vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

hj

19.

19 dec 2008 21:50
Reus tumlade ut ur vagnen på torget i Efesos, halvdöd av sportresultat och mindervärdeskomplex.
Den senare delen av resan hade Agathon varit en riktig painus in the arsus, kört en massa psykologsnack om hur fin och mogen som människa moster Caramilla var och vilken tur Reus hade som hade en sådan mor, och hur Reus borde försöka hedra minnet av sin far genom att ta tag i sitt liv (invändningarna att han faktiskt höll på med det - ännu en liten lögn om sina förmenta juridikuppdrag i Smyrna - hjälpte föga när Agathon malde på med pratkvarnen).

Agathon checkade in dom på värdshuset "Den gyllne lyran" och träffade genast ett gäng frygiska atleter som han började jämföra ryggträningsprogram med.
Reus smög obemärkt iväg för att få sig en fylla och ett skarn. Lättnaden över att för en stund slippa kusinen var djup och sakral.

Artemisfestivalen inleddes samma kväll med en nyskriven teaterföreställning. När Reus vinglande försökte planka in bakom skene, fångades han upp av en grupp konstigt utstyrda personer som efter att de hade bjudit honom på mer vin, prisat hans kroppsspråk och försett honom med ett par konstiga öron och en läderfallos, drog med honom in på arenan där de gjorde de mest löjeväckande krumsprång till publikens förtjusning.
Krumsprången blev för mycket för den aspackade Reus som spydde mitt i orchestran vilket rev ned dånande skratt och applådåskor.
Han släpades ut av sina atellanvänner som hällde i honom vatten och sen mer vin och hade honom att skriva på ett papper som förband honom att turnera med dem i varenda större stad i Mellanöstern.
Sedan hade dom en orgie backstage men Reus ville bara sova och däckade över ett fejkat tjurhuvud av kohud medan skådespelarna fortsatte sin backanal till gryningen.

Livet som atellanskådespelare, upptäckte Reus, var fyllt av ljuv bekräftelse men också av rädslan att vara ensam.
De levde, söp, åt och älskade allihop som om varje dag var den sista i deras liv. När han någon gång gick på toa utan nåt större resultat, grep bakfylleangsten, eller var det kanske livsångesten, honom med vässade klor och han spydde och lovade sig att sluta med teatern, men den var som ett gift i hans blod. Allihop var de vinddrivna existenser, arvlösa söner och frigivna slavar och döttrar som vägrade att giftas bort, och tillsammans ledsagade de kväll efter kväll publiken till den dionysiska yra som lyfte dem över verklighetens gränser och samhällets krav.
De färdades i en egen trupp som packade ihop och städade spelplatsen morgonen (läs: lunchtimmen) efter föreställningen. Huvudrollsinnehavarna reste redan på morgonen och beblandade sig föga med slaskskådisar som dvärgar och satyrer som söp och spelade apa.
Från stad till stad drog de och Reus undrade lyckligt på fyllan varför han aldrig gett konsten en chans. Det var nästan som att han förstod sin mammas verklighetsflykt och drömtydningsblaj nu när han själv var en del av en gränsöverskridande, kollektiv öververklighet.
De levde som om varje dag var den sista, men samtidigt i en evig kretsgång av liv och död som tog sin början när stjärnorna tändes över spelplatserna de besökte.
Reus tänkte att detta kanske egentligen var det verkliga livet, kärnan, essensen i existensen. Stolt över den tjusiga sentensen drog han till sig en förrymd dotter som spelade backant och famnade henne i gyllne vinrus utan en tanke på någon morgondag.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

1105 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge hj en ros

hjs senaste Ord

» Tolv år, och ett halvt.
20 jul 2016 20:32
» bring me the disco king
28 nov 2015 22:26
» hj i akademin - igeeen
26 okt 2015 20:47
» Pearly Craniorose nr 4
7 apr 2015 22:23
» Självdör ORD?
6 dec 2014 20:45
» Brödis leder familjerådet
19 nov 2014 16:13
» Drabant touchar nålsögat
7 nov 2014 18:06
» Brödis om drakar
15 okt 2014 07:15
» Dysjämsi
5 okt 2014 08:31
» unlajkar
22 sep 2014 18:57
» men jag spelar inte golf
9 sep 2014 18:49
» 9.
23 aug 2014 16:16

Dagens namn: Henrik
:: reklam ::