vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

mando

1. Vad är det som är så viktigt?

14 mar 2010 14:14
Till att börja med kommer här lite fakta, och några frågor...

Drygt 97 procent av de svenska mammorna ammar när deras barn är en vecka gammalt. Nästan alla försöker alltså amma från början. När barnen är två månader ammar 89 procent. Vid sex månaders ålder ammas fortfarande 68 procent. (Socialstyrelsen, 2009) Svenska kvinnor är tillsammans med de norska ”bäst i världen på att amma”.
Amning är här egentligen ingen fråga om "om", utan om "hur mycket" och "hur länge".

Jag vet en kvinna som hade stora problem med amningen. Hon kämpade i två månader, men det kom aldrig tillräckligt mycket mjölk. Hon hade jätteont, och barnet gick inte upp i vikt. Till slut var barnet alldeles slött och skrek inte ens längre av hunger. Mamman var naturligtvis förtvivlad, och hade vänt sig till alla möjliga inom och utom vården för att få hjälp. Det alla sa var ”Du måste amma mera! Då kommer det mer mjölk! Och pumpa om h*n inte vill ta bröstet, men ge inte i nappflaska utan i drickskål, nappflaska kan förstöra amningen”. Hon gjorde inget annat än att kämpa med att amma och pumpa, drickskålen gjorde att hälften av det hon pumpat ut rann utanför... Till slut träffade hon en BVC-sköterska som hjälpte henne med modersmjölksersättning till barnet. Denna BVC-sköterska sa till henne: ”Det här får vi egentligen inte säga, men BVC i Göteborg får jättemycket kritik från högre instans för att vi har för få kvinnor som helammar. Vi måste få upp de talen.”
Detta var alltså anledningen till att kvinnan inte fick rådet att ge sitt barn ersättning tidigare. Hon var en siffra i amningsstatistiken.

Tove Gustafson skriver, 2005 (på http://www.niomanader.se/content.asp?ID=204) :
”Pressen på kvinnorna blir allt större medan statistiken tagit över som myndigheternas viktigaste riktmärke. Det finns nämligen en vision att anpassa sig till: WHO:s mål är att 80 procent av världens kvinnor ska helamma i sex månader. Det är ett mål som kommer få konsekvenser i svensk vårdkedja eftersom höga amningstal här ses som ett kvitto på god vård.”

På 1990-talet blev sjukhusen i Sverige "amningsvänliga", det är en slags kvalitetsmärkning, som från 2004 landstingen ansvarar för. Det innebär i korthet att alla sjukhus ska ha en skriven amningsstrategi, fortlöpande utbilda personal, låta mammor och barn vara tillsammans dygnet runt samt ge mammorna instruktioner i hur amning och urmjölkning går till.

WHO ändrade för några år sedan sin rekommendation om amning till att kvinnor ska helamma i sex månader, och sedan delamma i två år eller längre. I Sverige försöker i stort sett alla amma. För många fungerar det bra från början, men omkring hälften får problem av olika slag. En tredjedel får stora problem.
Tove Gustafson skriver: ”Det handlar alltså inte om några marginella procent utan om tiotusentals kvinnor varje år. (…) Enligt Stockholms läns landstings interna skrift om bröstkomplikationer kan smärtor från sår och infektioner vara i paritet med förlossningssmärtor. (…) Psykologiskt blir problemen ofta förödande. Smärtor och stress leder till nedstämdhet och ibland depressioner eller till och med psykoser. Med tanke på hur många tusentals det handlar om varje år kunde man förvänta sig att saken uppmärksammades som ett folkhälsoproblem av större dignitet än faran med bröstmjölksersättning. Det borde helt enkelt leda till att fokus lades på hur kvinnor har det bortom önsketänkandet”

Tiotusentals kvinnor varje år har alltså stora problem med amningen, ungefär en tredjedel av de ammande kvinnorna. Ändå ammar 89% när barnen är två månader.
Vad är det som gör att vi inte ger upp?
Alla vet ju att det finns modermjölksersättning och att man kan överleva och må bra på det med. Så vad är det som gör att vi fortsätter amma, med smärta, svampinfektioner, mjölkstockningar, sår, bröstbölder, feber - och ångest, nedstämdhet, depression?
Hur kan det ha blivit såhär, att vi går med på att plåga oss själva och våra barn för att någon vill få upp amningsstatistiken?

Varför är bröstmjölksersättning så farligt?

Och vad är det som är så viktigt med amning?

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Tintomara: (14 mar 2010 14:47)
Amning är väl jättebra när detfungerar. Många njuter av det också! Själv hade a´jag inga negativa erfarenheter utom att det rann och var kladdigt (och ingen tvättmaskin hade jag heller då jag fick första barnet). Och så finns det ju antikroppar eller nåt som ungarna ska ha i sig, men det får de väl rätt snart skulle jag tro.
Känns det däremot jobbigt är det nog inte bra varken för barnet eller mamman att hålla på.
Ersättningen duger fint efter den allra första tiden (om det nu inte är skrock med att de ska få i sig något i´viktigt först) såvida inte barnet är väldigt allergiskt t ex. Jag hade en gång en elev som bara tålde modersmjölk och viltkött. (Fast de flesta allergierna växte bort så småningonm lyckligtvis.)

Tintomara: (14 mar 2010 14:48)
Ursäkta skrivfelen.

lejonhjärta: (14 mar 2010 20:13)
angående dina sista 2 frågor; om farligheten med bröstmjölksersättning & viktigheten med amning så undrar jag vad WHO + landstinget i sverige själva tycker i frågorna? vad finns det för anledningar till att de tycker att amning är så viktigt & självklart att man bortser från hur mamman i fråga mår?

Tintomara: (14 mar 2010 23:55)
Om ersättningen vore farlig skulle den knappast säljas på apoteken!
När jag ammade min barn så hade jag då inte varken WHO eller landstinget i tankarna.
Det måste ha blivit väldigt annorlunda... jag minns inte att nån la sig i. Det kom nån distriktssköterska på besök förstås och undrade om allt var väl, och det var det ju så sen gick vi bara på kotroller på BVC då och då. Upplevde inte att jag blev påtvingad nånting. Det verkar ju på gå rena fascistfasoner nu? Amma, annars....
Jag hade knappt fyllt 21 när jag fick första barnet, men kände mig aldrig osäker. Om nån försökte lägga sig ivar det svärmor, vilket ledde till många konflikter - men det är en annan historia!

Lisasan: (15 mar 2010 02:04)
Klart att amning är bra och viktigt. Problemet är väl att myndigheterna och amningsorganisationer mer eller mindre skuldbelägger de stackars kvinnor som får problem, något som säkert inte ger mer mjölk. Sen är ju dagens ersättning helt okej, annars skulle den ju inte säljas. Däremot tror jag att många har kvar tankarna på hur det var förr och hur det är i tredje världen, multinationella företag som säljer ersättning som egentligen inte behövs, och som blandas med skitigt vatten. Men det är en helt annan sak och borde ju inte ha något med svenska kvinnors amningsstatistik att göra.

lejonhjärta: (15 mar 2010 09:30)
jag vill bara förtydliga att jag inte tror att ersättning är farlig på något vis men jag får uppfattningen av mandos text att andra tycker att den är farlig eller iaf sämre och de måste väl ha några argument för det? eller är det bara en amningskampanj utan grund?

mando: (15 mar 2010 10:15)
Lh: Fortsättning följer... ;)

lejonhjärta: (15 mar 2010 10:24)
:)

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

mando
515 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge mando en ros

mando har skrivit om

Barn Gravid Jobb känslor bröllop Bakning Kärlek

mandos senaste Ord

» Mer om hårtvätt
30 apr 2013 22:39
» Pip
17 apr 2013 23:49
» Nån som provat NoPoo?
21 mar 2013 14:29
» I will if you will!
9 mar 2013 23:00
» Delar vidare det här
6 mar 2013 14:24
» Siena
23 feb 2013 23:13
» Mål-lös
24 jan 2013 17:05
» Fortfarande deppig mamma
5 jan 2013 08:50
» Säger som Anne
21 dec 2012 04:35
» Glad bebis men deppig mamma
1 dec 2012 01:03
» Tittar på foton
19 nov 2012 21:07
» Sparkade ut Jehovas
23 okt 2012 00:09

Dagens namn: Annika, Anneli
:: reklam ::