vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

Eyes filled up with blue

6 maj 2010 15:08
Jag står framför ett körsbärsträd i full blom, solen värmer mig i nacken och Trädgårdsföreningen breder ut sig förmiddagslugn och försiktigt grönskande omkring mig.

Och jag vill vända på klacken och springa långt långt bort. Fly, undkomma, försvinna, avlägsna mig, dra, rymma. Hjärtat rusar i bröstet, benen på helspänn, axlarna stela.

Jag tittar på det blommande trädet och vet inte.

Men jag samlar mig, och ger mig ut i staden, och överallt bär det mig emot. Allting bär mig emot.

Jag tvingar mig att göra vartenda ett av alla ärenden. Linsvätska. Nagellack. Diverse födelsedagspresenter. Strumpor, linnen, allt möjligt sånt där som man behöver.

Ångest över alla pengar som försvinner knådar sig smidig med ångesten som redan fanns där, den som inte riktigt vill säga sitt namn men som hänger ihop med allting, med livet, med det ofullgångna och det ofullbordade, den ouppfyllda potentialen och rädslan för det fullbordade och därmed döden.

Jag står framför hyllor med böcker på Akademibokhandeln, den där ganska nya på Kungsportsplatsen, och ser mig villrådigt om, överallt böcker jag skulle kunna läsa, överallt vägskäl jag skulle kunna välja. Igen vill jag bara springa, så långt jag kommer innan lungorna sprängs.

Min stad är inte min vän idag, de där sakerna som brukar göra mig så lycklig är mig i bästa fall likgiltiga; gatorna, husen, liven som försiggår omkring mig, blomsterhandlarna, parkerna. Allt driver mig, jag vet inte vart men ifrån sig. Allting känns för trångt.

Jag tänker på de där kvällarna på stamstället i början av veckan. Jag hade inte varit där på länge, Bartendern var glad att se mig, jag pladdrade med LF och vi kom i ganska god form trots lite kassa förutsättningar, Kocken tittade förbi och hängde med oss. Han tittade på mig, med sina förskräckligt förtjusande smilgropar, och tyckte "du är verkligen alltid glad".

Och ja. Det är jag i ett nötskal. Alltid glad. Glad, och attraktiv, och trevlig, och populär, och rask, och pålitlig, och samvetsgrann, och intelligent, och fullständigt meningslös.

Kokett nog känns det hemskt att bli tillskriven en massa positiva attribut. Så platt och meningslös jag känner mig. Jaha, jag är glad. Jag vet ändå inte hur man gör när man lever, jag vet inte hur man gör nåt som betyder nåt. Jag blir häpen när jag inser hur fungerande jag framstår ibland, hur fungerande jag kan känna mig, när allt känns som ett vandrande kaos.

Och så tänker jag på det vandrande kaos som är jag och väger det mot hur mycket värre det är för andra som jag vet, och igen vet jag inte hur jag ska leva med mig själv. Hur ska jag leva med att jag fungerar, trots allt? Hur ska jag leva med att jag fungerar och andra inte gör det, hur ska jag leva med att jag inte kan dela med mig av mitt fungerande så att andra kan få?

Jag gör saker för att mitt liv ska kännas bättre, för att det ska kännas värt, för att det ska betyda nåt.

Sen slår jag min panna i de här sakerna som jag gör, stångar den blodig för att de bara är saker, som jag gjort, för att de inte lever mer än i mig. För att jag inte kan mer. För att jag är glad jämt. Jag vet inte hur man är annars, men det känns så patetiskt otillräckligt att vara glad, att vara full av kärlek och glad.

Jag visste inte att jag hade såhär svårt för att inte kunna laga saker som är trasiga.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Sten, Sixten
:: reklam ::