vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

mando

Torsdag kväll

1 sep 2011 21:51
Det finns ett foto på mig när jag går under bi-fanan på Sthlm Pride, jag tror det är från 2002. Den bilden har jag tänkt på mycket idag.
Idag kom jag ut för en av mina närmaste arbetskamrater. Det var inte planerat, men läge uppstod när hen började prata om Pride, och jag tänkte "varför inte?". Och så sa jag: " jag är ju förresten bisexuell". "Jaha, är du det?", sa hen och sen var det inte så mycket mer med det. Skönt, jag visste att jag kunde lita på att hen inte bryr sig om sånt där, nu fick jag det bekräftat.

Men sen har jag ändå känt mig lite otillfredsställd under resten av dagen. Och jag kommer tillbaka till funderingar över det här bi-begreppet. Som jag egentligen inte gillar. Så varför använder jag det ändå?!

Jag känner egentligen att ordet bisexuell är problematiskt. För att bi betyder två. Fokus på att mänskligheten delas upp i två kön, fokus på att min sexualitet ses som en kombination av två möjliga sexualiteter; fokus på tudelning.
Men jag vill hemskt gärna se mig själv som en hel, och att andra ska betrakta mig som en hel. En hel konstant. Som har hela spektrumet kvar, oavsett livssituation och val jag gör.
Och så tycker jag det är så förbannat tråkigt att man hela tiden ska betona detta med två kön.

Men jag använder bi-begreppet, för att det är enklast så. Andra begrepp vet folk i allmänhet ÄNNU mindre om, vilket i det här fallet vill säga LITE!
Kan man inte begära att folk ska sätta sig in i såna här grejer? Att ord som queer och genus ska tillhöra allmänbildningen?

Bi-fanan är för övrigt rosa/lila/blå.
Jag skulle inte ha gått under den idag.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Kit: (1 sep 2011 22:37)
Nu kommer jag med mina tankar igen - hoppas det inte irriterar dig när jag för in allt på min egen erfarenhet hela tiden! Då är det bara att säga till. Men - ja. Precis, exakt sådär som du tycker om att vara "bi". Jag känner mer och mer att jag bara vill använda "queer", och om folk inte fattar så får de väl lära sig? Kan ett bra svar på "...vad är det då?" vara "Det är en sån som jag!"

Sen måste jag säga att jag tycker att det är otroligt skönt att vara tillbaks i Sverige. I Japan är det mycket mer tabu med homosexualitet, och jag jobbade för en Texas-amerikan som dessutom var mormon (deras kyrka lade bland annat ned väldigt mycket pengar på kampanjer för att få folk att rösta bort rätten till samkönade äktenskap i Kalifornien). Där kom jag ut för ett par kollegor jag tyckte om och litade på, och nyzeeländaren vet jag tog det väldigt positivt, medan japanskan kanske mest var förvånad.

Här i Sverige kan jag ha en bild på mig och min flickvän stående på mitt skrivbord utan att det drar åt sig några kommentarer, och jag kom ut för min chef redan när jag var och skrev på kontraktet, och det är ju verkligen ingen som gör någon stor grej av det alls, tycker jag. Vilket såklart är fantastiskt skönt - men ibland undrar jag om de verkligen fattar att jag är så queer som jag är!

Aurora: (2 sep 2011 10:25)
Jag föredrar att inte sätta epitet på min sexualitet över huvud taget. Betraktar mig främst som en sexuell varelse som kan falla för människor av samma likväl som av motsatt kön. Själva Bi-begreppet är svårt att greppa för många då folk verkar ha en vilja att kategorisera in människor i antingen hetero eller homo. Just som du skriver tycker inte heller jag om begreppet bi eftersom det betyder två och jag är inte delad i två utan en högst integrerad person med en allmänsexuell läggning.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

mando
515 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge mando en ros

mando har skrivit om

Bakning Gravid Jobb känslor bröllop Barn Kärlek

mandos senaste Ord

» Mer om hårtvätt
30 apr 2013 22:39
» Pip
17 apr 2013 23:49
» Nån som provat NoPoo?
21 mar 2013 14:29
» I will if you will!
9 mar 2013 23:00
» Delar vidare det här
6 mar 2013 14:24
» Siena
23 feb 2013 23:13
» Mål-lös
24 jan 2013 17:05
» Fortfarande deppig mamma
5 jan 2013 08:50
» Säger som Anne
21 dec 2012 04:35
» Glad bebis men deppig mamma
1 dec 2012 01:03
» Tittar på foton
19 nov 2012 21:07
» Sparkade ut Jehovas
23 okt 2012 00:09

Dagens namn: Sten, Sixten
:: reklam ::