tigern
Mat&bak v.3
25 jan 2010 22:00Avslutade föregående vecka (v.2) med att fixa i ordning en deg till ljusa frallor. Smidigt recept, man rör i ihop allt ganska tidigt på kvällen, låter det jäsa (vetesurdeg) och sen formar man bullarna, låter dem fortsätta jäsa i kylen för att sedan gräddas på morgonen. Riktigt goda och enkla. Recept ur "Surdegsbröd". Bra start på veckan, med nybakta frallor till frukost!
Det var middagsfrid-vecka med blandat resultat. Måndagen bjöd på köttfärsbiffar med potatis, kokta grönsaker och lingon. Inte så speciellt, men gott. På tisdagen blev det kalkongryta med bladspenat och massa annat. Kalkonstek är roligt, det har vi fått någon mer gång. Blir som en blandning mellan kött och kyckling, gott och roligt att tillaga. På onsdagen blev det ugnspannkaka som det tyckte att man skulle ha purjolök i och stekt svamp och lök till. Det var ingen höjdare tyckte vi. Sista rätten var fisk; citronkolja i olivolja. Det var inget som föll mig i smaken, men H tyckte det var helt okej.
Fredag och lördag fick vi planera mat själva och då blev det fläskfilégryta (superenkel med paprika, svamp, purjolök blandat med bryt fläskfilé, creme fraiche och soya, salt och peppar. Koka i 5 minuter. Blir alltid lika gott) ena dagen och lasange (med hackade färska tomater på toppen, gott och friskt!) den andra. I söndags var vi hem till K&T och fick maten serverad! Så otroligt skönt att slippa laga mat ibland :)
Under veckan bakade jag ett skållat fröbröd också, en ny favorit! Kvällen innan skållar man hela linfrön, sesamfrön och grovt rågmjöl och morgonen efter blandar man det med vatten, jäst och vetemjöl. Blev verkligen galet gott, fluffigt men ändå lite grovt. Det här kommer jag verkligen göra igen! Recept ur "Brödboken". Det här brödet var veckans höjdpunkt.
Igår avslutade jag veckan med att förbereda brödbak genom att blanda surdegsgrund, vatten och rågmjöl med H skalade valnötter...
888 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge tigern en ros