vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Fadern

Trotstrotstrots - jag blir GALEN !!!

18 nov 2014 14:17
Hon är 5 år, snart 6. Världens sötaste dotter, men hennes humör när den väl sätter i gång är hon inte rolig eller söt. Hon är just nu inne i att lämna femårstrotsen för att gå över till sexårstrotsen, och den är INTE rolig har jag hört. jag borde veta (minnas) eftersom mina söner har varit där och dom var inte så roliga när de la in trotsväxeln.

Imorse - det började redan vid väckning. Och först vid överlämningen på morgonfritidset och sagt att det är mamma som hämtar henne när hon har slutat blev hon lugn. Men allt det som hände däremellan är nog bara början. Gjorde ALLT tvärtemot vad jag sa hon skulle göra (då räknar jag inte in tandbortningen: den går bra. Både och morgon och kväll, för hon vet: Gör hon inte som jag/mamma säger: Inget lördagsgodis). Men det andra: Att få på kläderna, få henne att äta frullen, få henne att gå på toa innan ytterkläderna skulle på var mig en KAMP - ETT HELVETE ! Jag var helt slut efteråt.

Men jag antar att detta var början på hennes sexårstrots.. eller?


Någon annan läsare eller här på Ord som har tips på hur man ska handskas när detta sker? Det är storskillnad på hennes trots och den som hennes bröder hade i denna ålder.


Nu har jag gnällt klart.
TACK!
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Althea: (18 nov 2014 15:07)
Ja hur gör man! Själv har jag haft ett helsike med äldsta dottern som äntligen kommit ur det hela.
Det gäller att sätta gränser men att ibland kunna blunda, för väljer man inte sina konflikter med en sexåring går man in i väggen.
Min dotter var som en liten tonåring under denna period men jag tror det var mer jobbigt för henne än för mig för hon hade ju ingen kontroll på sina egna känslor. Tur det är övergående :)

Fadern: (18 nov 2014 16:03)
Min kära underbara dotter tror hon är dubbel så gammal. Hon tar mycket efter hennes bröder, som har sin typ av trots. Utom den äldsta som är 13 (tonåring) och han är som han är: kaxig. Det är mycket "Som jag bryr mig" - "Jaha?" och det tar hon efter. Men hon vet väl inte exakt vad vad detta betyder utan hon säger detta där hon tycker det passar som när man ber henne att börja med något (vi säger klä på sig) kan hon komma med ´Bryr mig inte..´

Och när blir man av med trotsen? Som sagt min äldsta är 13 och han kan vara lite bökig ibland, men det kanske är bara tonårsbesvär? Så trotsen går över till tonårstrots vid 13?

Och jag tror min dotter har det mer jobbig än vad jag och mamma har det, men när hon är en smärta i röven då jävlar är jag inte världens snällaste. Ibland kan man råka höja rösten.. Och min fru - gör det aldrig så när hon märker att bägaren börja rinna över för mig så tar hon över. Men det jävligaste: mina barn vet hur man fyller min bägare så det rinner över. Och visst jag har också lust att kliva på deras svagaste punkt, men känns onödigt att sjunka till deras nivå. Jag är vuxen - jag ska vara en bra förälder. Mina barn ska upp till mig och blablabla.

Tintomara: (18 nov 2014 16:59)
Det finns ett jätte-enkelt sätt som jag ser många föräldrar tillämpa: låt ungarna bestämma så blir det inget trots! Låt dem äta vad de vill, ha på sig vad de vill, göra vad de vill... Lätt som en plätt. Var kompis med de små liven bara! Inget bråk! Men kom ihåg att de sen måste få bestämma om ifall de ska supa och knarka också!

Fadern: (18 nov 2014 17:33)
Jag hoppas på det du skrev Tintomara var på skoj.

Tulo: (18 nov 2014 17:57)
Personligen så tycker inte jag att man har lyxen att bara ta vissa bråk, för jag tror det kan göra barnen osäkra just för att de har en möjlighet att vända ett nej till ett ja. Om ett nej är ett nej 100% av tiden så ger det trygghet. Sen ska man naturligtvis inte hålla på och säga nej stup i kvarten om det inte behövs. Men när man bett om nått eller sagt hur det ska vara, då ser man till att det blir så. Oavsett hur lång tid det tar. Det är väldigt mkt enklare att styra upp en 6-åring än en 15-åring.

Och jag håller med Tinto, så många som är någon konstig form av polare med sina barn. Som ska låta dom fundera för att komma fram till deras egna beslut osv.. Jag år bara lust att säga: Ungen är 5.. Hur ska han kunna avgöra detta? Tycker det är ett sätt för folk att försöka vara populära hos sina barn, när barn faktiskt behöver en förälder, regler, och trygghet i att saker är lätta att förstå och relatera till.

Och precis som Tinto säger, man kan ju knappast tycka att ungar ska bestämma allt och sen plötsligt tycka att dom inte ska göra det när dom kommer upp i tonåren.

Tintomara: (18 nov 2014 19:58)
Så klart jag skojade! Fast alltså, med lite allvar bakom, för många föräldrar verkar ju abdikera nu för tiden. Det är andra än jag som skrivit om det. Men du hör ju helt klart inte till dem.
Det är svårt att vara förälder ibland, och alla barn är olika så det finns nog inga universalmedel. Men att man är konsekvent upplever barnet som en trygghet. Och ha få regler men som man håller på. Tänk efter vad som är viktigt. Och förklara varför det är viktigt. Kan man inte motivera en regel bör man fundera på varför.
En unge som kan manipulera föräldrarna blir otrygg. Det sagt, så är det viktigt att lyssna på barnen, och har de bra argument så ska man ta hänsyn till det! Nu tänker jag på de lite äldre barnen som man kan diskutera med.
Sen blir det dumt ibland, men ingen är ofelbar. Man gör så gott man kan med den ork och den insikt man har just i det ögonblicket.

Althea: (18 nov 2014 21:32)
Skulle jag ta alla bråk med min dotter skulle vi inte göra . annat. Självklart att ett nej är ett nej och jag tycker själv jag är för tjurig. Men ibland kan man blunda och inte ta just den konflikten och då menar jag inte stora eller viktiga saker. Men barn är olika och jag tror att föräldrar vet bäst hur de ska uppfostra sina barn.

PetG: (19 nov 2014 01:26)
Välj dina strider! Vägras det ytterkläder, låt barnet gå ut utan, efter fem meter kommer jackan åka på. Att själv känna anledningen till att ha jackan på lär man sig mer av än en förälder som inomhus predikar om kyla.. Jag har ett barn som ville gå hem från dagis utan skor en slaskig vinterdag och tog några steg ute i bara strumporna.. den konflikten har inte upprepat sig ännu efter flera år. Så resulatet av den promenaden blev att hen själv gör de val jag önskar utan konflikter. (Att de sedan väljer att knarka är val de kommer fatta själva hur som helst. Jag tror däremot att man kan lära ut värderingar som minskar risken att de gör valet, och samtidigt välja bort konflikter genom att låta dem ta en barfota-promenad hem från förskolan om de vill). Barn är mer kompetenta än man tror!

Althea: (19 nov 2014 10:05)
Word PetG


Fadern: (19 nov 2014 12:15)
Jag ska snart gå igenom era låånga svar. Men måste få berätta att imorse så lät jag fru väcka dottern och sedan göra morgonrutinerna. Allt gick som på räls, tills vi kom till då fru/mamma skulle åka till jobbet och det var dags åka till morgonfritidset… Då bröt helvetet ut. På väg till bussen så slet hon av sig både jacka mössa vantar och bara skrek att man var dum, skrek vidare på bussen, men lugnade ner sig vid överlämningen.

bellavit: (19 nov 2014 14:50)
Men jösses hörru : / Men läste nu på FB att hämtningen hade gått bra och hon är relativ lugn. Hoppas det håller i sig resten av dagen.

Tulo: (21 nov 2014 08:41)
Naturligtvis ska man kunna lyssna på sitt barn om det har ett bra argument för något den vill, och kunna ändra sig om så är fallet. Tycker bara att man ser en hel del barn som ställer till väsen tex i butiker och där föräldrarna tillslut ger med sig. Och naturligtvis försåtr man att dom är på bristningsgränsen och att det är pinsamt, men alla föräldrar har ju säkert varit där och förstår att man inte är en barnplågare för att barnen skriker som en stucken gris.. Hoppas det löser sig och denna fasen går över snart!

Fadern: (21 nov 2014 12:13)
Går över snart? Jag tror detta är bara början på detta beteende. Tyvärr.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Fadern
44 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Fadern en ros

Faderns senaste Ord

» Pappaledig igen
7 sep 2015 08:34
» Svårt att inse..
20 aug 2015 10:06
» Dåså.
2 jun 2015 10:56
» Vilka kraaaav man kan ha !!!
8 maj 2015 11:59
» Dessa utbrott !!!
10 apr 2015 09:57
» Tacksam för svar!
1 apr 2015 21:28
» Krångel
18 mar 2015 13:16
» H U R R A !
12 mar 2015 11:48
» Enligt henne.. JA !
22 jan 2015 11:03
» SnippSnapp
1 jan 2015 22:10
» Varann månad istället..?
16 dec 2014 09:25
» wow wow
8 dec 2014 13:36
» Hurra för mitt ex !
4 dec 2014 12:55

Dagens namn: Leopold
:: reklam ::