vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Kit

När valet mellan Obama och Romney spelar roll

6 nov 2012 11:52
Jag blir helt kall när jag tänker på hur jämn valkampen är i USA just nu. På att det är val där idag; på att resultatet kanske drar ut på tiden. Eller ännu värre: att Romney vinner.

Det kanske inte verkar som att det spelar någon roll för en svensk medborgare bosatt i England, men... Om Romney vinner, då är det enormt bakslag för möjligheten att någon gång kanske flytta till min partners hemland.

Romney är ärkekonservativ - han ser inte homosexuella som människor som kan bilda familj eller älska varandra på samma villkor som heterosexuella. Det finns hur mycket som helst att läsa om hans attityd i frågan och det gör mig helt mörkrädd. Vinner han så finns det inte en chans att den där omänskliga "Defense Of Marriage Act" någonsin ogiltigförklaras. Och så länge DOMA fortfarande är i kraft så räknas inte samkönade äktenskap som legitima. Inte ens sådana som ingåtts i stater eller länder där äktenskap är äktenskap - ett förbund mellan två vuxna människor som älskar varandra oavsett kromosomuppsättning eller genitalier.

Alltså - även efter att ha gift oss i Sverige så skulle jag inte få tillstånd att flytta med henne till USA som hennes maka. För att lesbiska par som gifter sig är ett sådant hot mot äktenskapet som institution att det finns en hel lag som "skyddar" det mot sådana som oss.

Nu är det såklart inte dagsaktuellt med en flytt till USA, men min partner forskar inom ett väldigt spännande fält, och satsar på att göra sådana häftiga vetenskapssaker att hon borde kunna få en professur efter sina år på universitetet här. Att då inte kunna söka till något amerikanskt universitet alls...? Det stympar möjligheten till en akademisk karriär. Det är att välja bort den största arbetsmarknaden på hennes fält - för att inte tala om ett av väldigt få länder där jag faktiskt är kvalificerad för att göra min grej på arbetsmarknaden. (Jag behärskar inget annat språk än engelska bra nog att få en tjänst i mitt yrke utan att först sitta i skolbänken.)

Så vi går omkring och är nervösa. Förtvivlade över att det idag är så illa att hon var tvungen att emigrera för att alls kunna bo tillsammans, över hur många miljoner som inte har fullständiga mänskliga rättigheter. Över hur förlegat och vansinnigt och uselt det amerikanska demokratiska systemet är.

Men det kan bli VÄRRE. Det är det. Det är inte att Obama är frälsaren själv, men han är i alla fall inte helt genomond.

Kan bara hoppas, hoppas, HOPPAS att USA väljer rätt den här gången också. Annars blir det en lång exil för min Käresta - och en lång mardröm som bara fortsätter för oräkneliga individer precis som oss.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


lejonhjärta(?): (6 nov 2012 12:32)
Vilken stark text <3 Det är så skrämmande att det finns människor som står bakom dessa orättvisor och fortsätter driva politik i en linje som går emot vad som är människans egna val: kärlek.

ps. Jag mailar under dagen, håll utkik när du har möjlighet!

Tintomara: (6 nov 2012 12:32)
En del i USA är verkligen ... Jag vet inte vad jag ska kalla dem ens. Och de är konstigt nog ofta troende dessutom. Annars tycker man ju att om man tror på att vi alla är Guds barn skulle det följa lite medmänsklighet och solidaritet med det.

Kit: (6 nov 2012 15:31)
Jag tycker DN gjort ett jättebra jobb med att följa olika amerikaner för att få veta varför de röstar som de gör. Och, visst, de är på många sätt helt fast i ett totalkasst tvåpartisystem där individuella röster på nationell nivå ofta är helt bortkastade. (Käresta, till exempel, är skriven i Utah. UTAH. Eftersom mormonen Romney med stor marginal kommer att vinna mormonstaten Utahs elektorsröster betyder det att hennes röst i presidentvalet är totalt meningslös. Kul va?) Men ändå. Det gör mig förtvivlad och förbannad hur valet står mellan någon som godkänner politiskt mord på sina egna medborgare (hurra för obemannade mördarrobotar) och någon som förutom att glatt stå bakom mord på egna medborgare dessutom anser att kvinnor inte har rätt till sin egen kropp och att homosexuella inte har rätt till äktenskap eller familj.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Kit
257 ord
» Profil
» Hemsida
» Prenumerera
» RSS
» Ge Kit en ros

Kit har skrivit om

läget Kärlek Träning Resor och Andra länder hälsa saknar England sexualitet Musik nytt Depression Japan långdistansförhållande hon internet

Kits senaste Ord

» Tack
17 nov 2013 14:01
» Dags att dra kanske
15 nov 2013 18:17
» Att bo långt bort
13 nov 2013 18:43
» Alla slags nörderier
4 nov 2013 01:04
» Hennes röda dräkt
24 okt 2013 00:06
» Aims
2 okt 2013 22:04
» Bouldering
29 sep 2013 21:23
» Snor och sånt
17 sep 2013 21:41
» Börja om, börja nytt
4 sep 2013 20:14
» Linda in mig i din kärlek
24 aug 2013 14:59
» Hemma igen, med ord i bagaget
11 aug 2013 00:06
» Ännu en sista dag
30 jul 2013 19:16
» Lätta lördagstankar
20 jul 2013 20:19
» Som en oväntad smocka
9 jul 2013 23:17

Dagens namn: Yvonne, Jeanette
:: reklam ::