vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

Venice, baby

10 aug 2012 15:07
Jag la just till Venedig i min väderapp på telefonen. Idag har Venedig solsken, en högstatemperatur på 29°C och en lägstatemperatur på 20°C. Det ser ut som att det ska bli varmare under nästa vecka.

Mellan Venedig och Adriatiska havet finns en ö, Lido, som engentligen mest verkar vara en 11 km lång sandbank. Sidan av Lido som vetter mot havet skulle kunna beskrivas som en enda lång sandstrand. Från Piazza San Marco (Markusplatsen), nära vilken ett visst litet hotell ligger, kommer man med Vaporetto (båtbuss!) till södra änden av Lido på under 15 minuter.

Hela Venedig är alldeles bilfritt. Staden är byggd på pålar gjorda av allt trä som fanns att uppbringa i västra Slovenien för hundratals år sen, pålar som går genom mjuk sand och gyttja innan de når ner i den betydligt fastare leran under staden. Venedig ligger i den Venetianska lagunen, utspridd på 118 små öar som binds ihop av broar. Man tar sig runt genom att promenera eller åka nämnda Vaporetto, det finns minst 25 linjer att välja mellan, och det är mer regel än undantag att man går vilse eftersom staden består av ett sånt virrvarr av gator och gränder att nästan alla kartor i bästa fall är ungefärliga. Vid högvatten är det dessutom bara vissa rutter i staden som alls är farbara.

Venedig är nr 394 på Unescos världsarvslista, och vart man sig än vänder i staden finns där verk av världens genom tiderna yppersta konstnärer. Var man än trampar sin fot har där redan varit generationer av författare, målare, drömmare och älskare.

I Venedig varvas glasbodar med små mysiga restauranger, dyra märkesbutiker med inhemskt konsthantverk, det kryllar av arkitektoniskt anmärkningsvärda hus och dessutom pågår det till och med 31:a December en utställning med maskiner tillverkade efter Leonardo da Vincis mer fantasifulla ritningar.

Venedig är dyrt och smutsigt, Venedig är byggt på ett träsk och fullt av mygg och flugor, Venedig luktar illa på sommaren och enligt Italiens turistsida är maten i Venedig alldeles bedrövlig (och sa jag dyr?). Venedig är fullt av turister och turistfällor, och står det "Made in Venice" på en pryl kan man ge sig den på att den lika gärna kan vara gjord i Kina.

Venedig ser ut att flyta ovanpå sin lagun, världens vackraste och mest romantiska stad har den kallats. En märklig dröm.

Jag har gjort mig så många bilder av Venedig genom åren, av masker och broar och trånga gränder som avslöjar hemliga paradis, av andäktigt vackra palats, av alla kanalerna, gondolerna och gondoljärerna, dofterna och smakerna och människorna och mysterierna, undrat så många gånger hur det skulle vara att befinna sig där att det känns helt overkligt att man faktiskt kan åka dit också. Det känns som att ha köpt flygbiljett till och bokat hotellrum i en stad i en avlägsen dröm.

Och ändå. En dryg vecka kvar. Jag tar med mig min älskling, planerar att drälla åtminstone några timmar på Lidos sand och i Adriatiska havet, och i övrigt tänker jag gå precis överallt dit jag inte tar en båt, äta allt jag ser som ser gott ut (Italiens officiella turistsida kan säga vad den vill, alla andra säger att maten är underbar!), lära mig att ta upp kameran istället för att bara fundera på att göra det, och sitta i mystiska prång och sörpla i mig inspiration.

Man tar båten. Från flyget. Man tar en båtbuss när man ska in till Venedig från flyget, och den stannar på Markusplatsen, där vi redan konstaterat att ett visst litet hotell ligger alldeles nära.

Gonna be epic.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


mangopanda: (11 aug 2012 05:28)
Åh! <3 Ha det så underbart, och hälsa Venedig från mig!

Men vi hinner väl ses innan dess? Jag kommer hem sent på måndag kväll. Kram!

mando(?): (12 aug 2012 22:16)
Jag har varit i Venedig, och tyckte det kändes helt overkligt, drömskt, som att vandra runt i en filmkuliss eller nåt... Magiskt var det att åka båt dit ut från flygplatsen, en mörk och dimmig kväll i november, och plötsligt låg staden där i vattnet framför oss, och vi klev av och befann oss på Markusplatsen. Jag längtar tillbaka. Ha det underbart! :-)

Kit(?): (12 aug 2012 22:25)
Åh! Du måste skriva om det sen! Då blir det som att få en skymt av det själv. Anne-ord är så levande och vackra. <3

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Sten, Sixten
:: reklam ::