vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Mini

Mobbning.

19 nov 2013 06:45
Jag har skrivit här i snart 4 år. Jag har använt detta som en ventil och en bikt. I en värld som stundtals känts som om hela mitt inre varit täckt av en inlandsis har detta representerat ett litet hål som jag kunnat simma upp till, dra ett andetag, vila lite, blåsa ut sakta och sen dra ytterligare ett för att sedan återgå till att försöka vara isbrytare tills jag varit tvungen att komma upp för luft nästa gång. Jag läser några av er mer än andra. Men jag läser nog alla ibland i alla fall. Igår satt jag en lång stund och läste vad som hänt här på Ord den senaste tiden, när jag varit fullt upptagen med att försöka finna ro i min själ nog att våga tycka om en ny man, styrkan att visa vem jag är och våga få mitt hjärta att tro att jag kan bli lycklig i andra armar än den gifta mannen.

Mina ord är inga brinnande facklor för någon annan än mig själv. Jag vill inte att det ska vara det heller. De är helt enkelt mitt sätt att sätta ord på det jag känner, för att jag ibland tänker klarare om jag inte tänker utan bara låter fingrarna svepa över tangenterna. Jag kan själv sitta och läsa sen och tänka att, jag men det var ju så det är/var/känns. Börjar jag fundera på vad jag ska skriva så blir det bara konstigt och inte jag. Jag har efter en natts sömn kollat hur många som läser mina ord. Det ligger i snitt runt 250 skulle jag tro. Några ord på +330 sträcket och det ordet som hade mest hade 492 läst. Inte precis några bestsellers direkt men så ligger det till.

Jag ogillar vissa saker. Mobbing står väldigt högt på min lista och jag har haft en känsla av det tidigare men inte riktigt sett det så klart som nu. Flera läsare och ibland skrivare här på ord anser jag mobbar. Ni vet säkert vad jag talar om utan att jag behöver skriva det rakt ut. Jag vill bara tala om att jag tycker inte om det! Om man är en person som har förståelse för andra, och som följt med här på ord under en längre tid vilka de flesta här har, så vet man vad människor går igenom. Då kan man visa förståelse och inte välja att hoppa på första bästa grej som en flock vargar. Bröstoperationen var ett tillfälle. Vem är ni att döma? Ingen behöver känna sig träffad eftersom jag inte skriver ut några namn. Hela rädslan inför vad väninnans son nyligen råkat ut för en annan. Men om jag samlar mig själv och går tillbaka i denna personens ord så är jag säker på att jag hittar betydligt fler tillfällen, men den tiden har jag ännu inte investerat. Jag anser inte att det är konstigt att efter en längre tid av förföljelse med allvarliga hot och trakasserier så är alla känselspröt på utsidan och alla situationer som innehåller våld och rädsla förstoras och får i vissa fall kanske konstiga proportioner. Jag kan inte se att det står skrivet någonstans att personen hatar alla som korsat landets gränser utan rädslan och motståndet är begränsat till de som våldför sig mot andra, och även om jag inte delar vissa uppfattningar så delar jag inte heller de bemötande som hennes rädslan får här på denna plats. Jag kan inte utläsa att personen sagt att det är ego att inte skaffa barn, utan skrivit att hennes uppfattning är att det inte är ego att vilja sätta barn till världen. Jag kan ha missat saker i just dessa ordväxlingar senaste tiden men min allmänna uppfattning är tämligen klar. Hur jag gör med min egen plats här får bero lite. Jag tål att läsa andra människors uppfattning om vårt samhälle. Det är vår rätt att tycka olika och uttrycka det. Jag har bara svårt att se när människor klappar sig på bröstet över sin egen förträfflighet samtidigt som man faktiskt mobbar. Man kan välja att inte kommentera. Eller välja att förstå.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


PieceOfCake: (19 nov 2013 08:46)
Du är så klok, Mini! <3

PieceOfCake: (19 nov 2013 08:59)
Jag håller inte med i precis allt, men mycket.

Althea: (19 nov 2013 09:29)
Mobbning är aldrig okej. Men bemötande av ens åsikter får man räkna med. Precis som man har rätt att ha åsikter har andra rätt att bemöta. Personangrepp är dock aldrig okej.

Althea: (19 nov 2013 09:31)
Mobbning är aldrig okej. Men bemötande av ens åsikter får man räkna med. Precis som man har rätt att ha åsikter har andra rätt att bemöta. Personangrepp är dock aldrig okej.

Althea: (19 nov 2013 09:31)
Oj. Två. Inte meningen

Mini: (19 nov 2013 12:58)
Naturligtvis skall man kunna ta att ens åsikter blir bemötta. Fast då måste ju även den som kommenterar på ett ord, kunna ta att den får kommentarer tillbaka, utan att anta en offermentalitet.

Pelargonia: (19 nov 2013 13:09)
Jag tycker du sammanfattar väldigt bra, även om jag inte är helt insatt i hela "bråket".
Kram.

Althea: (19 nov 2013 18:56)
Självklart. Åsikter är till för att utbytas utan otrevligheter som personangrepp.

pussel: (19 nov 2013 19:27)
Jag anser inte att jag har mobbat (och nog inte någon annan heller, men jag ha inte läst allt), jag sade emot något som jag ansåg vara oacceptabelt och det är inte alls samma sak. Om du anser att jag har mobbat anser jag att du har fel. Bara för att man har varit med om hemska saker ger det en inte rätt att slänga ur sig vadsomhelst, inte ens på nätet. Absolut inte oemotsagd. Hon lär ju ha förstått att folk skulle reagera på det där, det var som att kasta godis till barn, eller hur man nu säger.

(Hela barngrejen hade ju bara med mig och min uppfattning om vad "alla" tänker om barnfria människor att göra från början, det var underligt att det blev en stor sak här.)

en invandrare: (19 nov 2013 19:35)
Är man kategorisk och okänslig får man nog ta att människor reagerar. Man kan uttrycka sig på olika sätt. Jag är t.ex. invandrare och ingår därför i gruppen som Tulo dömer ut. Är medelålders kvinna, ostraffad, har både utbildning och fast arbete, men tydligen är det attributet "invandrare" som ska användas för att beskriva mig. Tar mkt illa upp av det. (Har inte deltagit i debatten alls, men läst och blivit ledsen.)

PieceOfCake: (19 nov 2013 20:00)
Samtidigt har Tulo varit tydlig med att hon inte drar alla invandrare över samma kam. Det har hon sagt flera gånger.

Det är som sagt skillnad på att bemöta saker man reagerar på genom att sakligt och sansat föra fram sin egen åsikt av saken och att bli elak. Man väljer själv hur man agerar. Och tycker man att någon är okänslig och säger saker som är idiotiska och beter på samma sätt - då är man inte speciellt mycket bättre själv.

en invandrare: (19 nov 2013 20:54)
Men så välj då ett annat begrepp än "invandrare" -- för i gruppen invandrare ingår jag. Det är ju det som är själva poängen. Man kan inte tala om invandrare utan att tala om mig, utan får i så fall vara mer specifik, t.ex. "kriminella ungdomsgäng som driver omkring på gatorna i min stad". Ska det vara så jävla svårt att förstå att man inte ska generalisera om man inte samtidigt är beredd att låta precis alla som ingår i den gruppen klä skott för något? Pratar du om invandrare pratar du om mig. Pratar du om kriminella ungdomsgäng pratar du inte om mig.

PieceOfCake: (19 nov 2013 21:28)
Jag är också invandrad till Sverige. Jag tar inte per automatik åt mig.

PieceOfCake: (19 nov 2013 21:30)
För övrigt känns det helt vansinnigt att sitta här och diskutera stackars Tulo utan att hon bett om det, eller ens deltar.

pussel: (19 nov 2013 22:57)
Vi diskuterar inte henne utan vad hon har skrivit och diskussionerna som följde. har man skrivit något får man vara beredd på att det diskuteras. om hon är stackars eller inte hör inte till saken. och inga personangrepp i sikte, eller hur? så ingen mobbning.

PieceOfCake: (20 nov 2013 06:22)
Jag tycker att hon är "stackars" just för att det sitter massa människor här och skriver om henne bakom hennes rygg. Det är kanske sånt man "får räkna med", men det är också sånt som räknas som lätt räknas som skitsnack och det är ett rätt lågt beteende av människor.

Pussel är det ok att jag och de som känner sig behagade diskuterar dig, inte som en särskilt trevlig person, i något av mina Ord då? Medan du inte deltar. Skulle det verkligen kännas bekvämt?

Tack och lov har vi människor olika åsikter, vilken tråkig värld det hade varit annars. Men det handlar också om att respektera varandras åsikter. Inte acceptera, men respektera. Och något vi ska vara jäkligt tacksamma för det är att våra åsikter få uttryckas öppet i Sverige, för det är definitivt inte varje land förunnat!

Mini: (20 nov 2013 07:14)
Jag känner flera som invandrat till Sverige ifrån allsköns länder och nu har jag ju inte frågat var och en specifikt, men generellt tror jag inte att någon av dem har något emot att bli kallad invandrare. Det är ju det de är. Snarare så vet jag att flera av dom är mkt stolta över sitt ursprung och vill hedra det genom att fortsätta kalla sig tex turk osv. Vad ska vi kalla människor som kommit hit då, om invandrare inte är ett bra ord? Är inte invandrare egentligen ett väldigt bra ord? Det säger ju inget om var någon kommer ifrån, inte heller ålder, kön, utbildning osv. Flera här gillar ju hen som jag personligen inte tycker om. Invandrare är väl väldigt hen?

Nu har jag inte tid att gå tillbaka i kommentarerna just i det ordet som omnämns, men vill minnas att hon skrev att just i detta fallet så hade hon kunnat skriva "kriminella ungdomsgäng" men eftersom just detta gänget hon talade om, var invandrade hit så skrev hon att de var det, eftersom det var faktum i just detta fallet. Ska vi ha censur här på ord? Hade det varit mer rätt att inte skriva något, vilket per automatik nästan hade gjort att man hade tagit för givet att det varit svenska ungdomar? Har dom större tolerans för att bli dragna över kammen? Hur avkönat, avidentifierat ska vi skriva här egentligen?

Jag tar inte åt mig om någon svensk mördat någon utomlands tex.. Om vi per automatik ska ta åt oss all skuld i världen som så blev nog livet helt enkelt för jobbigt att hantera, i alla fall för mig. Och min uppfattning är densamma som PoC att hon inte dragit alla invandrare över en kam. Jag kan inte låta bli att undra om detta är något som vissa medvetet valt att inte se eller uppmärksamma för att då blir det ju svårare att sitta och kalla någon rasist, om den inte just dragit alla över en kam.

När jag satt på jobbet i förra veckan satte en kollega på RingP1. De talade om invandring. En man ringde in och sa att i Sverige kan man inte på något sätt ifrågasätta vår invandringspolitik utan att människor börjar säga att man är rasist. Till och med en man som invandrat hit på 80-talet, kommer inte ihåg men tror han var iranier, ringde och sa att sättet Sverige tar emot invandrare på inte fungerar längre. De kommer hit med en dröm om jobb, lägenhet, en bil och ett liv och vad som får är en trång lägenhet och oändliga dagar av meningslöshet. Jag tror inte han kommer bemötas med ordet rasist. Och häri ligger väl pudelns kärna. Varför ska man inte få ha åsikter utan att stämplas?

Sen kan jag också tycka att det är lite otrevligt att prata om en person utan dess vetskap, men jag står för att jag anser att flera här utan att nämna namn, gärna vill ta varje chans att hoppa på henne. Och gör det. Och sen tar på sig offerrocken när de får mothugg, och lite går till samlad attack. Det för mig är mobbing! Den som vill tar åt sig.

Mini: (20 nov 2013 07:16)
Oj, vad långt det blev. Min längsta kommentar någonsin tror jag.

Mini: (20 nov 2013 07:17)
pussel: Måste fråga. När du skriver att hon måste ha förstått att det var som att kasta godis till barn, menar du då att man/hon per automatik ska passa sig för vad man skriver här för att annars så får man räkna med att drevet går?

PieceOfCake: (20 nov 2013 08:02)
Exakt min poäng Mini (bara att du får fram allt jag inte lyckades få ur mig. ;-))

Pussel: (20 nov 2013 09:02)
Hon måste ha förstått att folk skulle reagera, ja. Förmodligen ville hon att någon skulle reagera också, för hon provocerade rätt rejält i ett av inläggen. Och skrev det hon skrev på internet, i ett forum där folk läser det. Och jag menar fortfarande att jag inte har sagt något om henne som människa, jag vet inte mycket om henne som människa nämligen, utan ställt mig extremt frågande till de åsikter hon berättade att hon hade. Det är en jävla skillnad. Och prata om mig (eller vad jag har skrivit, blir det väl, eftersom det är det enda ni vet om mig) får ni väl gärna göra om ni tycker att där finns något att säga.

PieceOfCake: (20 nov 2013 09:19)
Fast pussel, det är ju ingen som pekat ut dig? Jag hade inte ens en tanke på just dig i detta, men av någon anledning verkar du ju tagit åt dig och vill försvara dig.

Och det är det här jag menar. Plötsligt ska man behöva försvara sig på den här sidan. Vara beredd på att någon ger sig på en. Det är så väldigt tråkigt. Jag älskar att föra diskussioner här. Jag tycker det är roligt, och ja, jag kan bli hemskt frustrerad när människor inte tycker som jag, det tål att erkännas, men jag försöker med alla medel låta bli att vara nedlåtande mot de personerna. Ibland kanske jag misslyckas, men jag försöker, för de förtjänar ju fortfarande att bli behandlade med respekt, trots att de inte tycker som jag gör.

Jag tycker det är fantastiskt att vi kan föra fram våra åsikter här och all annanstans. Vad som vore än mer fantastiskt var att människor kunde prata utan att tonen blev hätsk och dömande. Just det lägger sordin på stämningen.

e-n: (20 nov 2013 09:41)
Just skribenten vi diskuterar här är dock en av de som gärna blir hätsk, dömande och lägger sordin på stämningen. Nu var hon säkert förbannad över att folk kallade henne rasist plus de här problemen med hennes stalker, men hon använde en retorik som ekade av SD (ställde till exempel invandrare mot människor i behov av tandvård och pensionärer utan hemhjälp) och det får folk att reagera. När man skriver om att invandrare "rövknullar oss" är man inte direkt ute efter att smeka medhårs.


PieceOfCake: (20 nov 2013 10:14)
Nej, jag säger inte att någon är fri från "skuld". Inte i det stora hela. Men av någon anledning verkar folk vilja hoppa på just henne extra mycket. Sedan får ju hon själv, likväl som jag och alla andra, stå för hur hon väljer att bemöta andra.

Jag tycker tonen blivit hätsk och tråkig rent generellt bara.

bingo: (20 nov 2013 10:15)
Mini: Invandrare i sig är inte nedsättande ord, det är när det föregås av "jävla" eller i kombination med "släng ut dem" som problem uppstår. Nu skrev inte Tulo exakt så, men vi är uppenbarligen många som hörde en liknande ton - antagligen för att vi har det politiska klimat vi har i dag (SD kom ju på tal inte långt senare).

Och PoC: I nämnda politiska klimat görs det skillnad på invandrare och invandrare. Om jag har förstått rätt är du ändå vit europé, och jag förstår om du inte tar åt dig av generaliserande utbrott som det här - för alla vet att det inte är dig man menar. Jag tänker vara fräck och förutsätta att du inte blir extra bevakad när du kliver in i butiker, att folk sneglar på dig ute på stan, att skällsorden haglar över dig bara för att du föddes någon annanstans. Så även om du är invandrare, är du inte INVANDRARE. Och jag inser att det säkert inte har varit helt lätt för dig som "nysvensk" heller alla gånger, men det är inte samma sak. Du BEHÖVER inte ta åt dig.

Mini: (26 nov 2013 11:20)
bingo: Naturligtvis blir det negativt när man lägger till jävla tex. Men om man säger jävla gubbjävel så betyder väl inte det per automatik att man hatar alla män för det? Och det är ju just det var folk anser sig höra, när det kommer till just denna ordaren som är så intressant. Och jag anser att de väljer att höra och hoppa på i grupp så fort chansen finns. Men de har ju varit väldigt tysta nu vilket ju också är ganska talande. Vet inte var du bor, men där jag bor haglar så vitt jag vet inte skällsord över någon som går på gatan även om de säkert ibland får blickar osv. Sen är ju frågan om vi nu ska börja klassificera invandrare.. Är man född utomlands eller utvandrat från Sverige och återvänder så är man invandrare.

Mini: (26 nov 2013 11:20)
bingo: Naturligtvis blir det negativt när man lägger till jävla tex. Men om man säger jävla gubbjävel så betyder väl inte det per automatik att man hatar alla män för det? Och det är ju just det var folk anser sig höra, när det kommer till just denna ordaren som är så intressant. Och jag anser att de väljer att höra och hoppa på i grupp så fort chansen finns. Men de har ju varit väldigt tysta nu vilket ju också är ganska talande. Vet inte var du bor, men där jag bor haglar så vitt jag vet inte skällsord över någon som går på gatan även om de säkert ibland får blickar osv. Sen är ju frågan om vi nu ska börja klassificera invandrare.. Är man född utomlands eller utvandrat från Sverige och återvänder så är man invandrare.

semla: (26 nov 2013 13:51)
Jag tycker att en får tåla att det blir diskussion i ens kommentarsfält. Så länge det inte är personangrepp är det inte mobbing. Skribenten kommer med svepande anklagelser och vill skicka tillbaka kriminella till det de flytt från (kan t ex innebära dödsstraff i förlängningen), det är en attack i sig. Det är rimligt att folk rycker ut i försvar. Det är inte något angrepp mot hennes person, det är att argumentera mot hennes åsikter.

Althea(?): (26 nov 2013 20:25)
Word Selma!

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Mini
267 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Mini en ros

Minis senaste Ord

» En doft och jag är tillbaka.
30 dec 2018 19:47
» Hur gör man?
11 okt 2018 17:29
» Althea, var blev du av?
19 apr 2018 21:19
» Ingenting varar förevigt.
10 mar 2018 00:22
» Han lockar och pockar..
30 jan 2018 18:29
» Mini 2.0
21 sep 2017 22:11
» Livet en dag i taget..
19 jul 2017 11:19
» Våga tro.
29 dec 2016 17:48
» Jag erkänner.
16 sep 2016 18:51
» Lite orolig blir jag.
17 maj 2016 15:08
» Precis som jag trodde..
13 apr 2016 19:17
» Julen är här.
21 dec 2015 08:26
» Jag ser ljuset.
18 nov 2015 11:24
» Kontrollbehov..
12 sep 2015 10:07

Dagens namn: Joakim, Kim
:: reklam ::