vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

mando

Dagens skörd...

23 mar 2012 19:44
...av dumma kommentarer från mina kollegor:

"Här kommer magen!"

"Min sonhustru är också gravid och är beräknad en månad innan dig, och du är ju MYCKET större än henne!"

"Ja du får väl vara ledig längre än så, vid jul är ju bebisen bara sju månader, du får ju tänka på amningen!"

"Hur långt är det kvar nu egentligen? Åtta veckor?! Herregud, hur stor ska du BLI?!"

"Du har ju inte gått upp nånting förutom magen."
Jag: "Eh, jo, 14 kg..."
"Näää, du har inte gått upp nåt, det är bara en stor mage."

På busshållplatsen, på väg hem, mötte jag en kollega. Kände hur jag instinktivt spände mig... Men hon sa ingenting om magen! Wow, jag hade lust att krama om henne och tacka henne, blev jätteglad.
Fem minuter senare, på bussen, tänkte jag på hur sjukt det är att vilja tacka folk när de beter sig normalt och respektfullt. Tänkte efter, hur många av mina ca 35 kollegor håller INTE på och kommenterar magen? 
Fick det till 12-13... De flesta av dem är män.
De flesta kvinnor på min arbetsplats håller alltså tyvärr på såhär, och jag får 5-10 såna här kommentarer varje dag.
Jag har börjat undvika fikarummet. På riktigt.
Längtar mer och mer tills jag slutar helt!
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Kit: (23 mar 2012 20:13)
Jag tar mig för pannan och beundrar verkligen din uthållighet. Att du inte drämt till någon än! Herregud. Vad ska man behöva ta egentligen? Om det kan hjälpa så lovar och svär jag att aldrig hålla på och kommentera någons kropp på det där viset, oavsett vad de har i magen. Och jag förstår verkligen inte att det fortfarande finns folk som tycker det är okej att tafsa på främlingar!

mando: (23 mar 2012 20:29)
Jag försöker mest stänga av öronen och ignorera nuförtiden... Orkar liksom inte säga ifrån flera gånger om dagen. Men ja, det är ofta jag kommer hem med rök ur öronen...
Ska man säga nåt positivt så är det att de åtminstone inte tafsar på magen. Men det verbala tafset är nästan värre...

Althea: (23 mar 2012 23:27)
Känner igen det där. De flesta hävdade att det var tvillingar eftersom jag var så himla stor. Pilatesboll. Tja you name it. De får tafsa hur mycket de vill på magen men håll tyst, jag VET att jag är stor. För det är jag som ska vända mig mitt i natten , ta mig upp och kissa plus att jag inte kunde knyta mina skor. JAG VET!
Eh. Snart har du en bebis. Vem bryr sig då? =)

Meme: (24 mar 2012 16:12)
Jag har nog tyvärr kläckt en sådan kommentar till en kollega, om hur stor magen var. Jag har inte tänkt på det det kunde vara känsligt. Jag tyckte det var fascinerande och fint och så sa jag det. Självklart vet jag att hon vet att hon har stor mage, det var ju inte i upplysningssyfte jag sa det. Hade jag tyckt att det såg groteskt eller konstigt ut hade jag inte sagt något. Jag förstår att det är tröttsamt att höra samma fraser hela dagarna, och för all del - att få kommentarer om sin kropp. Och lita på att jag aldrig kommer säga så till någon mer! Men i min värld är det faktiskt ett sätt att inleda en konversation, ett sätt att visa sitt intresse och ett sätt att bekräfta för någon att jag ser den. Att tafsa på magen är en helt annan sak och där känner jag en tydlig gräns och skulle känna att jag kränker någons integritet. Däremot tycker jag skillnaden mellan "åh, du har klippt dig!" och "vad stor magen är nu!" är mera diffus.

Natt: (26 mar 2012 06:14)
Håller med Meme. Att bli gravid och att få uppleva undret av att bära ett barn är ju något fantastiskt och inte alla förunnat. Tror många barnlösa kvinnor skulle vilja byta med er som stör er på kommentarerna om er mage. Folk vill nog bara vara snälla, glada och tror inte att deras kommentarer ska upplevas som negativt.

mando: (26 mar 2012 07:24)
Natt: Att många barnlösa skulle vilja byta med mig är ingen ursäkt för att folk ska få säga precis vad de tänker och tycker om min kropp. Att det finns andra som inte kan få barn har helt enkelt ingenting med saken att göra. Och jag stör mig inte på kommentarer av typen "åh vilken fin mage du har!", utan sådana kommentarer som dem jag listade ovan: när folk har åsikter om hur jag ser ut, jämför min kropp med andras och slutar behandla mig som
Mig. Jag är fortfarande en egen person och vill bli kallad mitt namn och inte "magen", "tjockis", "lilla mamma", osv.
Varför ska jag behöva stå ut med en massa sånt här bara för att jag är gravid?
För mig handlar såna här kommentarer (som i mina exempel ovan) inte om att folk är glada och vill väl, eller om att inleda en konversation, utan snarare om att de är obetänksamma, inte tänker på hur det de säger uppfattas av mig, att de är nyfikna-över-gränsen och inte kan hålla inne med vad de tänker och tycker. Jag vet inte varför så många människor tappar respekten när man blir gravid, varför det då helt plötsligt är okej att säga sånt som man aldrig skulle säga annars... Vet bara att det var likadant under min första graviditet och att jag var lika trött på det då. Och när jag kom tillbaka till jobbet ca ett år efter förlossningen och fem-sex personer genast frågade om jag hade "nästa på gång redan", bara för att min mage inte hade gått tillbaka helt än - nä, sånt ÄR inte okej!!! Jag blir arg, ledsen och sårad!

mando: (26 mar 2012 07:34)
Kan tillägga att det kändes ännu värre under min första graviditet, då alla kommentarer om hur STOR min mage var ("är du säker på att det inte är tvillingar?", "oj det måste vara en JÄTTEBEBIS!", osv), gjorde mig rejält orolig... Jag gick till min barnmorska med en nervös gråtklump i halsen och sa "alla säger att min mage är ovanligt stor och att det måste vara en jättebebis, är det det?". Var skitorolig för att föda denna jättebebis... Min barnmorska blev riktigt arg och sa "de pratar strunt, du följer medelkurvan perfekt och din bebis är fullkomligt normal och lagom för dig!". Och hon hade ju rätt, när Knoen kom ut var han exakt på medel i både längd och vikt.
Deras kommentarer fick mig som förstföderska att bli ledsen och orolig helt i onödan. Är det okej?!?
Denna gången har jag också fått höra det där med jättebebis, tvillingar och ovanligt stor mage ca en miljon gånger... Nu har jag erfarenhet av detta och är lugnare i mig själv samt litar helt på att min barnmorska har koll, så jag kan skita i de kommentarerna lite mera, tar inte åt mig. Men det gör mig fortfarande lika FÖRBANNAD att folk får hålla på såhär och skrämma upp gravida, kommentera och jämföra deras kroppar!

mando: (26 mar 2012 07:43)
(De som håller på såhär är för övrigt samma personer som började fråga om jag var gravid redan i vecka åtta... De saknar respekt och eftertanke, skvallrar, spekulerar högt, kan inte vänta på att den ev gravida vill berätta det själv när hon är redo för det, osv. Jag har fått revidera min uppfattning väldigt mycket om vissa kollegor sen jag först blev med barn.)

Meme: (30 mar 2012 16:21)
Självklart finns det folk som är alltför obetänksamma och man kan absolut kritisera att folk slänger ur sig saker utan att tänka. Men lite tycker jag att man får ta ansvar för sin egen reaktion också. Man kan som medmänniska faktiskt inte ta höjd för precis alla risker som kan finnas med ett uttallande, speciellt inte om det är något som låter relativt neutralt i de flestas öron. Oj, vad stor magen är nu, till en gravid, tycker jag faktiskt inte är självklart oförskämt att säga. Själv associerar jag till att "nu börjar det närma sig", till exempel.
När man är en känslig själ (jag vet, för jag är en själv) då tar det mycket mindre energi att jobba med att lära sig att se välviljan hos folk och att hitta sätt att borsta av sig sånt som obetänksamma säger. Det går aldrig att förändra sina medmänniskor till den graden det går att lära sig hantera dem. Och man har faktiskt ett val om huruvida man ska ta emot budskap som kommer till en eller inte. Eller det är inte sant: men man kan skaffa sig förmågan att välja hur man ska ta emot de budskap man får. Om man vill.

Natt: (30 mar 2012 17:35)
Meme: Word!

mando: (30 mar 2012 18:44)
Meme: "Oj vad stor magen är nu" är någonting helt annat än de kommentarer som jag berättade ovan att jag fått & får. Jag håller med om att "oj vad stor magen är nu" är relativt harmlöst (även om det också är rätt tröttsamt att höra tjugo gånger om dagen - och jag överdriver inte, jag är på en arbetsplats med över 350 personer).
Vi skriver om två helt olika saker här.

Meme: (30 mar 2012 19:23)
Du tycker att det är stor skillnad mellan mitt exempel och dina, det tycker inte jag. Men vi är alla olika.

mando: (30 mar 2012 21:03)
Meme: Nä, då får du väl tycka det då! Men det är jag som får höra ovanstående kommentarer, och en hel massa till, och vet hur de låter. Och nu skrev jag om hur JAG känner inför det. Så även om du tycker det är harmlöst att folk lägger sig i om jag ska amma eller inte, hur länge jag ska vara föräldraledig, hur stor min mage är jämfört med andras, sprider ut rykten om att jag är gravid långt innan jag är redo att berätta om det (och har bett dem att hålla tyst), osv - så tycker JAG fortfarande inte det. För mig är det oacceptabelt, jag tar illa upp och skulle aldrig få för mig att göra så mot någon annan, och det var min upplevelse jag skrev om.

Meme: (30 mar 2012 21:20)
Du har rätt till din upplevelse. Jag ville bara ge min syn på saken. Jag tror att det kan bli onödigt jobbigt att gå genom livet om man bortser från folks välvilja och väljer att istället fokusera på deras obetänksamhet. Till exempel kan du låta bli att lägga irritation och frustration på mig. Du tycker uppenbarligen att jag inte fattar något över huvud taget och inte borde skrivit något alls och då är det väl onödigt att slösa någon som helst energi på att bli arg? Antingen kan du tro på att jag ville dig väl och då kanske bli lite mindre irriterad över vilket pucko jag är, eller så tror du att jag bara vill retas och då tycker jag inte att du ska bry dig det minsta om vad jag tycker.

mando: (30 mar 2012 21:45)
Meme: Vem har sagt nåt om att "gå genom livet" och fokusera på folks obetänksamhet? Som om jag alltid gör det med allt och alla? Jag talar om att jag har fått ändra uppfattning om dessa personer sen jag blev gravid, att detta är saker och dåliga egenskaper som kommer fram just när det handlar om barn, föräldraskap och graviditet. Inte annars. Annars tycker jag väldigt bra om mina kollegor, tycker de flesta är väldigt vettiga och trevliga och har många gånger blivit väldigt förvånad över hur de agerar och vad de säger just när det handlar om graviditet och barn.
Du målar upp en bild av mig, och hela situationen, som helt enkelt inte stämmer.
Och jag utgår inte alls ifrån att du är någon som bara vill jäklas, men jag tyckte att jag förklarade vad det är för kommentarer och bemötande jag får, och hur det påverkar mig (skrämde upp mig i onödan under första graviditeten, t.ex), men din kommentar är att det är jag som ska ta ansvar för min reaktion.
Jag håller inte med dig om det, helt enkelt. Allt ligger inte alls i betraktarens öga, och jag tycker det är fel att lägga ansvaret hos den som upplever sig kränkt att "välja" att bli mindre kränkt och tänka positivt istället...

jol: (30 mar 2012 22:16)
För mig känns det svårt att förstå att man inte ens försöker amma sitt barn, så jag förstår att folk reagerar.

Meme: (30 mar 2012 22:23)
Om allt jag skrivit var irrelevant för vem du är och hur du mår så är du självklart i din fulla rätt att avfärda det totalt. Jag önskar dig all lycka.

mando: (31 mar 2012 09:20)
jol: Du får gärna läsa igenom mina texter som handlar om mina erfarenheter av amning, så kanske du förstår bättre.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

mando
515 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge mando en ros

mando har skrivit om

Barn Gravid Jobb Kärlek bröllop Bakning känslor

mandos senaste Ord

» Mer om hårtvätt
30 apr 2013 22:39
» Pip
17 apr 2013 23:49
» Nån som provat NoPoo?
21 mar 2013 14:29
» I will if you will!
9 mar 2013 23:00
» Delar vidare det här
6 mar 2013 14:24
» Siena
23 feb 2013 23:13
» Mål-lös
24 jan 2013 17:05
» Fortfarande deppig mamma
5 jan 2013 08:50
» Säger som Anne
21 dec 2012 04:35
» Glad bebis men deppig mamma
1 dec 2012 01:03
» Tittar på foton
19 nov 2012 21:07
» Sparkade ut Jehovas
23 okt 2012 00:09

Dagens namn: Tore, Tor
:: reklam ::