vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

Lite yogaprat

12 jan 2012 00:05
Jag beställde efter lite våfflande en ekologisk yogamatta, vid midnatt natten till tisdag. Idag kunde jag hämta ut den på posten. Det går fort ibland.

Nu ligger den lila och utrullad på vardagsrumsgolvet för att lufta av sig de värsta naturgummiångorna, jag trampar på den lite ibland, bekantar mig lite försiktigt. Jag hade inte med den på yogan idag och jag misstänker att jag inte kommer ta med den heller, dels är den rätt tung och dessutom känns det onödigt när man kan låna mattor på plats. Men det är trevligt att ha en matta hemma, jag är framme och nosar på idén med en en daglig praktik även om jag inte riktigt är där än.

De utmaningar jag stött på i mitt gymyogande har fått mig jättemotiverad att försöka bli starkare. Jag konstaterade för några veckor sedan att mina armar och axlar inte riktigt orkar bära min vikt, så sen dess har jag som mål att bli starkare där och se vart det tar mig i de positioner som kräver just armstyrka. Först var jag inne på att träna med vikter, testade det på gymmet några gånger, men det känns inte riktigt rätt för mig just nu. För tillfället känns det istället roligare att använda kroppen och dess eget motstånd på olika sätt, framförallt när jag yogar men jag har varit och simmat några gånger också och det kändes bra. Inser dock att jag har rätt förfärlig simteknik, så det är en annan intressant grej som seglat upp och som jag kan jobba med litegrann.

Yoga är en rätt stor grej för mig just nu, kan man säga. Jag googlar olika grejer var och varannan dag, fastnar på sajter som handlar om yoga på olika sätt, ägnade åtskilliga timmar åt att försöka avgöra vilken ekomatta som verkade bäst och mest miljövänlig (och rättvis, det var det verkligen inte alla tillverkare som var intresserade av att upplysa om!). Ganska ofta får jag lägga ner mitt surfande efter en stund för att jag blir så störd av all koppling till bantning och utseendehets som sker i de annonser som omger det jag är intresserad av. Det känns deprimerande att föreställa sig personer som använder yoga som ett medel för att skaffa sig nån slags idealkropp, snacka om att gå miste om större delen av kakan.

Äsch, jag vet inte. Man får väl ut olika saker av det, antar jag. Det framstår bara som så märkligt att man orkar behålla fokus på nåt så vansinnigt oväsentligt, ägnar man sig åt yoga lär kroppen förändras ändå så jag vet inte riktigt varför man måste vara så ängslig med det.

Samtidigt slår ju tanken mig med ibland, att om jag vägde lite mindre så skulle nog de där armbalanserna också ge sig lite lättare. Och jag vill verkligen att det bara ska handla om en balanserad, funktionell kropp, om att hitta det där som jag anar i övningarna och som verkar förutsätta, ja, balans. Mellan muskelstyrka och kroppsmassa. Mellan styrkan i olika muskelgrupper.

Jag vill verkligen att det bara ska handla om det, och jag försöker fokusera på det även de där gångerna jag råkar ställa mig på vågen och den visar mindre än sist.

De där annonserna om hur viktigt det är att vara smal och snygg får mig att vackla, och jag måste stänga av och gå och göra nåt annat för att inte snurra in i den där karusellen av kroppsförakt som jag jobbat så hårt och i så många år för att kliva ur.

Jag vill att det ska finnas sätt att ta hand om min kropp och låta den vara kapabel och stark, och bli starkare, utan att hata eller späka eller deppa över den.

Finns det inte så tänker jag göra ett, själv.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


eMissen: (12 jan 2012 01:24)
word!

Anne: (14 jan 2012 11:42)
:)

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Alexander, Alexis
:: reklam ::