vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Nitro

IKEA och Saudi

2 okt 2012 22:44
Det här med att IKEA har tagit bort alla kvinnor i katalogen för Saudiarabien är ju tråkigt. Även om jag tycker att det är dåligt att de kände att de behövde göra det så tycker jag att det verkar som att media blåste upp det till väldigt stora proportioner. Är det bara jag som tycker det?

Det är konstigt med en katalog med bara män och inga kvinnor, Saudiarabien är också ett konstigt land. Det finns också många kataloger i världen som mest har bilder på kvinnor och få män. Att likna IKEA vid Sovjet-censur verkar överdrivet.

Visst kan man tycka att IKEA är dåliga som anpassar sig till dålig kultur. Men de som är riktigt dåliga är Saudiarabien, de är ju källan till problemet. Eller, en del av källan tillsammans med flera andra. Jag är mycket skeptisk till den typen av länder som förtrycker kvinnor.

Och det verkar bra att IKEA nu överväger att göra en ny katalog. De borde vara tillräckligt stora för att kunna påverka. IKEA-katalogen är ju världens mest tryckta sak.
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Anne: (2 okt 2012 23:54)
Alltså, jag tror anledningen till anstormningen är att det är lite snuskigt med företag som tycker att det är så viktigt att maxa sin inkomst att de inte drar sig för att medverka till förtryck för att göra det. Det blir ramaskri när telia betalar mutor också, och när Sverige bistår diktaturer (Saudiarabien! Igen! Som av en händelse!) med militärt kunnande. Jag tycker det *ska* bråkas om det.

Multinationella företag är det mäktigaste som finns, glöm allt vad politik heter för den reella makten finns hos företagen. Att hålla dem till svars för de val de gör är ett av få sätt att påverka hur världen ser ut, och vilka värderingar som ska anses vara okej. Det är inte okej att säga att halva befolkningen inte får vara med i offentligheten, och spelar ikea med i det förtrycket för att vinna marknadsandelar så ska konsumenter i väst, som förhoppningsvis bryr sig om mänskliga rättigheter, åtminstone få reda på det.

Sen kan jag tycka att det är lite märkligt att det är bra att de överväger att trycka en ny katalog när det inte var dåligt av dem att censurera den förra..?

Nitro: (3 okt 2012 09:57)
Ingen har sagt att det inte var dåligt av dem att censurera katalogen, poängen är att debatten är mycket större än så.
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/det-ar-skamligt-men-kanske-det-basta-for-den-saudiska-kvinnan/

Anne: (3 okt 2012 10:38)
Artikeln du hänvisar till är förvisso fascinerande som ett vittnesmål från ett samhälle få har tillträde till, men inget i den belägger påståendena att 1. ikea skulle bli tvunget att lämna landet om de distribuerade samma katalog där som här eller 2. saudi-kvinnor skulle bli lidande om ikea drog sig ur.

Att välja att verka i ett land som inte respekterar mänskliga rättigheter, och att faktiskt välja att anpassa sig till landets norm, är ett ställningstagande precis lika mycket som att välja att låta bli. Visst har ikea all rätt i världen att prioritera den saudiska marknanden, men de konsumenter som inte anser dessa värderingar vara förenliga med sina egna bör ha tillgång till information så att de kan välja vad för slags kommersiella metoder de vill stötta. Det är där mediabevakningen kommer in i bilden.

Artikelförfattaren menar också att det inte är hennes eller ikeas sak att göra revolution i ett annat land, men enligt samma mått borde det inte heller vara vare sig hennes eller ikeas sak att stötta systemet, vilket man gör genom att anpassa sig totalt. Man kan inte verka inom ett samhälle och fortfarande låtsas vara helt utomstående, helt enkelt. Dessutom säger hon ju emot sig själv, när hon skriver att hon aldrig bar slöja men att hon inte utmanade systemet.

Men ja. Det finns mycket att säga om detta, och jag ska inte bre ut mig i ditt kommentarsfält mer än jag redan gjort.

e: (3 okt 2012 12:34)
Det här med IKEA-katalogen är direkt inte jämförbart med att det i västvärlden finns kataloger där det finns fler kvinnor än män, tycker jag. I vårt samhälle har män samma rättigheter som kvinnor. Men i Saudiarabien är detta med den censurerade IKEA-katalogen en naturlig del av ett samhälle där kvinnor inte ens har förmyndarskap över sig själva. Där en kvinnans vittnesmål väger hälften så tungt som en mans i domstol. Där kvinnors klädsel bevakas av sedlighetspolis.

Det går mot reform-hållet och det blir bättre men att IKEA rullar över på rygg och anpassar sig efter systemet som finns, är inte ett steg i rätt riktning, oavsett vems uppgift det är att göra revolution.

När västvärlden bojkottade Sydafrika på grund av Apartheid, var det också att blåsa upp det till för stora proportioner?

Jag är mycket skeptisk till banan i mat. Det här med kvinnors rättigheter tycker jag lite ligger på en annan nivå.

Elle: (3 okt 2012 16:17)
Meh. Ja, sjukt överdrivet att bli upprörd över att ett multinationellt företag med annonsplatser (=konsumentinflytande) över hela världen, väljer att helt sonlika offra kvinnorna i sin katalog för att tjäna lite mera pengar. Det är ju självklart att den kvinnliga designern inte ska behöva få synas jämte sina manliga! Speciellt eftersom samma multinationella företag till stor del bygger sitt varumärke på den positiva bilden av landet Sverige, lite rejält och Astridlindgrengulligt med pannkakor, kööttbullar och svenska namn och ord för allt. Sverige och Ikea lever i symbios, men visst måste var vara öppna för lite kvinnooffring, annars finns det riska att vi tjänar lite mindre pengar i Saudi!
Eller så INTE.

Nitro: (4 okt 2012 22:40)
Kort sagt tycker jag att kvinnors rättigheter är otroligt viktig, så pass viktigt att bortretusherade kvinnor i en katalog känns mindre viktigt jämfört med allt annat (bla nämnda ovan) som råder i detta och andra länder.

Elle: (4 okt 2012 23:38)
Ja, men om vi glatt låter IKEA MATA orättfärdigheterna, är vi ju en galopperande del av problemet. Det är inte ens så att IKEA (som, jag säger det igen, är en stor MAKTFAKTOR i sin egenskap att ett multinationellt företag) ignorerar problemet, dom spelar glatt med och understödjer förtrycket. Varför ska vi ens jämföra deras klavertramp med annat hemskt som händer i världen? Det är väl jättebra att det blir uppståndelse kring detta? Det är ju knappast så att det stjäl uppmärksamhet från "allt annat", det belyser ju problemet om något?

Nitro: (5 okt 2012 07:53)
Håller helt med att IKEA är tillräckligt stora för att kunna göra saker, och hoppas också att det här belyser problemen i landet.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

149 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Nitro en ros

Nitro har skrivit om

Relationer känslor Jobb Musik jul vänner Mat sömn Inspiration förhållande Depression flytt sommar stress internet

Nitros senaste Ord

» NaNoWriMo
23 nov 2014 18:50
» Skriva
24 sep 2014 22:07
» Om att bara bry sig lite
18 aug 2014 22:02
» Skrivpaus
14 aug 2014 22:38
» Life fact
2 jul 2014 22:39
» Igen
9 jun 2014 23:23
» Självupptagenheten
22 maj 2014 22:46
» Hopflytt och kyrka
9 maj 2014 20:43
» Ego
27 apr 2014 22:16
» Att höra av sig
8 apr 2014 23:08
» Vidare
30 mar 2014 22:24
» Gräl
14 mar 2014 00:03
» Lantlig idyll
5 mar 2014 20:03
» Ledigt
22 feb 2014 18:12
» Sålla
11 feb 2014 22:56

Dagens namn: Sibylla
:: reklam ::