vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Helia

Tjockis

22 okt 2012 00:53
Jag känner mig stark på ett sätt som jag inte har gjort på väldigt länge, kanske aldrig, och kanske håller jag på att försvinna in i det. Självbilden, självkänslan, och vikten kan vara komplicerade saker (som alldeles för många verkar vara medvetna om här), men just nu känns det bra. Inte för att vikten är lägre, utan för att jag är starkare - både i musklerna och självkänslan.

Det är svårt att prata om, och jag gör det inte med många, för länge var jag en av de där arga tjockisarna (och är det faktiskt fortfarande). En sådan där som aldrig blev retad i skolan för det (kanske för att folk förväxlade min ilska med styrka redan då), en sådan där som reagerar på "tips och råd i all välmening" med blixtrande ögon.

- - -

Fast jag har ju samtidigt varit en av de där skamsna tjockisarna, för det är svårt att vara något annat i ett samhälle som vårt.

- - -

Jag har aldrig pratat om det med mina "normalviktiga" vänner, aldrig beklagat eller ursäktat och knappt ens skämtat om det, som de andra överviktiga i våra vida cirklar har gjort. Med dem, i vår lilla bredrumpeklubb har jag gjort det, men inte med de andra. Inte ett ord om mig personligen, inget om vad jag tycker om min vikt, bara allmänna kommentarer om andras vikt om ämnet har kommit upp (för av någon anledning vill att berätta för tjockisen hur feta de själva har blivit).

Förutom en enda gång, när en vän som inte längre är min vän slängde ur sig "tjockisar" om personer han jobbade med och ogillade. "Än jag då?" frågade jag, för det är så jag pratar i ledigt tal, "Än jag då? Vad fan tycker du om mig och mitt eventuella människovärde som tjockis?". Han förstod inte varför jag blev så arg.

Så jag var länge överviktig bara för att, bara för att fuck you, bara för att det är min jävla ensak. Bara för att jag inte skulle behöva gå ner i vikt för att vara bra nog ändå.

Det gick lite överstyr, kanske. Kanske lite grann, men det spelar egentligen inte någon roll, för det är mitt liv och min kropp och jag gör med den som jag vill.

Så för snart ett år sedan började jag träna, mycket för att faktiskt gå ner i vikt (det hade ju, som sagt, gått lite överstyr). Men jag berättade det knappt för någon av de där "normalviktiga", började träna och gå på gym lite i hemlighet. Började bli mindre och rädd för att någon skulle kommentera det.

Jag gick runt och var arg i förväg ifall någon skulle uttrycka sig positivt om min viktnedgång. Förbannad ifall någon skulle säga att jag hade blivit snygg. Jag var rädd att folk genom att visa uppskattning, och därmed att de föredrog den här smalare varianten, indirekt skulle ta avstånd från tjockisen som jag alltid har varit. Att de inte skulle förstå att den här New and Improved var samma som den gamla, och om de inte ville vara vänner med henne så fick de inte heller umgås med den nya.

Så tänkte jag. Att om mina vänner omvärderade mig som person på grund av min vikt, så hade jag inget annat val än att omvärdera vår vänskap. Jag vill inte vara kompis med fettfobiker.

Men det fina är att ingen har sagt något, ingen av de närmaste. Inte direkt till mig i alla fall, även om jag vet att de har märkt det. Och om något kan värma en gammal tjockis hjärta, så är det när mina vänner inte kommenterar min vikt oavsett om den går upp eller ner.Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Helia
85 ord
» Profil
» Hemsida
» Prenumerera
» RSS
» Ge Helia en ros

Helias senaste Ord

» Början på slutet?
12 sep 2013 11:24
» Inte rasist, men...
5 sep 2013 13:39
» Studentajävlar
28 aug 2013 21:00
» Familj
22 aug 2013 12:18
» Sommar, sommar, sommar
15 aug 2013 15:53
» Propp
1 aug 2013 10:53
» Ugly sleeps
22 jul 2013 14:12
» Beauty weeps
12 jul 2013 21:26
» Kreatören
5 jul 2013 10:11
» Tolerans
28 jun 2013 14:33
» Utmattad
17 jun 2013 14:14
» Nej
10 jun 2013 18:48
» Acceleration
9 jun 2013 22:14
» Fegis
5 jun 2013 11:58
» Botten
3 jun 2013 23:53

Dagens namn: Sten, Sixten
:: reklam ::