vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

steinway

Avskaffa internationella kvinnodagen

9 mar 2009 14:06
Detta ORD skulle egentligen handla om min A uppsats, men det får bli såhär istället efter att ha läst Roberts ORD.

Jag tycker man ska avskaffa kvinnodagen. Eller införa en mansdag. Eller en heterofestival för att anknyta till det Robert skrev om Pridefestivalen.

Jag är inte stolt över att vara kvinna idag. Jag tycker det är fånigt att vi måste ha en egen dag. Det är väl inte jämställdhet!?!?!? Feminister och genusforskare har ett mycket märkligt sätt att se på jämställdhet.
Mansskatt?
Kvinnodag?
Kvotering?
Det är ju absurt! Man vinner inte jämställdhet genom att nedvärdera kvinnans roll ännu mer!

Jag vill inte ha mansskatt, för då kommer generellt sätt alla män hata alla kvinnor för att dom måste betala skatt för sin mandom.

Och måste vi verkligen ha en kvinnodag för att känna oss mer värda? Jag tror inte det. Och jag tror inte det stärker kvinnans roll i samhället heller, tvärtom.

Och kvinnlig kvotering, jag vet att det finns manlig också men inte i lika stor utsträckning, jag tror inte jag som kvinna får mer respekt från män om jag blir inkvoterad, snarare tvärtom. jag tror till och med att det kan uppstå en objektifiering av mig då eftersom jag inte anses ha den utbildning och erfarenhet som krävs för yrket, jag är ju bara kvinna.
Jag tror att man bara kan vinna respekt från det andra könet om man klår de andra konkurrenterna vid en arbetsintervju och på så vis är VÄRD sitt arbete. Det gäller både män och kvinnor.

Fram till början av 2000 var alla genusforskare kvinnor, och de forskar enbart om jämställdhet inom kvinnorområdet och det anser inte jag är jämställt. Att klanka ner på männen är inte jämställt och att själva visa på och trycka in i skallen på alla att kvinnan är svagare än mannen kommer inte skapa jämställdhet. Jag anser inte att kvinnan är svagare bara för att hon får en kurvig figur istället för muskler i puberteten, eller att det innan var en självklarhet att kvinnan skulle vara hemma med barnen osv osv. Man blir bara svag i dessa anseenden om man låter sig trampas på, och det gör man lätt om man identifierar sig i det genusforskarna skriver om. Det är en styrka att vara kvinna! Vi måste sluta tycka synd om oss själva, för männen tycker inte synd om oss, varför skulle dom?

Man vinner inte respekt för kvinnor eller jämställdhet genom att skapa en ojämställd och mentalt degraderande kvinnodag.

PS. Det finns ju en anledning till varför genusvetenskap kallas för feminist studies och inte equality studies between the sexes. urk! DS.

http://www.expressen.se/debatt/1.1491313/kvinnlig-avundsjuka-ar-min-varsta-fiende

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


hj: (9 mar 2009 17:28)
Jag håller inte med dig på en enda punkt men jag har inte möjlighetatt utveckla för jag har en huligan i knät som kladdar smör på tangentbordet (och nej, detär inte min sambo ;-)
Får hoppas på datortid vid senare tillfälle.

steinway: (9 mar 2009 18:02)
Haha! Jag hade tre huliganer här hos mig i helgen. Lovely!

Monchichi: (9 mar 2009 18:25)
Du menar alltså att änkebränningen i tredje världen där kvinnan får brännas tillsammans med sin egen avlidne make då hon inte har något värde då han inte lever längre, räknas? Ska vi avskaffa en internationell dag för att vi bor i ett land där jämställdheten kommit längre än i andra länder? Och vad är att komma långt. Fram till 1968 fick man våldta kvinnan inom äktenskapet här i Sverige. Du hänvisar till en artikel där blondinbella talar om att något är feminismens fel. Feminismen kan inte prata av sig själv utan den har en mängd förespråkare och varje förespråkare har sin tolkning. det finns Marxistisk feminism, patriakatfeminism och tvåsystemsteori inom feminismen bara för att nämna några få (vi hoppar över postkoloniala feminister här då du inte pratar om saker utanör sveriges gränser, och det gör inte blondinbella heller). Jag undrar vem som påstår att kvinnan skulle vara av det svagare könet och vad det är som är svagt, jämställdhetsdebatten handlar om att få samma rättigheter, lika lön för lika arbete. Det är inte så idag. På universiteten kan det skilja 15.000 mellan en manlig professor och en kvinnlig dito och dessa två gör samma arbete. Har du tänkt på att kvoteringen kan handla om orättvisor i hur man bemöter och hur man kvalificerar den personen som ska få jobbet? Det handlar inte om att degradera mannen, det handlar om att se att vi lever i en mansdominerad värld där det inte är samma regler för alla.

Will: (9 mar 2009 18:33)
...och i den sektor där du förmodligen ska försöka slå dig fram, fundera ett tag på hur många manliga lärare/professorer resp hur många kvinnliga det finns, och VARFÖR det är så att majoriteten vikarier utan de förmåner som en fast anställning erbjuder, är tjejer. Så är det definitivt i min, angränsande sektor. Det beror INTE på att tjejerna är sämre på att spela.

steinway: (9 mar 2009 19:48)
chichi: Jag förstår inte varför vi ska ha en internationell kvinnodag när vi inte gör något för de andra i de länder där det faktiskt är illa att vara kvinna. Det är bara en dag som alla andra, man går till jobb/skola/universitet och sen går man hem thats it. Jag har gärna en internationell kvinnodag om man faktiskt gör något, men det är inte så lätt.

Jag står fast vid min åsikt om kvotering för jag tror inte det är bra med kvotering. Jag förstår grundtanken, vi tänker ju olika eftersom vi är olika, men det verkar bara funka i teorin.
Och ang. att kvinnan är det svagare könet så sägs det ofta genom att kvinnan har ömhet, fysiskt svag osv oh det anses vara en svaghet och därför är kvinnan det svaga könet. Medans mannen som enligt normen inte visar känslor och är starkare både fysiskt och psykist anses vara starkare än kvinnan.

Monchichi: (9 mar 2009 19:59)
men för att jag har fötts till kvinna betyder ju inte att jag föds med vissa egenskaper, det kommer ju med de normer och värderingar jag får från när jag är liten. Vi är olika till fysiken, visst absolut men värderingar om vad som sägs och anses är inte en hel sanning utan en norm någon/några skapat.

Apropå vem som gör något åt de olika orättvisorna i de andra länderna, beror nog på vem du frågar. "Man går till jobb/skola/universitetet" Vem är denna man? Frågar du någon som jobbar på amnesty kanske denne inte hade haft samma åsikt om att "man" faktiskt inte gör något åt det hela. Vi har ett eget val av vad vi gör av våran dag och vilken sanning vi skapar. Det är svårt att skapa en förändring men att låtsas om som de inte finns nära oss såväl som långt ifrån oss, förändrar inget.

hj: (9 mar 2009 20:06)
Nu ska jag försöka utan smör på tangentbordet.

Jag vill gärna veta lite mer om de feminister och genusforskare du hänvisar till i din text, som klankar ned på männen och trycker in i skallen på alla att kvinnan är svagare än mannen. Eftersom jag inte tycks ha samma referenser till feminism- och genusforskning som du så undrar jag vilka forskare du syftar på. Dom verkar ju ha fått en skruv lös varenda en. Jag är nyfiken eftersom den enda direkta källhänvisning du gör är till... Expressen.

Tintomara: (9 mar 2009 20:34)
Förresten tycker inte jag alls att män är starka psykiskt, som du skriver, Steinway! Snarare tvärtom! Om man nu ska generalisera, fast det ska man ju inte heller.
Fysiskt är de starkare, genomsnittligt, men det finns många kvinnor som är starkare fysiskt än många män också.
Med i Amnesty är ja gockså, och har jobbat mycket aktivt i många år, så jag tycker nog att jag gjort en del för orättvisorna i världen, även om man ju alltid kan göra mer.


Garbo: (9 mar 2009 21:14)
WHAT?
Varför är du inte stolt över att du är kvinna?
Varför ska vi ha en mansdag? Kvinnodagen instiftades för att hedra kvinnorörelsen och bland annat kämpa för kvinnlig rösträtt. Vad är det som männen behöver kämpa för, menar du?
Vad menar du med att nedvärdera kvinnans roll, tycker du kvinnodagen är nedvärderande alltså? Hurdå isf?
Vad menar du med att kvinnans roll i samhället inte stärks av en kvinnodag? Rörelsen har bland annat ordnat kvinnlig rösträtt, bättre arbetsrättigheter och rätt att inneha offentliga ämbeten. Den har fått FN att fastslå jämställdhet mellan könen som en grundläggande mänsklig rättighet etc etc. Sen har vi ju den gamla kära abortfrågan, har du reflekterat över den?
Jag undrar också hur du skulle kunna "Klå någon vid en arbetsintervju" om du inte komemr ifråga så att du ens kallas till intervju pga ditt kön. Det kan hända att du blir objektifierad om du kvoteras in - allt kan ju hända - men annars kanske du inte slipper innanför dörren. Om du och en man är exakt lika meriterade och har exakt samma utbildning och gör lika bra ifrån er på intervjun, men han får jobbet för att grabbgänget på kontoret vill ha en till schysst snubbe att lira innebandy med, är du inte "värd" jobbet då? Tänkt på det? Jag tror att du skulle bli skitarg då, och känna dig orättvist behandlad. Faktiskt. Och det är det som drivit kvinnorörelsen ett helt sekel.
Jag skulle också vilja veta vilka genusforskare du syftar på?
Hur menar du, mentalt degraderande? Jag tycker dina argument är totalt ihåliga, vartenda ett.

lisen: (9 mar 2009 21:20)
det är ju internationella mansdagen 364 dagar om året. håller med garbo, dina argument håller inte.

i: (9 mar 2009 21:30)
Sorry Steinway, brukar gilla vad du skriver men här har du INGET på fötterna. Återkom när du satt dig in i ämnet en smula, och då gärna med andra referenser än Expressen. Du kan sjutusen gånger bättre!

Garbo: (9 mar 2009 21:38)
Enligt SCBs stora tidsanvändningsstudie från 2006, utför svenska kvinnor obetalt arbete i hemmet i genomsnitt 28h/v.
De senaste 10 åren har männen minskat sin arbetstid med 3h/vecka. De gör dock inget mer i hemmet, de 3 extra timmarna har lagts på fritidsaktiviteter. Källa: "Skriet från kärnfamiljen" Edgren Aldén/Ernsjöö Rappe
Enligt Skatteverkets rapport från 2007 om de jämställdhetspolitiska målen kom vi bara upp till 71% av männens inkomst före skatt. Genomsnittet för de senaste 10 åren ligger stadigt på 80%.
Läkemedel testas inledningsvis bara på män. Även exvis medel mot benskörhet, som mest drabbar kvinnor.
I en rättssal nära dig framförs just nu argument om att tjejen faktiskt både var berusad och flirtig innan det hände, alltså kan hon skylla sig själv som blev våldtagen.

Jag tycker att kvinnodagen behövs, jag. Det är det minsta vi kan göra för att visa att vi stöder kvinnorörelsen. Inte bara för vår egen skull, utan också av solidaritet med våra medsystrar i länder där situationen är så otroligt mycket mer bedrövlig än här.

Jojomensan: (9 mar 2009 23:44)
jag läste nåt gammalt magasin som har legat i bokhyllan och drällt, och där fanns en artikel om en snubbe som fann hiphopen på 80-talet. på bilderna från 80talet ser man en riktigt tanig figur fastkedjad till en boom box eller vad de heter, och han har korsat sina ben! han hade samma pose som modebloggarna har idag, inåt med tårna, gärna korsade ben, och hålla kuvertväskan framför sig. jag fastnade så för den där bilden, jämförde direkt med de bilder man ser idag av hiphopare. bredbenta muskulösa och allmänt "übermanliga". alla hiphoparna man fick se från 80talet i den här artikeln var ena riktiga flaggstänger. nåt har hänt, även med mansdagarna! jag tror vi behöver de förhatliga genusvetarna för att utreda exakt vad som har hänt. och vad som händer.

Garbo(?): (9 mar 2009 23:44)
och så tycker jag inte att du ska säga att "man" inte gör nåt särskilt på kvinnodagen. för det gör MAN faktiskt.. och det MAN gör då, inspirerar folk att göra saker även andra dagar. tror jag.

steinway: (9 mar 2009 23:55)
Till er alla: Mina argument för kvinnors svaghet eller vad man ska säga kommer från våra kära doktorander och adjunkter vid Uppsala Universitet. Laura Pauloso är bara en av dem, dessvärre kommer jag inte ihåg namnen på den andra. Och den kära Yvonne Hirdman påstår i sin avhandling, tror jag eller om det bara är en artikel, att kvinnan är svagare än mannen.
Som jag sa så har jag gärna en internationell kvinnodag om det är så att samhället engagerar sig, men dessvärre har jag inte sett några anslag eller demonstrationståg eller dylikt över huvudtaget. På framsidan på SvD stod det om 9 framgångsrika kvinnor i sverige, jag orkade inte ens öppna tidningen för jag tycker inte att det är det som grejen. (jag hoppas att det stod vettigare saker i artikeln)
Och kärnfamiljen.. ja det där tror jag har meduppfostran att göra för jag är gadeligen hemma med barnen och tar hand om hushållsarbetet, men jag kanske bara är dum och underkastad min man!?

Och ang. Garbos argument om det där med att vara ärd sitt jobb så tvivlar jag på att jag kommer få veta om huruvida jag blir bortvald från ett arbete bara för att grabbarna vill ha en ny lagmedlem. Och då är frågan på vilket sätt min besvikelse egentligen kommer ta form.

men jag tycker inte det ska "krävas" att vara med i Amnesty eller något annat för att känna att denna dagen kommer till sitt rätta jag. Samhället ska engagera sig iallafall, men det upplever jag inte att det gör, och därav mitt argument.

Och förresten, det är så roligt, men visst jag förstår att expressen kanske inte är världens bästa källan, men det var bara en artikel jag läste som anknöt till det jag skrev och inget mer.

I genusundervisningen jag har fått har vi pratat mycket om hur svag kvinnan är och hut stark mannen är. Vi fick till och med göra en lista på hur svaga kvinnorna är och hur starka männen är, men det var iiiingenting om hur man som kvinna kan använda sina svagheter som en styrka, och det tycker jag är tragiskt. Det ger ingen bra bild av genusdiskursen.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2224643.svd

och lisen, tycker du verkligen att det är internationella mansdagen 364 dagar om året? Känner du dig så underordnad?

Och tinto, det är klart att det finns "undantag" eller vad man ska säga. Min moster har haft alla "manliga" jobb som finns, och jag är själv en pojk-flicka i grunden, men generellt sätt så är män starkare fysiskt, och dom anses starkare psykiskt även om så kanske inte är fallet. Jag syftar till det gamla levernet mannen är familjens överhufvud. Nu är det visserligen förlegat men ändå.

Och med mentalt degraderande menar jag att iallafall jag och många av de jag pratat med idag känner att man med tanke på kvinnodagen där man ska stå upp för sig själv och vara stolt över att man är kvinna och så vidare indirekt får lära sig att det inte är normenligt att vara stolt över sig själv, nej det är något speciellt. samma sak med att stå upp för sig själv... Det gör jag hela tiden. Vissa kanske inte gör det, men då hoppas jag att de lär sig för det är fantastiskt. På så sätt får man uppfattningen som att det är något utanför normen, och där vill man inte av naturen vara eller så... Människan är ju ett flockdjur som gärna vill anpassa sig...

steinway: (9 mar 2009 23:57)
jojomensan: Mycket intressant observation.

steinway: (9 mar 2009 23:59)
Garbo: Jag har inte sett ett dugg idag, och då är Uppsala ändå Sveriges 4:e största stad och det förvånar mig, för i mina ögon är svenska folket bra på att ta saker och ting i sina händer.

Och det där med man... Jag hoppas att du inte menar att jag ska sluta använda man och byta ut det mot något femininum, för då hamnar diskussionen på samma nivå som huruvida pojkar inte ska ha blått och flickor inte ska ha rosa.

steinway: (10 mar 2009 00:11)
ändring: det ska stå DE andra, inte den andra ang. genusforskare och så.

Monchichi: (10 mar 2009 00:53)
Jag hoppas inte att du tar det som ett tvång att du ska känna dig underordnad, jag är glad om du inte gjort det. Jag har fortfarande inte den synen på att feminismen skulle vara en syn som underordnar kvinnan mannen. Anledningen till att vi borde undvika ordet man är att det är generaliserande. Min sanning behöver inte vara din osv. Man kan vara bönder på 1700-talet samt vi som lever idag. Det är missvisande helt enkelt.

Monchichi: (10 mar 2009 00:54)
"jag är glad om du inte gjort det", alltså känt dig underordnad alltså. sov gott.

steinway(?): (10 mar 2009 08:00)
Tack chichi.

Garbo: (10 mar 2009 20:44)
Jag förstår inte varför du separerar dig själv och samhället sådär. Du orkar inte ens öppna tidningen för att läsa en artikel om framgångsrika kvinnor, men du tycker att samhället ska engagera sig, säger du. Ser du inte dig själv som en del av samhället? Om alla resonerade som du, skulle det inte bli mycket gjort, tänker jag.
Svar på din fråga om hur du använder "man": "Det är bara en dag som alla andra, man går till jobb/skola/universitet och sen går man hem thats it." Jag tycker du ska säga "jag" istället, för "man" är generaliserande och jag tycker att du bara ska tala för dig själv i fråga om att göra ingenting.
Jag tycker att det är beklämmande att du skriver ett inlägg med en så politiskt provokativ rubrik, och sedan backar och ursäktar dig gång på gång och kallar de kommentarer du fått för påhopp. Faktum är att du har blivit väldigt sakligt bemött av alla kommentatorer.
Ännu mer beklämmande är att du inte förstår att dina resonemang lägger krokben för dig själv på sikt. Fint att du gärna är hemma med barnen och gör hushållsarbetet - oavlönad. Men har du funderat över hur yttepytteliten pension du då kommer att få? Och har du tänkt på att om inte kvinnorörelsen hade slitit i hundra år, hade du inte kunnat studera vid UU öht? Du hade inte kunnat leva med din kille som du gör idag, ni hade varit tvungna att gifta er direkt. Jag skulle kunna fortsätta rada upp många exempel men jag nöjer mig här.
Och förresten trodde jag att Laura Palosuo sysslade med förintelsen och ungerska judar.

steinway: (10 mar 2009 23:31)
Jag läste inte tidningen för jag tycker inte att kvinnodagen handlar om hur framgångsrika kvinnorna i sveriga är, utan hur synd de är om de som inte har det så lätt. Jag tycker det är fel fokus.
Och jag tycker att ska man (jag) prata om samhället är det ganska svårt att inte genereallisera. Visst jag är en DEL av samhället, men jag ÄR inte samhället.
Jag tycker inte att jag har blivit sakligt bemött av alla. Dig tillexempel. Du kommer med massa motfrågor, men inga egna direkta åsikter. Jag förstår att du inte tycker som jag, men jag vet inte hur just DU Garbo tycker och tänker istället. Du drar upp statistik och funderingar på hur jag kanske skulle tänka om jag hamnade i en viss position, men du säger ingenting om hur vad du själv tycker, och det tolkar jag som ett påhopp.
och jag vet inte om mina resonemang lägger krokben på mig, det återstår att se, och jag vet inte om du kommer göra detsamma för jag vet inte vad du har för åsikter, men det där tror jag inte har med mina åsikter att göra utan helt enkelt att vi har olika åsikter.
Och visst, om alla resonerade som jag skulle det inte bli mycket gjort, det kan jag hålla med om, men jag brinner inte heller för att få något gjort på den här fronten. Inte på det viset. Jag kan gärna vara med och vara engagerad, men jag brinner inte tillräckligt för det för att starta upp något, men du brinner uppenbarligen för det, så du är säkert mer lämplig för posten än vad jag är.
Och om konsekvensen för att ha spenderat tid med mina barn när de är små kommer bli yttepyttig pension, så säger jag gärna ja tack. Jag blir inte hemmafru på heltid, men jag offrar mer än gärna ett par år.
Och vad laura gör med en genusvetenskap har jg ingen aning om men du har säkert rätt.

steinway: (10 mar 2009 23:34)
Och det där med att jag sen ursäktar mig har enbart med att göra att detta inte var tänkt som en debattartikel, då skulle den vara mer välskriven med fotnoter och diverse källhänvisningar. Och skulle det vara en debattartikel skulle jag inte använda mig av det här forumet.
Och sist men verkligen inte minst, jag är inte svårare än att jag kan ändra uppfattning och åsikt, men än så länge är det inte mycket som har fått mig att tänka om.

Garbo: (11 mar 2009 15:25)
Du har blivit sakligt bemött av mig. Jag ställer frågor för att jag är uppriktigt intresserad av att höra hur du resonerar. Jag tycker dina argument är ihåliga och därför ber jag dig utveckla, eftersom jag inte begriper hur du tänker eller hur du kommit fram till dina slutsatser. Frågor är inte påhopp. Ett påhopp skulle vara tex "men du är ju dum i huvet".
Jag gav dig några siffror ur oceanen av exempel på hur eftersatta kvinnor fortfarande är i manssamhället, som stöd för min åsikt "Jag tycker att kvinnodagen behövs". Det är min egna åsikt i frågan, konstigt att du frågar efter den när det står så tydligt i min kommentar ovan. Var det nån särskild annan åsikt du saknade? Om du vill höra fler av mina åsikter får du gärna fråga, men jag tycker i allmänhet inte att ditt kommentarsfält är rätt forum för mig om jag vill basunera ut mina egna åsikter, då hamnar vi lätt off topic. Jag tycker det här utrymmet är till för kommentarer om och reflektioner kring din text, eller frågor om man inte förstår vad du menar.

steinway: (11 mar 2009 16:43)
Det är det här jag är ute efter. Nu är det intressant tycker jag. Men jag hade gärna sett fler åsikter i ditt första inlägg, men skit samma, och det där med skriven text är svårt. Allas kommentarer går att läsa antingen med ett lugn eller med ilska, och det kan ändra en hel del.
Och visst, mina resonemang är ihåliga här det vet jag, men det är som sagt för att detta inte var tänkt som en debattartikel. Då hade jag skrivit i en tidning istället, men det är visst ett hetare ämne än jag trodde.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

steinway
728 ord
» Profil
» Hemsida
» Prenumerera
» RSS
» Ge steinway en ros

steinway har skrivit om

Livet Hemligt

steinways senaste Ord

» Hejdå
3 mar 2013 16:12
» sista terminen
16 feb 2013 19:56
» Snö
12 feb 2013 18:13
» Helly Hansen
2 feb 2013 17:54
» Skidjacka
24 jan 2013 23:53
» Ambivalens
15 jan 2013 02:23
» Nytt år
4 jan 2013 17:18
» Nyårsfirandet
28 dec 2012 14:46
» God Jul
23 dec 2012 23:38
» Sjuk
13 dec 2012 13:10
» Avveckling
4 dec 2012 22:30
» jobbiga dagar
27 nov 2012 16:48
» Lördag i solen
24 nov 2012 13:47
» Nödord
21 nov 2012 22:33
» Afternoon tea
11 nov 2012 16:20

Dagens namn: Folke
:: reklam ::