vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

tigern

Kaos-natt

24 apr 2012 10:44
Igår var vi på återbesök på BB, fast inte på vår avdelning utan på patienthotellet. Det hela kändes rätt provisoriskt, men de vägde skruttan och hon hade gått upp drygt 100g på två dagar. Bra jobbat! Hon har fortfarande drygt 200g kvar till födelsevikten dock.

Att åka iväg på kontrollen gick superbra, snällare än snällast var hon. Men på skötbordet hos barnmorskan(?) la hon av ett rejält lass bajs :) Så löst att det rann över kanten. Hihi. Efter kontrollen for vi och handlade och hon var fortfarande snällare än snällast. Sen blev det kaos, och har varit kaos hela natten. Äta hela tiden, fast egentligen inte vara riktigt intresserad av maten, utan bara ligga och snutta lite. Mellan halv tolv och fyra åt hon fem eller sex gånger. Efter fjärde eller femte gick H och hämtade en napp. Fungerade inte direkt, men just nu ligger hon faktiskt och sover med napp och verkar tycka att det är en bra deal. På sig har hon ett par mintgröna manchester-hängelsbyxor som jag hade när jag var liten! Det som är jobbigt är inte att hon vill äta ofta, utan att hon aldrig kom in i något lugn och fick någon djupsömn mellan ätandet. Vilket även innebär att jag inte fick någon sömn. Har sovit max 2,5h i natt, uppstyckat och inte särskilt djupt. Det i kombination med att jag inte lyckades sova något på dagen igår är inte jättetoppen. Mamma trött! Pappa ännu tröttare, trots att han sovit mer.

Idag är det meningen att morbror och kusinerna ska komma och hälsa på. Får se om det går, en förutsättning är att hon fortsätter sova bra under dagen, så att vi kan sova ikapp lite också. Annars får de vänta.

Nu ska jag försöka hinna sova lite innan hon vaknar igen.

Uppd. 11:29: så bra gick det med det :) Nu har vi bytt blöja och ätit en slurk, men nu så! nu ska de sovas!

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Tintomara: (24 apr 2012 16:30)
Det lilla livet kan ju inte vara så hungrigt, det skulle väl inte du heller vara om du små-åt hela tiden?
Roligt att du delar med dig, tack för det!

tigern: (24 apr 2012 17:11)
ja, inte vet jag, jag blir inte klok på det här. På BB sa de att allt gnäll nu i början är hunger, men jag tvivlar på att det är så. Idag har hon i alla fall varit nöjd och glad, hoppas på att det fortsätter så i natt också!

Tintomara: (24 apr 2012 18:10)
Sov när hon sover, fast det vet du väl redan.
Det är nya idéer om ungar hela tiden, när jag var liten var det nästan dödsstraff på att missa mattiderna var 4:e timme, till exempel. Och inte fick man plocka upp och kånka runt babyn hur som helst, den skulle ligga i fred i sin säng. Ett tag var det Dr Spock som var gurun, och sen blev det andra doktorer, och sen kom Anna Wahlström...
Infödingskvinnorna bär med sig babyn jämt, vissa djur gör si och andra så... jag tycker du ska göra det som känns bäst för dig och ditt lilla pyre. På BB måste de säga det de lärt sig under utbildningen. (Såna är dietister också för den delen.)(Fast det har ju inte med detta att göra.)
Skriker hon så kolla att kläder och blöja sitter bra, att det inte är för varmt eller för kallt och använd för övrigt ditt sunda förnuft. Har hon nyss ätit är hon inte hungrig, men det kan knipa lite i magen även om hon rapat. Jag minns att jag fick sitta en hel del med min yngsta dotter (Tulo) i famnen för hon var skrikig och lättväckt, men det gick ju bra, jag läste eller såg på TV eller nåt, och hon sov på mage mot mitt bröst. Det var mysigt.
Om man tänker på vilken stor omställning det är att komma ut från magen så är det ju inte så konstigt om det är lite oroligt i början. ;-)

mando: (24 apr 2012 21:54)
tigern! Nu känner jag mig manad att svara på det här...
För det första: vill du helamma? Glöm isåfall det där med "hon borde inte kunna vara hungrig nu igen"!
Amning är inte bara mat, det kan vara lika mycket tröst/trygghet/närhetsbehov. Dessutom funkar det så att brösten anpassar mjölkproduktionen efter efterfrågan, och barnet behöver suga jättemycket för att få igång en tillräcklig och stabil produktion, särskilt i början... Ofta mycket mer ön man tror! Man kan behöva amma flera gånger i timmen och/eller flera timmar i sträck, det är helt normalt de första månaderna. En nyfödd bebis mage är så pytteliten så de måste äta lite och ofta. Snuttandet är ju rätt ineffektivt, men det kan handla mer om närhetsbehovet eller att de vill få maten långsamt... Det brukar bli glesare amningar med tiden, när bebisens mage blir större och hen dessutom börjar upptäcka världen runtomkring... Det där amningsschemat som fanns förr gjorde att väldigt många kvinnor inte fick till någon fungerande helamning, eftersom brösten inte blev stimulerade till mjölkproduktion tillräckligt ofta. Vill man helamma så är det bara att låta bebisen styra, så ställer det in sig så småningom! Men visst kan man bli tokig på att känna sig som en levande napp och inte få sova... Känns det ohållbart, för att du inte orkar eller för att bebisen inte går upp så mycket i vikt trots att du ammar efter efterfrågan, så finns det modersmjölkersättning också, som är fullt tillåtet att använda. ;-) Men man ska veta att varje gång man ger ersättning så missar man ett amningstillfälle = mindre stimulans av brösten. Så man får bestämma sig för hur viktigt det känns att amma; vill jag helamma eller inte? Vill du helamma så ge inte ersättning mer än någon enstaka gång. Känns det inte så viktigt så kan du göra hur du vill! ;-)
För det andra: bebisar har ingen vettig dygnsrytm. Det kommer så småningom, men kan ta sin lilla tid. Och en del vill äta/ammas mer på natten, en del på dagen, och en del lite hur som helst. Man kan hjälpa barnet att förstå att på natten sover vi, genom att låta bli att tända en massa lampor när man går upp. På natten ska det vara mörkt och tyst... Det är bara att kämpa på.
För det tredje: klart att din bebis kan skrika av andra anledningar än hunger! Ont i magen, gaser, fryser, för varm, närhetsbehov, osv! När knoen var liten påstod de att så små bebisar aldrig skrek för att blöjan var våt - vilket var dumheter ansåg vi. Han blev ju nöjdare när vi bytte blöja!
Det finns mycket idéer...
Men OFTA skriker de för att de vill ha mat och/eller närhet, så om
man ammar kan man alltid prova det. Man kan inte amma för ofta, om barnet vill.

tigern: (25 apr 2012 06:24)
tinto och mando: tack för era svar! I natt har varit en helt annan natt, och jag har sovit 6h = jag är helt annan människa. Ugglan är mycket mer harmonisk nu, så det där böket igår natt var kanske tillfälligt. Och nästa gång det blir så, vet jag bättre att nästa natt kanske/förmodligen inte kommer vara likadan. Jag är nog mest förvirrad för att allt är så nytt och inget är samma från en dag till en annan.

Kristin: (25 apr 2012 09:41)
Jag minns den där förvirringen och känslan av att inte hänga med i svängarna och hur frustrerande det var. När min äldsta vägrade smakportioner och bara ville ha flaska var jag helt övertygad om att han skulle vara enda sjuåringen i Sverige som fick ta med sig nappflaska till skollunchen, t.ex. En vecka senare åt han smakisar som bara den. Med andra ord, det är ju en enorm jätteomställning för er allihopa, men man vänjer sig och lär känna bebisens personlighet och sen blir det lättare och lättare. (Är min erfarenhet, det är inte den enda sanningen, men så jag upplevt det efter att ha satt tre barn till världen.)

mando: (25 apr 2012 09:45)
tigern: vad skönt :-)

Jag vet ju inte hur mycket information du fått om amning, du kanske redan visste allt det jag skrev ovan. Men jag tänkte att jag skriver det ändå - JAG hade iallafall inte koll på de grejerna när jag blev mamma första gången så jag hade gärna fått lite mer info då om hur det funkar med mjölkproduktion, hur ofta man ammar, osv.

Kram på dig!

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

tigern
888 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge tigern en ros

tigern har skrivit om

Semester saknar tenta inget stickprojekt dagar Uppsats renovering skola teater lärare vardag Livet Gravid Födelsedag

tigerns senaste Ord

» Gott nytt år!
31 dec 2012 14:37
» Tillväxt och utveckling
12 dec 2012 22:34
» Söker jobb!
8 dec 2012 22:53
» Slutet på november
28 nov 2012 12:45
» Nya ljud
24 nov 2012 23:05
» Tomt
12 nov 2012 21:58
» Förvirrat
7 nov 2012 22:03
» Förbjudet
6 nov 2012 22:30
» Outsägligt långsamt
24 okt 2012 22:43
» Dop
29 sep 2012 10:48
» Gah!
25 sep 2012 22:34
» Det var det där med tiden...
23 sep 2012 17:14
» ett snabbt hej bara
13 sep 2012 22:01
» Ont om tid
30 aug 2012 17:30
» Och dagarna går
23 aug 2012 10:25

Dagens namn: Alexandra, Sandra
:: reklam ::