröder och äkta män som mördat en kvinnlig familjemedlem i hederns namn kan enligt lagen komma att åtnjuta strafflindring eller straffrihet ibland annat Irak, Jordanien, Syrien, Marocko, Qatar, Turkiet och på Haiti.

Men just det Medea, du orkar ju inte kommentera detta med deras heder..? Dessutom är det ju så att eftersom du skriver att vi blundar för det som svenskar gör och bara generaliserar om invandrare är ju att säga att man gör det för att man har ett negativ bild/inställning till invandrare. Och det med ett annat ord är väl rasist?

Vilket verkligen inte är sant, men jag är ju vare sig blind eller dum i huvudet så jag ser ju vad som händer.. Både bland svenskar, invandrare och andra kulturer.

Men jag antar att om man säger att USA har
betydligt större andel mord begångna med handeldvapen än Sverige så är väl det fel det med..

Du får nog helt enkelt förklara vad det är jag missförstår.. för det förstår jag verkligen inte!


I Brasilien var det fram till mitten av 1980-talet vanligt att män som anförde förlorad heder som motiv till mord på kvinnor frikändes eller dömdes till kortare straff, trots att lagligt stöd för sådana domar saknades.


Tulo: (28 jun 2008 10:52)
Oj, det sista om Brasilien skulle jag tagit bort.. Men såg inte att det låg kvar..

Tintomara: (28 jun 2008 11:22)
Jag har väl aldrig förnekat att det finns kvinnoförtryck och kvinnomisshandel och kvinnomord i Sverige? Jag har faktiskt en viss eftarenhet av detta från mitt jobb. Men vi har lagar mot detta och det anses fel och skämmigt - varför döljer så många kvinnor att de misshandlas i det längsta? jag vidhåller att det finns en oacceptabel skillnad i uppfattning mellan det stora flertalet i den nordiska kulturkretsen (låt oss dra in Norge och Danmnark när vi ändå håller på) och vissa andra länder. Deras invånare är ändå enligt min mening välkomna hit, men då får de acceptera våra lagar. Är det för mycekt begärt?Varken jag eller Tulo är rasister, har aldrig varit det och kommer aldrig att bli det.


Tulo: (28 jun 2008 13:02)
Väntar fortfarande på vad det fanns att diskutera gällande chokladboll, Dysco..

Rabiata: (29 jun 2008 17:54)
Duva, vi tänker ta bort alla marsipantårtor och ersätta ,med Falafel och vi tänker hederdmörda hela jävla tiden. Sådeså. "Jag är inte rasist men..."

Tulo: (29 jun 2008 19:39)
Did you come in a Cracker Jack box??

Rabiata: (29 jun 2008 20:41)
Fattaru vi ska bygga Moskéér överallt och vi ska tvinga er att byta ut falukorven mot svindyr Meze och vi ska ta era kvinnor och tvinga era barn att konvertera till Islam. Och så ska vi hedersmörda hela tiden. Shobre! "Jag är inte rasist men..."

Krokus: (29 jun 2008 23:33)
(Jag hade tänkt peta in två kommentarer som en liten parentes; jag har ingen ambition att bli indragen i den här synnerligen infekterade diskutionen som skulle må bra av att börja om.

1. Det som dysco menar går att diskuteras gällande chokladboll är att vissa människor inte vill inse att det inte är okej någonstans att kalla dem för "negerbollar".

2. Jag tror inte att det är särskilt lönsamt att försöka förlöjliga sin meddebattör genom att dra liknelser för långt, eller att vara passivt aggressiv. Det går inte att känsloargumentera i ett så begränsat forum om man strävar efter att "vinna", det vill säga få folk att hålla med. Just nu läser alla in för mycket i allt alla andra säger.

Slut parentes.)

Tintomara: (29 jun 2008 23:44)
Men är ni kloka eller?
Rabiata, tagga ner, va!
Du slår in öppna dörrar.

Tulo: (30 jun 2008 08:33)
Det är väl ingen här som har kallat det något annat än chokladbollar så vitt jag vet.. Så varför ens dra in det? Särskilt när man vill få det till att man verkligen är så öppen och fördomsfri. Då hade det ju inte varit något som ens funnits i ens tanke att ta upp.. Tycker jag..



Tulo: (30 jun 2008 08:38)
Rabiata,
Trevligt att se att detta va den posten som fick dig att skriva mer än 2 rader..


lisa: (30 jun 2008 18:53)
allstå invandrarbegreppet i sig är ju läskigt för det används så enormt essentialisiskt och vi konstruerar alltid svenskhet som norm och neutralitet i motsatt till de så kallade nvandrarna... begreppet används så frekevent att det blir i gemene mans öron självklart vad det innebär och därför behöver det inte ifrågasättas eller förklaras. DET är otäckt. det är högst problematiskt att ständigt referera till att "invandrarna" gör si och "invandrarna" gör så då det enbart har funktionen att reproducera ett "vi (´svenskarna´) mot de andra (´invandrarna´)"-perspektiv.

lisa: (30 jun 2008 19:03)
för övrigt är ju kategorin "svenskarna" intressant för att vi så ofta per automatik räknar in övriga "vita" där under. finnar, danskar, amerikaner blir ur ett sådant perspektiv inte invandrare utan de är "vi".

Tulo: (30 jun 2008 21:15)
Vi kanske helt enkelt ska göra så att vi upplöser hela Sverige? Eftersom det tydligen är fult att vara svensk och va glad för det och vilja behålla svenska traditioner mm.

Och vad är då svensk? Är inte ett barn med invandrarbakgrund men född i Sverige svensk?

En man ringde in till "Ring P1" för ca ett år sedan och var mkt upprörd över att han upprepat blir kallad svensk. Han va minsann ifrån (kommer inte ihåg landet och det spelar egentligen ingen roll) ett annat land och var stolt över det. Han hade kommit till Sverige därför att han var tvugnen, men när han blir kallad svensk så känner han det som ett svek imot sitt ursprung och ville att alla skulle förstå det. Flera ringde in och höll med.

Men det klart, svenskar är ju inte kända för sin patriotism precis, vilket vi ser klara tendenser till här. Antar att ni ryser av förfäran när ni åker förbi sommarstugor som har en liten svensk flagga på farstukvisten, tänk om tyskarna som äger stugan mitt emot tar illa upp???

Att kalla sig svensk verkar va lika fult som att kalla någon annan invandrare, oavsett hur jäkla invandrad han/hon är. Och även om man flyttar hit ifrån tex England eller Norge så är man ju fortfarande invandrare!

Vi kanske helt enkelt ska stå vid gränsen och dela ut medborgarskap, så vi alla kan vara säkra på att alla är "svenskar" vare sig dom vill eller inte?

Försök och säg till en norrman att han ska bli svensk så får ni se vad han säger..

Vi kanske helt enkelt ska stå vid gränsen och dela ut medlemsskap så vi alla kan vara säkra på att alla är "svenskar" vare sig dom vill eller inte?

Varför tror ni per automatik att när man använder ordet invandrare att man är negativt inställd?

Finns väl massor av invandrare som berikar vårt land, likväl som det finns många som inte gör det! Men det gäller ju svenskar också!

Tycker inte att det är mer problematiskt att referera till "invandrarna" än tex "stockholmarna" eller "göteborgarna" eller varför inte "fransmännen" osv..

Men kanske känner man andra genom sig själv, och ni helt enkelt har negativa åsikter om invandrare som grupp och det är därför ni ramlar över varandra för att visa hur rättskaffens ni är!



Tulo: (30 jun 2008 21:17)
Hoppsan, ett stycke är visst kopierat..

Tintomara: (30 jun 2008 21:20)
Folk som flyttar hit relativt permanent är väl invandrare? Vi måste faktiskt få tala om dem, eller hur, framför allt för att det behövs åtgärder - i de flesta fall - för att underlätta deras liv här. Jag tänker på skolor, arbetslivsintroduktion, sådana saker. Visst, det finns de som ser invandrare (jag envisas med att använda begreppet, byter gärna vokabulär om nån har ett bättre förslag) (nysvenskar är en eufemism som man visst kan avvända, men alla är inte svenskar eller vill bli det heller) som ett hot och vill ha bort dem. Men ska man inte få prata om den för det? Ska de tigas ihjäl? Vad blir bättre av det? Alla vet väl att de kan komma från oändligt många länder och kulturkretsar och av ganska många orsaker också.
Om man vill åt den folkgrupp du menar i ditt andra inlägg kan man ju kalla dem västerlänningar.
Jag är ganska stolt över att vara svensk, för jag tycker att vi har skapat ett bra land hrä, så bra till och med att andra vill komma hit! (Det blev lite sämre efter sista valet i o f s men det är nog en annan diskussion. Jag skulle inte ha velat uppfostra mina döttrar i något annat land, för jag tror att de har fått störst möjlighet här att utvecklas maximalt, och störst frihet.
Givetvis finns det ännu mycket som behöver förbättras, bland annat för kvinnor. Men det är också en annan diskussion.
VAd alltihop bröjade med är väl att Tulo reagerade på att bagaren sparkats och att de som jobbade och sålde tårtor inte ens kunde tala om vad det fanns i dem. Inte ens i Princess, och det vet till och med jag.

lisa: (30 jun 2008 22:05)
Tulo: jag påstod aldrig att alla ska vara svenskar. en sådan assimilationspolitik förstår jag mkt väl är väldigt uteslutande och skev. allt jag gjorde var att problematisera vad vi menar med "invandrare" och "svenskar" i en svensk kontext.

dessutom påståd jag heller aldrig att man förutsätts mena ngt negativt när man säger invandrare. det enda jag sa var att våra stereotypifieringar och essentialiseringar angående vem som är och vad som är en invandrare kan ses problematiskt. faktum är att jag delvis åsyftade det motsatta: att begreppet är så neutralt att man inte märker ens stereotypa uppfattningar vilket gör att man inte heller märker de positivt menat stereotypa uppfattningarna såsom tex "afrikaner är så musikaliska".

din sista kommentar tänker jag inte ens kommentera för den är bara ett tomt slag i luften och mest idiotisk. ursäkta.

Tintomara: jag håller helt med om vi behöver tala om de de problem och strukturella hinder invandrare lever med i sverige. men jag skulle vilja påstå att gruppera alla som invandrare kontra svenskar gör att vi inte alls kan tala om de strukturella hinder särskilda etniska minoriteter befinner sig i. det är mkt så vår debatt ser ut i dag i sverige. vi talar om tex invandrartäta problemdrabbade områden och försöker finna lösningar på det och har därför svårt att hantera de specifika nackdelar tex bosnier eller somalier har här. hela debatten blir allt för svart och vit och förenklad och ja, det är problematiskt. det är just en sådan politik som tiger ihjäl, skulle jag vilja säga. vi talar om hur fint och jämlikt sverige är och kan inte hantera den allt mer ökande segregeringen och (den delvis mediabaserade) polariseringen mellan "invandrare" och "svenskar".

Monchichi: (30 jun 2008 22:15)
"Och när nu alla mina favvofik har bytt ägare och fått invandrare till ägare och resultatet blir att det som ligger på glashyllorna kommer ifrån Delicato, ja då blir jag GALEN!!"

Tulo, du skriver att resultatet av invandrare som konditoriägare blir delicato. Du håller en hel grupp, ihopbuntade av dig själv, ansvariga för delicatobollarna när det kanske handlar om efterfrågan i första början innan konditorn blev av med jobbet. Det kan ju hända att alla har börjat handla delicatodammsugare på ica så det inte behövs gå på kondis längre. det är väl ändå efterfrågan som styr marknaden oavsett vilka som är handlare och affärsinnehavare?!

hj: (30 jun 2008 22:23)
Eller så erkänner du bara att du råkade peta in ett faktum som var helt ovidkommande (att konditoriägarna är invandrare) för kärnan i din text (det är väl fan att cafékulturen håller på att dö ut), så slipper du försvara dig och dina värderingar så förtvivlat ;-)

Tulo: (30 jun 2008 22:29)
Ja, att du menade att det var så neutralt så man inte uppfattar varesig positiva eller negativa uppfattningar, förstod jag då rakt inte första vändan, så tack för att du redde ut det. Jag tog det som att det var automatiskt något negativt i dina ögon.

Sen kan jag ju säga att hela det inlägget inte endast var riktat till dig, utan hela denna växling av kommentarer där de flesta är så upprörda och vill få det till att man är i det närmaste rasistisk för att man tycker att det är tråkigt när härliga små smultronställen plötsligt tas över av inkompetenta ägare. Sen har det egentligen ingen betydelse vem ägaren är och var han kommer ifrån! Och att kunna veta vad en Princess innehåller är ju typ så jäkla basic i mina ögon, eller borde ju va om man nu är konditoriägare.

Jag skulle ju inte komma på tanken att öppna en bilverkstad och sparka mekanikern och sen stå och bläddra i böckerna när kunderna kommer och vill ha hjälp med ett oljebyte.

Jag har träffat massor med invandrare som har så mkt yrkesstolthet oavsett om dom varit egna företagare, läkare eller stått i disken på en restaurang att dom förmodligen aldrig hade satt sig i denna situation utan att se till att ha kunnigt folk omkring sig.

Sen det övriga du skriver om, att invandrare har många problem som kanske inte adresseras tillräckligt stämmer ju såklart. Men kanske är det också så att vi tar emot allt för många för att verkligen kunna följa upp och se att dom har drägliga liv.

I en morgontidning stod det om en familj som levde 12 personer i en 3:a och där hyresägaren ville få in i kontraktet hur många som max fick va skrivna på samma adress. Men eftersom det inte finns några lägenheter tillgängliga så fanns det inget annat alternativ för denna familj och de var flera familjer som levde lika dant under flera år i sträck.

Personligen skulle jag tycka att det var bättre att ta hit färre, och verkligen se till att dom har en rimlig chans att komma in i samhället.









vajlan: (30 jun 2008 22:44)
Men återigen, att konditoriövertagaren är inkompetent, i dina ögon, så den inte vet vad en prinsesstårta (stavas med s på svenska så vitt jag vet) innehåller, beror det på att den inte är svenskfödd?

Jag möter oändligt mycket inkompetens bland alla möjliga, vare sig det handlar om basala saker eller inte, och inte har det väl främst att göra med om folk är infödda svennar eller ej?

Det var det enda jag reagerade emot, att man tog ett argument som är helt rimligt - trist att man numera får fabrikskakor på kondis- och passade på att pyttsa ut lite fikarumsrasism på en gång. Som jag ser det alltså.

Varför inte som hj sa säga Skit vad trist att man inte kan köpa hembakt här längre. Såsom jag skulle kunna säga Skit vad trist att alla stavar så illa så de stavar prinsess med c, som om vi var en amerikansk koloni... ;)

lisa: (30 jun 2008 23:01)
"Det var det enda jag reagerade emot, att man tog ett argument som är helt rimligt - trist att man numera får fabrikskakor på kondis- och passade på att pyttsa ut lite fikarumsrasism på en gång. Som jag ser det alltså." word!

Tulo: (30 jun 2008 23:02)
Jag upprepar mig lite då.. Enda anledningen till att ta upp nya ägarens ursprung, var att inte mindre än 5 olika café har plötsligt fått ägare med invandrarbakgrund och haft samma utveckling (Hej Delicato, adjö Kejsarkronor) så tyckte jag att det verkade vara en trend..

Jag håller med. Det är hemskt att man stavar fel ibland! Men jag vet i alla fall vad som ska va i den, har bakat många på beställning och tycker alldeles för mkt om att äta upp dom! Och jag äger dock inget konditori.

Tulo: (30 jun 2008 23:27)
;-)


Tulo: (30 jun 2008 23:45)
Av någon anledning så har jag missat massor av kommentarer, som först dök upp nu på min dator.. Så här kommer lite svar..

Hj: Nej, jag erkänner ingenting. Den stilen har funkat ända sen jag var liten och den håller jag fast vid! ;-)

Monchichi:
Men HALLÅ!! Jag säger bara att resultatet för dessa fik har varit att det har blivit Delicato!! Jag menar väl inte att det är normen per automatik??

Jag skulle gärna se att en konditor ifrån tex Wien slog säg ner i trakterna. Det skulle va underbart, men jag skulle nog få köpa mer och större kläder! ;-)

Monchichi: (1 jul 2008 00:00)
Tulo> kan hända att det var det du menade men det var inte det du skrev i första början (jag saxade citatet ur ovanstående text) och det du skrev skapade denna debatt med 50 kommentarer.

Tulo: (2 jul 2008 21:33)
Det jag skrev va precis det det att mina fem favvofik har fått andra ägare med Delicato som följd. Exakt rätt, och det betyder inte att varenda fik i detta land som någonsin får invandrare till ägare oavsett nationalitet kommer gå samma öde tillmötes. Den tolkningen gjorde ni. Och personligen anser inte jag att det är fel att starta debatt, även om anledningen till att den startade var för att folk väljer att tolka saker negativt.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

568 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Tulo en ros

Tulos senaste Ord

» Mitt år i backspegeln.
28 dec 2023 08:51
» På torsdag bär det iväg..
13 aug 2023 12:17
» Husbil och funderingar.
7 jun 2023 10:58
» Hur svårt ska det vara?
2 dec 2022 23:39
» Han som jobba på NASA..
8 jun 2022 23:19
» En sista natt.
8 aug 2021 01:03
» Varför är jag rädd?
15 jul 2021 22:03
» Dos 1 -check.
20 maj 2021 11:02
» Snart vet jag.
11 maj 2021 20:59
» Hej mitt i natten.
1 maj 2021 00:31

Dagens namn: Amalia, Amelie
:: reklam ::