vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Princess

Det där med hår...

22 mar 2013 13:43
När jag var på vattenjympa för gravida i onsdags tänkte jag, helt fruktansvärt ytligt, på hur många som inte rakar sig under armarna eller mellan benen. Det bara hängde hår... Jag är fullkomligt medveten om att jag är ytlig och inte borde bry mig, men jag börjar fundera på om det är så att magen kommer att vara i vägen för att man ska kunna raka sig. Eller slutar man bry sig? Jag tycker själv att det kliar och är obehagligt om jag inte rakar mig, plus att jag tycker det är fräschare att ta bort hår. Jag tycker då också naturligtvis att det är mycket trevligare om min sambo rakar sig där nere (han får gärna raka sig under armarna också om han vill, vilket han gör ibland på sommaren). Säkert gjorde jag det i början för många år sen för att behaga någon man, och tycker det är självklart att män också borde göra det för att behaga mig :) Och idag är det en vana och en självklarhet för annars känns det obehagligt.

Har hört debatten så många gånger om att vi kvinnor minsann rakar oss för att behaga männen, och jag är inte så intresserad av att dra igång den diskussionen, men jag kan inte låta bli att fundera på det i alla fall. Helt ytligt och skönhetsidealiserande alltså ;)
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Russinflarn: (22 mar 2013 14:12)
Jäpp, strunt i genusdebatten: Jag rakar mig under armarna (men det kan bli ett par millimeter hår mellan gångerna) men inte mellan benen. Jag får så sjukt med utslag (typ finnar, riktiga bölder) när jag rakar. Och så kliar det infernaliskt när det växer ut. Plus att jag finner det mer hygiensikt MED hår än utan. Men jag ansar, jag vill inte ha för långt.

Så, smaken är som baken?

Hos män gillar jag förresten både ansat och rakat (så länge det inte sticks eller blir raspigt).
På mäns bröst vill jag ha hååår. Hehe. :)

lingula: (22 mar 2013 16:16)
Det händer med jämna mellanrum att man hör såna här kommentarer och varje gång blir jag så himla ledsen när jag inser att någon tittar på mig och har tankar om mitt utseende och mina val. Jag tror ibland att jag är paranoid men jag blir verkligen motbevisad gång på gång. Det är inget val att göra det eller inte. Det är ett val att inte göra det, och då ska man stå för det, stå ut med att folk, vettiga människor som du och inte bara näthatare, känner att det är helt okej att göra det dömandet.

Princess: (22 mar 2013 16:27)
Fast jag säger inte att folk inte får göra som dom vill. Men på badhus tittar man väl på andra, det är liksom lite oundvikligt... Tanken bara slog mig och jag kanske väljer att inte göra det när jag inte kommer åt eller inte orkar? Men jag menar ju inte att göra någon ledsen med det såklart! I så fall ber jag om ursäkt på en gång!

Princess: (22 mar 2013 16:37)
Och jag vill inte alls döma andra, det satte bara igång tankarna om hur jag själv väljer att göra eller inte göra, och varför!

astrud: (22 mar 2013 18:11)
intressant. i dylika sammanhang upplever jag alltid att jag är den enda som inte är rakad här och var.
och med den här magen och foglossningen skulle jag hur som helst inte kunna komma åt att raka någon annanstans än under armarna.

Princess: (22 mar 2013 18:28)
Men det är typ det jag menar! Man kanske inte kan eller inte vill eller båda, och om jag inte kommer kunna, då får jag ju ta det, för det som är i magen är ju långt viktigare än hår på kroppen, och hur jag själv mår och kan röra mig! Totalt oviktigt med det andra -egentligen-!

Althea: (22 mar 2013 18:45)
Spelar det någon roll att man slutar bry sig? Huruvida andra har hår eller ej på badhuset rör mig inte i ryggen Vi gör alla våra val och får leva med dem. Alla har vi skäl varför vi väljer att ha hår eller ej. Jag tycker det är synd att det i debatten har blivit äckligt att ha hår, som kvinna då. Att det är synonymt med onaturligt. Vi har håret av någon anledning, sen om man vill ta bort det så är det upp till var och en.

Princess(?): (22 mar 2013 19:22)
Nä, det spelar ingen roll. Det enda var att jag började fundera på det. Andra får vara precis hur dom vill, det är synd att man inte längre kan skriva här utan att folk vill missförstå en!

PieceOfCake: (22 mar 2013 19:55)
Jag förstår hur du tänker Princess och jag kan reagera och reflektera över samma saker. Jag tycker inte att det är något fel med det! Jag tycker också det är tråkigt att det jämt ska bli så stort och anklagas hit och dit. Det måste få vara fritt fram att tänka och tycka som man vill och att få skriva om det man vill.

Alla är vi ytliga, på ett eller annat sätt.

Princess: (22 mar 2013 20:27)
Tack PoC, ja visst är det så :)

ex-n: (29 mar 2013 07:31)
Jag vill absolut inte bråka och du får självklart skriva och tycka vad du vill Princess! Men det här med rakat underliv är faktiskt rätt problematiskt. De flesta som uttalar sig om rakat/icke-rakat och som själva rakar sig hänvisar till att de tycker att det känns fräschare och att det inte alls är för att behaga männen.

Det tror jag på, för på samma sätt färgar jag håret och sminkar mig för att jag tycker att jag är snyggare då och inte för att män ska tycka att jag är snygg. Samtidigt finns det (vet jag) män som inte vill ligga med tjejer som inte är rakade (och framförallt inte utföra oralsex) och jag tror att det även om man inte vill, lätt uppstår en glidning mot att man anpassar sig efter det (efter vad killarna vill alltså). För säkerhets skull, för att slippa bli utsatt för kommenterar och dissningar.

Jag har aldrig rakat mig, förutom i bikinilinjen på gymnasiet när vi skulle på solresa och jag var rädd att vara den enda som hade äckligt hår som hängde ut. En kille i min klass såg och kommenterade de röda ilskna prickar, som uppstod eftersom jag inte visste hur man skulle raka sig och vad man skulle smörja med efteråt. Oerhört förnedrande, tyckte jag, samtidigt som jag ändå föredrog det framför att han skulle sett mitt HÅR.

Jag har aldrig haft obehag eller kli i mitt underliv på grund av hår, men det kan förstås vara olika. Däremot vet jag att det kliar något fruktansvärt under utväxtperiod (och det var ändå bara i bikinilinjen!).

Min poäng, som svävade iväg lite, är att genom att fler och fler rakar sig och visar upp sina rakade underliv i badhus och omklädningsrum, blir det en norm. Ju yngre man är, desto mer benägen är man att anpassa sig efter normer. Du funderar över hur du ska kunna raka dig när du har en stor mage i vägen (din kille kanske kan hjälpa dig?) och känner dig ytlig men kan också reflektera över din ytlighet och komma fram till att det är ditt skönhetsideal och att du vill anpassa dig efter det. En elvaåring kanske inte gör den reflektionen utan gör som alla andra.

Och då uppstår problemet! Läs t ex här: http://rodeo.net/const/2013/03/27/jag-skulle-aldrig-ga-orakad/.

Det kan uppstå följder som gör att sex blir obehagligt, smärtsamt och jobbigt och DET gör mig så himla ledsen. Att många tjejer så gärna vill vara "fräscha" och inte bli utstirrade (för just det, det blir man också när man är orakad, se t ex den våldsamma reaktionen mot den orakade armhålan i melodifestivalen) att de omedvetet utsätter sig för potentiell smärta och elände.

Som sagt, tyck och skriv vad du vill, men det här är en annan sida av saken som jag hoppas är ok att jag tog upp!

Princess: (29 mar 2013 08:04)
Absolut, jag kan se den sidan av det och reflekterar gärna över det, så länge folk förstår att jag inte är ute efter att klanka ner på andra eller säga hur man ska eller inte ska göra! Alla gör som dom vill, men ja jag ser problemet med att småtjejer tar efter ideal som faktiskt inte jag började med förrän jag var vuxen nog att välja det själv.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Princess
1053 ord
» Profil
» Hemsida
» Prenumerera
» RSS
» Ge Princess en ros

Princess senaste Ord

» Hjärter Dam - Lasse?
18 okt 2018 20:41
» Äntligen! Tillbaka!
4 sep 2018 22:33
» Hej
15 feb 2018 21:19
» 2018! Hur blev det så?
31 dec 2017 23:55
» Keep going
16 okt 2017 22:21
» Yeay jobbet!
11 sep 2017 21:51
» Försvinn.
3 sep 2017 21:26
» Snälla bli bra <3
13 aug 2017 22:00
» Småbarnsår
20 jul 2017 11:46
» Värmebölja
18 jul 2017 19:33
» Jag, livet, kylan
24 jun 2017 22:46
» Tiden går och går
19 jun 2017 15:52
» Hjärntrött...
7 maj 2017 21:13
» Ååååka pendeltåg...
27 mar 2017 17:38

Dagens namn: Sten, Sixten
:: reklam ::