vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

norrakvarken

Barn & sexualitet

11 mar 2014 12:21
Solen skiner & jag åkte förbi att titta till kolonilotten när jag ändå var ute på ärenden. Tulpaner i varenda hörn! Ja, eller tulpanblad var det väl mera just nu. Ska packa med ungarna & matsäck & åka ut efter förskolan i eftermiddag. Ska försöka rensa lite ogräs ifall jag får möjlighet.
Imorgon ska jag ha möte med en av pedagogerna på äldsta barnets avdelning. Jag vill prata om hur de bemöter barns sexualitet, efter saker som dottern berättat hemma & också på grund av den icke existerande handlingsplanen ifall någonting alarmerande skulle inträffa. Igår satt jag och läste barnkonventionen & skollagen & socialtjänstlagen & en enkätstudie från Malmö om hur förskolepersonal bemöter barns sexualitet.
Jag tycker det är så viktigt att man uppmuntrar barn till att lära känna sin kropp & också sin lust & aldrig skammar dem när de är nyfikna. Men det är också otroligt viktigt att de lär sig sina egna gränser, och andras. Jag skulle önska att jag kunde få bolla dessa tankar med pedagogerna på förskolan, men med tanke på tvärstopp tidigare när jag tagit upp liknande ämnen, så blir det väl mer att jag får säga vad jag vet & tänker och hoppas på att de tar det till sig. Det känns tröstlöst ibland. Men sen tänker jag på hur det var när jag var liten, och när jag blev utsatt för övergrepp av ett äldre barn på mitt dagis. Hur alla blundade och hela byn skammade mig. Hur min mamma blundade & hoppade direkt till att förlåta sig själv utan att be mig om förlåtelse. När jag tänker på det, så är det ändå en tröst i att jag ska bära & nöta & slåss för den här kunskapen & öppenheten.
Jag har skickat efter em handbok om i hur man pratar med barn om kroppen, från Rädda Barnen. Den heter "Stopp! Min kropp!" och är jättebra. Jag tänker dela ut en på varje avdelning och hoppas innerligt på diskussion.
Hittade en bra handlingsplan från en kommun, där de på ett väldigt konkret sätt listar vad som är övergrepp och vad man ska ta till för åtgärder, samt lättförståelig text om anmälningsplikten.
Men det jag saknar är hur man ska tolka signaler på att ett barn blir utsatt. För när det är så extremt tabu med barn och sex väljer många att bortse från signaler, kanske till och med starka signaler, för att man hellre vill att det inte ska vara sant.
Men jag går sönder inombords när jag tänker på att det vi vuxna inte orkar se eller bära, det får ett ensamt litet barn bära och uthärda. Och trots att det tillslut skriker rakt ut efter hjälp, så är det ändå ingen som lyssnar. De hör, men de väljer att inte tro.
Och imorse pratade de om biblioteket i Växjö som till en början försvarade en bok med barnpornografiska fotografier med att de ville värna det historiskt arvet. Som att det går före barnens rättigheter. Barnen är oskyddade och rättslösa om inte vi vuxna skyddar dem. PUNKT.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Althea: (11 mar 2014 15:04)
Word! <3

EvaP: (11 mar 2014 21:23)
Otroligt skönt att det finns människor som du, själv står jag mig lite tafatt i frågan.

Med mig av din text tar jag att barn måste veta gränser. Jag är visserligen snart pensionär, men jag har ett barnbarn och det är bra att veta om någon fråga skulle dyka upp så småningom.

Fortsätt att informera. Situationer som inte är önskvärda kan antagligen många gånger uppstå eftersom människor inte vet hur de ska ta tag i problem.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

norrakvarken
127 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge norrakvarken en ros

norrakvarken har skrivit om

Föräldraskap

norrakvarkens senaste Ord

» vuxen
25 jan 2018 08:49
» isbjörnsreflektioner
24 nov 2017 10:29
» overallprasslet
20 nov 2017 09:39
» frost
7 nov 2017 09:26
» vad nu då?
18 okt 2017 09:43
» hösten
2 okt 2017 12:44
» insjön
26 sep 2017 14:15
» min halvtomma halvfulla kvot
25 sep 2017 14:35
» honung, råg & rödlök
22 sep 2017 11:29
» en stund på jorden
14 jun 2017 20:58
» havstulpaner i skrovet
30 maj 2017 20:58
» mors dag
28 maj 2017 09:54
» torsdag
4 maj 2017 07:51

Dagens namn: Henrik
:: reklam ::