vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Kit

I det varma mörkret

21 jun 2009 06:38
Det är MÖRKT här på natten. Mörkt och varmt. Det är en skum kombination. Mörkt och varmt och fuktigt - tack och lov för luftkonditionering.

Jag har under en vecka berättat för mina elever om midsommar i Sverige. Det har varit en intressant upplevelse, och det har gjort mig toknostalgisk, trots att min egen familj hade midsommartraditionen "åka till mammas by i Scheweiz". Så jag har få egna midsommarupplevelser, men jag har ändå lyckats ordna någon slags proxy-nostalgi. Fascinerande.

Och jag lyckades ändå fira litegrann, helt av en slump, då en elev bjöd med mig till en liten restaurang högt över havet. Restaurangen drivs av ett lokalt lantbruk, och serverar ett dignande smörgåsbord japansk mat, och västerländsk mat i japansk tappning. Underbar potatissallad istället för färskpotatis, och sashimi istället för sill, och allt var helt utsökt gott.

*****

Jag läser för första gången på länge en ny bok av en av mina favoritförfattare... och är irriterad på en mängd saker. Har jag glömt hur man läser böcker, kanske? Har jag blivit helt förstörd av min långa boktorka? Eller är det måhända boken, och inte jag?

Charles de Lint kan vara en helt fantastiskt bra författare. Han har gott om fantasi, och hans Newford känns som en verklig, levande stad.

Och "Trader" är en bok som jag fått rekommenderad för mig förut, men... Till att börja med drivs jag till vansinne av att alla hans kvinnliga huvudpersoner är yttepyttesmå, älvlika varelser. De tillbringar dessutom ett antal sidor här och var med att tänka på sitt eget och sina vänners utseende, och alla som beskrivs som vackra är följaktligen också smala som stickor, och helst också korta.

Jag tycker smala, korta kvinnor är underbart vackra. Men jag tycker också om långa kvinnor, och runda kvinnor - långa och smala, eller korta och runda, eller långa och runda... Ja, ni förstår!

Men bara för att de Lint hela tiden fäster så stor vikt vid de kvinnliga huvudpersonernas yttre attribut håller jag på att utveckla en seriös aggression mot beskrivningen av "liten och smal" som det absoluta i kvinnlig fägring. Och eftersom jag ogillar aggression så har jag tagit för vana att mentalt redigera om min bild av sagda huvudpersoner - min bok är nu befolkad av många fler kurviga kvinnor än den var när de Lint skrev den. För mitt blodtrycks skull är det en bra sak.

Sedan tycker jag att det är irriterande med långa interna monologer där huvudpersonerna ojar sig över hur svårt det är att vara tonåring/konstnär/vän till en deprimerad person. Och jag vet att det inte alltid varit så, så jag undrar vad som gör mig så trött på de här rollpersonerna att jag bokstavligt talat hoppar över hela "synd om mig" sidor (och kanske missar lite handling av bara farten). Men så är det.

Jag tänker ändå läsa ut boken, för - bok! <3 Men jag hoppas att nästa bok jag läser gör mig mindre irriterad, och mer förtrollad.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Anne: (21 jun 2009 08:06)
Haha, det där med yttepyttesmå karaktärer i de Lint-böcker har vi ju pratat om förut, det är verkligen ett 100% genomgående fenomen, jag fattar inte att man kan vara så enkelspårig. ^^;

Och nej, det *är* inte du. Han har en massa andra enerverande saker för sig också. Jag börjar fundera på om man kanske råkat växa ifrån honom. :-o Men det var fint så länge det varade. :)

Proxy-nostalgi! <3

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Kit
257 ord
» Profil
» Hemsida
» Prenumerera
» RSS
» Ge Kit en ros

Kit har skrivit om

långdistansförhållande Nostalgi Besvikelse jul saknar resa Musik England Livet sjuka dagar. känslor Dimma bröllop Resor och Andra länder Ångest

Kits senaste Ord

» Tack
17 nov 2013 14:01
» Dags att dra kanske
15 nov 2013 18:17
» Att bo långt bort
13 nov 2013 18:43
» Alla slags nörderier
4 nov 2013 01:04
» Hennes röda dräkt
24 okt 2013 00:06
» Aims
2 okt 2013 22:04
» Bouldering
29 sep 2013 21:23
» Snor och sånt
17 sep 2013 21:41
» Börja om, börja nytt
4 sep 2013 20:14
» Linda in mig i din kärlek
24 aug 2013 14:59
» Hemma igen, med ord i bagaget
11 aug 2013 00:06
» Ännu en sista dag
30 jul 2013 19:16
» Lätta lördagstankar
20 jul 2013 20:19
» Som en oväntad smocka
9 jul 2013 23:17

Dagens namn: Folke
:: reklam ::