vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

mando

Vår orangea assistent

2 jan 2009 18:05
Vi har provkört vår nya, fina hushållsassistent som är orange och brun och har nostalgiframkallande knappar och rattar. Vi ärvde den av svärmor, som nog inte har bakat bröd sedan åttiotalet, typ. Enligt hennes son var det mest mormor som använde den när hon var på besök, och passade på att fylla frysen med bröd. Till slut tröttnade hon på att damma av den och gav den till oss istället.

Riktigt så sällan blir det inte bakning här, men det där med bröd är mitt dåliga samvete. Mer än en gång per år har det inte hänt... Laga mat kan jag, men baka har jag aldrig riktigt lärt mig att behärska, och det beror enbart på att jag är för lat.
* För vi äter väldigt mycket bröd i det här huset och skulle säkert tjäna massor på att baka själva.
* Och jag tycker alltid det är pinsamt att ha gäster och lägga fram köpebröd, när "alla andra" har egenbakat när vi är på besök. Astrud till exempel, bakar alltid supergott bröd och jag blir alltid lite skamsen.. ;)
* Jag känner mig utanför på jobbet när kollegorna sitter och diskuterar surdegar och bröd med alla möjliga fantastiska ingredienser, och allt är så gott när någon tar med sig och bjuder i vår syklubb.
* Och, inte minst: jag är sjukt trött på köpebröd. Gravidmagen säger bara "blää jag mår illa" så fort jag tittar mot brödavdelningen i affären. Hembakt är det enda jag kan äta utan att det känns äckligt numera. Så, nu är det dags att sluta slöa och inse att det är värt jobbet.
* Jag vill lära mig!

Nån manual till assistenten fanns inte kvar, men efter lite trixande och klurande kom vi på hur man nog gör, och det blev faktiskt bröd av det. Nu är jag så mätt att jag har svårt att luta mig framåt... ;) Vilken underbar känsla att ha hembakt bröd i frysen, så vill jag alltid ha det!

Så, ett slags nyårslöfte är väl att baka mer bröd själv. Finaste är med i det också, det är faktiskt han som oftast säger att vi borde baka själva men sen blir det inget av det iallafall... Så, vi är inte bra på det men vi ska bli bättre! Alla ursäkter är dåliga ursäkter.

*

Jag passar på att fråga om någon har ett enkelt brödrecept som ni vill dela med er av? (Tänk på att vi kan räknas som nästan nybörjare båda två här. Vi klarar av såna saker som rågsiktskakor, grahamsbullar och källarfranska... Hittills!)


Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Morsan: (2 jan 2009 21:42)
Om det är en E-lux assistent och du har modellbeteckningen kan du troligen Googla fram instruktioner.

astrud: (4 jan 2009 18:19)
Haha, när jag läste din text, innan jag kommit till det stycke där jag själv nämns, tänkte jag "oj, baka bröd, det var länge sen jag gjorde". Så för att leva upp till mitt goda rykte var jag tvungen att baka ett par brödkakor i går ;-)

Om man har bråttom och inte hinner vänta på jästider och liknande rekommenderar jag filmjöl+bikarbonatbaserade bröd, de rörs snabbt ihop (förvisso utan assistent) och går att variera i det oändliga. Jag tror nlife.se har en del sådana recept.

I "Vår kokbok" finns i början av brödavdelningen något slags grundrecept på bröd där det står hur man kan göra olika typer av bröd (limpor, stora bröd, bullar etc) av samma deg. Det är också ett recept som är lätt att variera när man har fått kläm på det.

I övrigt rekommenderar jag den brödbok jag vet att du har (eftersom jag skaffade mig den efter att ha sett den hos dig ;-)). Majsbrödet i den är gott, jag brukar dock bara ha 2/3 av den angivna majskornsmängden.

Ett bra tips är att alltid har torrjäst hemma, det håller hur länge som helst (nästan) och då slipper man stå utan jäst om brödbakarandan faller på.

I övrigt är jag grymt avis på din assistent. Vill också ha!

astrud: (4 jan 2009 18:20)
i andra stycket ska det förstås stå filmjölk. med k

mando: (5 jan 2009 18:34)
astrud> tack för tipsen! :-)

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

mando
515 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge mando en ros

mando har skrivit om

Bakning Jobb bröllop känslor Kärlek Gravid Barn

mandos senaste Ord

» Mer om hårtvätt
30 apr 2013 22:39
» Pip
17 apr 2013 23:49
» Nån som provat NoPoo?
21 mar 2013 14:29
» I will if you will!
9 mar 2013 23:00
» Delar vidare det här
6 mar 2013 14:24
» Siena
23 feb 2013 23:13
» Mål-lös
24 jan 2013 17:05
» Fortfarande deppig mamma
5 jan 2013 08:50
» Säger som Anne
21 dec 2012 04:35
» Glad bebis men deppig mamma
1 dec 2012 01:03
» Tittar på foton
19 nov 2012 21:07
» Sparkade ut Jehovas
23 okt 2012 00:09

Dagens namn: Sten, Sixten
:: reklam ::