vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

PetG

Hjälp att se genusklart

19 aug 2012 22:25
(Ursäkta om jag i min iver slänger med begrepp på fel sätt, jag hoppas innebörden av mina tankar kommer fram...).

Jag är en mamma. Sedan jag blev mamma har jag satt mig in rätt mycket i genuspedagogik och anser mig vara rätt genusmedveten (tillräckligt för att bli mörkrädd iaf). Det här har naturligt blivit en viktig fråga i mitt liv sedan jag fick barn, eftersom det till stor del handlar om hur omvärlden påverkar det finaste jag har. Jag vill inte att de ska begränsas genom förväntningar påverkat av deras kön. Jag vill att hela världen ska ligga för deras fötter. De ska vet att de kan ha vilka kläder, intressen, känslor eller uttryck som helst.

Det är svårt. Jag önskar det räckte att jag bara säga till dem att de kan bli vilka de vill, göra vad de vill och jag kommer alltid älska dem. Jag vill så gärna att de ska bli starka individer som våga stå upp för sig själva när kompisar omkring inte tycker samma som dem. Min högsta önskan är att de vågar vara sig själva, hur de än vill vara, och vad än omgivningen tycker om det.

Men jag vet att det inte räcker med att säga det till dem.. Det handlar om hårt arbete. Arbete som är hårt nog på egen hand med sina egna föreställningar som ska suddas ut och granskas under lupp... Arbete som inte blir lättare av folk i omgivningen som inte har en susning om vilka konsekvenser jag ser i deras handlande.

Det är 2012 dammit! Jag undrar hur det kan vara så att vi idag kan komma hem till en dagiskompis familj som uttrycker saker som ´vi har inte så många pojk/flick-leksaker´, och tror inte att mina barn kommer hitta något i ett överfyllt rum att leka med för att föräldern i fråga tycker att färgen på det berg av plast de har, har fel färg!!?? Hur kan en förälder säga till sitt barn att hon inte tror det kommer vara kul för mina barn att se en film hennes barn föreslår, för att den stereotypa föreställningen är att den tecknade filmen riktar sig till ett visst kön...?? (jag förslår att man frågar barnet i fråga innan man drar sådana slutsatser). Hur kan en personal i en leksaksaffär upplysa ett barn som står och tittar på en förpackning med lego att just den lådan riktar sig till barn av ett specifikt kön..??!!

Det är så viktigt för mig att mina barn ska veta att de visst får leka med vad de vill (och uppmuntra att de leker med allt då de faktiskt lär sig olika saker av varierande lekar), att de får klä sig i vilka plagg de vill (för nej, jag tror inte att det finns tjej- eller pojkstrumpor, jag tror bara det finns strumpor!), hålla på med vilka sporter de vill och ha vilka intressen de vill..

Och ja, jag kanske överdriver, men ibland känns det som personer med en mening kan rasera något jag så hårt försöker bygga upp (inte för att jag själv är perfekt på något sätt, försöker bara jobba med frågor som dessa tillräckligt bra..). Och det är bara att hålla tummarna för att mina barn lyssnar på mina ord mer än andras när det väl gäller.

För när jag sitter och funderar på dessa frågor kan jag inte bli klok på tankarna kring om mina barn faktiskt tycker om något av eget intresse, eller om de har fått lära sig att de bör tycka om det av sina kompisar eller andra vuxna i sin närhet...

Jag önskar att det vore fler som ser hela bilden. För nej, det handlar inte enbart om vad jag lär mitt barn då mitt barn kommer träffa andra barn. Andra barn som retar mitt eller andras barn för att inte alla passar in i deras pepparkaksform. Det är andra barn som kommer påverka mina barn med sina åsikter och föreställningar. Så nej, ute i världen spelar andras uppfostran precis som min uppfostran stor roll eftersom vi inte är med där det verkligen gäller...

Jag tycker att det är viktiga, svåra frågor som gör det så svårt att vara förälder! Kan någon hjälpa mig att tänka mer klart??

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Tintomara: (20 aug 2012 03:35)
Ditt eget föredöme är det viktigate!

Althea: (20 aug 2012 07:23)
Jag har haft samma tankar. Men problemet, eller problemet?, är ju att barn blir påverkade av alla de möter. Förskola, mor och farföräldrar, kusiner, kompisar och så vidare. Det enda jag kan göra är att hålla på det jag tror och visa dem att det faktiskt finns en mängd olika val att göra. Man kan inte annat än att peppa dem och framför allt aldrig begränsa dem. Jag har en tjeja som älskar prinsessor nu och rosa. Jamen då får hon göra det. Men jag slutar aldrig att ge henne valmöjlighet att faktikst gilla annat, vad det nu än kan vara. Sen har jag den andra dottern som älskar dinosaurier och bilar. Vilket hon också får göra. Hon ville gå på förskolebalen med den hemskaste dinosaurietröjan för den tycker hon är fin medan syster tog en sötepluttenuttig prinsessklänning. Det jag menar är att man kan aldrig bestämma vad de blir man kan bara försöka visa att det finns så många vägar att gå och att det absolut inte finns några begränsningar på grund av det kön man har. Sen är det bara att inse att vi lever inte i ett jämställt samhälle någonstans. Pojkar ska vara si och flickor ska vara så. Det är den verklighet som våra barn växer upp i och man kan bara göra dem medvetna om hur läget är och försöka guida dem genom detta träsk av sexism och formstöpning.

Tintomara: (20 aug 2012 09:15)
Ja, de föds så olika och det ska de få vara. Jag gav ju bevars mitt förtta manliga barnbarn en docka när han fyllde ett och han hade då inte hunnit bli indoktrinerad för han hade inte varit på dagis eller nåt sånt - men han såg aldrig åt den det var BARA bilar, bilar, bilar... två andra flickebarnvarn var precis som Altheas, väldigt olika i sina uppfattningar. Helsyskon och samma miljö förutom att en var äldst förstås. Jag tycker inte du ska oroa dig så mycket för det där. man kan ha integritet och självständighet oasett könet och det finns många sorters förtryck...
Förr blev barn obarmhärtigt retade om de hade ett förnamn som stack ut t ex. Händer vad jag vet inte idag. Då fick ju ungarna inte göra annat!

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

99 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge PetG en ros

PetG har skrivit om

Yoga vänner Nödord Ord challenge Relationer Vikt Sex gräl dröm Mamma trött Oro resa Ätstörd

PetGs senaste Ord

» Dröm inom mig
11 jun 2015 16:46
» Dimma.
28 maj 2015 21:41
» Bokhyllepersonlighet
6 dec 2014 21:22
» Tittarfråga 2
2 dec 2014 19:22
» Tittarfråga
17 aug 2014 11:43
» Närhet
7 aug 2014 01:30
» :5
20 jun 2014 23:24
» :4
19 jun 2014 19:48
» :3
19 jun 2014 19:45
» :2
18 jun 2014 18:12
» I did it! :1
16 jun 2014 20:55
» Yoga 100
16 jun 2014 19:59
» feminismfrustration
24 apr 2014 21:41
» hepp
10 apr 2014 21:33
» GGhhhaaa!
13 mar 2014 21:54

Dagens namn: Fabian, Sebastian
:: reklam ::