vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

mando

onda bröst.

9 sep 2009 09:49
nu ska jag berätta om hur det också kan vara att bli mamma.
och ni får ursäkta de små bokstäverna, ty jag skriver med enbart vänsterhanden...

nån som hört talas om om att amning kan kännas värre än förlossning?
nä, det hade inte jag heller. jag trodde i min okunnighet att bara man klarat av förlossningen så är väl det värsta över. så blev det dock inte i mitt fall. det var då det började.
jag visste att amning kunde vara jobbigt, men såhär jobbigt och på det här sättet hade jag aldrig kunnat föreställa mig. för mig har det gjort jätteont, ända sen knoen föddes för två månader sen. nu ser jag en liten ljusning, det är därför jag nu vill skriva om det, men mer om det senare.
jag vill inte skrämma nån. det här kan vara väldigt olika och jag verkar ha haft det ovanligt jobbigt. men jag ska berätta om vad som verkar vara lösningen också, i mitt fall.

det började redan på bb med stark smärta när jag ammade. detta i kombination med att mjölken inte ville komma igång ordentligt och en hungrig bebis som skrek hela tiden. i början ammar man i stort sett dygnet runt, det blev sår på bröstvårtorna och det gjorde så ont så jag grät. ingen bra start. när finaste inte fick stanna kvar på bb över natten, pga platsbrist, grät jag ända till morgonen. som tur var fanns den underbara personalen som tog hand om knoen några timmar och gav honom mjölkersättning så jag fick vila lite. till slut fick vi iallafall åka hem, jag slappnade av mer, mjölken kom igång och såren läkte. det kändes lite lättare. men smärtan ville inte ge sig, den snarare ökade ju längre tiden gick och jag var fortfarande tvungen att amma större delen av dagen. det blev blåsor och mjölkstockningar. jag var på amningsmottagningen och fick ta prover, hjälp med tekniken och dessutom göra en tvåveckorskur mot svampinfektion i brösten, för säkerhets skull. men de hittade aldrig någon svamp, och behandlingen gjorde ingen skillnad alls. smärtan var fortfarande så stark att jag grät hela kvällarna, då det var som värst. ibland gjorde det så ont att jag bara vrålade rakt ut när knoen tog tag. jag åt värktabletter i två veckor, då var det lite bättre, men sen fick jag inte äta dem mer. jag höll på att ge upp. men så var jag på amningsmottagningen igen och träffade en ny barnmorska som sa en sak som faktiskt en annan hade sagt, långt tidigare: han har lite kort tungband. och en ny sak: "jag tycker du ska vända dig till öron-näsa-hals och få det kollat och eventuellt åtgärdat. för det kan vara så att det är därför du får ont, han kan ha en dålig sugteknik pga detta."
först bvc, sen remiss till ö-n-h, och så äntligen fick vi komma dit för en vecka sedan. de konstaterade direkt att hans tungband var för kort, och sa: det klipper vi direkt! det gick på några sekunder. sen följde några dagar med ännu mer ont, och knoen dreglade mer än vanligt och verkade uppenbart ovan vid sin "nya" tunga. men sen! i lördags gjorde det plötsligt inte lika ont längre, och sen har det varit bättre sen dess! inte helt bra, men oändligt mycket bättre. nu är det på nivån "inte direkt njutbart men helt okej"! mer än så begär jag inte heller, efter alla problem så känns det här som himmelrik.
så nu håller jag alla tummar och tår för att smärtan inte kommer tillbaka igen. just nu är jag jätteglad för att jag inte gav upp.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Betty: (9 sep 2009 10:15)
Men vilken stålmorsa du är som inte gav upp!

Betty: (9 sep 2009 10:15)
Men vilken stålmorsa du är som inte gav upp!

Betty: (9 sep 2009 10:15)
Hoppsan :-)

Monchichi: (9 sep 2009 10:46)
starkt jobbat!

Garbo: (9 sep 2009 15:27)
oj. hjälp. vilken himla tur att de upptäckte det där med tungbandet, och vad stark du varit som härdat ut!

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

mando
515 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge mando en ros

mando har skrivit om

känslor bröllop Barn Bakning Kärlek Gravid Jobb

mandos senaste Ord

» Mer om hårtvätt
30 apr 2013 22:39
» Pip
17 apr 2013 23:49
» Nån som provat NoPoo?
21 mar 2013 14:29
» I will if you will!
9 mar 2013 23:00
» Delar vidare det här
6 mar 2013 14:24
» Siena
23 feb 2013 23:13
» Mål-lös
24 jan 2013 17:05
» Fortfarande deppig mamma
5 jan 2013 08:50
» Säger som Anne
21 dec 2012 04:35
» Glad bebis men deppig mamma
1 dec 2012 01:03
» Tittar på foton
19 nov 2012 21:07
» Sparkade ut Jehovas
23 okt 2012 00:09

Dagens namn: Torsten, Torun
:: reklam ::