vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

Resa sig igen & igen

10 feb 2010 01:17
För den som letar vårtecken kan det vara skönt att veta att Iris har namnsdag. Iris, iris. Än skall sommaren komma.

Jag har skrivit upp mig på semesterlistan, trots att jag febrilt vill låtsas som att jag minsann inte jobbar kvar då. Tidig semester, med början efter midsommar. Jag har ledigt helgen innan och måndagen efter, om mitt grundschema fortsätter att gälla.

Jag hade tidig semester förra året också, och egentligen ska man ha varannan. Men den tidiga perioden är av någon anledning inte lika populär som den sena; de flesta verkar föredra att spara på det in i det sista, gå där och vänta och längta och sen vara alldeles för trötta hela sommaren.

Nej, det som slog mig förra året var att med tidig semester hinner man vila upp sig rejält i början av sommaren, sådär så att man fortfarande orkar ha sommar trots att man jobbar sen igen. Åh, sommar.

Och ja, jag har mått så dåligt de senaste dagarna, det är inte roligt. Jag har suttit med telefonen i handen och tankspritt registrerat att spridningen bland folk som regelbundet hör av sig till mig, och som jag regelbundet hör av mig till, aldrig varit större; ändå, ändå har jag suttit hopkrupen till en boll i soffan och funderat på om någon skulle märka om jag bara försvann, övertygad om att ingen, ingen i hela världen bryr sig om mig, ingen vill mig väl, ingen ser eller hör mig frivilligt.

Och sen börjar det klarna, nånstans i bakhuvudet, en röst som liksom skär igenom de tunga draperierna av självömkan och låter ljuset strömma in, som petar i de negativa spiralerna och ställer konkreta frågor som visar hur tramsigt det ynkliga tänkandet är.

Och när jag tagit mig upp såpass så slår det mig att det känns såhär, ibland. Det är inte ett pms-symptom jag har varje gång, men det är likafullt pms.

Häpnadsväckande.

Mina hormoner får mig att allvarligt överväga den snabbaste vägen ner från Älvsborgsbron med ojämna mellanrum.

Eller jag menar, kan det vara så? Kan det vara det som är grejen? Kan man må så fruktansvärt dåligt bara på grund av det? Eller är det bara en bekväm bortförklaring att ta till, för att slippa se en svårare sanning i vitögat? Jag vet inte.

Men nu känns det lättare iallafall.

Och lite känns det som att jag vill göra vad jag kan för att må bättre. Försöker vara långsiktig, även om det inte ligger för mig; laga mat. Diska. Hålla ordning på lägenheten. Läsa tidningen på morgonen, istället för att bara besviket skaka på huvudet åt att den kommer varje morgon bara för att hamna i återvinningen, oöppnad. Sova på nätterna...

Idag var jag och solade solarium efter jobbet. Jag gjorde det hyfsat regelbundet för några år sen, men sen har det inte blivit av och i höstas var det ju en massa prat om att det var så förskräckligt farligt och hej och hå, och då kändes det som att fullt så brydd är inte jag om att inte vara likblek, kan lika gärna låta bli.

Men jag har fått en massa finnar på konstiga ställen, och dessutom så slog det mig att jag brukade bli alldeles varm och glad av att sola. Så jag bestämde att malignt melanom schmalignt melanom, kan solariet få mig att sluta vilja dö så är det värt det.

Så nu är jag nysolad (fast förhoppningsvis inte så det märks, det känns av någon anledning lite pinsamt), och jag har druckit chai med mjölk och ätit finskt rågbröd med en väldigt god väldigt dyr ost jag hittade på Konsum på Avenyn, och jag har diskat och stämt träffar för de närmaste lediga dagarna, och jag tror att jag har en plan, något som kan hålla mig distraherad medan jag lever toksnålt i ett par månader för att ta igen den senaste tidens ekonomiska utsvävningar.

Jag hoppas jag får ordning på´t.

Men nattsömn, var det.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


eMissen: (10 feb 2010 12:41)
solarium is the shit! tror att jag får ut samma effekt av solariet som andra får av bastu, men jag riskerar då tydligen melagnttrams för min avslappning :( jag har tagit fasta på "sola lagom", det har dom faktiskt inte sagt är farligt (än?). en gång i månaden, och extra försiktigt så här efter mörka perioden då huden är särskilt känslig.

Aurora: (10 feb 2010 13:42)
Det kan vara som så att du har tendenser att bli deppig när du har pms men om livet trilskas kanske du med ojämna mellanrum märker av deppigheten lite extra. Lurigt det där med pms.

nära: (10 feb 2010 21:28)
um. märka om du försvann? PLEESE. <3 fint med fejksol!

Anne: (11 feb 2010 16:06)
eMissen: jag orkade aldrig sätta mig in i de där larmen i höstas, men som jag förstod det på det jag hörde verkar det som att solarium är farligt, punkt. Men som sagt, det är väl inte bättre att hoppa från närmsta bro. ;)

Aurora: Det där var väldigt klokt sagt, det är nog precis så det är. Tack för veckans insikt! <3

nära: <3 <3 <3

eMissen: (11 feb 2010 16:17)
jag försöker hålla mig a jour, och det jag uppfattade var att de gamla råden (max en gång i månaden etc) fortfarande gäller men det verkade som att hälsobranschen gav upp att förmedla det då så många sket i råden. så nu satsar man på noll tolerans istället. och det kanske är rätt, när så många svenskar åker på solsemestrar på vintrarna så har de väl "slösat" sin sol där så att säga, så de inte kan sola hälsosamt hemma även om de håller sig inom ramarna. /Sign Aldrig Solsemester.

jag kanske måste forska vidare i det här bara för att.

eMissen: (11 feb 2010 16:41)
nä jag tar tillbaka (har forskat). fortfarande max 10 ggr/år (det var vad jag översatte till en gång i månaden i min värld, två månader orkar jag ändå till några solarier) men max FEM MINUTER per gång! hahahahahaha! och d-vitamin får man i sig från maten så pass mycket tycker strålskyddsmyndigheten att vi inte behöver riskera hudcancer för att få vitaminet. sol strålar mer uvb än uva, det är tvärtom för solarier. uvb ger d-vitamin och uva brunhet, och brunheten hindrar att huden kan ta upp nåt d-vitamin. faan. får väl börja basta ändå då. kanske är solarier lite som socker, man vet att det är dåligt i långa loppet men så gott den där korta stunden...

Anne: (11 feb 2010 16:51)
Fast jag tror fortfarande på devisen om det känns bra så är det bra. Man ska göra sånt man *känner* att man mår bra av, för forskningsrön kommer det nya hela tiden ändå. :)

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Torsten, Torun
:: reklam ::