vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

"Den andra kvinnan" tar bladet från mun

13 apr 2010 12:56
När jag först såg mannen på festen i lördags var han ensam. Som jag skrev förut utgick jag från att de som var där var stadgade allihop, men jag fortsatte se honom ensam, och jag såg honom se på mig ibland, och det här var som sagt en fest med en massa folk jag inte träffat tidigare.

Efter hand började det gå upp för mig att han trots allt var där i sällskap med min danskompis, men när hon ägnade någon timme åt att dansa salsa med en annan karl tog jag för givet att det var lugnt om jag hängde med hennes en stund.

Attraktion är märkliga saker. Jag antar att folk är olika, men för mig fungerar det så att jag blir attraherad av folk till höger och vänster. När som helst, var som helst kan blicken kroka i någon, eller hjärnan hänga upp sig på något hos en viss person, och när man lär känna en sådan person där attraktion uppstår så är det varmt om kinderna och glatt i magen.

Det betyder inte att jag vill ha sex med alla dessa människor. Jag är ganska squarely hetero, men det är inte just ovanligt att jag får såna här crushes på tjejer också. Senast en viss rödhårig skönhet, till exempel. I den här glädjen av att träffa någon som bara tilltalar en på en massa nivåer kan det till exempel ingå att man vill vara nära varandra fysiskt. Ligga på en filt i solen med låren mot varann, gå i armkrok, pilla varandra i håret, röra vid varandra på olika sätt.

Det betyder inte heller att jag aldrig vill ha sex med någon som får mig att känna sådär. Jag ska inte sticka under stol med att när det är en karl blicken krokar i så finns där en dimension till, den där potentialen till intimare kontakt. Den potentialen kommer inte sluta finnas där, jag kommer gissningsvis alltid vara förtjust i att ha sex med män. Men det är inte den enda vägen för attraktionen att ta, verkligen inte den enda, och det är ingen oundviklig väg.

Och jag vet som sagt inte hur det fungerar för andra. Men att tro att man slutar upptäcka nya människor bara för att man är ihop med någon, att tro att attraktion slutar uppstå bara för att man har sitt på det torra, det tycker jag låter lite naivt.

Att kräva av sin partner att han eller hon aldrig ska uppleva attraktion inför en annan person någonsin igen, det låter både elakt och ganska omöjligt. Nya bekantskaper är trots allt kungsvägen till nya erfarenheter, och utan nya erfarenheter... hur ska hjärnan få mat utan nya erfarenheter? Att hålla varandra fångna är inte mitt recept för ett framgångsrikt förhållande. Jag har skrivit om det förr, att dem man älskar är man rädd att förlora, men det betyder inte att man kan spärra in dem och aldrig låta dem prövas.

Svaret på hur man får ett förhållande att fungera är inte just nåt jag sitter på, men jag vägrar tro att det handlar om att begränsa varandra. Jag tror att det istället handlar om att acceptera varandra, att låta varandra vara mänskliga och felbara, och att framförallt förstå att känslor kan ta lite vimsiga vägar emellanåt, men att om man har lite is i magen och låter saker blåsa över så behöver det inte vara så förskräckligt dramatiskt.

Och skulle det till sist visa sig vara just så dramatiskt som man var rädd för, så är det så det är. Jag tror inte att ett enda förhållande någonsin rasar över en enda hemmafest med ett enda klick och en enda stund framför spotify. Visst kan det vara skönt att ha någon att skylla på, någon att hata, någon att spy sin galla över, men tänk efter. Hur många främlingar möter du i ditt liv? Hur många av alla människor du mött kommer du ihåg? Hur många av dem har förändrat ditt liv?

Hur många av dem har förändrat ditt liv utan att du mött dem halvvägs?

Utan att ta till våld?

Och det som hände var att jag dansade med en tjej, som också dansade med en kille, nära, nära, och jag pratade en stund med hennes kille, och en del av det vi pratade om handlade om att avstyra vissa delar av attraktionen vi upplevde för varandra. Bland annat så talade jag bokstavligen om för honom att jag inte upplever något behov av att stjäla andra kvinnors karlar, jag får mitt ändå. Och det är så det är. Det var fint med lite närhet, precis som jag hoppas att hans flickvän tyckte att det var när hon fick dansa med någon som faktiskt kunde stegen, de verkade ha sjukt kul.

Och att hon var trött och lite opepp framåt tresnåret på natten, det är faktiskt inte konstigt. Många är trötta den tiden på dygnet, många blir lite ledsna när de är trötta. Sen är det mycket möjligt att hon just då skyllde sin opepp på mig, och det är också möjligt att jag fastnat i hennes minne som en otäck kossa, men sanningen är den att jag är en liten blipp på deras radar, bara. De träffade mig i typ åtta timmar, och inte särskilt intensivt under större delen av kvällen, och det finns ingen rimlig anledning att låta mig betyda mer än så. Jag är, sanningen att säga, inte en fullt så fantastisk upplevelse live att jag kraschar äktenskap och fasta förhållanden genom lite fyllebabbel.

Särskilt inte fyllebabbel som konsekvent undviker eller punkterar alla flirtigheter och mest inriktar sig på att orera om tysk industrirock.

Men jag förbehåller mig rätten att bli attraherad av vem som helst, och rätten att agera på det genom att försöka prata med personen i fråga och se om vi har något gemensamt. Det betyder inte att jag kommer försöka ligga med din karl. Konceptet får det att vända sig i magen över huvud taget, för jag har kommit dithän att jag inte känner nåt behov av att ligga med folk som jag inte gillar, och gillar jag någon så vill jag dem väl och i det ingår att inte paja de fina grejer de har i livet. Se även texter om Bartendern för vidare tankar kring detta.

Sen är det inte alltid helt uppenbart hur man ska navigera alla skär i praktiken. Precis som mando konstaterade står inte mina avsikter stämplade i pannan på mig, och precis som m påpekade så är det jag som får ta konsekvenserna om folk missförstår mig. Jag kan bara göra så gott jag kan, och se till att lära mig nåt på vägen. Det är möjligt att jag är körd med de här människorna nu, och det vore ju synd, men man kan inte vinna över alla på sin sida.

Det har, om inte annat, varit en nyttig lektion i att alla inte ser på livet på samma sätt som jag gör. Och det har jag i stor utsträckning alla er som kommenterat att tacka för.

Tack för alla kommentarer, hörni! Verkligen. Det är jätteintressant att få en liten inblick i hur folk ser på kroppskontakt och själskontakt och förhållanden. Att bry sig om att lägga ner möda på att tänka på och besvara en text som någon skrivit är nog den största komplimangen man kan ge, alldeles oavsett om man håller med den som skrivit eller anser sig nödgad att markera avståndstagande.

Särskilt tack till dem av er som dragit ut till mitt försvar. Jag tillerkänner ingen annan rätten att döma mina handlingar, lika lite som jag tar mig rätten att döma andra, men det betyder inte att jag inte uppskattar att få lite balans i anstormningen.

* * *

Nu ska jag städa lite, min syster kommer över och vi ska laga mat. <3

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


steinway: (13 apr 2010 13:16)
Hoppas maten blir super! <3

m: (13 apr 2010 13:36)
Fint och klokt skrivet.

eMissen: (13 apr 2010 13:42)
hear hear!

mando: (13 apr 2010 17:25)
Det var så lite så ;-) Bra att du skrev nåt mer om detta. Och tack för att du gav upphov till en intressant diskussion, vi kanske alla fick lära oss något om hur olika synsätt man kan ha, och hur lätt det är att trampa någon på tårna i den här frågan...

nära: (13 apr 2010 21:38)
jag är lite nyfiken bara på om du mando fortfarande uppfattar det som att killen varit otrogen?

mando: (13 apr 2010 22:51)
Jag har inte ändrat uppfattning där. Hurså?

nära: (14 apr 2010 05:47)
tja, som du säger. det är intressant att se hur olika synsätt man kan ha.

Anne: (14 apr 2010 22:54)
mando, jag blir lite nyfiken på vad i hans beteende du klassar som otrohet. Var hans flickvän också otrogen, när hon dansade med en annan kille? Eller vad är det som avgör?

mando: (14 apr 2010 23:05)
Anne: Why me?!?!
Nåja. Jag har ingen aning om vad hon gjorde med den andra killen förutom dansa salsa och det är ju inte samma sak som otrohet.
Han däremot erkände för dig att han kände sig attraherad av dig, och kunde sedan inte hålla fingrarna borta... Min definition av otrohet är INTE att BLI attraherad av någon annan än den man är ihop med (hoppas inte du tror att jag är så naiv!), utan att göra någonting utifrån den attraktion man känner... Hur tydligt måste jag säga det???!!!
Jävla tjat.

steinway: (15 apr 2010 09:59)
Här var det heta känslor. Men kanske fick paret i fråga möjlighet att diskutera vad som är otrohet och inte, för det är inte säkert att det var klart och tydligt innan och därav hände det som hände. kanske. Personligen skulle jag bli asförbannad mest för att han borde kunna hålla händerna i styr, men jag tror inte jag skulle se det som otrohet. Jag hamnar nog nånstans mittemellan (ha! va svensk jag är) men oavsett hand eller inte så litar jag på min partner och har jag inte märkt något mer så ja... Då är det bara att sätta ner foten och säga att det där är faktiskt inte okej. bara så du vet.


Anne: (15 apr 2010 10:24)
Mando, jag ber om ursäkt om jag sårade dig med min fråga på något sätt. Anledningen till att jag riktade frågan till dig var helt enkelt att du skrev att ni diskuterat hemma och kommit fram till detta, och jag var nyfiken på resonemanget bakom. Tack för ditt svar, nu vet jag hur ni tänkte. Nästa gång du tycker att jag frågar nåt du blir upprörd av så vet du att det inte råder svarsplikt i mitt kommentarsfält. Däremot uppskattar jag inte att bli svuren åt.

Fridens.

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Josef, Josefina
:: reklam ::