vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

steinway

Läses med glädje och kärlek

29 okt 2009 21:45
Jag måste ändå säga att jag gillar Tanja Bergkvist. Hon rör runt. Det tycker vi om. Jag har suttit på ett fullpackat föredrag med henne nu i två timmar. Rungande applåder och hurra-utrop.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2224643.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2531501.svd

Det som är så roligt är ju just det att det är en fullt frisk kvinna som tycker alla dessa saker. Det är inte en man! Och jag skulle inte vilja påstå, efter att ha träffat henne, att hon verkar särskilt förtryckt eller vilsen. Tycker hon ska fortsätta och stå upp för sig själv, så som feministerna säger att vi ska. Men man kan uppenbarligen lösa det även på det här viset. Tänka sig.


Och det där med Fru Gårman, det är ju så fånigt så jag tror jag dör!

Det är ju en ordvits för bövelen! Har, för att använda Tanjas uttryck, "genusmaffian" ingen humor? Förstår dom inte grejen? Tror dom verkligen seriöst att det är genomtänkt att det ska vara en man på skylten bara för att förstärka patriarkatet? Förstärker det inte patriarkatet mer att hon har kjol på sig? Är inte det otroligt stereotypt och icke-liberalt, med andra ord konservativt (värdekonservativt kanske till och med) att hon har kjol på sig?

Herr Gårman=ordvits på Här Går Man=ett övergångsställe.

För att citera Elise Claeson "Feminism var från början en idé från högborgerliga kvinnor". Då undrar jag lite grann, vad hände?

En annan sak som Tanja sa ikväll som är tänkvärt är det att bara för att man motsäger sig vad genusvetenskapen, om det nu är en vetenskap och inte en galenskap vill säga, betyder det inte att man är emot jämställdhet och integrering mellan könen. Det handlar nog mer om en motsättande åsikt mot deras sätt att bygga ihop teorier och sånt...

(Bara för att förtydliga så det inte blir lika dant som sist, detta är bara tankar, ingen vetenskaplig artikel med mängder av källhänvisning utan enbart tankar och funderingar)

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


eMissen: (30 okt 2009 17:48)
läs min kommentar med glädje, inte med agg, skriver jag så som du så fint skrev till mig och jag skriver så för att vi nog står på ganska olika sidor av de här frågorna.

jag tänker inte lägga mig i vad tanja skriver, för det är inte det din text handlar om? däremot kan jag tycka att man som förälder har rätt att aggressivt ifrågasätta alla råd man pådyvlas från alla håll och kanter (de kommer knappast bara från genusvetare), för att resultatet så ofta blir "ditt föräldraskap suger" och aggressiva rådgivare kanske ofta ger råd för sin egen skull än andras... sådana finns ju även balnd genusvetare. och de måste ju få finnas där om så bara för att hålla debatten levande. eller nåt.

att vara genusvetare är inte det samma som att vara feminist, och vice versa givetvis. det är ganska viktigt att man gör den skillnaden, då min uppfattning är att "genusvetenskap" är en bredare vetenskap än vad feminism någonsin kan bli då feminism inte ens är en vetenskap till att börja med... kanske mer nån slags filosofisk rörelse? ingen feminist är ju överrens med den andra, det hör liksom till.

jag tror det är viktigt att man får utrymme till tankar så här, och det är så jag tolkar härgårman-debatten. eller ja, i grunden i alla fall... tankelek med symboler. sen har andra dragit det längre än vad jag skulle vilja, men det kan ju inte jag hjälpa.

steinway: (30 okt 2009 23:10)
jag tycker du har intressanta synpunkter. Och det där med föräldraskapet är ju väldigt intressant. Det är ju tyvärr precis så som du säger, svårt att "göra rätt", alldeles för lätt att "göra fel". Mina barn och andras ungar, visst är det så man brukar säga/få höra!?

jag tror begreppet genusvetenskap har förändrats under årens lopp. Även översättningen har förändrats, från början hette det Feminist studies, nu heter det gender research, men jag tror dessvärre att många lite äldre genusvetare sitter kvar i det "gamla" och det stör mig för jag tycker att de ibland skapar problem som inte "finns". Jag kan spontant känna att det där med att man ska stå upp för sig själv som kvinna och vara stolt för att man är kvinna osv osv osv måste ju i grunden handla om att jag nånstanns inte har varit stolt för det osv, vilket inte stämmer, iallafall inte för min del. Jag vet inte riktigt hur välskrivet det här blir, ber om ursäkt för det och hoppas att du förstår vad jag menar. Jag ha så mycket tankar och funderingar kring det här så det är svårt att få ner det i en bra och välskriven text.

Monchichi: (31 okt 2009 11:16)
Min upplevelse är att genusvbetenskap inte är ett begrepp utan att det är en vetenskap med dess historia och teorier, precis som musikvetenskap och vilken annan vetenskap som helst. Historien kan man inte bara koppla loss, allt står i sitt sammanhang och man måste alltid tänka om och titta på sina normer så att man vet vad man väljer och väljer bort - i alla fall när det handlar om just vetenskap. Stycket avgränsningar i uppsatsen har ju just den poängen "jag ska göra detta men inte detta". Jag håller med eMissen vid femenism som bredare än vetenskapen och det är skillnad mellan vetenskap och icke vetenskap. Sedan när det kommer till själva livet och dagliga handlingar så kanske man ska hålla isär det av andra orsakers skull, men det är bara hur jag filosoferar.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

steinway
728 ord
» Profil
» Hemsida
» Prenumerera
» RSS
» Ge steinway en ros

steinway har skrivit om

Hemligt Livet

steinways senaste Ord

» Hejdå
3 mar 2013 16:12
» sista terminen
16 feb 2013 19:56
» Snö
12 feb 2013 18:13
» Helly Hansen
2 feb 2013 17:54
» Skidjacka
24 jan 2013 23:53
» Ambivalens
15 jan 2013 02:23
» Nytt år
4 jan 2013 17:18
» Nyårsfirandet
28 dec 2012 14:46
» God Jul
23 dec 2012 23:38
» Sjuk
13 dec 2012 13:10
» Avveckling
4 dec 2012 22:30
» jobbiga dagar
27 nov 2012 16:48
» Lördag i solen
24 nov 2012 13:47
» Nödord
21 nov 2012 22:33
» Afternoon tea
11 nov 2012 16:20

Dagens namn: Gottfrid
:: reklam ::