vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

hj

Blå som förgätmigej (25)

19 jul 2010 23:11
Byarådet sammanträdde i sockenstugan klockan tio följande morgon, vilket Gerdas far myndigt hade förkunnat vid den samlade sillfrukosten på Rullan något tidigare på morgonkvisten. Bröderna hade tröttögda protesterat i mun på varandra, Gerda hade gråtit av frustration så ögontuschen rann, men faderns beslut stod fast, han skulle skriva över sin mark på Salvander och kompanjoner. Så hade han beslutat och därvid fick det bli. Syskonen Gerda, Sven-Idar, Nisse och Sven-Eskil hade efter ett hastigt rådslag, bestämt sig för att följa sin far till mötet och Hakvin troppade med bakefter, något slokörad i synen pga att han kände obehag inför att visa sig i byn, trots att det gått en massa år och runnit en massa vatten under broarna sedan han misstänkts för den famösa kyrkstölden.
Av Stor-Per och Lill-Sjöberg syntes inte minsta skymt under frukosten, de låg nog ute i häbbret och sov ruset av sig (Lill-Sjöberg hade nosigt krävt, och fått, kaffekask till dem båda fast det bara var Stor-Per som hade skoskav)

Nå, mötet i sockenstugan tog alltså sin början klockan tio som uppgjort varit i veckorna tre. Salen var full med myndigt bondfolk med svällande axlar och armar som oxlår under de nystrukna vadmollskamgarnsskinnsvästärmarna. Skägg med färska äggfläckar, ärliga bredsvenskblå ögon under tidstroget buskiga ögonbryn, och karska svenska bondemjäll i de tvärt avklippta kalufserna. Någon värkbruten sate fanns väl där också med snedgångna lapptafsskinnsskor och en bergfast övertygelse över munvinklarna. Svettdoften stod frän och tung. (Man tvättade sig inte till vardags, utan möjligen till jul och påsk. På den här tiden trodde nämligen folk, främst männen, att vatten var skadligt att få på skinnet i för stora mängder och att man kunde bli förkyld ifall man missbrukade tvagningen, som främst sågs som rituell i stugorna. Och då hade ändå kyrktagningsseden varit avskaffad i över hundra år och kvinnan skulle snart till att få rösträtt.) Nå, nu satt halva socknens bredaxlade och myndeliga manfolk alltså där i sockenstugan och samlade sig.
"Välkomna skan I vara till detta möte" sade Gerdas far, som var sammankallande, med solenn röst. Det hummades och nickades till tack, och skrapades med 43:orna över pedantiskt nyrisade tiljor. "Vi är alla församlade här idag för att ta ett stort och viktigt beslut. Penna för underskrifta lägg ja här. Det gäller som I alla vet marken här i sockna..."
"Stopp och belägg" vrålade Sven-Idar, som inte var känd för att tänka efter någon vidare lång stund innan han for åstad. "Det är tre tjuvskallar som vill lura av er jola, gott folk. Gå inte på´t, ni vet inte vad ni gör! Ni får alla gå från gård och grunn..."
"Klaffen, spoling" sade Gerdas far till sin son, i vanlig samtalston, och Sven-Idar satte sig ned, så trebarnsfar han var. Nisse hov upp stämman:
"Men far, han har rätt. Inget gott kan komma..."
"Tyst, eller du åker ut!"
Då ingen av sönerna någonsin vågat sätta sig upp emot sin far, blev det tämligen tyst i syskonskaran. Gerda gjorde ett försök, men blev avbruten redan innan hon hunnit säga så mycket som "Pappa..."
Det såg dystert ut. Och mitt i alltsammans, flängdes dörren upp på vid gavel, och vilka stod där på de hederliga, slitna bondtiljorna, som trampats av så många självägande bondefötter genom åren, om inte Löfgren, Langeland och Ljungberg, iklädda sina finaste syrtuter och med pomaderade, modernt bakåtkammade frisyrer.
"Hakvin, nu är det klippt" viskade Gerda.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

1105 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge hj en ros

hjs senaste Ord

» Tolv år, och ett halvt.
20 jul 2016 20:32
» bring me the disco king
28 nov 2015 22:26
» hj i akademin - igeeen
26 okt 2015 20:47
» Pearly Craniorose nr 4
7 apr 2015 22:23
» Självdör ORD?
6 dec 2014 20:45
» Brödis leder familjerådet
19 nov 2014 16:13
» Drabant touchar nålsögat
7 nov 2014 18:06
» Brödis om drakar
15 okt 2014 07:15
» Dysjämsi
5 okt 2014 08:31
» unlajkar
22 sep 2014 18:57
» men jag spelar inte golf
9 sep 2014 18:49
» 9.
23 aug 2014 16:16

Dagens namn: Marika, Marita
:: reklam ::