vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

mando

Amning är ett frivilligt val!

30 mar 2012 15:16
Idag känner jag mig lite nere.
Jag brukar inte diskutera mitt beslut om att flaskmata bebis med andra som inte har med det att göra, men den här veckan har jag vid två olika tillfällen, på jobbet, hamnat i situationer där jag känt mig ifrågasatt. 

Först var det när jag skulle fylla i ledighetsansökan för föräldraledigheten, hos vår personaladministratör. När hon såg att jag fyllt i fram till december (för att vi inte bestämt längre än så), så började hon ifrågasätta att jag inte tar ledigt längre. "För vid jul är ju bebisen bara sju månader, och du får ju tänka på amningen." Jag sa ingenting till svar, hade ingen lust att diskutera mina personliga val med henne... Men kände mig väldigt beklämd över att hon lade sig i.

Och idag frågade en kollega hur det gick hos läkaren häromdagen? Jag har fått ont i en fot. Berättade att läkaren sagt att när jag fött barnet kan jag ta en kur med antiinflammatorisk medicin, men så länge jag är gravid gör man inget. Då undrade kollegan om jag verkligen kan äta sån medicin när jag ammar?
"Eh, alltså, jag har bestämt mig för att inte amma...", sa jag.
Hon tittade på mig som om jag var från en annan planet. "Varför då?"
"Ja, jag vill inte den här gången, på grund av mina dåliga erfarenheter från förra gången.", sa jag.
Då började övertalningsförsöken... Det behöver ju inte bli likadant igen, jag känner en som bla bla bla, du kan ju göra ett försök och se om det blir lättare denna gången innan du ger upp, osv.
Jag försökte svara kort, att jag mådde så dåligt av amningen och därför har jag redan bestämt mig. "Men vad säger MVC om det?", frågade hon då...
Jag hade bara lust att skrika STOPP!, vad håller du på med? Amning är frivilligt, personligt och privat och det är bara upp till mig vad jag väljer! 
Men detta är alltså något som väldigt många tycker att de får lägga sig i, och man måste försvara sig rätt hårt - bara ett "jag vill inte amma" godtas inte...

Jag blir så jädra ledsen...

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


tigern: (30 mar 2012 15:45)
Grr. Vad arg jag blir, å dina vägnar! Har en bekant som fick barn i januari och ska börja jobba i maj (främst på grund av att hennes man är arbetslös), vilket ifrågasätts av alla möjliga som inte har med deras val att göra.

Och ang. att inte börja jobba för att man ammar, så finns det väl nån lag(?) om att man har rätt till tätare/längre raster för att kunna kombinera amning och arbete (påpekar inte det för att det är ett alternativ för dig, utan för att det faktiskt finns en lösning även för de som väljer att göra så).

Äh, ni har gjort ert val och det kommer fungera bäst för er! Stå på dig och var stolt! Kram

L: (30 mar 2012 15:58)
Jag tycker att du borde säga ifrån när du tycker att det känns fel. Du behöver inte vara otrevlig, däremot hat jag märkt att man inte kan låta dröjande, eftersom det är en inbjudan till övertalning. Se henne rakt i ögonen och berätta att du har tänkt över det noga och skälen är privata. Byt sedan raskt samtalsämne. :)

mando: (30 mar 2012 21:14)
L: Ja, du har helt rätt i att man inte får låta dröjande, eller tvekande... Men det är svårt, jag blir så himla ställd när jag möts av sånt här och har svårt att finna mig snabbt nog. :-(

tigern: Jag har också en kompis som började jobba när barnet var 4 månader. Hon har gjort "alla fel": valde kejsarsnitt, flaskmatade och började jobba tidigt. Och gud vad hon har fått ta skit för det! Det är inte klokt vad folk lägger sig i vad mammor gör.
Här hemma har jag ett annat, helt färskt, exempel: F blev tillfrågad om att bli styrelsemedlem i brf. Inte jag. För att vi ska få en bebis.
!!!

althea: (31 mar 2012 15:00)
Sen säger de att vi är jämställda. Som mamma får man ta tusen gånger mer skit än alla andra och speciellt jämfört med papporna. Stå på dig. Skit i andra oempatiska varelser.

Kit: (1 apr 2012 15:26)
Helt sanslöst att folk inte fattar att barn är lika mycket en privatsak som allt annat. De skulle t.ex. inte lägga sig i ens sexliv på det där sättet, men rör det barn är visst allt okej! Hur kommer det sig, egentligen? Jag förstår verkligen inte.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

mando
515 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge mando en ros

mando har skrivit om

Kärlek Jobb Gravid känslor Barn Bakning bröllop

mandos senaste Ord

» Mer om hårtvätt
30 apr 2013 22:39
» Pip
17 apr 2013 23:49
» Nån som provat NoPoo?
21 mar 2013 14:29
» I will if you will!
9 mar 2013 23:00
» Delar vidare det här
6 mar 2013 14:24
» Siena
23 feb 2013 23:13
» Mål-lös
24 jan 2013 17:05
» Fortfarande deppig mamma
5 jan 2013 08:50
» Säger som Anne
21 dec 2012 04:35
» Glad bebis men deppig mamma
1 dec 2012 01:03
» Tittar på foton
19 nov 2012 21:07
» Sparkade ut Jehovas
23 okt 2012 00:09

Dagens namn: Holger, Holmfrid
:: reklam ::