vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

Grundar

13 feb 2012 12:29
Ordet för dagen (veckan, månaden, året?) är livsåskådning.

Under ganska lång tid har jag tänkt att tillvaron är fragmentarisk, det finns ingen mening med att försöka pussla ihop en sammanhängande bild för världen är så komplex och taggig att det finns ingen bild att få. I förlängningen innebär det tankesättet också att man inte kan förändra nåt, att allting bara blir och inget går att styra eller påverka.

Å andra sidan har jag tänkt att jag borde ta över världen så att jag kan göra den bättre, det är nog ett uttryck av samma frustration, bara genom diktatur (det godas diktatur, givetvis! För varför skulle folk tillåtas ha fel när rätt är bättre?!) finns det en chans att påverka allt det här vildvuxna och spretande som verkar vara hell bent on destruction.

Nu känns det som att de två motstridiga impulserna, att lämna världen åt sitt öde och att ta över den och ställa allt till rätta, försöker närma sig varann i nåt lite mer demokratiskt, lite mer samhällsmedborgerligt. Jag försöker förstå hur det hänger ihop, försöker sätta mig in i hur det fungerar. Funderar på vad det är för värld och hur det egentligen är jag tycker att den borde se ut. Och inte bara hur den borde se ut, utan vad som skulle krävas för att komma dit.

Ett gigantiskt arbete. Kräver vansinniga mängder av kunskap som jag inte besitter. Men det känns vettigt att ägna sig åt, även om det tar tid att förstå; jag läste ju <I>Prosperity without growth</I> och blev påmind om att det finns mängder av människor som studerat hur samhällen fungerar, vad det är som driver oss människor i det vi gör, och att det i all den här samlade kunskapen finns ett lysande hopp, möjliga lösningar på problemet hur vi ska kunna använda den enorma kraft som mänskliga viljor och drömmar utgör till något vackert och hållbart och gott.

Tim Jackson skriver om samhällets uppgift som den att säkerställa långsiktighet. Han skriver att individer tenderar att fatta extremt kortsiktiga beslut om de saknar uppmuntran till något annat, att ekonomer sliter sitt hår över hur irrationellt folk kan bete sig i valet av små belöningar nu istället för större senare, att vi människor tenderar att välja det som känns gött nu även om det betyder att det blir pessejobbigt sen. Han skriver att det är därför vi har samhällsinstitutioner som äktenskap, sparkonton, normer och regeringar, för att binda upp individer i ett kollektivt och mer långsiktigt tänkande som leder till framgång både individuellt och ur samhällsperspektiv.

Det här är ett fascinerande perspektiv för mig.

Det är ju den där gamla klichén om att för mycket frihet inte är bra för en, fast snurrad ett varv till. Snurrad till att vi i ett samhälle hjälps åt för att påminna varann om att även de långsiktiga konsekvenserna av vårt handlande spelar roll. Att det är på grund av att de långsiktiga konsekvenserna av våra fria val kan bli förödande som för mycket frihet inte är bra för oss. Det handlar om konsekvenslogik, inte om att man ska hålla sig på mattan för mattans egen skull.

Jackson skriver också att i ett samhälle inriktat på ständig ekonomisk tillväxt slåss det här grundläggande långsiktiga perspektivet med en ständig uppmaning till konsumtion, något av det kortsiktigaste man kan tänka sig, just bara för att hålla tillväxten igång. Och att det är det som gör tillväxt till ett ohållbart samhällskoncept; för att det äter upp all social stabilitet inifrån.

Som idéer är detta fascinerande.

Men jag vet inte vart jag ska ta vägen med dem i praktiken.

Mer än att jag sopsorterar än grundligare, ser till att spara pengar, försöker hitta andra intressen än konsumtion.

Och försöker lära mig. Om hur samhällen fungerar, mer i detalj; hur går det till i politiken egentligen? Vilka värderingar är det som styr vårt samhällsliv? Vilka strömningar finns det i hur folk resonerar, vad är det för visioner som ligger bakom?

Sånt här tar som sagt tid att sätta sig in i. Jag är ingen god student heller, läser med ena ögat och tänker samtidigt på annat eller tappar bort mig eller glömmer bort det jag läst när jag lägger ifrån mig boken/tidningen/datorn/telefonen. Men jag jobbar på det. Jobbar på att strukturera upp min hjärna, jobbar på att få struktur på min världsuppfattning, jobbar på att låta mig själv tro på att strukturer är relevanta sätt att beskriva världen, att den inte bara är en urtidsgöl där inget är begripligt och inget går att påverka.

Men allra mest läser jag om yoga. Yoga, och anatomi (det råkade bli nödvändigt att förstå hur kroppen sitter ihop för att förstå hur yoga fungerar, och kroppen sitter ihop på fantastiska sätt och det blir kanske en egen text nån gång), för det känns som en öppning till allt det andra. Jag blir mer hemma i mig, jag trodde att jag var ganska överens med min kroppslighet men jag har bara skrapat på ytan än. Yoga har blivit ett sätt att lära känna vad det betyder att vara människa, en ingång till alla de där stora frågorna som jag brottas med.

Patanjali (den förmodade författaren till Yoga Sutra, en av yogans grundläggande texter) talar om sthira (fasthet) och sukha (mjukhet). Det är dessa två man har att balansera för att komma in i rörelserna; fasthet, en stabil position, en skyddad ryggrad, men mjukhet i utförandet, avslappning i de delar av kroppen som inte behöver arbeta, också för att skydda sig mot skador.

Jag tror det är de här två krafterna som definierar hela människovarandet. Det är så grundläggande så det kanske inte säger nåt i sig själv, men jag tror att det är viktigt att komma ihåg att det är så ändå. Vi balanserar av nöden mellan fasthet och mjukhet. För mycket av vare sig det ena eller andra är skadligt mot oss och mot andra.

Stränghet och snällhet.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Althea: (13 feb 2012 12:50)
Du har min röst till diktator. Dock så finns det alltid ett samband med allt. Allt hänger ihop, stort som smått. Däremot är det sällan man ser det förrän tiden har passerat. Den röda tråden finns där, gäller bara att plocka upp den :)

Anne: (23 feb 2012 10:31)
:)

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Holger, Holmfrid
:: reklam ::