vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

steinway

Tallinkryssning del IV

28 jan 2010 12:10
Det var segt att stiga upp och komma iväg på förmiddagen. Jag tackade för den extra timmen vi fick, jag vill gärna tro att den gav mig lite extra sömn.

Väl utanför färjan höll jag på att frysa ihjäl. Jag hade inte en tanke på att kolla in väderleksrapporten innan jag åkte så jag hade inga leggings under byxorna, mina tunna vantar och min tunna jacka. Dels för att det är den som alla knappar finns på. Hann inte laga den tjocka jackan innan, eller rättare sagt så tog jag mig inte för det, jag trodde inte kylan skulle vara ett problem. Men i en stad med minus 24 grader och väldigt hög luftfuktighet blir det vääääldigt kallt. Musklerna under ögonen frös, men det lilla vi såg av solen, det värmde gott. Under tiden som vi gick passerade vi ett fint monument över Estonia katastrofen, jag gillade det skarpt! Googla gärna....

Väl inne i själva staden blir vi attackerade av en inkastare, halvt om halvt skallig och utan mössa, men han verkade inte frysa nämnvärt.
Jag är väldigt anti inkastare och blir ännu mer anti, av ren princip, när han inte ger sig. Men vi frös så hälften kunde vara nog, vilket också gjorde att majoriteten gav vika. Inne på fiket blev vi överrumplade av en servitris som direkt frågade vad vi ville ha. Vi beställde lite stressat och kom sedan på att vi har ingen aning om vad det kostar. Vi trodde det skulle vara extremt dyrt, även för att vara Tallin, och jag tror jag skulle fått betala lika mycket här hemma i Sverige, och med tanke på valutakursen så var det dyrt. Men men, den var väldigt god och den värmde skönt.

Efter lite värme var det dags att gå ut i kylan igen, nu bar det iväg till en ortodox kyrka som det i guideboken som M lånat stod att man skulle se. Så det gjorde vi. Den var väldigt vacker och överallt satt människor djupt försjunkna i bön. Det hölls även en mässa bakom stängda dörrar, men man hörde ut vad som sades. (Dörrarna gick inte ända upp till taket.) Hela kyrkan var prydd med målningar och väldigt mycket guld. Valven till dörrarna hade en orientalisk form vilket fick mig att gå igenom i stort sett hela Disneys Aladdin i huvudet. Det blev lite absurt efter ett tag när Jago började titta in i hjärnkontoret också, men det var roande.
Jag gick in i shopen och köpte en ikon av den sista Tsaren. Han, och därmed också hans fru, har blivit helgonförklarad. Tänkte att P skulle tycka det var en kul grej. Och han kan ju alltid använda sig av den i sin undervisning. 120 EEK kostade den, vilket i helgen inte var mer än 74,50 SEK så det var helt okej pris för en souvenir.

Efter ortodoxa kyrkan var det dags att besöka den Svenska kyrkan, men det visade sig att det kostade 50 EEK att gå in, och ingen av oss tycker att man ska behöva betala för att gå in i en kyrka så det blev inget med det, istället bestämde vi oss för att gå och äta. Vi gick in på en restaurang som heter Olde Hansa eller något liknande. En medeltida restaurang med medeltida kläder, musik och porslin. Vi fick iallafall bestick... Även här var det fullt med målningar och på väggen fanns en stor karta där Sverige var i mitten och jättestort. A berättade att vikingarna som kom till Tallin döpte det till Lindanäs. Varför det vet jag inte, han blev avbruten...

Jag beställde det billigaste som fanns (188 EEK) Det var oxfilébitar i gräddsås med spält (?) lite rotfrukter och nån röra som smakade som chili con carne. Inte nog med att man fick väldigt mycket mat, det smakade fantastiskt bra. Menyn var väldigt underhållande, och de hade menyer på de flesta språk. Servitrisen kunde även rabbla upp den på någorlunda hyfsad svenska. A beställde den resliga riddarens stora stek. Ett fantastiskt namn. Och alla karlar skulle ju ha öl. Öl fanns i två storlekar. Man size (1 liter) och women size (0,5 liter). Så valet var självklart. Man kan ju inte som karl beställa en sejdel med öl som heter Woman size. A förbjöd det lite humoristiskt också :) Dessutom var det olika utformning på sejdlarna. Männens var stora, bruna och raka i formen medan kvinnornas var ljust gula, och rundare i formen. Lite bulliga. Super söta.

Efter maten gick jag och M till ett köpcenter där vi shoppade loss. Jag köpte två tröjor, en skjorta och ett diadem. Allt dessutom på Estnisk rea så det kostade väl 150 SEK tillsammans ungefär. Alldeles lagom pris.

Tanken var att killarna skulle sluta upp med oss, men istället fick vi ett telefonsamtal från A som sa att de fortfarande var kvar och att de tänkte ta en öl till. Vi skulle istället ses på spritaffären intill hamnen kvart i fem.
Tjugo i fem kliver jag och M ur vår taxi vid spritaffären och börjar sakta plocka lite bland det som finns. Kvart över fem ringer A "öh.. vi hittar inte..." Jag känner att jag blir lite smått orolig, (färjan går vid 18 och de slutar borde 17.45), och säger att jag vet inte alls för vi tog en taxi. Jag frågar mig själv varför de inte gjorde detsamma. Vi hade ju 10% rabatt på taxiresor från Tallink. Men men, tjugo över fem ramlar gubbarna in och de börjar plocka hej vilt med allt de skulle köpa så fem i halv sex är vi redan klara och alla har tagit det de ska ha. Jag köpte en flaska finfin cognac till P.

Kvällen som fortskrider på färjan kommer i ett ytterligare inlägg annars blir det alldeles för långt.Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

steinway
728 ord
» Profil
» Hemsida
» Prenumerera
» RSS
» Ge steinway en ros

steinway har skrivit om

Livet Hemligt

steinways senaste Ord

» Hejdå
3 mar 2013 16:12
» sista terminen
16 feb 2013 19:56
» Snö
12 feb 2013 18:13
» Helly Hansen
2 feb 2013 17:54
» Skidjacka
24 jan 2013 23:53
» Ambivalens
15 jan 2013 02:23
» Nytt år
4 jan 2013 17:18
» Nyårsfirandet
28 dec 2012 14:46
» God Jul
23 dec 2012 23:38
» Sjuk
13 dec 2012 13:10
» Avveckling
4 dec 2012 22:30
» jobbiga dagar
27 nov 2012 16:48
» Lördag i solen
24 nov 2012 13:47
» Nödord
21 nov 2012 22:33
» Afternoon tea
11 nov 2012 16:20

Dagens namn: Nikolaus, Niklas
:: reklam ::