vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

lejonhjärta

om ofrivillig ensamhet, del två

9 aug 2010 22:00
Tänk, vad dagarna försvinner snabbt. I en alldeles rasande takt får jag riva bort blad efter blad som visar nya namnsdagsbarn och att veckodagarna pendlar från tisdag till onsdag till torsdag. För ett par dagar sedan skrev jag om ofrivillig ensamhet (jag ska snart sluta att citera mig själv, jag har inte så höga tankar om mig själv): ”I detta nu finns det vänner att cykla hem ifrån när det har mörknat med kärlek i lungorna och det känns oroligt att inte veta om jag kommer hitta någon att cykla till och från i det nya, på nästa adress. Jag vet hur mycket ofrivillig ensamhet tär på mig, bryter ner mig.” eMissen kommenterade: ”en tanke, vad är ofrivillig ensamhet? jag vet precis vad du menar, men nånstans har du valt den här ensamheten du har framför dig också. du vill inte vara kvar där du är nu. i ett större perspektiv är det frivillig ensamhet, men i det nära perspektivet som är det man upplever direkt tolkar man det givetvis som ofrivillig ensamhet då man gärna skulle haft en vän att cykla till om man finge välja”.

Jag har läst kommentaren ett antal gånger under de dagar som har passerat och haft med den i bakhuvudet, ständigt. Det är precis så det är, huvudet på spiken, hatten av! Och någon slags trumvirvel till eMissen som med den kommentaren lyckades få mig att se på allting med andra ögon. Vilket var precis vad jag behövde.

Det är ingen som tvingar mig att lämna det som är här och nu. Jag hade lika gärna kunnat stanna kvar här och ha vänner på cykelavstånd och annan trygghet i närheten. Men, jag valde bort det. Jag valde någonting annat i stället. Ekonomisk trygghet och någonting ytterligare att skriva på meritförteckningen är visserligen någonting som hamnar på plussidan men det är allt det andra också. Som jag knappt vågar erkänna för mig själv, än för andra. Jag vill härifrån. Långt, långt bort. Jag vill vara min alldeles egen för ett tag och se om det medför att jag växer. Eller krymper ihop och långsamt ruttnar. Att gå utanför dörren och ha naturen precis utanför, vidderna, älvarna, luften. Jag vill se om jag mår bra av det. Om det är jag.

Min förhoppning är att jag ska hitta ett annat lugn, en långsammare rytm i tillvaron. Samt att det inte kommer att innebära att jag klättrar på väggarna och springer mig blodigt bara för att känna att jag lever.

Åh, jag vet inte. Eller, jag vet, men jag har svårt att uttrycka mig. Allting bubblar inuti mig och ibland är det ren skräck som håller på att kväva mig (vad har jag gjort, vad har jag gjort, vad har jag gjort) och andra gånger är det av otålighet; är det inte dags att flytta snart (jag är redo, redo, redo).

Det jag ska försöka hålla tag i (nu och sen) är att även om jag eventuellt inte kommer att cykla hem från några vänner den närmsta tiden så har jag faktiskt valt det själv. Jag visste mina möjligheter och eventuellt vad de skulle komma att innebära och jag gjorde mitt val. Jag kände (känner) att det var någonting mer som vägde över den här gången samt att jag förhoppningsvis är så pass stark att jag klarar av eventuell ensamhet.

Eventuell ensamhet. Jag måste fokusera på det första ordet i den meningen. Ingenting är förutbestämt, ingenting är hugget i sten (om jag inte hugger den själv, ensamheten). Det kanske inte ens blir någon ensamhet.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


eMissen: (10 aug 2010 18:48)
åh, va roligt att min kommentar kunde röra om så. <3

isis: (16 aug 2010 17:15)
så klokt, både av eMissen och av don tolkning och adaption av hennes tankar. suger åt mig jag med. kram!

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

244 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge lejonhjärta en ros

lejonhjärta har skrivit om

Relationer irritation Hunden Herr Ätstörning Familjelycka? tankerensning förändringen

lejonhjärtas senaste Ord

» onsdag
21 aug 2013 21:56
» semester
5 aug 2013 12:26
» snart augusti
23 jul 2013 22:26
» Renoveringskaos
10 jul 2013 18:12
» fredag
14 jun 2013 22:45
» nödord
26 maj 2013 22:58
» Kära bullen, pt 2
15 maj 2013 14:11
» Kära bullen
14 maj 2013 20:25
» finfredag
3 maj 2013 19:38
» livet, alltså
5 apr 2013 14:08
» tisdag
19 feb 2013 20:38
» livet
6 feb 2013 15:14
» Söndag
20 jan 2013 13:04
» söndag
6 jan 2013 14:04
» torsdag
27 dec 2012 14:55

Dagens namn: Isak
:: reklam ::