vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

steinway

Burkadebatten

1 feb 2010 14:18
Media är farliga. De bilder jag sett på kvinnor i burka där man inte ens kan se ansiktet har jag bara sett någon enstaka gång. Jag känner hur lätt det är att bli vilseledd. En burka måste väl inte täcka hela ansiktet? Jag har sett kvinnor med burka, och pratat med dem, där man kan se ansiktet, men där har media gjort ett aktivt och effektivt val. Det lär ju inte öka stödet för muslimer och invandrare, tvärtom. Det är tragiskt. Det är hemskt.

Jag är inte emot burka eller huvudduk, däremot tycker jag det är väldigt läskigt när man inte kan se ansiktet på folk och det handlar inte bara om burkor. Det kan vara hjälmar med tonat visir, solglasögon på en person man konverserar med osv.

Den här kvinnan ser verkligen instängd ut. Det är hemskt.
http://theinspirationroom.com/daily/print/2008/1/ishr-burka.jpg Är den på riktigt eller är det konst?

Jag gillar däremot grundtanken med burka. Att kvinnan inte ska objektifieras, att hon ska tas för den person hon är och inte den kropp hon har. Dessvärre har det som så mycket annat spårat ur. Det är fel att det är ett tvång. En del av kulturen är okej, men tyvärr är det mer än så...
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Tintomara: (1 feb 2010 14:43)
Ibland tycker jag det skulle vara skönt att bara slänga över sig en burka. Så angår det ingen vad man har under. GAnska praktiskt faktiskt. Men ansiktet skulle jag aldrig vilja dölja. Inte håret heller, utom nån enstaka gång när det vrängt sig fel.
Men det vore respektlöst att göra det av bekvämlighetsskäl antar jag...
Och nog tycker jag egentligen att det känns som kvinnoförtryck. För i botten ligger ju det att ingen man ska få se minsta bit av dem, uton far, bror och man då.

nära: (1 feb 2010 16:22)
hur kan du gilla grundtanken med burka? ska det verkligen krävas att vi klär oss i heltäckande klädsel för att blir avobjektifierade och tagna för de vi är utan kropp? det är ju vansinnigt.

steinway: (1 feb 2010 18:02)
Tinto: Får man som ickemuslim bära burka? allmän fråga som kom upp bara... Men visst vill man vara osynlig ibland speciellt bad hair days :)

nära: Jo man kan ju börja gå in i en diskussion om patriakat och annat sånt genusgrejs, men varför inte liksom? Det verkar ju fungera? Det är ju ingen lösning på problemet direkt, men ändå.

steinway: (1 feb 2010 18:04)
nära: Jag kan hålla med dig om att det är väl inte det som ska krävas, men världen ser ju ut som den gör, och tills vi har ändrat på den så ja....

nära: (1 feb 2010 18:09)
Det funkar ju -inte-. Vem lyssnar på en muslimsk kvinna iklädd burka? Hur ofta ser du en muslimsk kvinna iklädd burka i politisk debatt? Det som fungerar är väl i så fall att ingen (?) man får syndiga tankar om en kvinna som täcker hela sin kropp (vilket är hela syftet) men det och avobjektifiering är verkligen helt olika saker.

nära: (1 feb 2010 18:11)
jag är för övrigt så sjukt trött på ickeargumentet "världen ser ju ut som den gör" och "men det är ju så samhället ser ut just nu" och "det är ju så det varit, historiskt sett". ÄNDRA PÅ DET NÅN GÅNG.

steinway: (1 feb 2010 18:24)
Men argumentet att ingen lyssnar på en kvinna i burka, är det rätt anledning för att förbjuda det? Och mäns syndiga tankar gör väl att kvinna på så sätt blir objektifierad?

Som sagt: "världen ser ju ut som den gör, och tills vi har ändrat på den"steinway: (1 feb 2010 18:25)
jag tycker iallafall det är läskigt när man inte kan se ansiktet på folk oavsett anledning.

eMissen: (1 feb 2010 18:54)
kvinnor i slöja blir iaf lyssnade på. trots att många tycker slöjor är obehagliga också. det började liksom där, folk kände sig oerhört provocerade när andra gick omkring med själva sinnebilden för "förtryck" och bakåtsträvande men sen vande vi oss. man kan ju också börja ifrågasätta klackar med liknande resonemang. kvinnliga politiker i slöjländer blir inte lyssnade på om de INTE har på sig sina nunneoutfits, och businesskvinnor i västvärlden får tips om att ha klackar som skrämmer och dräkter som stramar - för att ge en viss bild så de blir lyssnade på. tänk dig en kvinna med rejäla kärringpattar i en businessdräkt såsom gubbar kan dra runt med sina kaggar hängande över bältet! dräktburkan. i de stora maktfrågorna är risken för osynliggörande kanske lika stor för alla kvinnor, men med olika uttryck? så frågan är ju vad vi ska vänja oss vid här. jag kan tycka det blir väldigt konstigt om vi som aldrig pratar med kvinnor i slöja eller burka ska börja lagstifta mot vad de har på sig vad än plagget må vara. vilken rätt har jag att ifrågasätta vad du eller nån annan har på sig? jag ser hellre att aktiva muslimer får finnas med i samhället vilket för tillfället verkar vara en utopi :/ ska de ta av sig burkan för att få tillgång? då är de okejade av oss? såsom vi tvingar romer till att ta på sig västerländska kläder för att inte bli spottade på på gatan för att vi så länge fått "lära" oss att de stjäl allt de lägger ögonen på? i ett demokratiskt land ska inte lagstiftning mot kläder behövas, vilken kultur man än kommer ifrån. samtidigt som det finns en hemlig uniform alla måste följa, som det här med att man på kontoret inte drar på sig sin lackkjol som är ungefär lika lång/bred som ett bälte... eller för all del, med stor byst inte bära en rejält åtsmitande behå så INGET OCH JAG MENAR INGET dallrar. man kan ju inte lagstifta mot korta kjolar och sladdriga behåar, men om du prompt ska ha dom på dig kommer du tappa ditt jobb på liknande sätt som en kvinna i burka kanske aldrig ens får chans att visa vad hon går för på det kontoret (jag bortser från att man hellre har en förmodad slampa, om hon är svensk, på kontoret än en förmodad förtryckt stackars kvinna som kanske inte ens kan språket och så kommer säkert hennes förtyckande man komma förbi och gorma varje dag). och det här med att visa ansiktet har ju med vår kultur med personnummer och alltid-möjlig-att-identifiera att göra, där kan man diskutera hur man ska göra med de heltäckande burkorna. vem ska ge vika för vad? i vilka sammanhang kan vi rucka på våra regler och i vilka sammanhang kan vi inte?
jag betvivlar starkt att ALLA kvinnor klädda i burka är förtryckta på det sätt man tänker ett destruktivt muslimskt förhållande, och om vi kan välja att klä på oss urringat med allt vad det kan innebära av kommentarer slängda efter oss på gatan ska väl muslimska kvinnor ha rätten att klä sig i tält om de vill? om man i tensta har problem med muslimska män som misshandlar sina fruar är inte lösningen att förbjuda burka! och alltså, att kvinnor i burka inte finns med i debatten tror jag har mycket lite med sjävla burkan att göra, de strukturerna ändrar man inte genom att bara slita av burkan.

steinway: (1 feb 2010 19:08)
eMissen: WORD! Jag håller med dig om precis allt! Verkligen!!!

Jester: (1 feb 2010 19:26)
Det finns en lag mot maskeringsförbud, alltså är burka förbjudet i Sverige.

Minst en gång i veckan ser jag en kvinna/kvinnor där jag jobbar som har heltäckande.
En av dem har till och med fransar framför ögonen, en annan alltid svarta solglasögon.

Misstänker att om de bara fick, så skulle några flickor tvingas av sina fäder/bröder/manliga släktingar att bära burka i gymnasiet där jag jobbar.
Dock sätter åtminstone rektor på toktvären vilket är helt rätt.

steinway: (1 feb 2010 19:41)
Heltäckande, innebär det att man skyler ansiktet också? Eller är det utöver...

nära: (1 feb 2010 20:21)
emissen, tycker du blandar ihop. att kvinnor rekommenderas att ha klackar och stram dräkt för att komma upp i buisness-världen är knappast samma sak som att en religiös skrift förespråkar heltäckande klädsel för kvinnor, för att hon inte ska visa sin sinnlighet.

jag tycker iofs inte att man ska förbjuda burka rakt av, det är väl upp till varje kultur att ha sitt.

vad jag inte håller jag med steinway om är att heltäckande klädsel på något vis skulle visa kvinnan "som den person hon är".

nära: (1 feb 2010 20:36)
"Jag gillar däremot grundtanken med burka. Att kvinnan inte ska objektifieras, att hon ska tas för den person hon är och inte den kropp hon har."

steinway: (1 feb 2010 20:37)
Det har jag inte sagt att det gör.

steinway: (1 feb 2010 20:51)
Jo men jag tycker nodvändigtvis inte att burkan tillhör personligheten, hela meningen spelar roll, inte bara första halva.

steinway: (1 feb 2010 20:59)
Första delen är ju också en del av meningen och dess innebörd..... :)

vajl: (2 feb 2010 22:35)
Det är skillnad på att vara anständigt klädd, som det står i Koranen (enligt en jag litar på som kan den utantill), och som ska gälla såväl män som kvinnor ute i det offentliga och från det att de är könsmogna (alltså INTE när de är småglin) och att ha Darth Vader-utstyrsel där man inte ens ser ögonen.

Det senare ska det inte finnas täckning för i texterna, det är sedvänja eller tradition, inte vad skriften säger. (Vilket man iofs kan tolka och misstolka och dribbla med till förbannelse.)

Liksom det är skillnad på att vara anständigt klädd/inte utmanande även utan slöja osv och att ha slöja men världens tajtaste brallor som visar såväl kameltå som varendaste cellulit, plus skyhöga klackar och värsta make upen.

Det känns som det blivit en väldig soppa av allting här, en hopamixning av olika debatter och skendebatter.

Inte i ditt inlägg alltså utan i största allmänhet.

Jag tror dock inte på att förbud är nån lösning på nånting, tvärtom.

steinway: (3 feb 2010 12:01)
Jag tror inte heller att förbud är en lösning.
Koranen står i vår bokhylla men jag har inte läst den, kanske skulle göra det :)

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

steinway
728 ord
» Profil
» Hemsida
» Prenumerera
» RSS
» Ge steinway en ros

steinway har skrivit om

Livet Hemligt

steinways senaste Ord

» Hejdå
3 mar 2013 16:12
» sista terminen
16 feb 2013 19:56
» Snö
12 feb 2013 18:13
» Helly Hansen
2 feb 2013 17:54
» Skidjacka
24 jan 2013 23:53
» Ambivalens
15 jan 2013 02:23
» Nytt år
4 jan 2013 17:18
» Nyårsfirandet
28 dec 2012 14:46
» God Jul
23 dec 2012 23:38
» Sjuk
13 dec 2012 13:10
» Avveckling
4 dec 2012 22:30
» jobbiga dagar
27 nov 2012 16:48
» Lördag i solen
24 nov 2012 13:47
» Nödord
21 nov 2012 22:33
» Afternoon tea
11 nov 2012 16:20

Dagens namn: Torgny, Torkel
:: reklam ::