vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

Offensive

13 maj 2012 12:03
Ni vet facebook?

Principen är ju att sidan ska lära känna en för att bombardera en med reklam som ska tänkas passa till den livssituation en befinner sig i. För att effektivisera den processen är det ganska lätt att tycka till om reklamen, genom att klicka bort den och ange nåt skäl till varför man inte ville se just den reklamen.

Jag är kanske en smula paranoid, men ser jag till äventyrs nåt i reklamfältet på fejjan som jag faktiskt tycker verkar intressant googlar jag det hellre än att klicka på länken för jag vill inte vara riktigt så uppenbar med vad jag är intresserad av (även om google också håller koll på mig, så jag vet inte exakt vad jag egentligen tjänar på det). Dessutom vill jag inte bidra till bilden av alla människor överallt som i första hand konsumenter som det gäller att läsa av så fullständigt det går för att kunna tjäna maximalt med pengar på dem.

Jag är alltså inte särskilt benägen att befatta mig med reklamen på facebook, kan man sammanfatta det som. Framförallt vill jag verkligen inte hjälpa dem att slipa sina vapen som det sen är tänkt att de ska använda <i>mot</i> mig och min ekonomi.

Men så är det ju vår nu. Och med våren kommer en veritabel <i>våg</i> av bantningsreklam. Och efter att lite förstrött ha fnyst åt den där ständigt strida strömmen av information som ska få mig att inte riktigt känna att jag duger om jag inte ser till att banta ner mig till ungefär hälften av min kroppsmassa så började jag experimentera med den här tyckarfunktionen. Först ville jag bara ta bort den eländiga vikthetsreklamen, men när jag såg att jag som alternativ till varför jag vill slippa den kan välja att den är "offensive" så har jag regelmässigt klickat i det på varje viktrelaterad annons jag sett på hela sidan.

Så jävla tillfredsställande. Funderar på att knåpa ihop klisterlappar med "I find this ad offensive" och ta med mig på stan, tänk om en kunde få slippa se eländet bara genom att vilja det?

Mitt fejjan-projekt verkar iallafall ha fungerat. Just nu har jag inte en enda viktannons i mitt flöde, däremot gummistövlar, löparklockor och, eh... McDonalds. En kan inte få allt.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


reb: (13 maj 2012 12:19)
Jag använder firefox som webbläsare med tillägget Adblock. Jag slipper all reklam, förutom viss googlereklam på vissa sidor. :)

sabina: (13 maj 2012 13:24)
Själv tänker jag som så att annonserna håller Facebook vid liv. Och dina och dina vänners gillningar av sidor är det som främst spelar roll för vilken reklam du ser. Ja, om de som faktiskt lägger in annonserna har koll på sin målgrupp vill säga - och oftast går de bara på ålder/kön.

mando: (13 maj 2012 13:37)
Heja klisterlappsprojektet! Tänk om ett helt gäng gick runt och klistrade såna på reklamtavlor... Jag är på! ;-)

Tintomara(?): (13 maj 2012 13:41)
Jag ser inte ens reklamen. Eller jo, det gör jag ju, men hjärnan registrerar den inte. Och jag bryr mig inte om ifall nån skulle vilja hålla reda på vad jag gör. Att jag behöver banta kan alla se när jag visar mig ute - men det får de väl tycka då. Jag duger åt mig!
;-)
Tror inte annonserär nån större fara för min plånbok. Men att sitta och surfa runt på Tradera och såna sidor, det blir väldigt frestande ibland!

Nitro: (13 maj 2012 13:51)
Haha, bra kampanj! Men FB är ju en gratis tjänst så lite reklam och kanske något klick får man ju leva med. Sen finns ju andra söktjänster än google också.

tigern: (13 maj 2012 15:46)
reb: tack för tipset!

Anne: (14 maj 2012 08:23)
reb: smart tips! Nu bryr jag mig inte så jättemycket om reklam egentligen, men just det där med att man måste vilja gå ner i vikt hela tiden kryper under skinnet på mig, förmodligen för att jag ägnat större delen av mitt liv åt att försöka komma till en punkt där jag är okej med hur jag ser ut. Men ja, jag ska absolut tänka på adblock om reklamen blir för frustrerande! :)

sabina: jo, jag förstår att det är så det fungerar, att det är annonspengarna som förser sajten med inkomst. Och att det kan finnas en poäng med att medverka till att skräddarsy de annonser man får se, om inte annat så för en trevligare livsmiljö för en själv.

Men jag är inte bekväm med min tilldelade roll som konsument, det är också en sån där sak som färgat mig under hela mitt liv och som jag försöker trassla reda i nu; vem är man om man inte vill köpa nåt? Vad gör man om man inte konsumerar? Det är mycket möjligt att jag är ensam om att råka i förvirring över sånt, men icke desto mindre gör det mig förvirrad och gör att jag önskar distansera mig.

mando: hihi, det skulle vara rätt roligt. :)

Tintomara: nej, det är mycket möjligt att din hjärna inte registrerar reklamen, även om det låter otroligt i mina öron. Jag förstår iallafall vad du menar med att du inte "ser" den, det är lite det som skrämmer mig; reklam är så otroligt vanligt numera, oavsett var blicken landar så finns där något litet meddelande från ett företag eller organisation som kan hjälpa en att göra av med pengar. Och nej, det är inte plånboken jag är särskilt orolig för heller (med tanke på att alla köpebudskap får mig att gå i baklås och vilja blåvägra all konsumtion), utan själen. De tysta platserna i livet som belamras med grälliga budskap. Och miljön, då, som är vad som ytterst får stryka på foten när vi skapar identiteter genom de prylar vi samlar på oss.

Men återigen, alla kanske inte känner såhär.

Nitro: Det får man iallafall ge facebook, att i sin iver att göra framgångsrik reklam är de rätt måna om att inte utsätta en för sånt man verkligen inte gillar, vilket gör att man trots allt kan påverka lite själv. Och ja, lite reklam får man leva med, det är egentligen inte det som är problemet. I min beskrivning av mitt smått paranoida beteende härovan kan det ha förekommit en smula överdrifter, men det framgick inte särskilt tydligt förstår jag när jag läser det igen. :)

Vilken söktjänst rekommenderar du då?

Nitro: (14 maj 2012 09:30)
Kom att tänka på att jag en gång såg en reklamannons råka visas för typ en Per Gessle skiva på en väns FB-sida - och då vet jag att den vännen hatar nämnda artist. Sånt är komiskt!
Och jo det framgick lite att det kanske inte var gravallvarligt men jag är så torr så jag var tvungen att kommentera ändå ;)
Jag kan rekommendera duckduckgo.com

Anne: (17 maj 2012 11:38)
Fast annonserna är väl gearade mot den som tittar & inte efter vilken sida man är inne på? Jag har iallafall fattat det som att olika personer får olika annonser, inte att olika sidor har olika annonser. Om du förstår vad jag menar. Men det är ju ett lite lustigt sammanträffande, det håller jag med om. :)

Tack för tipset!

Nitro: (17 maj 2012 21:13)
Du har nog rätt där, men lustigt var det!

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Torsten, Torun
:: reklam ::