vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

HäxanSurtant

Multikulturell fobi?

30 jan 2014 09:38

Jag har en tanke, som jag gärna vill få synpunkter på. Jag jobbar inom skola, och jag jobbar mycket med frågor som rör olika kulturer, bakgrunder och livsåskådningar. Tyvärr ser jag hos många av mina elever en stor rädsla och misstänksamhet mot andra religioner och kulturer, men däremot (vanligtvis) inte någon större rädsla för andra hudfärger.

Så här: Tillhör du någon religion (främst Islam) eller har växt upp i en annan kultur, så ses du som att du troligen bär på massor av värderingar som typ strider mot svenska grundlagar; du tycker per automatik att det är OK att ofreda kvinnor, att stjäla i butiker,och att dina värderingar från din kultur eller religionen står över svensk lag. Du har så att säga en annan inneboende moral än de "svenskuppväxta".

Att detta är gräsliga åsikter och fördomar är så självklart att jag inte ens behöver diskutera det just här och nu, men det jag vill diskutera är ordet rasist: För mig står det begreppet för att man tror att olika raser och hudfärger har olika egenskaper. Det upplever inte jag att ungdomarna generellt tror; utan de tror istället att det är MILJÖN (t ex att vara uppväxt i en troende familj, eller att vara uppväxt i ett arabland)som gör att personen i fråga kan ses på som ett hot och eventuellt som lite dum i huvudet. Jag tror helt enkelt att ordet rasism inte riktigt ringar in det vanligaste problemet vi ser hos ungdomar, hudfärgen är inte det de är rädda för; är du t ex adopterad som liten utgör du inget "konstigt" i deras ögon, för du har troligen växt upp med samma kulturella bas som de flesta barn till de som är infödda svenskar sedan många generationer tillbaks. (Egentligen är det naturligtvis så att det inte finns någon exakt homogen bas, men jag förenklar här, och framförallt försöker jag förmedla mina elevers tankar på ett lättfattligt sätt - det är alltså inte mina värderingar det är frågan om).

MEN, det som ÄR mina värderingar är alltså att ordet rasism egentligen i viss mån kan vara missvisande; det är (oftast) inte hudfärgen man är rädd för, att det alltså skulle sitta vissa egenskaper i den, utan det man är rädd för är någon som inte har samma kulturella och/eller religiösa uppväxt och syn som en själv. Vore det då inte bättre med ett begrepp som bättre ramar in detta, typ att det ofta rör sig om en heterokulturell fobi, eller att många är ägnar sig åt homokulturalism? Jag tror att det är viktigt att prata om rätt saker för att kunna förstå rädslor, och därmed också lättare kunna frigöra sig från dem.
Slog just nu upp formuleringarna, och hittade ordet monokulturalism: Jag tror att det är det som många av "mina ungdomar skulle önska var det rådande. Är det då istället kanske frågan om att multikulturell fobi borde vara det korrekta uttrycket?


Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Althea: (30 jan 2014 09:40)
Främlingsfientlighet skulle jag kalla det.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

HäxanSurtant
108 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge HäxanSurtant en ros

HäxanSurtants senaste Ord

» Gravid!
5 jul 2016 23:32
» Ingen graviditet
17 apr 2016 17:14
» Fyra infrysta ägg
9 apr 2016 12:30
» Återföring idag
4 apr 2016 22:31
» Sju blastocyster och ett hus
1 apr 2016 23:46
» Elva ägg utplockade idag
30 mar 2016 21:28
» Husvisning
13 mar 2016 23:11
» Det går över
12 mar 2016 17:46
» Tänk om?
8 mar 2016 15:58
» Ett konto som fanns kvar...
5 mar 2016 16:21
» Det jag inte orkat skriva om...
20 aug 2014 19:27

Dagens namn: Olaus, Ola
:: reklam ::