vad är ord? | s:info | SP | ordbok | prenumerera | humör | besökande ord | secretspot | sök | hjälp | logga in

Anne

Kärleksförklaring (eller Oh, Coffee)

19 dec 2009 13:59
Jullov, dårå. Jag lyssnar på LW & dricker kaffe & försöker... vakna. Landa. Komma till sans.

Den senaste tiden har varit så hektisk, samtidigt som jag på nåt sätt ansett mig behöva tona ner en del saker, och hetsen och (det delvisa) förträngandet har tillsammans drivit in en kil i min verklighetsuppfattning, eller kanske snarare min självuppfattning.

Så nu har jag mitt medvetande på drift någonstans djupt inne i mitt eget universum, bakom svidande trötta ögon och en tung panna.

Det känns som att jag behöver skriva mig hel, men för första gången nästan någonsin vet jag inte riktigt hur jag ska bära mig åt. Allting blir svepande och oprecist, ängsliga förnimmelser istället för det köttiga jag vanligtvis ägnar mig åt, ett fast grepp i håret, ett bett i läppen.

* * *

Men kaffe är gott, fyller munhålan med sin varma arom, tröstar och viskar om sådant som varit och sådant som en dag kommer, eller kommer igen.

Kaffe är gott, men det är ändå en så liten del av kaffedrickandet, detta att det smakar gott.

Kaffe är de där långa eftermiddagarna i mammas kök när jag växte upp, när hennes syskon avlöste varandra runt köksbordet, alla med sina respektive dramer att ventilera, med den ständiga kaffekoppen, sockerbitarna, mjölken.

Kaffe är en termos på farmors köksbord som nästan aldrig står tom, som man kan smita in till från sina bestyr (oftast utomhusbestyr) och ta sig en tår och en pratstund och en macka innan man ger sig ut på vidare härjningståg.

Kaffe är sena kvällar på 7-eleven, kaffe kan följa med på bio, kaffe är tecknet på en morgon i anständig takt, kaffe är en vän att vända sig till när man har en alldeles för liten rast omgiven av sådan hets att man inte hinner slappna av nog för att ens lyckas kissa.

Kaffe är mornar hos LF, de där gångerna när ingen har bråttom och morgon blir förmiddag blir eftermiddag under trams och pladder och stickning och kaffedrickande.

Kaffe är nåt som binder oss samman, den där känslan som sprider sig i bröstet och spritter iväg utåt kroppen, kaffe är ett sätt att vara tillsammans utan att behöva prestera så mycket.

Och kaffe är långa ensamma eftermiddagar hemma, långsamma eftermiddagar när samma kopp kan göra flera vändor i mikron för det man vill ha är en liten munfull då och då, en jämn tillförsel bara, så man vet att man lever.

* * *

Jag har ett hörn i mitt kök, med två fåtöljer och ett litet bord, där jag brukar sätta ner folk med nåt varmt i händerna och nåt att stoppa i magen och mig själv mittemot och så gör jag det där som jag gör bäst; jag tittar på dem, och lyssnar, och delar ett sånt där moment när man bara är just där just då.

De bästa gångerna är när vi tillsammans kan förstå nåt bara genom att prata om det, vrida på det.

Jag vet inte vad jag försöker säga med det. Om jag försöker säga nåt. Trött, förstås, och det är dags att ge sig av igen. In i duschen, ut i kylan, in till stan.

Juljubel med musketöserna, en av mina jultraditioner; jag höll på att skriva en av mina få, men jag tror att jag har ett gäng. De är bara inte riktigt... som jag trodde att de skulle vara när jag var yngre.

Trädet i brunnsparken; rödljusen i kvällskylan uppför hela avenyn, när alla trafikljus lyser så rött mitt i allt det julpimpade -- sjukt stämningsfullt; juljubel, och helst någon konsert med mangopandas kör; gröt med vänner i olika konstellationer; brakfylla på Macks hemmagjorda glögg (även om den årliga glöggfesten infann sig i november i år, så ingen brakfylla); ett gytter av dagar när man helt plötsligt bara måste träffa *alla* man tycker om -- rätt vad det är hinner man ju inte ses förrän nästa år!

Men nej, nu har jag allt lite bråttom.

Tillbaka till sidans topp
Pusha
««[bläddra]»»

Kommentarer


mando: (19 dec 2009 14:52)
Mmm... "De bästa gångerna är när vi tillsammans kan förstå nåt bara genom att prata om det, vrida på det."
Det är därför vi är här också, right? :)
Fint skrivet <3

lisa(?): (19 dec 2009 16:36)
<3 kaffe och <3 anne!

Anne: (20 dec 2009 09:30)
mando: for sure! :) Och tack. <3

lisa: <3!

Monchichi: (20 dec 2009 11:46)
åh vad fint skrivet! jag tror precis som mando, att det är därför vi skriver här.

Garbo(?): (20 dec 2009 18:46)
flip!!

Skriv en kommentar:
Namn:

Kommentar:

Tipsa en vän om detta ord:
Vännens e-postadress:

Anne
600 ord
» Profil
» Prenumerera
» RSS
» Ge Anne en ros

Annes senaste Ord

» Tiden går
30 dec 2012 09:58
» En klassiker
19 dec 2012 12:27
» Kvidevitt
29 nov 2012 20:56
» Söndag i dimma
11 nov 2012 11:06
» Nöjd student
7 nov 2012 09:48
» Allt hö, allt kött
2 nov 2012 08:52
» Ovanlig tid
28 okt 2012 16:12
» Skördar frukter
23 okt 2012 13:51
» Note to self:
22 okt 2012 22:07
» Bud från höstblötan
20 okt 2012 10:02
» Vidare, vidare, utan vidare
16 okt 2012 18:56
» Äntligen fredag
12 okt 2012 20:32
» Huddled Up
8 okt 2012 23:33

Dagens namn: Holger, Holmfrid
:: reklam ::