vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

tigern

Den mindre angenäma delen av julafton

27 dec 2011 10:18
Nu är det över för den här gången, och det innebär ju att jag ska börja skriva på uppsatsen igen. Men åh så segt det känns idag, riktigt lång startsträcka behövs. Nu sitter jag i alla fall vid skrivbordet, efter att ha ätit en långsam frukost, läst lite bloggar, ätit en andra frukost, läst ett kapitel i en Lang-deckare, och pillat med lite annat.

Julaftonen blev väl helt okej. Men den timme (som dessutom skedde före middagen, och inte efter som vi brukar ha det) som det tog att riva upp ett berg av julklappar ville jag bara gå ut och spy en stund. Fyra barn, mellan 7 och 14 år. En julklappsutdelare som gav ut paket på rullande band, så man inte hann se vad andra öppnade, inte kunde tacka för det man fick, inte förklara vad man gett bort (om det inte framgick). Men värst var brorsdottern som bara slet av pappret och direkt räckte innehållet till sin mor, för att sedan gå på nästa paket. Hon tittade inte ens på vad hon fick. I ett paket låg en femhundring, den räckte hon direkt till mamman och sedan började hon gräva i paketet för att se om det fanns något mer, för en femhundring räckte ju inte... Ingen av föräldrarna verkade bry sig, de staplade prylarna på hög och verkade tycka att beteendet var helt okej. Själv blev jag ganska illa berörd. Himla kul att ge bort något till de barnen...

Jag minns själv hur ivrig man var över alla julklappar, men jag minns även att jag ägnade dem en hel del uppmärksamhet, helst ville jag leka med dem genast, läsa boken direkt o.s.v.. Framför allt minns jag att man öppnade ett paket, möjligen två, i taget så att man hann se vad andra fick.

Jaja, man ska väl kanske inte lägga sig i hur andra uppfostrar sina barn, men just den där timmen var inte särskilt angenäm och den känslan kommer jag ta med mig till framtida jular när jag själv har barn.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Tintomara: (27 dec 2011 14:16)
Just det här är vad jag har emot julen. Konsumtionshysterin.
Folk svälter ihjäl i andra delar av världen, och små barn sliter i fabriker för att våra ska få massor av billigt krafs. Det är inte okej!!!

eMissen: (27 dec 2011 15:07)
vi fick öppna ett paket i taget, och sitta tysta och låta de andra öppna sina innan man fick ett till, när jag var barn. sedan över tio år har vi officiellt inga julklappar i familjen, vi firar heller inte ihop sen flera år och man tappar tyvärr lite stämning när det inte finns så mycket att öppna. men jag är livrädd för att starta upp nån slags julklappsorgie! det känns som att många vill ha en upplevelse av julen som är svår att nå, de har en vision liksom... och det mest logiska för att nå dit är kanske att öka på allt som "hör till". julbelysning och julklappar. men det kanske är nåt helt annat som saknas... jag försöker hitta det utan julklappar men till och med jag vill ju ha nåt att pilla på. och det är så himla kul att få lite billigt krafs, också. men var går gränsen? jag tycker det du beskriver tigern är waaaayy över gränsen. jag tycker det är viktigt att lära sig visa tacksamhet, vuxna och barn, och julen borde ju vara ett ypperligt tillfälle att träna på det.

steinway: (27 dec 2011 15:27)
Hos min mans familj öppnas paketen ett i taget. Den som är yngst börjar och sen går det i åldersordning tills alla paket är öppnade. På så vis får man se vad alla får och man får visa upp det man själv får.

steinway: (27 dec 2011 15:29)
Jag tycker ändå det är okej om barnen river upp sina paket och leker med allt senare, men mitt ena brorsbarn var ett as den här julen. Hennes saker var enligt henne inte lika fina och därför ska man vara otrevlig, det var fruktansvärt att se. Särskilt på pappa eftersom han lägger ner så otroligt mycket tid och energi på att ge oss alla en fin jul, och så har hon mage att bli besviken. Sånt gör mig vansinnig. Jag kunde inte prata med henne på flera timmar.

tigern: (27 dec 2011 17:23)
Tintomara: jag gillar inte heller att det blir så där mycket, men att ge något tycker jag hör julen till. Men att barnen ska få över 20 paket är mycket överdrivet. Jag köper dessutom oftast bara "nyttiga" saker, typ böcker. De tycker säkert att jag är världens tråkigaste faster, men så får det va.

eMissen: jag tycker att paketen hör till, men de får gärna vara i lagom mängd. När vi firar hos mamma och pappa brukar mamma vara bra på att styra upp så att det går lite långsammare, och då blir det genast mycket mer trivsamt, nu var vi hos min bror och där var även hans frus familj, så vi kunde inte riktigt lägga oss i.

steinway: nej usch, det där låter inte heller särskilt trevligt. Och ja, att riva upp och leka sen är okej, men man kan ju titta på vad man får först :) Ur ett paket slet E upp en tröja och sen slängde hon i väg pappret, men i pappret låg två tröjor till men hon tyckte hon var färdig med det paketet...

EvaP: (27 dec 2011 23:37)
Ledsamt och jag känner igen det från mina brorsbarn.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

tigern
888 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge tigern en ros

tigern har skrivit om

teater bröllop studier Väder Gravid tenta plugg Jobb dagar Mat bebis blandat blandad kompott sjuk sjuk sjuk inget

tigerns senaste Ord

» Gott nytt år!
31 dec 2012 14:37
» Tillväxt och utveckling
12 dec 2012 22:34
» Söker jobb!
8 dec 2012 22:53
» Slutet på november
28 nov 2012 12:45
» Nya ljud
24 nov 2012 23:05
» Tomt
12 nov 2012 21:58
» Förvirrat
7 nov 2012 22:03
» Förbjudet
6 nov 2012 22:30
» Outsägligt långsamt
24 okt 2012 22:43
» Dop
29 sep 2012 10:48
» Gah!
25 sep 2012 22:34
» Det var det där med tiden...
23 sep 2012 17:14
» ett snabbt hej bara
13 sep 2012 22:01
» Ont om tid
30 aug 2012 17:30
» Och dagarna går
23 aug 2012 10:25

Dagens namn: Sten, Sixten
:: reklam ::