vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

hj

öppen text. igen.

14 nov 2009 22:02
Ja, mm, jag veeeeeeeeet att jag frågar och frågar och lämnar öppna texter med utsikt mot kommentarsfältet för jag har inga bra definitioner av självet och vad det eventuellt det ena eller det andra.
Kan det få vara så nu så är jag tacksam att ha en Ordplats.

Jag är just nu i behov av inpass och åsikter och jag tar hjärtans gärna emot dem även om jag inte skulle hålla med.

Är just nu skitlångsam med att uppamma energi till allt jag inte tror mig måsta. Ni ska dock veta att reflektionskvarnarna mal desto hårdare när jag läser era kommentarer även om det skulle råka vara så att jag råkar somna vid läggtid (som är den tid varefter jag hoppas kunna sköta mina näterier).

Jag skriver därför inte "snälla, kommentera för jag har inget att anföra" men:

Har du, läsare, något att skriva om depressionens eventuella kemiska orsaker, beståndsdelar, svängningar och samband så gör det här nedan för jag blir så väldigt glad för att nån fortfarande orkar läsa och interagera.

Stödord: ångest, hormoner, obegriplighet, lycka, begriplighet, vardagssituation.


Det vore upplysande.


Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


vajl: (14 nov 2009 22:49)
Men vore det inte bättre att prata med en doktor om det, eller låna en av de bättre böckerna om det? Nog för att lekmän kan vara ack så kunniga, och nog för att ordare kan vara såväl proffs som pålästa amatörer, men ändååå... Det känns som ett så viktigt ämne att man inte ska slafsa med det. Hoppas du inte missförstår hur jag menar här.

Säger jag som är grym på att leka amatörpsykiater både där det behövs och även där det kanske inte behövs.

Men iofs bara på "mina" områden då, inte om "vanlig depression".Aurora: (14 nov 2009 22:55)
Jag vet inte exakt vad det är du frågar om, men jag svarar som jag uppfattade det :)

Serotonin- och noradrenalinnivåerna är i mitt fall konstant crazy om jag inte äter någon form av antidepressiva mediciner. Orsak till just bristen på signalsubstanser hos vissa människor ser jag som en liten pyttesak som lätt kan fixas utan att det måste vara något fuss om det. Inte mer extremt än att ta insulin om man är diabetiker.

Sedan svänger mitt mående rejält med smärtnivå, vilket gör att jag är mer nedstämd innan och under mens eller om jag är fysiskt skadad. Det tror jag är en ganska allmängiltig grej, smärta = dåligt för det mesta.

Jag läste en intressant forskningsartikel där det hävdades att det fanns en evolutionär fördel med viss benägenhet för depression. Det baserades på att vi människor hyfsat ofta blir deprimerade om det händer våra närstående något hemskt. Ledsenheten/deprissionen skulle därför leda till att våra anknytningsmönster blev välutvecklade och att vi överlevde lättare när vi bildade grupper.

Jag skall fundera lite mer på detta, jag hoppas att det inte blev för virrigt och osammanhängande.

hj: (14 nov 2009 22:57)
vajl: Naturligtvis vore,och är det bra att prata med en doktor om detta, men det framgår vad jag kan se inte av min text huruvida jag har sökt läkare, har en läkarkontakt sedan länge alternativt enbart eller dessutom vill skriva om det på Ord och gärna få läsarsynpunkter?

hj: (14 nov 2009 22:58)
Aurora: det var pretty much så jag menade.

hj: (14 nov 2009 23:36)
vajl: nu läste jag min svarskommentar och kände mog apatyken. Jag menar: oavsett vad som ligger till grund för min text vill jag gärna ha respons. Förlåt, det var inte min mening att snäsa utan bara att fästa fokus vid själva texten!

hj: (14 nov 2009 23:36)
mIg. Jag kände mIg apatyken.

Tintomara: (15 nov 2009 14:20)
Jag tror jag läser det mesta du skriver. Har inget klokt att skriva om depression annat än att jag önskar att de som har det blir av med det! Livet är orättvist. Men konstigt nog tycker jag att det är härligt, utan att tro att jag har det bättre än nån annan. Jag menar att det finns saker jag kunde (borde?) vara deprimerad för, men jag är det inte.

Kristin: (15 nov 2009 15:40)
Jag vet inte om jag har så mycket att säga, även om jag arbetat mig igenom tre årslånga depressioner, två gånger med hjälp av antidepp, en gång (förlossningsdepressionen) utan. Men jag lyssnar och jag har en god uppfattning om vad depressioner innebär och för mig, personligen, har samtalsterapi bara varit blaha. KBT däremot fungerar jättebra för mig, men då har det handlat om att hantera min ångest snarare än depressionerna.

Det jävliga med depressioner är att alltid vara rädd att bli sjuk igen, känner jag. Att vara trött och less och novembrig in i själen och dessutom hela tiden känna efter för att vara medveten om att det bara är vanlig november, vanlig sömnbrist och inget djupare.

hj: (15 nov 2009 20:50)
tack!

vajl: (7 dec 2009 19:31)
Uj, vilken tur att jag inte hade läst din första kommentar när jag såg dig häromdagen, då hade jag inte vågat hälsa... ;)

Att jag skrev som jag gjorde om doktor var för att jag läst så mycket dravel skrivet som om det var gudsord eller sanning, om såväl SSRI som depression, som psykisk sjukdom´, funktionsnedsättningar och allt möjligt annat, på nätet, och det faktiskt ofta verkat göra mer skada än nytta, och att det bara kändes som ett bättre råd att hänvisa till proffs (även om dessa inte alltid är kunnigare).

Det var alltså inte så att jag skulle näpsa och säga nåt i stil med Just fuckin´ google it. Mer omsorg om att saker ska bli rätt.

Folks personliga erfarenheter av kajko halter av serotonin osv är nåt annat, men så långt tänkte jag inte just när jag svarade.Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

1105 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge hj en ros

hjs senaste Ord

» Tolv år, och ett halvt.
20 jul 2016 20:32
» bring me the disco king
28 nov 2015 22:26
» hj i akademin - igeeen
26 okt 2015 20:47
» Pearly Craniorose nr 4
7 apr 2015 22:23
» Självdör ORD?
6 dec 2014 20:45
» Brödis leder familjerådet
19 nov 2014 16:13
» Drabant touchar nålsögat
7 nov 2014 18:06
» Brödis om drakar
15 okt 2014 07:15
» Dysjämsi
5 okt 2014 08:31
» unlajkar
22 sep 2014 18:57
» men jag spelar inte golf
9 sep 2014 18:49
» 9.
23 aug 2014 16:16

Dagens namn: Emanuel
:: reklam ::