vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

lejonhjärta

om internationella kvinno(går)dagen

9 mar 2010 11:08
Igår var det Internationella kvinnodagen och texten låg i huvudet på morgonpromenaden, under dagen och kom tillbaka på kvällen men eftersom jag för närvarande låtsas arbeta fanns det igår inte särskilt mycket tid över för att kunna få texten ur huvudet. Vid frukosten i morse läste jag som vanligt dessa dagar gratistidningar som jag hämtar i slutet på hundpromenaden och där fanns en artikel om att ett stort antal gymnasieelever på de tillfrågade skolorna inte var medvetna om att det var just kvinnodagen igår och de var därmed inte heller medvetna om att den igår dessutom hade funnits i 100 år. Någon av de tillfrågade gymnasieeleverna tyckte att det hela var en löjlig dag och att man borde införa en Internationell mansdag också för annars skulle det inte vara jämställt. En annan som blev intervjuad tyckte att det var lite bökigt med kvinnodagen för hur skulle man fira den egentligen; borde det inte finnas kort och någon speciell choklad precis som för Alla hjärtans dag och Mors dag exempelvis?

Det gjorde att texten i huvudet vaknade till liv igen och som tur är så har jag långlunch idag vilket innebär att jag faktiskt har både tid och möjlighet att locka fram texten ur hjärnan och vidare till tangentbordet. Jag tror att det finns väldigt många som anser att Internationella kvinnodagen bara är en vanlig dag i kalendern eller att den till och med upplevs som en tramsig och onödig. Själv tycker jag att den är viktig, av flera anledningar. Jag anser att Sverige har kommit relativt långt gällande jämställdhetsfrågor men att det fortfarande finns orättvisor och obalans, både i vardagen och i arbetslivet. Många människor verkar vara nöjda och tycka att det räcker, att det inte är värt besväret att försöka förändra någonting utan det är bara acceptera allting eftersom Sverige ändå är bättre i det avseendet jämfört med så många andra länder. Men varför ska man jämföra med andra länder? Ses det inte som någonting positivt att sträva efter att hela tiden bli bättre jämfört med sitt egna jag (eller i detta fall; det egna landet) istället för att skjuta undan den kvarstående problematiken med bortförklaringen ”vi har det ändå bättre än många andra”?

Jag tycker dessutom att Internationella kvinnodagen är viktigt just med tyngdpunkten på det Inter_nationella. Trots att jag anser att Sverige bör kämpa för att bli bättre och bättre inom det egna landet innebär det inte att jag tycker att man ska glömma bort världens alla kvinnor. Tvärtom; det är minst lika viktigt, om inte viktigare. Det ena behöver inte uteslut det andra. Jag tycker att Internationella kvinnodagen borde vara en utmärkt dag för skolorna, biblioteken, museerna, radion, tvn, föreningarna, fikagänget, kollegorna att lyfta fram och ifrågasätta situationen för kvinnor i andra länder där man tyngs av andra orättvisor jämfört med kvinnorna i Sverige. Kvinnlig könsstympning. Oönskade flickor. Våldtäkt. Misshandel. Stenas till döds. Omöjligheten till utbildning.

Men ska det krävas glättiga kort som upplyser oss om att vi är kvinnor och automatiskt hamnar i obalans och att kvinnor världen över behandlas som andra klassens medborgare i bästa fall och som boskapsdjur i värsta fall? Jag är övertygad om att i alla fall jag skulle sätta den Internationella kvinnodagschokladen i halsen om jag samtidigt läste om kvinnlig könsstympning på chokladkartongen. Varför måste alla dagar bli kommersiella och få nallebjörnar, choklad och blommor för att de ska uppmärksammas och ses som viktiga och någonting man kommer ihåg?

Jag vet inte hur man ska göra för att få kvinnodagen till att bli någonting annat än bara en vanlig dag i kalendern som så många människor inte riktigt vet vad de ska göra med eller mest bara fnyser föraktfullt ut. Jag vet inte hur man bär sig åt för att förändra världen heller. Det enda jag vet är att jag inte är nöjd, jag vill mer och jag vill kunna förändra och hjälpa. Av den anledningen så har ett (än så länge) hemligt projekt börjat och jag får se vart det slutar någonstans.

När jag gick sista året på gymnasiet tyckte jag att det var väldigt jobbigt att prata inför klassen på redovisningar och liknande. Det gick bra om man satt ner och det var lite mindre krystat, då kunde jag höja rösten och få människor att lyssna och jag kände mig bekväm i rollen. Men att ta steget vidare och ställa mig framför alla andra gjorde att någonting knöt sig i magen. Under sista terminen i gymnasiet skulle man genomföra en längre redovisning och veckan innan var jag som en blek kopia av mig själv som knappt kunde äta, andas eller sova för att jag var så otroligt nervös. Dagarna innan försökte jag att öva inför mamma samt dåvarande pojkvän; människor som jag kände att jag kunde lita på och vara bekväm inför. Jag kunde knappt få fram första meningen i det otroligt inövade talet som jag för mig själv kunde nästintill utantill. Jag stakade mig, blev röd i ansiktet, blev yr och ögonen började tåra sig. Jag kände att det hela var otroligt hopplöst och i efterhand berättade dåvarande pojkvännen att han inte trodde att jag skulle kunna klara av att genomföra talet. Men, det gjorde jag. Jag lyckades till och med få MVG- på min muntliga presentation och jag kände mig stark och trygg redan innan jag började prata. Mitt tal handlade om kvinnors rättigheter, i Sverige och utomlands, och jag genomförde det just på Internationella kvinnodagen det året. Det kändes som om jag hade alla världens kvinnor i min hand som gjorde att jag vågade stå med rak rygg, se alla i ögonen och prata högt och tydligt. Jag minns hur jag innan talet kände att det jag ska göra inte är särskilt farligt, inte farligt alls, ifall jag jämförde med kvinnorna jag skulle prata om som hade utsatts för sådant våld och maktövergrepp. Jag menar; vad är en muntlig presentation inför 30 personer jämfört med en kvinnlig omskärelse? Ingenting. Jag brukar alltid leta fram det minnet när jag ska ställa mig upp inför en grupp människor och prata och jag känner mig lika stolt som jag gjorde då. Det är mitt starkaste minne av en kvinnodag, än så länge.

Jag tycker att det är en dag som är värd att uppmärksammas även om jag önskar att viktiga ämnen som orättvisor, våld och obalans uppmärksammades alla dagar om året. Då kanske vi till och med skulle kunna förändra någonting?

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Aurora: (9 mar 2010 14:11)
Jag håller med till fullo!

mando: (9 mar 2010 14:55)
Flip!!! Flippeliflipp!

(och sådär gör jag med när jag ska prata inför många, funkar skitbra! :))

eMissen: (9 mar 2010 16:17)
jaa! systerskaap! det ger en kraft att tänka på andras erfarenheter, det är ju inget konstigt förutom när det gäller "systerskapet" för oss blir det synligt för våra gemensamma erfarenheter är så osynliga. klart att kvinnodagen är värd att uppmärksammas, och SKÄMMES borde alla skolor som inte tar den på allvar och informerar vad den handlar om. sätter man den inte i perspektiv så verkar det ju som vilken alla hjärtans dag-variant som helst. ett spelbolag har tydligen firat dagen med att släppa ett dataspel särskilt för kvinnor, där man får tävla i att posera och sminka modeller. snacka om att örfila internationella kvinnodagen. jag tyckte ett tag att det var lite töntigt med bara kvinnor-stå upp som anordnades igår, men när fan annars ska de få uppträda allihop på samma gång?! eller för all del, två stycken på samma gång.

jag tror det kommer en ny våg snart. så här kan det ju inte fortsätta. är det det du pysslar med i smyg lejon? samlar lejoninnorna till ett uppror?

lejonhjärta: (9 mar 2010 20:12)
mando & aurora: <3


lejonhjärta: (9 mar 2010 20:13)
emissen: rooooar! ja, jag borde samla ihop ett gäng lejoninnor & förändra. är du med? det får bli ett ytterligare projekt till det som har börjat växa.. när fröoet till det projektet har blivit lite större rapporterar jag! jag vägrar att tro att man inte kan förändra orättvisor. allting går, vissa saker tar bara lite längre tid.

vilket underbart spelbolag, de hade jag velat prata lite med för att se hur (eller om) de tänkte samt om de hade någon kvinnlig personal. försäljningssiffror hade också varit intressant..

eMissen: (9 mar 2010 21:09)
det tragiska är att de ju faktiskt kan ha kvinnlig personal! det är det allra värsta med den här ickefeminismen, fördumningen av kvinnor. "men jag VILL bara sminka mig hela dagarna" de finns på riktigt börjar jag misstänka.

jag är arbetslös, kan ta på mig lejonkläder när som helst för rätt sak. :D

mando: (9 mar 2010 21:10)
En Intressant artikel som har med jämställdhet att göra:
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/trygg-aven-med-mamma-pa-jobbet_4380991.svd
Väldigt intressant att läsa folks kommentarer till artikeln också, som alltid... ;-)

eMissen: (9 mar 2010 22:16)
"psykobiologisk" *rysa*

lejonhjärta: (10 mar 2010 10:44)
emissen: jag har en kvinnlig vän som inte vill kalla sig feminist (samt avskyr feminister) eftersom feminismen tydligen innebär att kvinnorna vill ta över & ha all makt & utplåna männen. jag undrar vad man ska göra för att förändra & förbättra?

lejonhjärta: (10 mar 2010 10:44)
mando: ska läsa artikeln när lite mer tid finns! :)

isis: (10 mar 2010 12:15)
bra skrivet! kändes så hopplöst när jag i måndags hörde amelia adamo prata om hur viktig kvinnodagen var, och i nästa andetag säga att det bästa sättet att fira den var att ge sin mamma/partner/kompis/syster frukost på sängen och allmän uppskattning. what? alla såna här special-dagar behöver inte ´firas´ och göras kommersiella, kan man inte bara uppmärksamma och agera istället?

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

244 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge lejonhjärta en ros

lejonhjärta har skrivit om

tankerensning Hunden Familjelycka? Relationer Herr Ätstörning förändringen irritation

lejonhjärtas senaste Ord

» onsdag
21 aug 2013 21:56
» semester
5 aug 2013 12:26
» snart augusti
23 jul 2013 22:26
» Renoveringskaos
10 jul 2013 18:12
» fredag
14 jun 2013 22:45
» nödord
26 maj 2013 22:58
» Kära bullen, pt 2
15 maj 2013 14:11
» Kära bullen
14 maj 2013 20:25
» finfredag
3 maj 2013 19:38
» livet, alltså
5 apr 2013 14:08
» tisdag
19 feb 2013 20:38
» livet
6 feb 2013 15:14
» Söndag
20 jan 2013 13:04
» söndag
6 jan 2013 14:04
» torsdag
27 dec 2012 14:55

Dagens namn: Hjalmar, Helmer
:: reklam ::