vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

hj

Är det så enkelt?

5 feb 2011 21:50
Brödis, 3,5 år, har sedan sommaren VÄGRAT gå till dagis iförd nåt annat än klänning/kjol och ska hon ha kjol ska hon ha bjärt kolorerade tights/strummpbyxor till.
Ska hon alls gå till dagis ska (läs: SKA) färgerna vara:

rosa
lila
röd
turkos
(i hjälpliga fall kompletterande) gul

och om inte brödis regler följs kommer man inte till dagis inom den tidsrymd som krävs för att pappa/mamma ska hinna till jobbet samma dag.

man ska komma ihåg att brödis föräldrar har klätt henne hursomhelst tidigare och älskat henne för det. Skitgenusmedvetet. I alltifrån skogsgrön till trevlorange till fantastiska chokladfärger till beundrbara regnbågsfärger som hon älskade fram tills ålder ground zero: jag ska ha det här!).

Nu ska vi, när vi håller detta i minnet, påminna oss om att brödis i minst ett års tid har haft karaktären Krösus Sork i "Bamse" som lek-alias/förebild. Inte för att han är rik eller elak (det är klart att vi föräldrar tycker att måste vara ett självständighetstecken, för va fan, vad är det annars..?. Eller- Hur ska vi tolka detta kapitalistiska, världsfrånvända rikusfetishiserande?).

Men vi ska också få in i balansräkningen Krösus Sorks 3 brorsöner (självpåhittade): Fixi, Knyti och Numsi.

Krösus (brödis alter ego) vill i våra lekar, fria till FixarFrasse (pojke i alla "Bamse"-tidningar). Dom ska gifta sig och ha (enligt brödis) "vackra bröllopsklänningar" och småsorkarna som alltid omtalas "han" ska alla tre ha vackra klänningar och kuta före bröllopsföljet och strö ut rosenblad och puckot i historien är Lille Skutt som inte fattar jota utan tror att dag är natt och att småsorkarna är garndockor.

Brödis har en loverboy på dagis, hennes brud Vilmer, som kan få ha "byxor och tröja" (en vecka senare "prinskläder") medan brödis själv vid hennes självplanerade bröllop på dagisgården, skall bära "bröllopsklänning och slöja".

Vad säger vi om detta, förutom att det är synd att det inte finns så stort utbud för pojkar som är bjärt kolorerat och i flera material som drar associationer til sagans gamla goda värld och som dom kan känna sig rakt FANTASTISKA i?

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Enbär: (6 feb 2011 09:50)
Man kan sluta sig till att det är de bjärta klänningarna som är grejen för brödis, och könet på den som bär dom är ekvivalent! Enda kruxet är att småpojkarna i världen inte av sin omvärld tillåts ha samma fäbless, men där har just ni ju inte haft något att säga till om. F ö tycker jag att det är trist att utesluta RÅSA bara för att det inte ingår i mallen för genusmedvetenhet i Sverige bara precis just nu. Mer glitterråsa åt alla barn och vuxna, flickor och pojkar, motto: Sagans värld är här och nu!

astrud: (6 feb 2011 10:02)
Krösus! Härliga brödis!

(Känner f ö till ett par mammor som lärde sig sy kläder för att kunna sy till sina pojkar i alla härliga och glada färgerna som pojkarna önskade, eftersom de små inte alls var intresserade av marinblått och militärgrönt & co.)

/hälsar mamman till barnet som helst går i tigerdräkt 7 dagar i veckan.

Tintomara: (6 feb 2011 16:37)
Jaa.... jag ler. Heja Brödis!
Jag tycker, så gammal feminist jag är, att man måste acceptera att det finns två kön. Pojkar och flickor. Felet blir ju om man laddar upp förväntningrna så att flickor måste vara älskliga och killar tuffa och busiga.
Jag tror inte att färger och snitt på kläderna förstör ungarna för all framtid. Av familjens småflickor är två alldeles tokiga i rosa och lila. Den tredje är en liten tuffing som inte förrän sista året haft något till övers för annat än bilar och maskiner och sånt. Fast nu gillar hon också att vara finklädd i klänning och så där - antagligen påverkad av ungarna på dagis eller möjligen sin storasyster. Hur som helst tror jag inte de är predestinerade för att bli förtryckta för det.
Låt ungarna välja vad de vill ha för kläder och leksaker, (bara de får reella valmöjligheter förstås) och om de sedan följer det stereotypa könsrollsmönstret pirat/prinsessa så har man ändå gjort vad man kunnat. Får de en god självkänsla klarar de sig i alla väder.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

1105 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge hj en ros

hjs senaste Ord

» Tolv år, och ett halvt.
20 jul 2016 20:32
» bring me the disco king
28 nov 2015 22:26
» hj i akademin - igeeen
26 okt 2015 20:47
» Pearly Craniorose nr 4
7 apr 2015 22:23
» Självdör ORD?
6 dec 2014 20:45
» Brödis leder familjerådet
19 nov 2014 16:13
» Drabant touchar nålsögat
7 nov 2014 18:06
» Brödis om drakar
15 okt 2014 07:15
» Dysjämsi
5 okt 2014 08:31
» unlajkar
22 sep 2014 18:57
» men jag spelar inte golf
9 sep 2014 18:49
» 9.
23 aug 2014 16:16

Dagens namn: Gabriel, Rafael
:: reklam ::