vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

mando

No man is an island

25 jul 2011 07:34
Hörde professorn i nyhetsreportaget säga att massmördaren (AB) hade ett eget projekt som han planerade och genomförde ensam. AB:s advokat hade också sagt att AB erkänt och tagit på sig hela ansvaret för det bestialiska dådet, själv. 
När jag hör liknande uttalanden har jag en växande obehaglig känsla i magen. Det är oerhört viktigt just nu att inte avskriva honom en "ensam galning", för att det osynliggör de antidemokratiska krafter som bildar bakgrunden till hans dåd. Jag hoppas på att det blir en ordentlig debatt om de högerextrema strömningarna som växer sig allt starkare, i hela Europa.

Alla detaljer i dådet har noggrannt planlagts - hur AB såg attentatet och massmordet som PR-verksamhet och vill ha öppen rättegång för att ytterligare lägga ljuset på sin idé, sitt manifest. 
Hur det än är med hans kopplingar till olika partier och nätverk, så får de och deras världsbild just nu en otrolig publicitet. 

AB är en del av en idévärld, en gemenskap med rötter i nazism och fascism. Han har en hel rörelse bakom sig, med en mängd olika rasistiska/främlingsfientliga/nazistiska/
fascistiska/ANTIDEMOKRATISKA organisationer som tjänar på det han har gjort. (Detta oavsett om han har reella kopplingar till ett nätverk eller inte; den gränslösa empatistörda personen utnyttjas de facto av rörelsen för ett syfte.) Om han ses som en ensam galning är det bara bra för dem, för väldigt få sympatiserar med så extrema handlingar. Men värderingarna får publicitet, sprids, kan vinna mark genom att de får uppmärksamhet, hörs och syns mer och därigenom normaliseras långsamt... Och människor blir rädda för att använda sina demokratiska rättigheter, politiker blir rädda för allmänheten, dörrar stängs och låses. Samhället sluter sig och hårdnar. Polariseringen ökar, vi-och-dom-tänkandet etableras hos allt fler (hur många av er tänkte omedelbart på muslimer när ni hörde talas om bomben i Oslo?). Ett folk i skräck beter sig inte rationellt och solidariskt. Demokratin förlorar.

I den antimuslimska rörelsen i Sverige finns samma verklighetsbeskrivning, samma "hotbild"/problembeskrivning och samma konspirationsteorier som hos AB - även om drömmar om terror förvisso är många steg längre. 
Men låt oss aldrig glömma vad som kan hända om de främlingsfientliga, antidemokratiska krafterna tillåts få fritt spelrum.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Tintomara: (25 jul 2011 08:04)
Bra, håller med!

Monchichi: (25 jul 2011 11:42)
Du borde sprida denna texten. Utanför kanten på detta forum menade jag. Den är väldigt bra. Kram

mando: (25 jul 2011 14:02)
Tack... <3
Här är, apropå detta, ett citat av Stieg Larsson:
"Myndigheter har en tendens att avfärda högerextrema terrorister som »ensamma galningar«. Det tycks finnas ett inbyggt motstånd mot tanken att nazister faktiskt menar allvar då de hävdar att de ska krossa det demokratiska samhället. Det finns en enkel förklaring till detta: en »ensam galning« är mindre oroande och enklare att förklara än möjligheten att nazister faktiskt bedriver organiserad terrorism över gränserna"

Monchichi: (26 jul 2011 14:59)
Men jag uppskattar din text före Larssons citat (som visserligen är taget ur sitt sammanhang men ändå) Din text handlar om det mänskliga kollektivet där var och en har ett ansvar att se vad som är rätt och fel och agera utifrån sitt eget förnuft. Citatet pekar på myndigheter. Myndigheter består också av människor.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

mando
515 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge mando en ros

mando har skrivit om

Jobb känslor Gravid bröllop Barn Kärlek Bakning

mandos senaste Ord

» Mer om hårtvätt
30 apr 2013 22:39
» Pip
17 apr 2013 23:49
» Nån som provat NoPoo?
21 mar 2013 14:29
» I will if you will!
9 mar 2013 23:00
» Delar vidare det här
6 mar 2013 14:24
» Siena
23 feb 2013 23:13
» Mål-lös
24 jan 2013 17:05
» Fortfarande deppig mamma
5 jan 2013 08:50
» Säger som Anne
21 dec 2012 04:35
» Glad bebis men deppig mamma
1 dec 2012 01:03
» Tittar på foton
19 nov 2012 21:07
» Sparkade ut Jehovas
23 okt 2012 00:09

Dagens namn: Gabriel, Rafael
:: reklam ::