vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

En bit av det goda livet

31 maj 2011 11:16
Redan halv nio var det så varmt att jag höll på att få värmeslag i min munkjacka. Luften doftar solvarma badbollar, solvarmt gräs och solvarm asfalt med en bakgrundston av blomster i en salig blandning som inte går att sätta namn på.

Jag tror att sommaren kommit.

Och på nåt sätt känns det som att det här med födelsedagsfirande är en slags inkörsport till sommarfriheten; innan är det diverse åtaganden, efteråt är det gräs som vajar i vinden, sol på skuldrorna, flipflops på fötterna.

Fast jag tvättar ju förstås. Men till och med det känns fritt och trevligt.

Och jag jobbar ju. Den här veckan till exempel, jobbar jag sent ikväll, jobbade igår, och ska jobba på söndag.

I övrigt har jag bara mig själv att sköta, mina egna projekt att fippla med. Nästa vecka är det samma sak, och veckan därefter, och den därefter. Tre dagars arbete, och sen frihet.

På torsdag kväll kommer ju förstås familjen på besök, och på lördag är det Håkan, och det händer ju saker. Men ändå. Min sinnesstämning är en vidsträckt savann med vajande strån och enstaka träd och nån slött betande zebrahjord. Röd jord mellan tårna, sol som bankar mot stråhatten, ett hemligt källsprång inom räckhåll.

Medan jag hängde tvätt tänkte jag på en krönika av GPs, eh, livsstilsreporter kanske det heter, Sarah Britz. Hon skrev nåt om att hjärnan blir uttråkad om den aldrig får nya saker att tänka på, och att hennes upplevelse var att det var samma sak för kroppen; i träningssammanhang är det viktigt, menade hon, att då och då vända upp och ned på hur man brukar göra, springa åt andra hållet, prova en annan träningsform, whatever.

Jag tänkte på det medan jag hängde upp linnen i torkrummet och konstaterade att jag nog skulle sortera även träningsuttråkning som ett hjärnbekymmer, och sen slog det mig att vad fantastiskt att det finns olika sätt att se på det. Vad fantastiskt att det jag anser pågå i min hjärna anser SB pågå i kroppen.

Från det kom jag att tänka på att det finns så många olika människor som skriver, man glömmer det ibland för att författare så ofta skriver om att skriva att man börjar tänka på dem som ett släkte för sig, men egenskapen att behöva och vilja fästa ord på papper är inte en del av ett färdigt egenskapspaket. Det i sin tur gav mig en inre bild av myriader av små människor böjda över sina skrivblock, alla med helt unika kombinationer av egenskaper och unika uppfattningar om hur världen fungerar. Inga två personer skulle beskriva en händelse på exakt samma sätt.

Jag vet att det är en självklarhet att alla är olika, men på nåt sätt fick jag en så stor upplevelse av det medan jag hängde min tvätt, det kändes som att världen plötsligt blev så otroligt mycket större och full av oändliga mängder möjligheter. Tänk att alla är olika. Tänk att till och med alla författare är olika, tänk att det inte finns bestämda sätt att göra saker på utan man får hitta på helt själv. Helt, helt själv.

Och tänk vilken rikedom av egenskaper och synsätt det finns i världen. Och vilken tur att det finns så många olika människor som klarar av att uttrycka sig i skrift så man kan stå där under sitt tvättstreck och fundera på vad de skrivit och hur det passar ihop med en själv.

Lite funderar jag över hur de fungerar som aldrig skriver. är de annorlunda? Är skrivande en egenskap som särskiljer, trots att det finns så otroligt olika sätt att göra det på?

Dags att återgå till tvättstugan.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Monchichi: (31 maj 2011 15:03)
=)

Kit: (1 jun 2011 03:25)
De som aldrig skriver kanske hellre bara pratar? Det går ju snabbare. Och man kan ångra sig, släta över. Men orden står där, och man får stå för dem, och det kanske är en av många saker som gör att de aldrig skriver. Tänker jag.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Elisabet, Lisbet
:: reklam ::