vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

mando

Förbereder inför bebisens ankomst.

15 mar 2012 15:54
Tvättar bebiskläder och filtar, viker ihop fint och lägger ner i hens byrå. Letar reda på undanstoppade saker som Knoen hade som bebis. Funderar några varv till över namn.
Och framförallt:
Läser på om flaskmatning och mjölkersättning, kollar upp olika märken, rekommendationer, tips och råd. Idag testar jag termosar! :) Hur länge håller de temperaturen? Bra att veta när man ska ut nånstans sen, och på natten. Har också rensat ur lite onödiga köksgrejer och stuvat om i ett skåp så att flaskor och ersättning ska få plats.

Jag önskar att jag hade lagt såhär mycket tid på förberedelser inför just MATNINGEN förra gången, innan Knoen föddes. Att jag hade sett till att ta reda på lika mycket om flaskmatning som jag gör nu, och lika mycket om amning eftersom jag tänkte amma den gången. Men jag läste nästan inte på alls om amning då, litade på att informationen man fick på MVC och BB skulle räcka. (Hahaha...)
Och INGENTING om flaskmatning... Vilket gjorde att jag inte kunde nånting om det förstås, och därför fortsatte tvinga mig själv att amma fast jag mådde pyton av det. Inte lätt att välja något som man inte vet någonting om, ju!

Denna gången vet jag betydligt mer, om båda matningssätten. Har lagt ner stora mängder tid på att ta reda på så mycket som möjligt. Läsa både på nätet och i böcker, fråga andra med erfarenhet av att flaskmata från start om allt jag undrar över. Kolla utbud, priser, anvisningar och råd, göra praktiska förberedelser!

Är det något jag skulle råda blivande förstagångsföräldrar om så är det detta:
Lägg ner minst dubbelt så mycket tid på att lära er om matning av spädbarn, både om amning och flaskmatning, som ni lägger ner på att köpa barnvagn, bilbarnstol, kläder och alla andra prylar - tillsammans.
För matningen är trots allt det viktigaste att det funkar, det som ni kommer ägna otroligt mycket energi åt och undra mest över när ni väl är där. Se till att vara väl förberedda!

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


mando: (15 mar 2012 22:36)
Morsan: Självklart inte! Var bara lugn, vi har som sagt läst på väldigt noga.

Morsan: (15 mar 2012 23:00)
*pustar ut*

mando: (16 mar 2012 06:41)
Pustar ut?!!!?! Men herregud, hela det här inlägget handlar ju om hur mycket vi läst på om flaskmatning och hur viktigt det är att vara väl förberedd!!!

mando: (16 mar 2012 06:42)
Hur kan du då få för dig att jag inte skulle kunna det mest basala?!
Känns som en förolämpning, ärligt talat.

mando: (16 mar 2012 06:45)
Det DU skrev, Morsan, är för övrigt helt fel metod när man ska blanda ersättning till en nyfödd, så det hoppas jag inte du säger till andra, eftersom det inte är tillräckligt säkert ur bakteriesynpunkt de första månaderna när de är extra känsliga.

L: (16 mar 2012 09:53)
morsan strikes again and again.

Morsan: (16 mar 2012 12:26)
*flinar*

L: (16 mar 2012 14:57)
Hur vore det med en ursäkt istället, morsan?

mando: (16 mar 2012 15:20)
Nu har jag tagit bort Morsans första kommentar, eftersom jag inte vill att det ska stå felaktig information om hur man tillreder mjölkersättning i mitt kommentarsfält.

Morsan: (16 mar 2012 15:59)
*gapskrattar*

L: (16 mar 2012 16:30)
För att vara äldst och klokast i världshistorien är du otroligt omogen, morsan. Du tycker alltså att det är en helt acceptabel reaktion att *flina* när du först idiotförklarat någon och sedan fått reda på att denne känner sig förolämpad av ditt arroganta sätt? Trevligt.

mando: (16 mar 2012 17:53)
Tack, L.

Frossa: (16 mar 2012 18:44)
Jag satt med en stor förhoppnings att någon hade "snott" ett nick till kommentarsfältet igen. Trist om det inte är så...

kom: (16 mar 2012 20:14)
Omogen var ordet.

Tulo: (16 mar 2012 20:44)
Alltså, nu måste jag fråga.. Vad är det frågan om? Vad är det för kommentar du tagit bort och hur kan man blanda mjölkersättning fel? Sen måste jag bara fråga, vaddå bakterier? Jag tror att allt detta hysteriska decifiserande (förlåt om jag stavar fel) är en av orsakerna till att alla är så jäkla allergiska bland dagens barnskarorna! När jag såg reklamen för tvålen man inte ska behöva röra med händerna höll jag på att smälla av!!

Tulo: (16 mar 2012 20:47)
Sen kan jag säga att jag är nog ganska hopplös då.. För jag läste inte på ett smack innan jag födde min son, för nu 19 år sedan. Jag räknade kallt med att naturen skulle se till att allt funkade och det gjorde det. Med undantag för en mjölkstockning då.. Det är ju olika hur man är som person, men jag gick på min egen känsla och gjorde det som kändes bra! :)

kom: (16 mar 2012 20:50)
Tulo: du kanske inte har läst mando förut men som jag förstått det, fungerade det verkligen inte med "naturen" för henne sist, så den här gången har hon av förståeliga skäl läst på om ett annat sätt.

Tulo: (16 mar 2012 20:51)
Ok, då förstår jag.. Det hade jag missat..


mando: (16 mar 2012 22:39)
Tulo: Nyfödda är väldigt känsliga för infektioner, virus och bakterier, eftersom deras immunförsvar är relativt outvecklat. Ersättningspulvret är inte garanterat fritt från bakterier som kan vara skadliga för små bebisar. Ska man flaskmata måste man därför vara noga med hygienen, så att bebisen inte blir sjuk. På Sempers hemsida kan man bl.a läsa:
"WHO (Världshälsoorganisationen) och EFSA (europeiska livsmedelsverket) rekommenderar att modersmjölksersättningspulver som ges från födseln tillreds med varmt vatten (minst 70 grader) och sedan kyls till ättemperatur."
Så ja, det kan man göra fel!
Och tyvärr riskerar många att göra fel för att folk som Morsan sprider felaktig information, och folk som du säger att "det är överdrivet, det är inte så noga"... Men det är okunskap, och det kan drabba små bebisar så var försiktig med att uttala dig om sånt du inte kan.

mando: (16 mar 2012 23:03)
kom: tack!

Tulo: Alla har inte sån tur som du hade, så att de kan räkna med att amningen bara funkar... Det är väldigt många som har stora problem av olika slag, och hur det blir kan man inte förutsäga. Jag är därför väldigt kritisk till att man på MVC informerar så oerhört lite om både amning och (ännu mindre om) ersättning/flaskmatning. Det tror jag gör att många blivande mammor gör precis som både du och jag gjorde: litar på att det ska funka. För dig gjorde det det, grattis. För mig gjorde det INTE det, vilket ledde till en depression.

Morsan: (16 mar 2012 23:43)
Ja jäklar vilken tur att mina två överlevde pga av ren tur!Och med egen brunn och kopparrör dessutom.
L: *asgarvar* Har jag trampat dig på tårna tidigare?
Frossa: Ingen stjäl mitt nick
Mando och kom: jag är glad att mina barn slapp er i skolan som ni misshandlar det svenska språket! (nej, inte i den här tråden utan alltför ofta) Än MIG (är)?

kom: (17 mar 2012 00:16)
Jag vet inte riktigt vad du är ute efter här morsan? Jag är en alldeles fantastisk svensklärare och det har inget att göra med hur jag skriver privat. Att du tror att det hänger ihop (eller låtsas tro det för att vara elak och göra mig ledsen?) säger mer om dig än om mig tror jag.

Morsan: (17 mar 2012 00:28)
kom: det skriker i mig när jag ser hur ni skriver "privat".
Har ni ingen yrkesstolthet?
Det ligger nära tillhands att tro att ni använder liknande felaktigheter inför era elever.
Mando: sprider? Hur kan jag göra det när du plockade bort kommentaren? Det är lite svårt för andra att förstå vad du hänvisar till.

mando: (17 mar 2012 06:38)
Morsan: det var ju därför jag tog bort det felaktiga du skrev om tillredning av ersättning, för att INTE bidra till spridningen! JAG väljer vad jag vill ha kvar i mitt kommentarsfält och inte!

Och jag fattar inte heller vad du är ute efter, eller vad du gör här på min Ordplats. Eftersom du tidigare sagt att du "ofta blir illa berörd" av mina Ord (vilket för övrigt gjorde mig ledsen och förbannad länge efteråt), och nu gnäller på mitt språk och påstår att jag skulle vara en dålig lärare pga hur jag skriver här... Håll dig borta då! Ingen tvingar dig att läsa vad jag skriver!

kom(?): (17 mar 2012 08:39)
Jag tror jag väljer att tro att ngn använder morsans namn, annars är detta bara för illa

Tulo: (17 mar 2012 09:10)
Mando: Men allvarligt talat.. För det första: "Folk som jag"?? Vaddå folk som jag?
För det andra: Du har aldrig funderat på hur alla dessa barn som föds i Afrika eller i slummen i Mexico tex, överlever? Ditt barn har förhoppningsvis fått ta del av dina antikroppar och immunförsvar under tiden i magen så den har ett skydd!!? När jag låg på BB så delade jag sal med en kvinna som också fått barn samma natt. Hon var mer eller mindre galen, lyckades inte få till amningen men ska jag vara ärlig så forstod jag redan då 21 år gammal var förmodligen en stor del av problemet låg.. Hon var ju hysterisk redan när hon kom upp på salen! Naturligtvis blir ungen skrikig, hennes kropp låser sig och vill inte släppa fram mjölken.. Säger ju sig självt! Fungerar precis likadant med hundar, kan jag meddela! Så jag tror att om man har ett inre lugn och litar på att denna mekanism som fungerat i 1000-tals år för kvinnor av alla sorter i alla delar av världen, lär funka en gång till så gör den säkert det! Läsa saker är väl aldrig fel, och inte heller avslappning!

hj: (17 mar 2012 09:12)
Tulo: så om amningen inte funkar är det för att mamman inte är tillräckligt avslappnad (=då är det mammans eget fel att det inte funkar)?

Tulo: (17 mar 2012 09:13)
Kom: Måste fråga.. Så du använder ett språk privat och ett i din arbetsroll? Hmm, låter lite konstigt om du frågar mig.. Sitt språk har man ju med sig och det är väl knappast nått man medvetet försämrar privat? Man kanske lägger sig till med en och annan svordom privat, men knappast språkbruket skulle jag tro i alla fall.. Bara en tanke!

Tulo: (17 mar 2012 09:18)
Hj: Det kan säkert finnas kroppsliga skäl, men jag tror dom är väldigt få och att det är väldigt ovanligt! Därmed inte sagt nått om Mandos situation, den vet jag inget om. Men jag tror att i de allra flesta fall så beror det på mentala spärrar, kanske en rädsla för att inte räcka till, vara bra nog eller nått som gör att dom blir stressade och därmed får kroppsliga symptom att mjölken låser sig och amningen blir svår. Det krävs oxitycin (vet inte hur det stavas och orkar inte kolla) för att mjölken ska släppas fram. Det är ett "må-bra" hormon som jag antar inte finns så mkt av om man stressar, gråter, hetsar upp sig och får ångest när det är dags att den lilla ska äta..

hj: (17 mar 2012 09:21)
Ok, då vet jag vad du "tror" om anledningarna till amningsproblem.

kom: (17 mar 2012 09:25)
Tulo: jag vet inte om du också tycker att jag "misshandlar" svenska språket i mina ORD-texter och jag känner att det här är på så låg nivå att jag egentligen inte har lust att försvara mig eller diskutera det.

Men okej: jag är lärare. Det är självklart att jag är väldigt noggrann när jag t ex informerar mina elever om uppgifter de ska skriva. När jag skriver dagbok låter jag tankarna flöda fritt och bryr mig inte om hur det uppfattas av andra eftersom det är inte lika viktigt då att alla förstår exakt vad jag menar.

Att man växlar sitt språkbruk beroende på vem man pratar med och i vilket sammanhang, vet till och med mina ettor eftersom det ingår i Sv1-kursen som kunskapskrav och centralt mål. Det är INTE så enkelt som att man lägger till och en annan svordom privat.

För övrigt kommunicerar jag oftast med mina elever i tal och varken du eller morsan har en aning om hur jag uttrycker mig muntligt.

Ett tillägg i sakdebatten: hur kan du ens få idén att skylla på mamman när det gäller amning som inte fungerar? Det är häpnadsväckande dumt.

Tulo: (17 mar 2012 09:39)
Kom: Men vem skyller på nån?? Jag säger vad jag TROR kan vara en bidragande orsak till att det blir problem! Allvarligt talat, var ligger problemet? Jag tror absolut att sinnesstämning har med det att göra, om du inte tror det.. --Fine by me!!-- Sen har jag INTE sagt att man kan rå för hur man känner, men man kanske kan jobba på det lika mkt som man tar sig till information om ämnet. Även om det kanske ger en den trygghet som behövs för att just kunna slappna av.. Just nu tror jag faktiskt att du kan behöva slappna av lite! Du lägger nog i väldigt mkt av dina egna värderingar i vad folk skriver, för du tolkar ju både hit och dit just nu!

Och så till språkbruk.. Ja, naturligtvis ändrar man språkbruket beroende på vem man pratar med. Men jag har svårt att tro att man medvetet försämrar sitt språkbruk privat! Och ja.. Det är det ENDA jag säger.. Inte att du misshandlar svenska språket i dina ord, för ska sanningen fram så läser jag dom inte ofta nog för att störa mig. Men en sak stör jag mig på precis hur mkt som helst.. Det är när folk inte använder STOR BOKSTAV!!! Det ser förjävligt ut och det antar jag att du lär dina 1:or att göra och du kunde ju kanske göra oss den tjänsten att roa dig med det.. Även privat! Återigen bara en tanke..

hj: (17 mar 2012 09:42)
Fast du Tulo... nu börjar det bli lite konstigt. Jag menar: varför ska du kräva av nån annan att använda stor bokstav i samma kommentarstråd där du själv använder ord som du inte orkar kolla hur dom stavas?

kom: (17 mar 2012 09:44)
Tyvärr läser jag dig ofta nog för att störa mig på hur -du- skriver. Men jag slutar med det nu, för som du säger behöver jag nog slappna av och att försöka kommunicera med dig känns som att slå huvudet i en vägg.

Men tack för din feedback! Jag ska tänka på det där med stor bokstav, verkligen. VILL DU ATT JAG GÖR DET HELA TIDEN ELLER BARA I BÖRJAN AV MENINGAR?

Tulo: (17 mar 2012 09:48)
Mm, men det var ett ord, och ordet i sig var inte det primära i vad jag skrev därför struntade jag i det.. Jag skriver dock inte hela ord utan stor bokstav, och samtidigt påpekar att jag faktiskt är svenskalärare.. Jag vill slå ett slag för stor bokstav, det verkar faktiskt behövas här inne på ord kan jag tycka! Sen blev jag lite extra irriterad över att Kom väljer att tolka det jag skriver på ett sånt sätt! Dumt av mig.

Tulo: (17 mar 2012 09:52)
Kom: Jag är inte den som utger mig för att vara svenskalärare! Det kanske är så att du vill vara en person som stör dig på saker? Inte vet jag.. Men om du stör dig på hur jag skriver, tycker jag absolut att du ska sluta läsa mig. Livet är alldeles för kort för att hetsa upp sig över saker som inte spelar någon roll! Jag väljer att fokusera på vad folk skriver, inte hur dom skriver. Men stor bokstav är trevligt! Sen säger ju ditt "VILL DU ATT JAG SKA.." mer om dig än om mig. Men det är ju återigen din grej, inte min! Jag har inga problem med dig och väljer du att ha det/få det med mig så är det helt upp till dig! Livet är lite större än så för min del i alla fall!

hj: (17 mar 2012 09:55)
Tulo: det kanske var så att kom ville lugna morsan på den punkt som gällde språkbruket på Ord och i arbetet. Det kan ju tyckas avigt, men även jag har upplevt behovet att koppla bort den språkliga korrekthet man måste hålla som lärare och skriva oredigerat och oreflekterat här på Ord. Jag hade en period när jag bestämde mig för att skriva utan stor bokstav i början av mina meningar, och jag blev läst och förstådd iallafall. Hursomhelst kanske vi kan återvända till ämnet för mandos text efter den här språkutvikningen, och enas om att man kan och får skriva som man vill, med risk för att bli missförstådd, och att sådana här utvikningar mest bara är ett tecken på att man är frustrerad för att man tycker att andra skribenter uttrycker sig otrevligt?

kom: (17 mar 2012 10:05)
Tulo: både morsan och du ställde frågor till mig (eller ja - morsan angrep mig) om min yrkesroll och mitt språkbruk, det var enbart därför jag tog upp att jag är lärare.

Men hj har rätt, vi behöver inte belasta mandos kommentarsfält med det här.

Mitt nick skrivs för övrigt med litet k.

Tulo: (17 mar 2012 10:28)
Hj: Mm, du har nog rätt. Har svårt för otrevligt folk både på ord och i verkliga livet.. Ha en bra dag!

hj: (17 mar 2012 10:48)
Tulo: ja, det är lätt att man själv glömmer att hålla en trevlig ton.

Anne: (17 mar 2012 10:50)
mando: vad skönt att ni känner er förberedda! det låter absolut klokt att läsa på innan, om både det ena och det andra. kram och lycka till!

Kit: (17 mar 2012 11:20)
Om jag skulle skaffa barn, mando, så skulle jag absolut komma ihåg dina råd! Det är jättesynd att du hade en så dålig upplevelse sist, och att ingen kom på tanken att hjälpa dig att förbereda dig för något som jag förstår ändå blir ett problem för ganska många. Det är omtänksamt av dig att tipsa om vad du lärt dig av genom egna erfarenheter, och du förtjänar verkligen inte att bli så påhoppad för det! *kramar*

Anne: (17 mar 2012 11:23)
ja, och vad Kit sa!

Tulo: (17 mar 2012 11:34)
Hj: Anser inte att jag hade en otrevlig ton! Ändå blev det rakt av "folk som du" och diverse annat ifrån både Mando och Kom. Har fortfarande inte fått svar på vad "folk som du" är för nått slags folk..??

Tulo: (17 mar 2012 11:35)
Och jag hr då rakt inte sagt att man inte ska läsa på heller för den delen.. Läs så ögonen blöder för allt vad jag bryr mig! Läsa kan väl aldrig vara negativt? Utom här på ord då möjligen.. :(

Anne: (17 mar 2012 11:49)
Men Tulo, är det inte ganska uppenbart vad som avses med "folk som du"? Folk som säger som du sa i din kommentar ovan, folk som försöker tona ner riskerna med att utsätta spädbarn för överdrivna mängder bakterier?

Att mando sen reagerar på att du uttrycker dig tvärsäkert om saker som hon har en lika säker men motsatt uppfattning om, det tycker jag inte är särskilt konstigt när du klampar runt en massa inom ett ämne som varenda kotte på Ord borde veta är ganska känsligt efter de senaste årens bearbetning.

vad kom anbelangar gav hon dig ett mycket sakligt och till och med ganska vänligt svar i början, och först när du hoppade på Morsans lilla attacktåg om språkbruk osv började kom bita ifrån, vilket åtminstone jag anser att du drog på dig helt själv.

Om du tänker efter förstår du säkert varför man kan tycka att det är ganska obehagligt att bli ifrågasatt i sin yrkesroll av folk som verkligen inte har en susning om hur man faktiskt uppfyller den? Eller okej, du kanske inte gör det. Du kanske tycker att man borde skita i vad andra tycker. Jag vet inte. Men jag tycker iallafall inte att klimatet på Ord blir särskilt trevligt om man ska behöva skita i vad folk säger för att de säger riktigt otrevliga saker.

PS vem sa att du sa att man inte ska läsa på..?

L: (17 mar 2012 12:13)
morsan: Nej, du har inte trampat mig på tårna men du har spridit din arrogans och dina *flinar* här och på surr i ojämna skurar så länge jag har funnits på internet, och det provocerar mig.

L: (17 mar 2012 12:18)
Frossa: Tyvärr är jag väldigt säker på att det är just morsan och förolämpar, *flinar* och *gapskrattar*. Det är hennes vanliga jargong, även om hon legat lågt ett ganska bra tag på sistone. Vissa människor slutar respektera sina medmänniskor med åldern, och utgår helt sonika från att alla andra är en smula dumma i huvudet och behövs sättas på plats lite då och då. Det verkar tyvärr som om morsan tillhör den gruppen.

Morsan: (17 mar 2012 12:59)
Visst är det jag :)
L du glömde *asg* och det gär jag just nu.
Ord om språkbruk kommer för jag är både irriterad och förvirrad över hur språket används nu.

mando: (17 mar 2012 20:27)
Kit och Anne: Tack! Och kram tillbaks :-)

mando: (17 mar 2012 22:01)
hj, kom och L också förstås :-)
Jag är väldigt tacksam för att ni orkade ge er in i det här och stod upp för både er själva och mig.
Och skönt att se att de flesta ändå förstår vad jag menar, trots mitt FÖRFÄRLIGA SPRÅK! ;-)
Faktum är att jag varken hade tid eller ork att bemöta Tulo och Morsan mer idag, men tack vare er andra så gick också mitt budskap fram, ändå. Förunderligt, fantastiskt. <3 <3 <3
Oj oj, jag trodde aldrig att det jag skrev i detta Ord skulle kunna riva upp en sån här storm... Jag är helt slut efter att ha läst igenom alla kommentarer nu.

Det enda som jag känner inte har blivit sagt nu, som jag kanske skulle vilja tillägga, är något om olika anledningar till amningsproblem, och om infektionsrisken...
Amningsproblemen kanske får bli ett eget Ord. Jag tror iofs inte att det är särskilt många som håller med Tulo om att _de flesta_ amningsproblem skulle bero på mammans psyke eller mentala inställning... Men det känns ändå som ett angeläget ämne, för att det finns så mycket myter och okunskap om detta... Vi får se om jag orkar skriva om det.

Och om antikroppar som mamman för över till barnet via moderkakan: ja, det skyddar till viss del barnet, så helt utan immunförsvar föds vi inte. Men det skyddar tyvärr inte mot salmonella och E. sakazakii, vilket ersättningen KAN innehålla om man har en himla otur. Pulvret steriliseras i fabriken, men inga garantier finns för att bakterierna inte finns där sen ändå.
Livsmedelssäkerhetsverket Evira skriver bl.a det här på sin hemsida: "Sjukdomen som E. sakazakii orsakar kan yppa sig i form av hjärnhinneinflammation, blodförgiftning eller tarminfektion."
Och ja, det är liten risk för att det händer. Men man ska inte förneka att den finns. I Sverige där vi har hög standard, folk är läskunniga och vi har skattefinansierad mödra- och barnavård som når i stort sett alla, så dör inga bebisar av dessa bakterier. I "Mexicos slumområden" (Tulos exempel), mfl fattiga delar av världen så dör tyvärr en massa bebisar pga analfabetism och bristfällig information om och/eller möjligheter att tillreda ersättningen på rätt sätt.
Det är de minsta barnen som klarar av dessa infektioner sämst. Med lite större barn (några månader gamla) behöver man inte vara lika försiktig.


L: (17 mar 2012 22:33)
mando och kom: <3 Jag känner verkligen med er i den här kommentarstråden. Det är fint att se att ni aldrig sjunker till de hånflinande, omkringklampande och oförståendes nivå - på så sätt får de göra bort sig själva på ett nästan vackert vis.

Morsan: (17 mar 2012 23:12)
L: hånflinar gör jag aldrig, klampar gör jag inte heller och oförstående är jag inte.
Om du läser om mandos och dina egna första kommentarer kanske DU förstår att det är din kommentar jag *flinar* åt. mando tolkar min kommentar som själv hon vill + att hon tog bort min första så att det blir väldigt konstigt för läsare som inte hann se den. Så, vem satte nivån?

L: (17 mar 2012 23:28)
Morsan: Du har inte bemött mig med något annat än flin och asgarv hittills, varför ska jag lägga en enda minut av min tid att föra en dialog med dig? Det är du inte värd. Lev vidare i din illusion om dig själv och dina medmänniskor, jag vill inte ha något med den att göra.

Morsan: (18 mar 2012 01:01)
*skrattar gott*
Nej, en dialog vågar du inte ha, men gott om åsikter om mig har du.

Tulo: (18 mar 2012 01:23)
Anne: Vad jag menade är att hur löjligt är det att vi inte ens ska kunna ta i en tvål längre utan ha en tvål som pytsar ut tvål utan att vi vidrör den? Fler och fler barn är allergiska, trots att vi bor renare än tidigare generationer någonsin gjort! Vad kommer det sig? Jag menade ju självklart inte att man inte ska göra rent flaskor till vällingen, men nu är snart varenda grej man köper "anti-bakteriell" och jag tror att det är ett fördärv! Jag skrev ett ord om detta bara häromdagen! Diska flaskor så som du diskar det du själv använder, varesig mer eller mindre så är väl saken biff skulle jag tro!

Och vad är jag så tvärsäker ì? Jag kan inte se att jag ifrågasatt nått mer än vad det är hon plockat bort.. Och vad är det för "spridning" som ska ske av förkastliga metoder? Tror ni folk som söker info om matning av spädbarn tar sina råd från ord verkligen?? Långsökt!

Och vad gäller språktåget eller vad du kallade det som jag tydligen "hoppade på" enligt dig så anser jag inte alls att jag gjorde det. Jag bara sa att jag tyckte att det verkade konstigt om man plötsligt "lägger av med gott språkbruk" bara för att man itne är på jobbet. Jag sa inte att jag tyckte Kom gjorde varesig det ena eller andra utan ifrågasatte själva grejen som sådan.

Tulo: (18 mar 2012 01:32)
Mando: Jag skrev inte att jag ansåg att det var nått fel med att du läst på inför detta.. Jag skrev att JAG nog var hopplös för att jag INTE gjorde det och bara litade på att allt skulle funka! Just för att ni tydligen idiotförklarat nått som ju förmodligen var att morsan inte läst på eller vad vet jag..

Ska sanningen fram så tycker jag faktiskt att jag tycker ni betett er illa!

Sen tror jag att det är viktigt att kvinnan har ett lugn både i sig och runt sig när det ska ammas för att det ska funka, det står jag för och anser inte att det är att skuldbelägga någon! Det är en uppfattning och alla är välkomna att ha sin egen! Jag menar inte att någon SKA ha en viss sinnestämning utan bara att jag tror att det är önskvärt att kvinnan är lugn. Och jag skrev också att om hon blir det av att läsa på osv så är det väl bra då!?

mando: (18 mar 2012 11:41)
Tulo: Morsan skrev att man ska ta kallt vatten och blanda pulvret i, och sedan micra ersättningen, det ska man alltså inte. Jag tog bort det för att jag inte vill ha nåt felaktigt om flaskmatning här, vilket jag förklarade. Och jag har egentligen ingen lust att skriva ner nån slags "flaskmatningsskola" här på Ord, men när ni skriver en massa felaktiga grejer måste jag ju rätta till dem...
Och nu skrev du att det räcker med att diska flaskorna som man diskar allt annat, vilket inte heller stämmer, så det måste jag bemöta... *suck* Rekommendationen är att diska nappflaskorna direkt efter varje användning, samt sterilisera dem en gång om dagen, för att alltså undvika tillväxt av de här skadliga bakterierna som jag skrev om ovan. Det har INGENTING med allergier att göra.
Återigen: läs på om ämnet istället för att slänga ur er en massa hemsnickrade teorier om hur ni tror att det är!

Ang amningsproblem: ja, det stämmer att det är svårare att få till en fungerande amning om man själv är stressad eller inte mår bra. Men jag reagerade starkt på hur du beskrev din rumskamrat på BB som "galen" och "hysterisk" - har du funderat på hur hon mådde, om det låg nånting bakom? Hon kanske hade väldigt ont när hon ammade t.ex, det hade jag och du hade förmodligen tyckt att jag var galen och hysterisk om du träffade mig på BB också... Alltså, det där inlägget andades en sån brist på förståelse.
Och så skrev du (som svar till hj): "Det kan säkert finnas kroppsliga skäl, men jag tror dom är väldigt få och att det är väldigt ovanligt! Därmed inte sagt nått om Mandos situation, den vet jag inget om. Men jag tror att i de allra flesta fall så beror det på mentala spärrar, kanske en rädsla för att inte räcka till, vara bra nog eller nått som gör att dom blir stressade och därmed får kroppsliga symptom att mjölken låser sig och amningen blir svår."
Det stämmer ju inte heller. Stress är som sagt inte bra, men att säga att i DE FLESTA fall av amningsproblem beror det på "mentala spärrar", det är uttryck för djup okunskap.
Blir det fler hemmasnickrade teorier här nu så raderar jag dem.

kom(?): (18 mar 2012 12:29)
Förlåt mando, men jag måste bara säga detta till Tulo, apropå hennes kommentar till Anne om att "lägga av med gott språkbruk" (vilket förresten inte är ett citat från den här diskussionen Tulo, så använd inte citationstecken).

Hela den här diskussionen mellan oss började med att morsan sa att hon var glad att jag och mando inte varit lärare åt hennes barn eftersom vi skriver så illa. Jag påpekade att hur jag skriver privat (vilket är det enda morsan vet om mig - hur jag skriver i min dagbok) inte har något med hur man är som lärare att göra. Som tur är - det finns många lärare som inte skriver så bra men som är utmärkta pedagoger.

Sedan frågade du mig om jag använder ett språk privat och ett i min arbetsroll och när jag förklarar att ja, det gör jag till viss del eftersom man alltid anpassar sig efter situation och mottagare och det i mitt yrke är extra viktigt att vara tydlig, då är det DU som tolkar det som att jag "medvetet försämrar" mitt språk privat.

Det blir faktiskt ett indirekt angrepp på mitt språk (som för övrigt är betydligt mer korrekt än ditt, om man ska se till stavning, styckeindelning, interpunktion och grammatik) eftersom det av den kommentaren framkommer att du tycker att mitt dagboksspråk är dåligt (försämrat) och det blir jag ledsen av.

Särskilt när du mitt i vår diskussion går in i mitt senast ORD och upplyser mig om "the laws of attraction". Rätt okänsligt med tanke på att du inte har en aning om vad som ligger bakom min rädsla och oro inför det nya året och att kalla mig "my dear" är nedlåtande (eftersom vi inte har en särskilt nära relation gissar jag att du inte vill kalla mig din "kära" på allvar och använder du ordet ironiskt ÄR det nedlåtande)

Det är också ganska förmätet av dig att säga "du kunde ju kanske göra oss den tjänsten att roa dig med det.. Även privat!" för vad har du att göra med hur jag skriver i mina ORD-texter? Det finns inga krav på att använda korrekta skrivregler på ORD och vill du slå ett slag för användandet av stor bokstav i samhället kan du slåss med någon annan än mig.

För övrigt är din metod att säga till den som blir sårad av dina kommentarer, att den tolkat fel, missuppfattat, läst in saker som inte står och "vill" störa sig på saker, ett rätt fult knep för att göra motståndaren osäker och lägga problemet hos denne.

Om man reagerar negativt på det du säger får man skylla sig själv, verkar din uppfattning vara ("Just nu tror jag faktiskt att du kan behöva slappna av lite! Du lägger nog i väldigt mkt av dina egna värderingar i vad folk skriver, för du tolkar ju både hit och dit just nu!", "väljer du att ha det/få det med mig så är det helt upp till dig!", "Det kanske är så att du vill vara en person som stör dig på saker?")

Jag är ledsen att jag sa att det känns som att slå huvudet i en vägg när jag kommunicerar med dig, det var lågt och det ber jag om ursäkt för. Men det är svårt för mig att ha respekt för dig när du inte ens kan göra en sån enkel sak som skriva mitt nick korrekt när jag påpekat det (kom, med litet k). Antingen gör du det medvetet för att reta mig och då är du rätt taskig, eller så gör du det för att du inte läser mina svar till dig ordentligt och då är ju hela samtalet meningslöst.

Jag ska göra mitt bästa för att även fortsättningsvis undvika dig, dina ORD och dina kommentarer, så blir det bäst för oss båda. För även om du säger att du inte har några problem med mig, tycker jag nog ändå att det verkar så med tanke på hur du skriker och gapar (utropstecknet har den funktionen i skrift, som du vet) på mig.

Livet är ju som du säger, lite större än så här.

kom(?): (18 mar 2012 12:30)
Tack L! Jag känner i och för sig att jag inte hela vägen lyckades vara så civiliserad som jag önskar, men det är svårt när man blir så vansinnigt irriterad som jag blivit av det här. <3

mando: (18 mar 2012 14:23)
Det är lugnt, kom! Jag håller helt med dig i det du skriver. Och den där språkfejden orkar jag inte ens ge mig in i, men jag blev självklart lika irriterad och förbannad som du. <3

Morsan: (19 mar 2012 12:20)
mando, har vi läst samma information på Sempers hemsida?
Kopierat:
För bästa kvalité bör modersmjölksersättning serveras så nylagad som möjligt. Man kan dock förbereda flera flaskor samtidigt. Använd då kokt kylskåpskallt vatten, blanda med pulver i väl rengjorda/kokade flaskor och förvara med lock i kylskåp max 6-8 timmar. Vid matningstillfället, värm (minst 70 grader) och låt svalna till ättemperatur.

Själva tillredningen;
Tillredning av BabySemp 1
•Tvätta alltid händerna innan du tillreder BabySemp 1.
•Försäkra dig om att nappen, flaskan och kastrullen är rena.
•Koka upp allt vatten.
•Mät upp vattnet i nappflaskan.
•Tillsätt rätt antal strukna mått pulver i flaskan.
•Tillslut flaskan och skaka tills pulvret löst sig.
•Låt svalna till ättemperatur genom kylning, t ex i kallt vatten. Pröva genom att droppa på insidan av handleden. Smaka själv innan du ger barnet.
•Servera så nylagad som möjligt. Eventuella rester kan inte sparas.

Kallt eller kokande vatten? Värma toll 70 grader fungerar väl i mikro?

Morsan: (19 mar 2012 12:21)
Ockh NAN Pro 1 använder 40 grader
Tillagning:
1. Tvätta händerna innan du börjar tillagningen.
2. Rengör och koka flaska, napp och lock några minuter. Förvara övertäckt till nästa mål.
3. Koka upp vatten från kallvattenkranen, låt koka några minuter och svalna till ca 40°C.
4. Häll vattnet på flaskan och tillsätt rätt antal strukna mått pulver i förhållandet till vatten. Se tabell nedan.
5. Tillslut flaskan och skaka tills allt pulver löst sig. Prova att blandningen inte är för varm. Smaka alltid själv före matningen.
6. Spara aldrig rester av NAN Pro 1 till nästa mål.Monchichi: (19 mar 2012 13:53)
Här har det gått vilt till. mando> Du är suverän som tar reda på fakta. Jag tror på dig och hejar på dig i din kamp om att göra det lättare för dig denna gång. Stor kram

mando: (19 mar 2012 20:30)
Morsan: Vad bra att du läser på nu! Det var inte så du skrev förut.

Ang värmning i micro:
"WHO och EFSA rekommenderar att modersmjölksersättningspulver som ges från födseln tillreds med varmt vatten (minst 70 grader) och sedan kyls till ättemperatur. Detta gör det svårare att tillreda modersmjölksersättning i mikrovågsugn de första månaderna i barnets liv." (källa: Semper)

Och ang Nan (Nestlé), så följer de alltså inte de internationella rekommendationerna om tillredning av ersättning. Varför vete fåglarna. Men vi tänker hur som helst göra som rekommendationen säger.

Slut på flaskmatningsskolan!!!

L: (19 mar 2012 21:59)
Jag kan bekräfta att det inte var så Morsan skrev, jag hann också läsa.

Morsan: (19 mar 2012 22:30)
Jag har inte påstått att jag skrev så tidigare! Men tvärt emot vad du skrev går det tydligen utmärkt att blanda tillägg i KALLT vatten, det var väl det du protesterade mest mot?
Det finns termometrar för mikrovågsugnar också :)

Tulo: (20 mar 2012 01:53)
Kom: Tänk att du sitter och ger språklektioner privat och dessutom gratis.. Inte illa! Tack så hemskt mkt!

Men nu sitter ju inte jag och scrollar 45 inlägg för att se exakt vad ordalydelsen var på det jag satte inom " " tecken, utan tänkte att Anne nog förstod vad jag menade.. Dumt av mig, det erkänner jag! Å andra sidan så verkar ju hon ha förstått, men tydligen inte du..? Eller också försöker du bara göra dig dum alternativt knäppa mig på näsan, det sistnämnda funkar sådär..

Jag skrev uttryckligen att jag inte hade någon åsikt om ditt språk, jag lägger inte tid och energi på sånt generellt. Jag ska nog gå ett steg längre och säga att jag faktiskt skiter i hur ni skriver, skriv bra eller dåligt, det spelar mig ingen roll alls! Jag läser egentligen inte så mkt här på ord, och när jag läser sitter jag inte och retar mig på hur saker skrivs, men jag reagerar när folk inte använder stor bokstav. Jag har ändå ett litet råd till dig, som ju tydligen under en längre tid har retat dig på hur jag skriver. Låt bli att läs! Lätt som en plätt!

Jag var bara nämligen bara nyfiken på om du menade att de fel som ni gör, och är medvetna om, är nått ni gör medvetet och tydligen var det ju det! Det tyckte jag lät konstigt, och det tycker jag fortfarande.. Men vill ni göra så, gör det! Hade ni nu tyckt att morsan hade fel angående ert språkbruk så hade ni väl sagt det, därför tog jag förgivet att ni höll med om att ni gjorde det sämre. Annars hade ni väl protesterat? Jag däremot skrev att jag inte hade någon uppfattning om detta! Så här läser du ju in saker som inte finns, tar åt dig och sen väljer du att komma tillbaka som den lilla skolfröken och ska rada upp fel jag gör när jag skriver.. Newsflash, jag har aldrig utgett mig för att vara varesig svenskalärare eller något annat när det kommer till detta. Så varför gör du så? Ska jag bli imponerad? Ska jag tycka att du är en jätteduktig svenskalärare för att du gör det? Eller ska jag tycka att du är en ganska liten person som försöker få dig själv att verka bättre genom att försöka trycka ner andra?

Du som skrev att till och med dina 1:or vet att man skiftar sitt språk osv, antar att du inte menade det nedsättande va? (Här är jag mkt riktigt ironisk, om du nu inte uppfattade det..)

Det finns ytterligare saker du skrivit om mig, mitt språk, vad jag tycker osv men faktum är att jag orkar helt enkelt inte rada upp dom.. Du får tycka vad du vill! Jag anser att du har misstolkat, och lagt in saker i det jag skrivit som inte faktiskt finns där och läser du det igen kanske du inser det, eller inte.. Oavsett så får det vara som det är!

Och vad gäller mina utropstecken, som jag vet att jag använder allt som oftast, så kan jag omöjligt tycka att det är värre än det som du skrev i stora bokstäver.. Så fortsätt gärna och tyck att du är den stora av oss båda, den som sitter och blir påhoppad av dumma dumma mig. Jag tycker precis tvärtom!

Ska sanningen fram så tror jag inte att du är nån särskilt trevlig person. Men inte heller det spelar någon som helst roll för mig. Bara en reflektion efter det du skrivit till mig här.. Det du skrivit gör att jag vet precis vilken typ av människa du är, har mött flera i livet och dom är sådär kul.. Tack och adjö!Tulo: (20 mar 2012 02:20)
Mando: Så om jag förstår dig rätt så har ersättningspulver massor med bakterier? Vad för bakterier? Jag trodde att problemet är när man inte har rent vatten att blanda med, nått som säkerligen inte är så vanligt i vårt land.

Dessutom så vet ju jag självklart inte hur du gör med din disk men jag låter ju inte min stå någon längre stund i alla fall. Men vad jag kan säga är att jag har inget minne av att jag någonsin steriliserade några flaskor, och sonen klarade ju det bra i alla fall med alldeles vanlig diskning av flaskor och nappar. Så vad menar du med att det inte stämmer? Jag har inte suttit och letat upp massa WHO rekommendationer, jag bara sa vad jag gjort och vad som fungerat för mig! Visste inte att det man var tvungen att vara som nån uppslagsbok för att skriva en kommentar här..

Och vad jag menade med detta med desinficerande osv var ju såklart inte att om man inte gör det så får ungen allergi.. Jag bara menade att denna eviga jakten på att utrota bakterier, damm och lite allmän skit i hörnen i våra verkar ju inte göra att vi blir ett friskare folk precis. Snarare tvärtom! Naturligtvis menar jag inte att man ska ge barn mat ur smutsiga flaskor, men det säger väl sig självt eller?

Och så slutligen till amningen och natten på BB osv.. Ja, det kanske är hårt att skriva att hon var hysterisk och galen. Men det var hon! Och visst kunde jag ha förståelse för henne, dom första 5 timmarna.. Men sen började jag tycka att hon kanske kunde tänka på att hon inte var ensam på salen och vi övriga kanske inte uppskattade cirkusen som höll på hela natten.. Men såklart, vår BB upplevelse spelade väl ingen roll. Eller? För om hon mådde dåligt, och om vi hade något hjärta så skulle väl vi också må dåligt? I det läget kanske det hade gått lättare om hon åtminstone hade PROVAT att lyssna på barnmorskorna, och ja.. stressat ner lite.. Förlåt om jag är hård, men det tror jag.

Sen har jag bara en fråga, eftersom du nu läst så mkt om detta.. Hur många kvinnor i i-länder kontra u-länder har problem med amning?

Jaja, förväntar mig inget svar på detta. Men jag skulle rent generellt tro att det är fler kvinnor i i-länder som har problem, men det kanske jag inte får skriva här eftersom jag inte läst böcker om det utan det är bara vad jag tror.. Men det kanske ryker nu, eftersom det inte är nått jag kollat upp med WHO..?mando: (20 mar 2012 06:25)
Tulo: STOPP!!!!!
Jag har bett er lägga av nu!

Tre saker bara:
1) Bara för att jag inte hade tid och ork att argumentera emot Morsan i språkfrågan så betyder inte det att jag tycker att hon har rätt i att jag har ett dåligt språk.
2) Du läser uppenbarligen inte mina svar särskilt väl eftersom jag redan svarat på det där med bakterier (vilka det är, varför man ska sterilisera flaskorna) flera gånger om.
3) Jag vet inget om amningsproblem i andra länder, men antar att det finns lika mycket överallt eftersom de flesta problem är fysiska och/eller handlar om samspel mellan mor och barn - VARFÖR tar du upp det här nu? Jag kan inte se någon annan anledning till det än att du vill fortsätta hävda att vi västerländska mammor behöver slappna av mer.

Sluta nu för i helvete!!!

hj: (20 mar 2012 07:59)
Associationsledes om nappflaskekok: jag minns det eviga kokandet av flaskor! Brödis vägrade flaska så till den milda grad att det blev bekymmer när jag skulle börja jobba och hon vägrade ta vätska på annat sätt än via bröstet. Så när flaskan slutligen godkändes och välling introducerades öppnades en värld av otillräckligt konstruerade flaskborstar. Vi fortsatte att koka flaskor ända tills hon la av med nappflaska, för det där äckliga cementartade vällingpulvret vägrade släppa helt i botten av flaskorna.

kom: (20 mar 2012 10:24)
Tulo: det är möjligt att du inte bryr dig om vad jag skriver och tycker (fast ditt långa svar tyder på motsatsen) men JAG bryr mig faktiskt om att bli kallad "lilla skolfröken" och inte "nån särskilt trevlig person". Det sårar mig och jag tycker inte alls att vare sig sanningen eller dina reflektioner behöver komma fram.

Jag var inte ut efter att ge dig en privatlektion i svenska utan jag blev provocerad, ledsen och upprörd, först över det morsan skrev till mig och sedan av dina kommentarer.

Det blev rätt dryga och överlägsna svar av den upprördheten (som tyvärr riktades mer mot dig än mot morsan, eftersom morsan efter sitt påhopp om min brist på yrkesstolthet tydligen inte ville diskutera mer), och det beror förstås delvis på att jag känner mig kränkt av att blir rättad i min svenska av någon som inte ens kan skriva titeln på mitt yrke på ett korrekt sätt.

Det jag skrivit här ovan är kanske inte alltid trevligt, men det betyder inte att jag är en viss "typ" av människa. Du känner mig inte alls.

Tulo: (20 mar 2012 11:44)
Kom: Åh, måste totalt missuppfattat att halva ditt inlägg var kommentarer ang mitt språk.. Om inte det ska tolkas som en privatlektion så vet inte jag.. Om du nu är så himla trevlig person, vilket jag verkligen inte tror, så hade väl en ursäkt suttit på sin plats för dina som du själv säger "rätt dryga och överlägsna svar".. Hoppas självklart att jag inte upprör dig med mitt användande av "" tecken.

Och det är ju intressant att du inte tror på att jag inte bryr mig, eftersom jag bemödade mig med att svara, medan du själv skriver ett helt ord tillägnat ditt språkbruk där du skriver att du just inte bryr dig.. Om du inte gjort det så kanske du rent av hade hoppat över att skriva ordet från början, om man nu ska tro på dina teorier ang detta.

Jag bryr mig faktiskt inte om vad du tycker om min svenska. Jag har massor av kvalitéer och förmågor och svenska är inte en av dom jag behöver förlita mig på för att känna mig speciell, om du förstår vad jag menar. Självklart helt ok, om du inte gör det.

Jag är en människa som har blivit sedd och uppskattad hela mitt liv, och blir det fortfarande dagligen av både vänner och främlingar just för min personlighet, smittande glada humör och värme. Så ursäkta mig om dina överlägsna kommentarer inte gräver några hål i min självkänsla.

Och sen så vad gäller din typ av människa, så tror jag visst att jag vet hur den är. Hela världen är full av folk som mår dåligt och vill försöka må bättre genom att försöka trycka ner andra. Illa, illa! Och faktum är att jag kan slå vad om att jag skulle kunna berätta precis hur du är, hur du var i högstadiet, varför du valde att bli lärare och hur du haft det i dina relationer med vänner och arbetskamrater, men så mkt orkar jag inte bry mig. Jag började att svara på det du skrev av intresse för vad ni menade, jag fortsätter för att jag tycker du blir dummare och dummare och det roar mig!

mando: (20 mar 2012 12:25)
Tulo: Hör du inte själv hur du låter?!

Är det okej att skriva såna här kränkningar på Ord, som dem i Tulos sista stycke här?!

Anne(?): (20 mar 2012 12:45)
Tulo: för att undanröja eventuella missförstånd vill jag bara påpeka att min tystnad efter ditt svar till mig på intet sätt ska tolkas som medhåll av din ståndpunkter. Den ska enbart tolkas som att jag varken har tid, lust eller energi att lägga mig i nåt som jag i grund och botten inte har så mycket med att göra. Däremot anser jag att din behandling av kom är fullständigt förkastlig och uppmanar dig att genast lägga av med dina påhopp. Du känner henne inte, och dina slutsatser är förmätna, ondsinta och dessutom ytterst felaktiga. Det kan jag intyga som har förmånen att känna kom privat. Lägg nu av.

L: (20 mar 2012 12:50)
Tulo, sluta skriva nu. Du framställer dig själv i extremt dålig dager och det går inte att ta dig på allvar alls. "Jag är en människa som har blivit sedd och uppskattad hela mitt liv, och blir det fortfarande dagligen av både vänner och främlingar just för min personlighet, smittande glada humör och värme. Så ursäkta mig om dina överlägsna kommentarer inte gräver några hål i min självkänsla."
Jag blir mållös. Detta efter sju ton eter och förnumstigheter just i syfte att platta till folk som understår sig att påpeka för dig att det du skrivit får dem att bli ledsna och provocerade. Och så ber DU om EN URSÄKT? Det... det är nästan ogreppbart, faktiskt.

Tulo: (20 mar 2012 12:51)
Mando: Ja, kanske läser jag dina inlägg som faan läser bibeln och i så fall är det fel av mig.

Informationen på Evira är ju ifrån 2007, så vitt jag kan förstå, så knappast så uppdaterad så det stör.

Kanske är det därför du och den hänvisar till E zakazakii som numera heter cronobacter sedan 2008. På Evira står det att "Hos friska nyfödda eller äldre barn med normal vikt är insjukningsrisken via modersmjölksersättning i pulverform mycket liten."

De barn som uppges vara i riskzonen är alltså förtidigt födda, sjuka barn eller nyfödda med nedsatt motståndskraft. Vi får väl alla innerligen hoppas att ditt barn föds friskt, på utsatt tid och med normal motståndskraft!

Vidare står det att: "Bakterien har ingen möjlighet att föröka sig i kylskåpstemperatur (<5 °C) och därför kan problem yppa sig närmast om färdigt tillredd modersmjölksersättning förvaras i för hög temperatur, i alltför långa tider eller om rester av tidigare tillredd ersättning används på nytt."

Räknar väl kallt med att du inte planerar att tillreda välling som får stå länge och väl i rumstemperatur..

Tydligen har det rapporterats 70 fall sedan 1958 så jag tror du kan andas ut.. Risken är minimal och det är inte så att var och varannan unge riskerar att trilla av pinn så länge normal hygien får råda. Du verkar ju bara ha läst att det finns risker för bakterier och sen inte funderat på hur stor risken är. Försvinnande liten skulle jag tro enligt vad jag läst.

Men förhoppningsvis kanske din amning fungerar denna gången så ditt barn kan slippa flaska det första halvåret eller så och då behöver du ju inte heller oroa dig i onödan oavsett risk.

Vad gäller din nr 3 så hävdar du ju att de allra flesta amningsproblem faktiskt har fysiologiska orsaker och då undrar jag vilka? Du svarar ju inte på frågorna och när jag söker på det så kommer nästan uteslutande vad jag anser psykologiska orsaker upp. Fysiska orsaker skulle jag ju tycka är tex för få mjölkgångar, eller förträngningar i dom, eller att man helt enkelt inte producerar mjölk. Men allt detta skulle jag tro är väldigt ovanligt, och du som säger att du vet och tycker att jag ska lägga av har ju tydligen inga svar på detta..

Så bli gärna arg på mig, men jag tror att naturen är tämligen genialisk och det tänker jag fortsätta tro.

Tulo: (20 mar 2012 12:55)
L: Jag har blivit sedd, och uppskattad och blir det fortfarande! Förlåt om inte det är acceptabelt i dina ögon. Jag går inte runt och känner att jag behöver må dåligt för det Kom skrev om min svenska. Och jag tycker att det faktum att hon väljer att klanka ner på min svenska visar vad hon är för person. Hela världen svämmar över av dom! Sen är det ju bra då om du tycker annorlunda!

kom: (20 mar 2012 13:11)
Tack L, mando och Anne.

Jag tycker att du har gått över en gräns nu Tulo, där du enbart är elak. Jag har aldrig varit ute efter att gräva hål i din självkänsla eller få dig att må dåligt över ditt språk och jag har ovan bett om ursäkt för det som jag själv tyckte kändes som ett lågt påhopp.

Jag har försökt att förklara för dig varför jag tar illa upp av den här diskussionen, men i ditt sista stycke till mig passerar du som sagt en gräns.

När du anklagar mig för att vilja trycka ner folk för att må bättre själv, ser du inte vad du själv gör? Du säger ju själv att du fortsätter hugga mot mig bara för det att roar dig.

Jag säger det igen: du känner mig inte alls.

L: (20 mar 2012 13:26)
Tulo: Det är väl fint om du blir sedd och uppskattad, det unnar jag alla. Men att i ena andetaget berätta om vilken fantastiskt varm personlighet du har och i nästa hånfullt berätta att det roar dig att folk tar illa vid sig av det du skriver och att du egentligen inte tar åt dig alls utan bara fortsätter klampa omkring för att det är så skojigt... det är så absurt att jag faktiskt blir mer full i skratt än arg, för första gången sedan allt det här startade.

eMissen: (20 mar 2012 14:12)
tulo. du bryr dig uppenbarligen JÄTTEMYCKET om vad andra tycker om din svenska, och har uppenbarligen JÄTTEMÅNGA tankar om din naturromantiska religion, och din självkänsla måste läcka som ett jävla såll så som du fortfarande härjar på här. om hur mando tänker hantera SITT barns flaskor. lägg ner.

Tulo: (20 mar 2012 14:37)
L: Återigen så väljer du/ni att läsa in saker som jag inte sagt.. Jag har inte sagt att det roar mig att någon tar illa upp! Jag sa att jag tycker resonemanget blir dummare och dummare och det roar mig! Inget annat! Det roar mig helt enkelt att någon väljer att fokusera på min svenska, än det som faktiskt diskuterades, det kan inte jag se som något annat än ett försök att trycka mer mig. Det var ju oavsett knappast vänligt menat!

Tulo: (20 mar 2012 14:43)
eMissen: Som tur är så har du fel gällande min självkänsla! Men vad gäller Mandos flaskor och hur dom ska rengöras så är det ju såklart helt tämligen oviktigt, ända tills hon på nått sätt utsåg sig själv till bäst kvalificerad i hela världen att föda upp barn typ. Jag skrev bara att jag inte hade läst på nått och allt gick bra, kunde inte tro att det skulle starta världskrig 3. Men när jag reflekterar såhär i efterskott så inser jag ju att hela idén var att varmhålla välling, nått jag inte fattade först, och eftersom det inte är nått som rekommenderas så kommer ju såklart allt detta med bakterier i ett helt annat ljus. Jag ammade helt i 10 månader och när jag väl slutade så var han så stor och stark så att min tillredning och diskning dög utmärkt..

L: (20 mar 2012 14:47)
Tulo: Det har aldrig föresvävat dig att det FAKTISKT VAR DU SOM BÖRJADE? Lägg ner nu. Du gör bort dig totalt.

Tulo: (20 mar 2012 15:03)
L: Jo, men konklusionen var att det inte var det. Eller hur gjorde jag det? Genom att skriva att jag inte läste på innan jag fick barn. Det var bara en kommentar som jag då verkligen inte trodde folk skulle ha så svårt med. Förlåt om jag inte kan dela med mig av uppslitande historier om hur svårt och kämpigt jag haft det som mamma. Jag gjorde precis så som jag sa. Litade på naturen och det gick utmärkt. Tror knappast jag är ensam om det. Blir jag någonsin mamma igen så lovar jag dig att spendera dagar i sträck med att läsa, testa termosar och oroa mig! Lovar! Så får vi se om mitt nästa barn blir gladare än det första, försöka duger antar jag.

Monchichi: (20 mar 2012 15:10)
Tulo: mando har aldrig utsett sig själv till bäst kvalificerad - hon har läst på för att ge sig själv och sitt barn en bra gemensam start. Du kanske inte menar nåt illa med att i det dra in att naturen skulle vara genegalisk men när du väljer att uttrycka dig så är det svårt att göra några andra tolkningar än att det blir ett påhopp på en person som haft traumatiska besvär med att amma och behövde hitta en annan väg en den naturliga. Ingen säger att natten för 19 år sedan räknas från ditt perspektiv men med tanke på vad texten handlar om blir mandos reaktion från sist kritiserad när du säger att kvinnan är hysterisk. Du menar att kom eller L har försökt att trycka ner dig och du har dessutom i detta kommentarsfält tyckt att en ursäkt ska vara på sin plats. kom har bett om ursäkt för det som hade kunnat tolkas som ett nedsättande tonfall emot dig.

Monchichi: (20 mar 2012 15:13)
* ingen säger att den inte räknas. Oavsett vad, denna diskussion liknar mer ett slagfält än en diskussion just nu.

L: (20 mar 2012 15:22)
Tulo: Du har kritiserat folks språk och ryat på om hur bra det gick för dig och allt odnrade sig av sig självt och folk är så hysteriska och bakterier är inte så farligt för du har ju aldrig haft några problem. När du fick rekationer på detta utgick du genast från att folk inte hade läst vad du skrivit och blev otrevlig i tonen direkt. Och så har det fortsatt. Inte ett uns självrannsakan utan bara mer och mer självberöm, en massa ordklyverier om exakt vilka ord du valt och total ignorans ionför hur du alltså uppfattats av ett flertal personer som protesterat här. Det låter på dig som om det är en självklarhet att du inte skrivit något som helst fel, är en allmänt fantastisk och varm människa och ingen av oss som argumenterat mot dig är läskunniga eller har någon som helst hjärna. Och ja, jag vet att du aldrig har skrivit just så, men det verkar lite svårt för dig att se hur dina kommentarer uppfattas och i det stora hela. Den ton du väljer och i det sammanhang du skrivit dina kommentarer blir det faktiskt väldigt konstigt och dessutom kränkande.

lejonhjärta: (20 mar 2012 15:32)
Ibland blir man mörkrädd.

mando: Stor kram! <3 Heja er som tar reda på all fakta som finns om det alternativ som känns bäst för ER. Igen, stor kram!

hj: (20 mar 2012 16:15)
Några vanliga fysiologiska orsaker till att amningen inte fungerar är till exempel att barnet inte hittar rätt sugteknik eller att man får så ont att man har svårt att amma eller att man får infektioner i bröstvårtorna eller att barnet har ont i magen och inte får i sig tillräckligt mycket näring eftersom tarmsystemet är omoget hos spädisar.

mando: (20 mar 2012 16:31)
Tulo: Du kan sluta hoppas på att min amning kommer att fungera den här gången eftersom vi planerar att flaskmata från start. Så mitt barn kommer inte att "slippa flaska" som du skriver. Att du har mage att skriva såhär till mig... Jag vet inte vad jag ska säga. Det är så lågt att jag blir mållös.
Jag kommer radera allt från dig i fortsättningen, eftersom dina påhopp bara blir värre och värre så vill jag inte ge dig något mer utrymme.

Kristin: (20 mar 2012 20:52)
mando, du känner säkert redan till den här sajten (och boken), men jag vill ändå tipsa om den: http://www.attflaskmata.se/

mando: (20 mar 2012 21:50)
Kristin: Tack! Jag känner mycket väl till den, är bekant med Petra Jankov Picha som skrivit boken och driver bloggen med samma namn, och jag har läst boken. Men tack så hemskt mycket för att du tipsade! Bra tips till andra också. :)

Kristin: (21 mar 2012 08:24)
Fint :) (Petra är en bekant till mig också, för övrigt. Världen är bra liten!)

J: (21 mar 2012 21:14)
Bra tips du kommer med! Kan inte annat än att hålla med. Det jag saknade innan jag födde min första son var just lite förberedelse på att det kan vara smärtsamt och jobbigt att amma, trots att man vill och försöker. Så jag tror det du tar upp är viktigt eftersom många känner det som ett enormt nederlag om det inte fungerar att amma, eller om man inte vill av någon anledning.. Jag upplevde också att det endast var amning det informerades om, och då mestadels FUNGERANDE amning... Så jag kan också skriva under på ditt ord. Lycka till nu med nya knodden! / en ordläsare.

mando: (21 mar 2012 22:06)
Kristin: Vad kul! :)

J: Tack för din respons!
Ja, du har rätt i att informationen man får innan förlossningen mest handlar om fungerande amning. Jag var helt chockad över hur många olika amningsproblem jag själv och de andra i min föräldragrupp (som ju fick barn ungefär samtidigt) stötte på, som vi knappt hört talas om och än mindre fått info om vad man kunde göra åt det... Jag tror att den här bristen på förberedelse/information, och den skönmålning av amning som tyvärr ofta förekommer på MVC, gör att det blir dels svårare att få till en fungerande amning, men även att det blir mer tabu att ge upp amningen och gå över till ersättning helt eller delvis. Mer tabu att ge upp eftersom det finns en så utbredd omedvetenhet och okunskap om hur jobbigt och smärtsamt det faktiskt kan vara.
Det behövs mycket mer stöd och hjälp åt både dem som får problem med amning och vill fortsätta amma ändå, åt dem som försöker amma, får problem och vill sluta amma, och åt dem som inte vill amma alls!
Tack för lyckönskningen :)

m: (22 mar 2012 09:01)
"Jag är en människa som har blivit sedd och uppskattad hela mitt liv, och blir det fortfarande dagligen av både vänner och främlingar just för min personlighet, smittande glada humör och värme." Det här är stor komik, helt enkelt.

sam: (22 mar 2012 12:50)
Lycka till med bebisen. Hur långt är det kvar? Vad gäller att bli sedd och uppskattad så önskar jag att jag hade blivit det både under min barndom och senare. Det är nog allt för många som delar den önskan.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

mando
515 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge mando en ros

mando har skrivit om

Kärlek Jobb Barn bröllop Gravid känslor Bakning

mandos senaste Ord

» Mer om hårtvätt
30 apr 2013 22:39
» Pip
17 apr 2013 23:49
» Nån som provat NoPoo?
21 mar 2013 14:29
» I will if you will!
9 mar 2013 23:00
» Delar vidare det här
6 mar 2013 14:24
» Siena
23 feb 2013 23:13
» Mål-lös
24 jan 2013 17:05
» Fortfarande deppig mamma
5 jan 2013 08:50
» Säger som Anne
21 dec 2012 04:35
» Glad bebis men deppig mamma
1 dec 2012 01:03
» Tittar på foton
19 nov 2012 21:07
» Sparkade ut Jehovas
23 okt 2012 00:09

Dagens namn: Alexander, Alexis
:: reklam ::